2010-09-11 19 浏览
Hokkaido low fat yogurt 北海道低脂乳酪 (By MISOCOOL):看落去好似Vanilla Ice Cream,但其實是酸酸的乳酪雪糕,感覺健康,但要接受到乳酪的酸才好。Topping是北海道紅豆,幾夾! 尋找人間不能錯過的美食:Hokkaido low fat yogurt (By MISOCOOL) - http://bit.ly/avYttZ尋找搵食好去處系列:http://toastiesmonster.wordpress.com

2010-09-09
MISO COOL 分開左店內DINE IN,店外又有幾張高枱同高登俾只叫FROYO的客人食!! 分REGULAR$28和LARGE$35兩種包一個TOPPINGS。另加$5 多一個TOPPINGS.TOPPINGS 既CHOICES唔多!叫了LARGE 再加多個TOPPING 和朋友SHARE,$40埋單。$40一個FROYO係就係貴左D!但係MISO COOL的FROYO質素KEEP住良好!FROYO 味道好!唔會得個甜字!又唔會溶得快! 配上自己最喜歡的GUMMY BEARS 口感好好!一人$20,又坐得舒服!!!絕對會再黎多次!!!

REGULAR$28LARGE$35兩種包一個TOPPINGS
另加$5 多一個TOPPINGS.
TOPPINGS 既CHOICES唔多!

FROYO 味道好!唔會得個甜字!又唔會溶得快!
配上自己最喜歡的GUMMY BEARS 口感好好!
一人$20,又坐得舒服!!!絕對會再黎多次!!!

GUMMY BEARS和CHOCOLATE FROSTERS 的TOPPINGS.
$20 (其他)
  • FROYO
2010-09-07 6 浏览
(電腦壞左2個月...所以宜家先打番D食評)突然好想食乳酪雪糕...所以就去左MISO買左杯黎食=]ShuShu意見:初初俾熊仔兜吸引所以去買黎食..食完就覺得好好味..第1次係堂食..食左麥提莎Topping..但係太硬唔係太好..今次食士多啤梨..但係發現個味唔夾..雪糕硬度比其他同行既好而且唔易溶..味道唔會太甜比較健康=]KC意見:冇咩特別意見...味道好好...但士多啤梨偏酸...都係鍾意食朱古力既Topping雪糕機放係當眼位而且接近收銀機...比較方便...一落單就可以整雪糕...等待時間短左...很好=]
(電腦壞左2個月...所以宜家先打番D食評)

突然好想食乳酪雪糕...所以就去左MISO買左杯黎食=]

ShuShu意見:

KC意見:
士多啤梨Topping=]
2010-08-01
3 分钟 (外卖自取)
士多啤梨Topping=]
2010-09-04
在附近不知吃甚麼, 見這店的又一城分店是有不錯水準, 不如就在這裡吃個輕量的晚餐.紅酒極上牛肋骨肉飯 $58: 6分, 比在又一城美食廣場貴$6, 還未計加一. 當然,賣相是接近一樣. 紅酒汁仍然濃郁, 但牛肋骨肉不太靚, 有點實. 跟又一城比是貴了又水準差了. 田園炒野菜 $32: 0分, 鹹到不得了, 究竟廚師有否試過去吃這麼鹹的菜色? 而菜也不太靚.整體水準麻麻, 令人失望. 不同的分店, 水準反差得幾勁. 這價位, 應該都有不少其他的選擇吧.

紅酒極上牛肋骨肉飯
田園炒野菜
2010-08-30 11 浏览
上次去左荃灣yogurt town試左一個OK失望嘅yogurt之後,尋日同好朋友晚飯之後決定去K11地庫個度間misocool食frozen yogurt。唔知係唔係大家都去左The One上面或者去左Roll啦…我地去到misocool嘅時候無人食frozen yogurt,睇住出面個餐牌,有2個size~一個係regular、一個係large,分別係28蚊同35蚊,都係加一款料,再加就5蚊一款,就咁睇就貴過上次自己加料再磅秤收錢,事實係又抵D喎!!因為佢地真係加勁多料俾你,一D都唔慳皮,唯一就係無咩料揀,得十零款可以揀,但D料都OK~結果我地要左一個regular加藍莓同埋一個large加可可片,一共63蚊~frozen yogurt都算多~而佢地個yogurt聲稱係北海道牛奶做嘅,食落去味道好過上次yogurt town,酸甜道都適中,可可片甜甜地再襯少少酸嘅yogurt出奇好食,而藍莓就尚算新鮮大粒,而且一粒都有成2~30粒~感覺好過上次好多~~~如果上次我比6分,今次嘅frozen yogurt會有8~8.5分~同埋最重要係令我重拾對frozen yogurt嘅信心!!
一大一細frozen yogurt~
frozen yogurt 餐牌
2010-08-29
一大一細frozen yogurt~
frozen yogurt 餐牌
  • frozen yogurt
2010-08-28 5 浏览
(7分/10分) 蜆肉麵豉湯:蜆肉幾大隻,蜆味濃,但係過咸 (9分/10分)豬軟骨:好味又好脆 (8.5分/10分) 虎蝦拉麵:一隻香燒虎蝦、湯底配料都唔錯 (7分/10分) 吉列豬扒墨汁麵:吉列豬扒一般、肉質很「實」;湯麵都係食拉麵好,但係佢D墨汁麵係通心的,幾有趣;湯底有濃厚豬骨湯味
(7分/10分) 蜆肉麵豉湯:蜆肉幾大隻,蜆味濃,但係過咸
(9分/10分)豬軟骨:好味又好脆
太咸啦
夠熱夠脆
一般
2010-08-25
夠熱夠脆
2010-08-25 7 浏览
另一間都好好味的餐廳, 又係在尖咀的K11地庫, 叫MISOCOOL裝修光猛, 氣氛熱鬧, 因為人客幾多, 反而隔離越南餐唔係好多客食物包括, 溫泉蛋, 蟹子露筍沙律, 紅酒汁牛尾薯仔飯同散叫壽司溫泉蛋好甜, 雖然唔係好夠熱, 但因為好味同好滑, ENCORE了多兩隻, 係必食之作蟹子露筍沙律, 露筍一般, 太幼了, 而且有榨, 但個汁味道都唔錯, 所以幾好味紅酒汁牛尾薯仔飯: 紅酒汁好正, 可惜白飯太少, 因為我覺得個汁撈飯食係好合適的, 牛尾好稔, 而且好入味, 薯仔同紅蘿白都好入味, 好食散叫壽司一般, 超級市場貨色, 但價錢唔貴, 算係平民化的壽司味道平均都幾好, 所以介紹比大家去食
另一間都好好味的餐廳, 又係在尖咀的
K11地庫, 叫MISOCOOL

味道平均都幾好, 所以介紹比大家去食
2010-08-22
跳完舞,男友人黎同我食飯,行過K11見到係正正中間既MISOCOOL,又入去試下啦~岩岩跳完舞唔想食咁HEAVY喎,見到可以加錢食啜啜麵(蒟蒻麵),岩曬!!蒟蒻係食用水溶性纖維,零卡路里,岩曬要減肥既人。(雖然我唔係減緊)牛肉蕃茄湯底啜啜麵:蕃茄湯好濃,唔錯~睇其他食評話好咸,但係我食依碗又OK喎~啜啜麵,其實姐係好似食芋絲咁既口感(一樣係用蒟蒻做),唔會話LUM,有咬口,不過係冇味既,同蕃茄湯底一齊食就好OK~!!佢果隻糖心蛋,10個GOOD!!!好好味~!唯一要彈,碗野係微暖,唔熱叉燒湯炒拉麵:朋友見到個名好搞笑,又炒,又湯,姐係點?所以就叫左一個試下~等左超耐侍應話因為要炒完再煮,所以要等耐小小一上枱,睇落咪似一碗普通既湯拉麵姐食落,咦?!又真係香D喎~!!!同埋夠曬熱!姐係真係岩岩煮好但係麵都係淋左少少…不過整體上,味道真係幾好,係價錢偏貴左少少。
跳完舞,男友人黎同我食飯,
行過K11見到係正正中間既MISOCOOL,
又入去試下啦~

岩岩跳完舞唔想食咁HEAVY喎,
見到可以加錢食啜啜麵(蒟蒻麵),岩曬!!
蒟蒻係食用水溶性纖維,零卡路里,岩曬要減肥既人。
(雖然我唔係減緊

牛肉蕃茄湯底啜啜麵:
蕃茄湯好濃,唔錯~睇其他食評話好咸,但係我食依碗又OK喎~

啜啜麵,其實姐係好似食芋絲咁既口感(一樣係用蒟蒻做),
唔會話LUM,有咬口,不過係冇味既,
同蕃茄湯底一齊食就好OK~!!

佢果隻糖心蛋,10個GOOD!!!好好味~!
唯一要彈,碗野係微暖,唔熱

叉燒湯炒拉麵:
朋友見到個名好搞笑,又炒,又湯,姐係點?

所以就叫左一個試下~
等左超耐

侍應話因為要炒完再煮,所以要等耐小小

一上枱,睇落咪似一碗普通既湯拉麵姐

食落,咦?!又真係香D喎~!!!

同埋夠曬熱!姐係真係岩岩煮好

但係麵都係淋左少少…

不過整體上,味道真係幾好,
係價錢偏貴左少少。
啜啜麵!!係衰在唔夠熱…
賣相的確麻麻,但係味道確係唔錯!!!=)
啜啜麵!!係衰在唔夠熱…
賣相的確麻麻,但係味道確係唔錯!!!=)
2010-08-21 6 浏览
今晚本想試試萬豚屋的,但一次又一次的在門口排滿了人,所以這次又要放棄了。繼續向前走了幾個街口,都不知道到了那裏,發現一個叫K11的地方,真的大鄉里,連尖沙嘴有這個地方也不知道。裏面有不少食肆,後來看見大堂水牌的相片,大家就同意試試這間。叫了好幾樣食品,海鮮麵都OK,那個叫义燒湯炒麵就有點難看了,味道沒甚特別,但勝在湯很熱,差不多吃完還熱,這個算彌補一點吧。天婦羅飯,朋友說吃了很飽。最理想的都是那個芝士焗蠔,夠大和好味,算不錯的了。最後這裏的服務本是中規中矩的,但中間沒有人加水,全港大部份食肆都是這樣,見怪不怪,但我的朋友因叫了套餐,可以加錢要一個甜品,她向侍應說的時候,因有一點大陸鄉音,我們發現侍應有點少看她,這都是直覺。但我們想,若我們的港男港女仍是這樣不可一世,恐怕在香港這個地方的競爭力會不斷減少,並會淪為只會抗爭而不會反醒的人。

2010-08-19
2010-08-15 13 浏览
行經K 11. 又落緊雨 唯有係呢度揀呢間餐廳食啦"lunch 又唔想食咁貴所以同先生叫左以下2個:1)炒牛肉飯 : 夠熱又多配菜 味道都ok o既 有7.5分啦.2) 蕃茄牛肉湯拉面: 呢個就唔recommend 啦, 牛肉真係冇幾多. 條面又唔係好好食 個湯比較鹹 同味千差唔多質素 =.="環境普通啦..不過等食物等左成4個字又真係耐左少少""間唔中同先生食一次都夠lor =]
行經K 11. 又落緊雨 唯有係呢度揀呢間餐廳食啦"
lunch 又唔想食咁貴
所以同先生叫左以下2個:

環境普通啦..不過等食物等左成4個字又真係耐左少少""

間唔中同先生食一次都夠lor =]
2010-08-14
2010-08-15 11 浏览
由於都係冇得book位關係,好似都等左半個鐘左右啦...係K11入面都幾open下,都冇門咁...為食o既我地又叫好幾樣野食下啦...今次五個人食撈冷麵,lei個好味,加埋d麻醬,蝦同麵都好爽口,lei個好味,食完想再食多次tim雞軟骨同餃子,都普通啦...唔係好細碟,都ok o既辣汁焗蠔,lei個呢好大隻蠔殼,咁上面粒蠔都唔係細o既,個汁好正,好似好多汁好多野mix埋一齊,好似有d千島醬味...好正呀,食完都想再encore拉麵壽司, 個拉麵就真係麻麻喇...個湯底都唔係出色,仲唔夠熱tim,但隻蛋就好味喇!! d壽司都ok啦...唔差軟殼蟹卷, lei個都好味,個軟殼蟹仲暖暖地...正咖哩吉豬飯,其實我飽飽地..都要試下,都幾好味,係個豬扒炸耐左d,好彩豬扒都厚唔係乾淨淨o個d...最後大家真係好飽,但我堅持要食下個乳酪雪糕...加左d脆脆係上面...好正呀!!

為食o既我地又叫好幾樣野食下啦...今次五個人食

雞軟骨同餃子,都普通啦...唔係好細碟,都ok o既

軟殼蟹卷, lei個都好味,個軟殼蟹仲暖暖地...正

在我印象中, misocool是一間吃日本拉麵的餐廳去K11的時候, 見到他們有一個角落賣乳酪的, 就買了來試試買了一杯小的, 送一款topping, 就選了巧克力脆片他們說他們的乳酪是北海道版本的........吃進口中就覺得有點被騙了因為只有很少的奶味, 乳酸味也不夠很突出...只是一杯很普通的乳酪跟外面其他的froyo店比下去了幸好脆片本身就好吃, 跟乳酪蠻配合的這店就當試過便算了~
在我印象中, misocool是一間吃日本拉麵的餐廳

買了一杯小的, 送一款topping, 就選了巧克力脆片
他們說他們的乳酪是北海道版本的........
吃進口中就覺得有點被騙了
因為只有很少的奶味, 乳酸味也不夠很突出...
只是一杯很普通的乳酪
跟外面其他的froyo店比下去了
幸好脆片本身就好吃, 跟乳酪蠻配合的

這店就當試過便算了~
2010-07-31 6 浏览
星期六收工,同老婆一齊食晏,揀咗K11哩個新場,因為哩搵食,所以無特別逛商場,K11都真係幾多食肆,幾多選擇,都睇咗幾間平平哋嘅,結果揀咗Misocool,原因有三,一係場旺,差唔多近兩點,見佢都仲係有八、九乘客,人氣反映出食物質素衰極有個譜,當然同佢位置可能有關,港鐵通道轉入K11,第一間鋪見就係佢喇;二係價錢,K11大部份都係食中、上價嘢多,佢就係少數比較平嘅食店,佢同一般拉麵專門店或日式西餐廳差唔多價位;三係想食,近排試咗好多唔同地方嘢,所以就想食吓日本嘢!Misocool裝修都幾有型格,一室黃、綠間線配襯,木枱木凳,光猛有活力,侍應身穿卡奇色恤衫、斜褲配橙色腰帶,好有年輕感!不過,其實座位有D逼,尤其二人位,但還可接受;而侍應真係好唔夠,唔停咁忙哩樣忙個樣,所以揮幾次手佢哋都仲玩「睇我唔到」!題外話,幾鍾意佢個品牌公仔,一個疑似製味噌嘅瓦缸公仔(miso就係味噌,即係日本麵豉),兩隻手指指住自己,個樣有少少「得得戚」咁,旁邊加上一雙筷子夾起一炷麵,真係幾得意,設計者又幾有心思!miso(味噌)日本代表性嘅調味料,cool(酷)年青人代表性意嘅識形態,撞埋一齊估佢係想表達傳統口味

miso(味噌)日本代表性嘅調味料,cool(酷)年青人代表性意嘅識形態,撞埋一齊估佢係想表達傳統口味之中,有新派破格嘅態度啩!再一睇佢招牌,ramen(拉麵)、bento(便當)就係佢主打,打開餐牌,有拉麵、烏冬、冷麵、亦有丼同多款日式小食!

北海道帶子拉麵 $57

叫任何麵食或飯,加$20可轉為套餐,可以晌4款小食(麵豉湯、日式蒸蛋、芝麻醬豆腐、野菜沙律)揀2款,同埋多杯餐飲(但即磨咖啡只可以揀招牌咖啡),見轉套餐幾著數
,所以個拉麵就轉咗套餐!
- 先上兩個小食,但份量好細,芝麻醬豆腐,係得一舊豆腐,而且唔滑,估計係雪得耐所致,幸好芝麻醬夠香,豆味又足,俾佢緊緊合格啦;野菜沙律,清新爽甜,簡單好食。
- 北海道帶子拉麵就要等得耐少少,不過個侍應都講過要等20min左右,依家15min就有,叫快咗!湯底都有得揀:九州豬骨湯、自家製蕃茄湯、北海道味噌湯、長崎地獄湯,我哋揀咗豬骨湯,所以,拉麵哩到睇到一湯奶白,呷一口豬骨味非常濃郁,雖然無相為証,但我就真係飲晒成碗湯,近乎一滴都無
。帶子,睇相已經認住佢有6粒,哩到雖然沉在湯中,但摷番晒6粒足數無花假,而且粒粒飽滿
,睇相粒帶子有半隻糖心蛋咁大,而且有晒裙邊唔係假嘢,味道鮮甜!講開糖心蛋,每客拉麵有半隻,糖心效果十足,非常好食,不過自己都蠢咗,早知唔叫餃子追加多隻糖心蛋好過(加$10)。至於拉麵都對板,柔中帶韌,又夠晒大碗,所以$57碗都食得過!
- 餐飲要招牌即磨咖啡,醇香幼滑,不過,唔知點解配上膠匙羮一隻
,認真失禮,為一開脫就係佢哋認真唔夠人手囉!

燒三文魚飯糰配蕃茄牛肉湯 $47

- 燒三文魚飯糰,一客有3個飯糰,1個跟蕃茄牛肉湯同上,另外2個另碟上,食法隨意啦。既然有2個另上,我同老婆一人一個齋食,真係好得
,飯糰夠結實,兩面煎香帶有微脆,最正係飯糰裡面藏有好多三文魚粒,咬落啖啖三文魚味!
- 蕃茄牛肉湯,蕃茄味夠濃,鹹味亦夠籠,係過晒籠個籠,好鹹
,否則個湯會幾好;此外,牛肉唔多之餘,仲要係肥牛,我OK嘅,但老婆最唔鍾意係肥牛,黐住一截截肥膏,所以要扣分!而且,個人感覺,三文魚飯糰同個蕃茄牛肉湯唔係咁夾,蕃茄湯味濃,搶咗飯糰嘅三文魚味,肥牛又好似路過嘅街坊咁,只係好獨立出現咗係D湯度,所以,浸晌湯舊飯糰唔太好食,仲要飯糰本身結實嘅特性,浸一浸無埋

自家制嫲嫲餃子 $34
嫲嫲餃子,真係麻麻,上交都講過寧願追加多隻糖心蛋好過叫依個餃子,一客6件,雖然唔點醬汁餡肉都夠味,但就如好普通嘅菜肉餃子,周圍都食到,唔需要嘥$34係度食啫。

因為二人枱真算細張吓,加上拉麵、蕃茄牛肉湯都大大個碗大大隻碟,我哋又叫咗唔少嘢,所以哩齊時堆滿枱,為咗影相又將D食物搬哩搬去,先發覺佢D碗碟原來好重,難為咗D侍應好似日日要舉啞鈴咁
裝修型格,好有年輕感!
品牌公仔,幾得意,設計有心思!
餐牌內追加、轉套餐資料。
芝麻醬豆腐,醬得,豆腐唔得!
野菜沙律,清新爽甜!
北海道帶子拉麵,值得推介!
即磨咖啡,醇香幼滑,竟然配上膠羮一隻!?
燒三文魚飯糰,真係好得!
蕃茄湯味濃,但衰在過鹹!
自家制嫲嫲餃子,正宗麻麻餃子,好普通!
2010-07-24
裝修型格,好有年輕感!
品牌公仔,幾得意,設計有心思!
餐牌內追加、轉套餐資料。
野菜沙律,清新爽甜!
北海道帶子拉麵,值得推介!
即磨咖啡,醇香幼滑,竟然配上膠羮一隻!?
燒三文魚飯糰,真係好得!
  • 北海道帶子拉麵
星期六的中午,漫無目的走到K11,經過Misocool就試一下它推介的拉麵。點了一個蕃茄牛肉拉麵及一個炸雞拉麵。蕃茄牛肉拉麵﹣食拉麵前先飲一啖湯底,一飲之下,十級鹹!!那不是湯,是超鹹茄醬!蕃茄湯底的拉麵吃過不少次,但從未吃過如此難飲的湯底!還以為只是湯底一時失手,再吃拉麵,同樣有驚無喜,麵太稔,也不覺得像日本拉麵,丁麵比它還好吃。最後實在接受唔到那「杰撻撻」的茄醬湯底,我把成杯水倒進拉麵才吃得下朋友叫的炸雞拉麵,炸雞味道ok!拉麵的湯底好明顯是味精湯,還以為到了茶餐廳吃日式拉麵! 可惜,這碗炸雞拉麵足足等了四十分鐘....第一次「催單」,侍應說炸雞即炸,要等十分鐘,但當時其實已等了二十分鐘...再過多十分鐘,再次「催單」,侍應說雞就炸好,再等多幾分鐘...結果,幾件雞塊要等成四十分鐘離譜!總結:環境已不想評論,就算是海景(可況沒有景),吃得如此不愉快,幾好的環境也沒有用!以五十幾六十蚊吃一碗如此質素的拉麵,倒不如拿三十蚊隨便找間茶餐廳吃碗日式拉麵還好!

蕃茄牛肉拉麵﹣食拉麵前先飲一啖湯底,一飲之下,十級鹹!!

朋友叫的炸雞拉麵,炸雞味道ok!拉麵的湯底好明顯是味精湯,還以為到了茶餐廳吃日式拉麵! 可惜,這碗炸雞拉麵足足等了四十分鐘....第一次「催單」,侍應炸雞即炸,要等十分鐘,但當時其實已等了二十分鐘...再過多十分鐘,再次「催單」,侍應說雞就炸好,再等多幾分鐘...結果,幾件雞塊要等成四十分鐘
離譜!

蕃茄牛肉拉麵
等了四十分鐘的炸雞!!
2010-07-17
2010-07-20
還有半小時才到時間吃飯,本想喝杯咖啡休息一下,但大熱天的,最後還是選了這兒來吃乳酪。28元另有一種配料選擇,種類還真的不少,只是不少都是生果又或是其他邪惡之選(如朱古力),見到有紅豆,感覺應該會不錯,就叫了。拿到手自己找個位子坐下來,高椅子,不可能坐得舒服,不過坐在路邊,看到人們在繁忙的走著,我好像馬上變得休閒起來..第一口先吃乳酪,很酸!很久沒有吃過原味的乳酪,還怕會浪費整杯,不過慢慢就習慣了,配上紅豆來吃,嗯,變成甜甜的。紅豆煮夠淋,不過有點過火吧,有一點點焦掉的味道在。15分鐘完成,冰涼了一下下後又重新出去火爐去。
還有半小時才到時間吃飯,
本想喝杯咖啡休息一下,
但大熱天的,最後還是選了這兒來吃乳酪。
28元另有一種配料選擇,種類還真的不少,
只是不少都是生果又或是其他邪惡之選(如朱古力),
見到有紅豆,感覺應該會不錯,就叫了。
拿到手自己找個位子坐下來,高椅子,不可能坐得舒服,
不過坐在路邊,看到人們在繁忙的走著,
我好像馬上變得休閒起來..

第一口先吃乳酪,很酸!
很久沒有吃過原味的乳酪,還怕會浪費整杯,
不過慢慢就習慣了,配上紅豆來吃,嗯,
變成甜甜的。紅豆煮夠淋,不過有點過火吧,
有一點點焦掉的味道在。
15分鐘完成,冰涼了一下下後又重新出去火爐去。