餐厅: Monkey Cafe
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2019-04-28 111 浏览
今日難得放假,揾緊有semi-buffet lunch 既地方坐下~揾咗一間係酒店入面既餐廳,價錢唔貴值得試下,環境都好舒服~岀面先攞咗啲沙律先,凱撒沙律可以自己加醬汁同埋配料,整完味道很不錯🤪之後外面仲有不同嘅食物可以揀,有火腿,炸物,甜品,炒飯等等,選擇唔少之後就到我哋嘅主菜啦,分別叫咗牛扒同埋燒雞扒,牛扒煎得好香好冧,係比較薄身既牛扒。雞扒都好香,個汁好惹味!最後食埋個甜品就滿足了,但味道就冇主菜頭盤好

揾咗一間係酒店入面既餐廳,價錢唔貴值得試下,環境都好舒服~

雞扒都好香,個汁好惹味!

最後食埋個甜品就滿足了,但味道就冇主菜頭盤好

2019-04-28 91 浏览
今日同朋友行過駿景酒店,入到去酒店大堂的一家餐廳Monkey cafe,一齊醫飽個肚。餐廳環境時尚,牆上壯有三幅塗鴉風格既畫作,令餐廳多左邊幾分色彩。一坐底就比枱上面既餐巾吸引,有一隻好紅好可愛既馬騮仔係上面,正經得黎有啲搞笑。今日黎到見到佢有一個經典懷舊餐牌,賣港式地道菜,係哩種酒店黎講,價錢又唔算高,性價比高。我就揀左個焗豬扒飯,好鮮茄汁味,加埋上面d芝士,果然好有港式既味道,同份量好足,食一個就可以飽曬。

2019-04-28 80 浏览
放工喺銅鑼灣行下街見到我去搵嘢食喺銅鑼灣大部份嘅餐廳都係以拉麵同埋燒肉為主,今日同女朋友就好想搵一間食扒嘅餐廳但係銅鑼灣選擇好似比較少 所以我哋就去咗灣仔駿景酒店嘅Monkey cafe坐低就好快叫咗餐廳嘅晚餐,最後女朋友就叫一個西冷扒而我就叫咗一個肉眼扒,先講講個價錢其實好多人認為酒店食飯嘅價錢相對地會比較貴,但呢一間酒店收嘅價錢亦都相對地平民邊個講一講個前菜,前菜就有一個餐包另外仲有一個羅宋湯,羅宋湯味道好濃郁唔似係溝過水嚟到佢煮嘅入邊嘅料亦都好足好多蔬菜同埋好多肌肉音樂好豐富好滿足,餐包亦都係熱辣辣,茶上牛油,點一點個羅宋湯,食嘅味道亦都係去到另一個層次講一講個主菜西冷扒識落肉質豐富有咬口連埋一啲薯條去配合返個蒜蓉汁亦都係好好食,另外一個西冷牛扒肉質比較林,咬落亦都有好多肉汁配埋個黑椒汁簡直係絕配但其實我覺得如果唔配汁就咁食嘅話其實都好好食呢一間餐廳好值得推介俾大家,係一個唔係太起眼嘅地方,估你唔到竟然有一間食扒咁好食嘅餐廳

要搵一間靜靜地食一餐嘅鋪頭唔易架。呢間真係好適合大家想靜靜地食飯嘅地方。鐵板牛扒餐,🥩有餐包同周打海鮮湯,🍞🥣個餐包佈滿芝麻,我最愛啊😍周打海鮮湯味道濃郁亦唔有海鮮嘅腥味。壓軸出場,鐵板牛扒薯菜出嚟啦,🥩🥦🍅🍟侍應攞咗兩隻汁,一個係洋蔥汁一個係黑椒汁,即刻喺我哋面前淋上扒面。牛扒食得出係用錘仔揼過,個汁亦都好香我揀咗洋蔥味。環境咁清幽同朋友傾左成晚😊😊😊開開心心又一餐🍽🧂
要搵一間靜靜地食一餐嘅鋪頭唔易架。
呢間真係好適合大家想靜靜地食飯嘅地方。

鐵板牛扒餐,🥩
有餐包同周打海鮮湯,🍞🥣
個餐包佈滿芝麻,我最愛啊😍
周打海鮮湯味道濃郁亦唔有海鮮嘅腥味。

壓軸出場,鐵板牛扒薯菜出嚟啦,🥩🥦🍅🍟
侍應攞咗兩隻汁,
一個係洋蔥汁一個係黑椒汁,
即刻喺我哋面前淋上扒面。

牛扒食得出係用錘仔揼過,
個汁亦都好香我揀咗洋蔥味。

環境咁清幽同朋友傾左成晚😊😊😊
開開心心又一餐🍽🧂
2019-04-26 88 浏览
今晚同老婆去完公司嘅活動,上OpenRice search嘅時候見到個名好有趣叫Monkey Cafe仲要係喺酒店入面咁就不如試吓啦!餐廳個位置其實幾易搵,因為成條街都係酒店!係伊館後面行5分鐘就到了。入到酒店見到樓底超高,酒店嘅氣勢啦!今晚見到有啲特別餐牌係70年代經典懷舊餐,即係我哋細個好興嗰啲王牌焗飯,鐵板扒!當然見到好多monkey cafe logo 特色 ,餐廳入邊好多油畫幾好藝術氣氛叫得懷舊餐當然有羅宋湯同餐包啦!鐵板餐你嘅時候真係好似細個嗰時有黑椒汁同洋蔥汁揀,仲要係有番茄同薯條係上面咁經典啊!牛扒我叫三成就出三成,有圖有真相啦!牛扒好有牛味!仲要係超級香同稔!最後仲有個餐飲可以叫,以酒店來講個價錢真係性價比十足!值得大家嚟試吓呢個經典懷舊餐呀!
餐廳個位置其實幾易搵,因為成條街都係酒店

叫得懷舊餐當然有羅宋湯同餐包啦!

牛扒我叫三成就出三成,有圖有真相啦!

牛扒好有牛味!仲要係超級香同稔!

• 經典西冷牛扒鐵板餐
內地朋友相約港島區見面,地點就由他決定,反正今天放假,大概下午六時左右便到達了他提議的餐廳「Monkey Cafe」🤗地點是英皇駿景酒店地下的Cafe,環境舒適又富時代感,牆上掛上一些西洋畫裝飾,空間感十足,環境不錯👍🏻最令我意外的是他們的晚餐推介是經典懷舊餐,而價錢竟然只是98元起,有酒店級享受,但快餐店的收費,簡直不能置信😳而且已經包埋餐包和餐湯,賣相精緻,越諗越超值,今次真係要讚下我的內地朋友😬原來佢話呢間酒店嘅口碑好好,仲叫我多啲嚟試吓,今次真係俾佢叻返次🤗我試咗個焗牛脷飯,牛脷夠淋入味,又多汁,有啲似我學生時代食中午飯嘅感覺,終於明白佢哋點解叫做經典懷舊餐,真係冇改錯名😍加$20可享格仔餅配雪糕,賣相和製作一樣咁認真,真係睇見都開心,再加埋杯雪糕紅豆冰,真係有時光倒流嘅感覺,自己都好似年輕左數十年,絕對值得推介👍🏻
2019-04-25 56 浏览
坐電車🔔🚃、去動植物公園🐒🦋🦚是兒時消遣嘅回憶,難得去街,食過西餐🍽更加可能係幾年先一次嘅盛事 🎊🎉坐電車到🚃跑馬地隨意逛逛,早春的太陽伯伯🌞已經很賣力,眼見英皇駿景酒店,一於入去過下冷河,就係咁發現左🐒Monkey cafe 。驚喜一係冇諗過酒店格局行茶餐廳MENU, 睇埋價錢就係驚喜二,100幾十蚊一個set dinner 咋 ,喺酒店裏邊食喎 ,我又點會錯過呢。早年嘅香港感染左外國人嘅文化,學識用鐵板之餘,食材仲加入左較為平民價錢嘅豬扒、香腸等,鐵板什扒餐相信就係咁樣誕生🤪羅宋湯配牛油餐包,出自大酒店嘅餐包,鬆軟綿密,暖暖的比一般茶記更勝一籌,羅宋湯充滿茄香,有齊洋蔥西芹薯仔等基本材料,蕃茄嘅酸、蔬菜嘅甜 ,完全係屬於香港人嘅味道。鐵板餐熱騰騰,最愛枱布閉體嗰一刻,汁料淋上鐵板吱吱咋咋,除咗牛扒同豬扒之外,仲有司華力腸、雞翼同埋煙肉,大堆頭誠意十足👍👍👍配合靈魂嘅黑椒醬汁,真係食得好開心呀😍😍😍想當年晶瑩啫喱加入幾粒什果,已經係奢侈嘅甜品,要知道更加唔會有和牛同🥩黑毛豬,今天食到懷舊鐵板餐,仲要係upgrade咗嘅酒店Cafe,吃着我至愛嘅紅豆冰🍧,享受到昔日嘅味道,確係非常幸

想當年晶瑩啫喱加入幾粒什果,已經係奢侈嘅甜品,要知道更加唔會有和牛同🥩黑毛豬,今天食到懷舊鐵板餐,仲要係upgrade咗嘅酒店Cafe,吃着我至愛嘅紅豆冰🍧,享受到昔日嘅味道,確係非常幸福呢💕
2019-04-24 74 浏览
今日同朋友慶祝生日, 本來就想同佢夜晚食飯嘅, 但佢夜晚唔得閒, 就同佢喺日間食個semi buffet lunch, 佢揀選咗喺英皇酒店裏面食, 環境非常之正呀! 樓底非常之高, 坐得非常之舒適, 舒服餐廳嘅semi buffet 268蚊, 有沙律吧, 有餐湯, 有特色咖哩, 同埋一個main course, 仲有甜品, 都只不過係268蚊, 抵食佢嘅咖哩非常之多唔同嘅地方選擇, 例如中東, 印度, 日本嘅都有, 每個地方既咖哩都有特色, 辣辣地, 幾惹味, 配上烤餅又好, 白飯都好, 冷盤有煙三文魚, 凍蝦, 凍蝦肉質非常之q 彈, 最緊要係無因為任食而令質素變差, 真心讚!之後就識佢嘅main course, 就點算咗牛扒 , 烤肉眼扒配黑椒汁, 肉眼扒非常之大塊, 非常juicy, 烤得香, 所有肉汁喺肉裏面爆發出黎, 配埋黑椒汁一齊食, 滋味豐富

2019-04-24 45 浏览
同男朋友紀念日,來都灣仔嘅駿景酒店慶祝一下。見到有呢個懷舊鐵板餐真係喚起左好多兒時嘅回憶。麵包軟熟而且有紅豆冰同埋白牛飲。真係唔知幾耐冇見過呢個配搭,好驚喜同男朋友分別叫咗肉眼同西冷扒,可以滿足晒兩個願望。而且有兩個汁,分別係洋蔥汁同黑椒汁。肉眼肉質豐富,而西冷富有口感。所以我從來都一人一半分享嚟食而甜品有朱古力窩夫,作為一個完美嘅句號。窩夫鬆脆!環境絕對係10分幽靜,可以比佢或者佢有冇正整地享用晚餐!
同男朋友紀念日,來都灣仔嘅駿景酒店慶祝一下。
見到有呢個懷舊鐵板餐真係喚起左好多兒時嘅回憶。

麵包軟熟

而且有紅豆冰同埋白牛飲。
真係唔知幾耐冇見過呢個配搭,好驚喜

同男朋友分別叫咗肉眼同西冷扒,可以滿足晒兩個願望。
而且有兩個汁,分別係洋蔥汁同黑椒汁。
肉眼肉質豐富,而西冷富有口感。
所以我從來都一人一半分享嚟食

甜品有朱古力窩夫,作為一個完美嘅句號。窩夫鬆脆!

環境絕對係10分幽靜,可以比佢或者佢有冇正整地享用晚餐!
2019-04-23 39 浏览
星期日lunch出去食好西朋友帶左我去灣仔英皇駿景酒店食semi buffet去到覺得環境都幾寬敞舒適可以慢慢食慢慢傾自助既食物款式都好多各種東南亞風味同西式既食品都有冷盤幾欣賞煙三文魚同大蝦大蝦新鮮爽脆熟食既串燒雞肉同海南雞都好正有地道風味肉骨茶適合香港人口味 足料又唔會太辣Main course 要左牛排 5成熟牛味香濃 配mustard食一流飲品都係自助形式 幾欣賞咖啡豆夠香 加少少奶就已經好好飲飲左2杯最後食埋甜品同生果有泰式千層糕 好surprise食落煙韌 淡淡既椰汁同芝麻味
星期日lunch出去食好西

最後食埋甜品同生果
有泰式千層糕 好surprise
食落煙韌 淡淡既椰汁同芝麻味
2019-04-23 42 浏览
近日見唔少社交平台都有介紹呢間既brunch buffet今日經過灣仔順便過黎試下主菜配自助吧同甜品吧最近做既係東南亞主題我叫左個菠蘿沙沙魚柳先食自助吧湯係肉骨茶 藥材味都幾濃唔錯冷盤有煙三文魚同火腿 refill速度夠快仲有各式沙律雞同牛串燒燒得夠香夠火氣 不知不覺食左好多串海南雞 肉質夠嫩滑仲有黃油飯配驚唔洗驚唔夠飽食完一輪就上主菜- 菠蘿沙沙龍利柳用菠蘿做sauce好特別 酸酸甜甜咁好開胃魚柳下有薯蓉同薯菜龍利柳煎得金黃 肉質軟滑餐飲有檸茶檸水咖啡 甜品有千層糕朱古力蛋糕同綠茶蛋糕千層糕好重椰香味呢呢個價錢食到飽飽 仲要係酒店性價比都算ok
近日見唔少社交平台都有介紹呢間既brunch buffet

千層糕好重椰香味呢

呢個價錢食到飽飽 仲要係酒店
性價比都算ok

2019-04-22 69 浏览
今日同男朋友 行經灣仔就去咗一間 英皇酒店樓下嘅Cafe唔知會唔會容易啲撞到明星呢原來呢度做緊港式嘅套餐我同我男朋友各自都叫咗一個扒餐我就叫西冷 佢就叫咗肉眼首先嚟咗餐湯同餐包酒店嘅餐包當然唔係普通嘅豬仔包係一啲比較細個嘅法包呢餐湯就係 羅宋湯 入面都好足料過咗一陣好快就以鐵板上了兩個扒餐生熟度拿捏得好好 話五成熟真係五成熟而且好有牛味 絕對唔係嗰啲用梳打粉那到林晒嘅牛肉薯條都好香脆最後我仲叫咗個窩夫做甜品今個晚餐真係好完美
今日同男朋友 行經灣仔

薯條都好香脆

最後我仲叫咗個窩夫做甜品
今個晚餐真係好完美
2019-04-21 57 浏览
朋友介紹我去這間酒店食飯,有半自助午餐,二百幾就有主菜、沙律及小食等,平絕銅鑼灣。肉骨茶一開蓋就飄出濃香,味道很濃的藥材香,不過比較咸。海鮮就只有蝦,但味道新鮮彈牙。煙三文魚及莎樂美腸都很美味,絕對是回本之選。自助沙律吧有番茄、腰豆、羅馬生菜、煙肉碎等,自己可自由選擇喜歡的食物,另外還有泰式鳳爪及茄子等,新鮮健康。還有幾款熱食包括串燒雞、炸蝦卷、海南雞及泰式炒蜆,蝦卷很脆口且不油膩,海南雞嫩滑,炒蜆新鮮惹味。主菜是烤肉眼扒配燒汁,肉眼要了七成熟,中間還帶點粉色,肉汁豐富而且嫩腍,不過略嫌醬汁過咸。甜品是芝士蛋糕、千層糕等,還有生果,十分滿足的午餐。
肉骨茶一開蓋就飄出濃香,味道很濃的藥材香,不過比較咸。

海鮮就只有蝦,但味道新鮮彈牙。

煙三文魚及莎樂美腸都很美味,絕對是回本之選。

甜品是芝士蛋糕、千層糕等,還有生果,十分滿足的午餐。
午餐
2019-04-21 62 浏览
夜晚平時都去啲茶餐廳食下飯,有時都會想去下啲高級啲既地方食餐飯鋸下扒食埋個景🤤🤤🤩🤩🤩今次去左Monkey cafe🐵🐵個環境又靜又舒服😌靜靜地最岩一人叫一份扒一邊食一邊吹下水享受下🥰我地一人一份牛扒🍴脂肪同肉分佈好均勻🐮廚師👨‍🍳將份牛排🥩煮得岩岩好🤤🤤加埋個鐵板好香口🤫🤫平時食鐵板,啲薯條都會淋曬又無味😫但係佢唔會🤤🤤真係好正正🤤🤤🤩環境配美食真正好享受🥰🥰
環境配美食真正好享受🥰🥰
2019-04-21 57 浏览
想食個lunch 又想傾下偈,上網搵咗間幾舒服既餐廳,係灣仔一間酒店入邊~呢度係一個半自助午餐 ($228) 首先出去攞個沙律食下先,凱撒沙律可以自己落配料,而呢度既沙律醬味道都好好。之後出邊仲有好多各式各樣既小食,有春卷,火腿,炒飯,炒辣蜆。之後就仲有肉骨茶,飲落有少少藥材味,排骨味道都唔錯之後每人可以揀一份主菜,揀咗燒雞扒同埋牛扒。雞扒呢個汁有少少似印尼既沙嗲,好惹味,個皮煎得好脆,入面雞肉都好滑。朋友就點咗牛扒。食完主菜,係外面攞咗啲蛋糕,但味道就一般般~

之後就仲有肉骨茶,飲落有少少藥材味,排骨味道都唔錯

朋友就點咗牛扒。

食完主菜,係外面攞咗啲蛋糕,但味道就一般般~