2022-07-10 25 浏览
今日大概2:30經過,見到入面嘅粉紅色樹幾靚喎,就走咗入嚟。用qr code落單,但係好多嘢都話售罄售罄!真係嬲嬲地😒無乜嘢啱食,結果叫咗一個我平時一定唔會叫嘅all day breakfast,因為我覺得自己都識整😂而且仲更加豐富。🔸All Day Breakfast (💰108) + Kiwi juice (💰15)見到OpenRice啲人叫set lunch有湯有餐前小食。原來我呢個all day breakfast 唔係set lunch,所以乜都無😵‍💫等左大約15分鐘先有嘢食。應該係即叫即整。食物方面,有腸、沙律菜、蛋、煙肉、雞肉、茄汁豆。雞肉係煎得幾香幾嫩嘅。其他食物都係正常水準。佢嘅奇異果汁🥝都幾好味。佢嘅用料其實都唔差。服務方面,啲服務員好似好cool唔多想理你咁。有棵粉紅色樹都無用啦🫣評分: 6.5/10

All  day  breakfast

評分: 6.5/10
2022-06-11 65 浏览
Cafe老闆嘅宗旨係無添加味精,所有食物即叫即做,將最新鮮嘅食物帶比大家。今次試左🍽是日午餐 - 意式天使麵配魷魚圈,包左番茄粒多士,另外加咗飲品Mango Pear Coconut 番茄粒多士多士上面番茄粒有少許調味,蕃茄粒非常的新鮮,另外配上少許脆和微溫的多士,很清新的前菜,酸酸地嘅前菜令人開胃。意式天使麵配魷魚圈墨魚圈彈牙,天使麵軟硬度剛好,吸收左蕃茄汁既香味,意粉計好夠。鮮芒果梨椰子水飲品係瓶裝鮮榨,好似飲緊芒果汁咁,梨和椰汁味較輕,又健康又好飲,餐廳亦有好多健康飲品選擇。

番茄粒多士

蕃茄多士

鮮芒果梨椰子水
2022-05-21
蕃茄多士
意式天使麵配魷魚圈
周六放半日,唔想番屋企食Lunch,又想搵一間又安靜又有空間感嘅餐廳食下野😀所以就去咗一間位於觀塘工廈地區嘅一間Cafe Shop到食野😋一個人靜靜地,坐左係到,就叫左一個芝士牛肉漢堡加一杯Coffee Latte ☕️🍔芝士牛肉漢堡配上沙律薯菜,好啱怕熱氣嘅人😂加上Ice Latte 😍 不過要加另外再加錢要杯野飲成Set Lunch total 88+30=118不過環境都唔錯,可以留係到成日,Enjoy自己一個下就🥰

芝士牛肉漢堡配上沙律薯菜

芝士牛肉漢堡配上沙律薯菜,好啱怕熱氣嘅人😂
加上Ice Latte 😍 不過要加另外再加錢要杯野飲
成Set Lunch total 88+30=118

不過環境都唔錯,可以留係到成日,Enjoy自己一個下就🥰
2022-05-21
庆祝纪念
纪念日
芝士牛肉漢堡配上沙律薯菜
#牛頭角美食工廈包圍著這樣一間✔️很chill的咖啡店✔️洋蔥圈雞扒 #risotto 很吸睛✔️大蝦徧意粉才HKD68很超值✔️iced mocha 打卡必選✔️Flat White 啡奶味恰到好處✔️有舒服隱蔽梳化傾心事談情位
2022-04-26 72 浏览
今日過嚟試新野!因為時間早,所以唔多人。我自己揀咗羅勒蕃茄海鮮意粉,有三隻爽口中蝦,同埋兩粒厚身帶子,仲有少少三文魚碎同蜆。味道都不錯。$138Close up同事揀咗扒大蝦!有四隻,勁!食呢個唯一缺點就係剥蝦,建議佢哋可以幫手開一開邊,等客人可以方便少少。分量十足另一位同事揀咗burger,呢個款式都幾特別,下次會試吓。仲有少少薯仔沙律。餐是沒有嘢飲的,不過跟餐叫嘢飲就會平啲。橙汁都OK,正正常常。仲有個開胃前菜,酸酸地都幾好環境都係舒適總括嚟講都好滿意,服務都唔錯繼續保持水準呀其實佢都唔算好平,人頭計都要$150左右。不過佢有daily special, 叫埋嘢飲就大概$100。都OK啊
今日過嚟試新野!
因為時間早,所以唔多人。

Close up

餐是沒有嘢飲的,不過跟餐叫嘢飲就會平啲。

橙汁都OK,正正常常。

仲有個開胃前菜,酸酸地都幾好

環境都係舒適

總括嚟講都好滿意,服務都唔錯

繼續保持水準呀

其實佢都唔算好平,人頭計都要$150左右。
都OK啊

2022-04-23 50 浏览
今日嚟朋友介紹呢間cafe食晏😌朋友話份量好夠,味道唔錯,CP值好高🌟🌟🌟🌟🌟我嗌咗一個卡邦尼,另外加一杯mocha 卡邦尼意粉意粉煮嘅時間啱啱好,唔會太硬上面竟然有4塊Parma Ham😲😲😲個汁creamy得嚟又唔會膩係正嘅🤤🤤Mocha呢度嘅mocha比起平時飲開嘅更濃咖啡味但唔會一啲朱古力味都冇個平衡做得好好真係有驚喜😍總括嚟講係值得一試嘅新cafe👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼下次會嚟試下佢其他食物尤其係啲小食😁
今日嚟朋友介紹呢間cafe食晏😌
朋友話份量好夠,味道唔錯,CP值好高
🌟🌟🌟🌟🌟
我嗌咗一個卡邦尼,另外加一杯mocha

卡邦尼意粉
意粉煮嘅時間啱啱好,唔會太硬
上面竟然有4塊Parma Ham😲😲😲

下次會嚟試下佢其他食物
尤其係啲小食😁
  • Mocha
2022-04-20 60 浏览
復活節假期前夕,心情特別興奮,所以lunch time都想去嘆下啡,咁岩公司附近有一間新開嘅Cafe就去試下啦☺️內裡竟然有一棵好岩港女打卡嘅紫色樹😍我地揀左價錢較經濟嘅Daily Special🌿番茄多士(跟餐附送前菜)多士鬆脆,配上略帶酸甜嘅味道,食完幾開胃🌿香菇雞肉意大利飯配野菌汁野菌汁好creamy,配上烤過的雞肉,味道不錯,不過略嫌意大利飯的口感太軟身!🌿Espresso Tonic🌿Mocha拉花幾靚😍埋單時老闆竟送上小零食俾我地🥰整體環境舒適,係lunch time充電嘅好地方!

內裡竟然有一棵好岩港女打卡嘅紫色樹😍

我地揀左價錢較經濟嘅Daily Special

🌿番茄多士(跟餐附送前菜)

多士鬆脆,配上略帶酸甜嘅味道,食完幾開胃

🌿香菇雞肉意大利飯配野菌汁

🌿Espresso Tonic

🌿Mocha

拉花幾靚😍

埋單時老闆竟送上小零食俾我地🥰

整體環境舒適,係lunch time充電嘅好地方!

2022-04-13
2022-04-19 68 浏览
趁住放假梗係要去Cafe食下野啦,今次嚟到觀塘呢間Cafe,佢嘅名幾有意思,Msitu係森林嘅意思🌳而裝修都好切合,周圍都見到植物元素,感覺好似身處大自然其中,仲有一棵掛咗閃燈嘅彷櫻花樹🌸隔離仲有一面用燈光營造出極光效果嘅牆😆落咗單之後店員就上咗一份黑醋番茄麵包🍅麵包好脆身,上面係醃製左嘅蕃茄粒,酸酸甜甜,最啱作為餐前小食😋雞胸肉凱撒沙律🥗香煎過嘅雞胸肉肉質鮮嫩,沙律菜新鮮爽口,配埋煙肉碎、麵包粒同蕃茄仔,幾開胃😆煙三文魚蘆筍香草忌廉扁意粉我哋選擇加配餐湯,三文魚份量好多,每一啖都食到,配料有蘆筍同蕃茄粒,而忌廉汁亦都好夾🤤雜菜湯平時好少會見到雜菜湯入面有通粉,我哋問店員先知原來係廚師特別加入,所以成個雜菜湯材料好豐富~芝士植系牛肉漢堡🍔脆身嘅竹炭麵包,入面夾住植物肉製成嘅漢堡扒,最啱素食人士,肉質真係好像真,調味亦都啱啱好,想食得健康嘅大家不妨選擇試吓,同埋漢堡嘅size都幾大,漢堡配埋薯仔沙律,薯仔口感軟綿🤤嚟到呢間Cafe要試埋甜品😆Chocolate Brownie🍫濃郁朱古力味,蛋糕面頭有合桃,口感鬆軟,而且係即叫即焗,推薦大家試吓~巨峰提子卷蛋🍇造型好得意,個甜味唔會死甜🤤

雞胸肉凱撒沙律🥗

芝士植系牛肉漢堡🍔

嚟到呢間Cafe要試埋甜品😆

Chocolate Brownie🍫

巨峰提子卷蛋🍇
造型好得意,個甜味唔會死甜🤤
兩個甜品入面比較鍾意Brownie多啲😋

飲品方面叫咗Caramel Latte同Mocha
兩杯都唔會太甜,比例啱啱好,保留到咖啡嘅味道☕️

Mocha

餐廳好闊落,空間感十足,見到唔少人同朋友嚟一齊食下野傾吓偈,特別一讚用心嘅佈置,而且呢間餐廳冇加一,絕對可以同朋友嚟試
2022-04-13 53 浏览
📍Msitu Cafe估唔到觀塘咁繁忙嘅街道都會搵到一間咁chill既cafe,msitu解做森林,餐廳入面仲有棵樹做打卡位,返工或者食晏過嚟休息吓都唔錯㗎~👅煙三文魚蘆筍香草忌廉汁扁意粉 $168呢個煙三文魚係碎上,方便每一啖都可以食到三文魚,蘆筍一啲都唔苦,如果怕滯既朋友都可以食呢個,因為佢個忌廉汁唔會好厚~👅扒帶子香蒜長通粉 $168因為呢個長通粉上面有好大隻既帶子,全部都係啖啖肉肥嘟嘟,雖然未去到刺身級咁誇張,不過都唔失禮🤤長通粉一啲都唔乾,個汁仲幾正👻👅日本芝士蛋糕 $38呢隻日本芝士蛋糕有驚喜,芝士味香濃,但係唔會好滯,份量亦都啱啱好~👅綠茶意大利芝士蛋糕 $42呢個蛋糕啱晒鍾意creamy既朋友,淡淡地嘅綠茶味,幾清新,過口癮一流👀👅Espresso Tonic $45唔係好多cafe有espresso tonic飲,估唔到呢度都有,仲有得走冰,夠哂清新,如果唔鍾意飲有奶嘅咖啡,都值得一試~👅Mocha(oat milk) $44呢杯mocha唔甜,朱古力味唔搶,同咖啡味夾得好好
📍Msitu Cafe

👅煙三文魚蘆筍香草忌廉汁扁意粉 $168

👅扒帶子香蒜長通粉 $168

👅日本芝士蛋糕 $38

👅綠茶意大利芝士蛋糕 $42

👅Espresso Tonic $45

👅Mocha(oat milk) $44
呢杯mocha唔甜,朱古力味唔搶,同咖啡味夾得好好
2022-04-12 1426 浏览
星期六同老公去觀塘食午餐,我地揀左間cafe。首先送上餐前小食:番茄多士。雖然係送既,但味道相當好,令人開胃。跟餐加$15要雜菜湯,非常足料,除左雜菜,估唔到會有通粉,好好飲。雞胸肉凱撒沙律雞胸煎得幾香,沙律菜爽口,仲有煙肉粒、麵包粒、番茄仔,沙律醬個量拿捏得剛剛好。巴拿馬火腿卡邦尼意粉巴拿馬火腿脆脆地,每條意粉都沾滿醬汁,creamy又飽肚。芝士植系牛肉漢堡塊漢堡扒係用植物肉整既,味道似無甘香口既午餐肉,唔覺食緊素,漢堡相當厚身,配以薯仔沙律,無甘有負擔。紐約芝士蛋糕蛋糕口感幼滑,芝士味濃又凍凍地,好正。朱古力布朗尼呢個口感比較輕盈鬆軟,微暖溫度,都好好食。Iced Caramel Latte呢杯好好飲又靚,甜甜的咖啡,調配得好好。Iced Charcoal Latte賣相好似水墨畫甘,味道如正常咖啡,多左啲沙沙地既口感。鮮榨橙汁
星期六同老公去觀塘食午餐,我地揀左間cafe。
首先送上餐前小食:番茄多士。
雖然係送既,但味道相當好,令人開胃。
番茄多士
巴拿馬火腿卡邦尼意粉
巴拿馬火腿脆脆地,每條意粉都沾滿醬汁,creamy又飽肚。
紐約芝士蛋糕
蛋糕口感幼滑,芝士味濃又凍凍地,好正。
朱古力布朗尼
呢個口感比較輕盈鬆軟,微暖溫度,都好好食。
Iced Caramel Latte
呢杯好好飲又靚,甜甜的咖啡,調配得好好。
Iced Charcoal Latte
賣相好似水墨畫甘,味道如正常咖啡,多左啲沙沙地既口感。
Iced Charcoal Latte
鮮榨橙汁
鮮榨橙汁
2022-04-09
$248.5 (午餐)
番茄多士
Iced Caramel Latte
餐廳:MSITU CAFE (觀塘)地址:觀塘鴻圖道36號地舖最近多咗喺觀塘搵食,喺工業區尋尋覓覓之中搵到呢間開咗接近兩個月嘅MSITU CAFE @msitu_cafe ,難得有少少時間🤏,索性喺到坐耐少少Chill返一個中午🥰MSITU喺非洲文,意思解作「森林」,無論喺門口定喺餐廳周圍都可以見到大大小小嘅植物裝飾🪴,Cafe嘅裝潢樸素典雅,仲有一棵吸睛嘅大樹🌴。座位分隔咗兩邊,一邊喺high table感覺較Chill,另一邊就喺普通坐位,感覺喺為附近打工仔嚟速食飲啡而設☕️Lunch set由$68-$148不等,沙律🥗、意粉🍝、漢堡🍔、Daily Special任你揀,加$15可以配埋意大利雜菜湯,勁多蔬菜超足料,酸酸甜甜好開胃,一啲都唔似喺味精湯👍,另外仲送咗兩件意式多士(Bruschetta),it’s a good starter😋✝️蒜辣扒大蝦扁意粉 $148賣相勁吸引!四隻大大隻嘅越南虎蝦🦐,配上充滿蒜香🧄、橄欖油同牛油香嘅扁意粉,食落唔算好油膩,煎過嘅虎蝦香烤味滲透喺扁意粉當中,蝦肉都幾飽滿,仲有唔少蝦膏😍,唯一感覺份量可以再多少少✝️菠蘿植系雞肉漢堡 $108用咗植系雞
餐廳:MSITU CAFE (觀塘)
地址:觀塘鴻圖道36號地舖

✝️蒜辣扒大蝦扁意粉 $148
賣相勁吸引!四隻大大隻嘅越南虎蝦🦐,

✝️菠蘿植系雞肉漢堡 $108
用咗植系雞肉、青瓜🥒、蕃茄🍅、生菜🥬、菠蘿🍍、竹炭五穀麵包去整成呢個漢堡🥯,竹炭嘅顏色比人感覺cool得嚟又較健康,食落香脆可口;植系雞肉用咗大豆、薯仔等去整成🥔,雖然無雞肉咁香但有香烤味同雞肉嘅口感,不過成個burger太大🤣,要分開一層層去食🤪

✝️朱古力布朗尼蛋糕 $42
即叫即焗嘅brownie,除咗有啲nuts喺面頭之外,每啖都食到濃郁嘅朱古力香🍫,焦脆嘅口感加上鬆軟嘅蛋糕層,作為朱古力控又點會唔愛呢💕?如果Lunch Set可以用優惠價換購甜品就更抵食🙈

✝️抹茶意大利芝士蛋糕 $42
日本製造嘅Matcha Tiramisu🇯🇵,比我想像中無咁重芝士味🧀,反而喺似我味平時食開嘅抹茶海綿蛋糕,一啲都唔溜嘅cream cheese配上抹茶粉🍵,味道清新唔heavy

✝️Charcoal Latte (跟餐+$32)
參考台灣黑金咖啡而成嘅Charcoal Latte,雖然同普通Latte味道無咩分別,不過竹炭對腸胃好、加上型格黑色真喺啱晒我呢啲鍾意打卡嘅人📸。咖啡豆用咗巴西🇧🇷、哥倫比亞🇨🇴、印尼🇮🇩三國混合嘅深烘焙品種,無論聞定食落都偏向nutty,唔錯唔錯😌
2022-04-08
2022-04-07 59 浏览
係牛頭角工廈區發現呢間精緻嘅cafe,環境都幾舒服~🍝海鮮意粉拌羅勒蕃茄汁份量多又足料,有蝦,蜆,帶子等海鮮~ 蝦同帶子都有幾隻,好鮮甜~ 番茄汁酸酸甜甜好開胃🥗柚子雞胸伴雙花雞肉煎到外皮金黃,入口香脆唔油膩~將柚子醬撈勻沙律食,香甜清新,如果加小小醋就更開胃😚🧁Chocolate Brownie必食推介!Brownie烘到外脆內軟,朱古力味好濃郁!邪惡度滿分😍😍😍 食完已經即刻想食多件🤤🤤🤤 🧁Matcha Tiramisu 蛋糕鬆軟,入口幼滑,抹茶清香回甘,係清新之選👍🏻🍵Matcha Latte抺茶味香濃,值得一試😚🍹西柚水果茶
係牛頭角工廈區發現呢間精緻嘅cafe,環境都幾舒服~

🍝海鮮意粉拌羅勒蕃茄汁

🥗柚子雞胸伴雙花

🧁Chocolate Brownie

🧁Matcha Tiramisu
蛋糕鬆軟,入口幼滑,抹茶清香回甘,係清新之選👍🏻

🍵Matcha Latte
抺茶味香濃,值得一試😚

🍹西柚水果茶
  • Chocolate  Brownie
今日諗住去APM行街,就上OpenRice睇吓附近有冇新開嘅餐廳~見到呢間野食幾靚幾吸引就同埋媽咪過嚟食❤️我哋叫咗兩個set Lunch~-蒜辣扒大蝦扁意粉$178+百香果綠茶$42大蝦烤得好夠味~賣相都好靚🥰大蝦又香口同彈牙👍🏻扁意粉加左啲橄欖油好香,有咬口唔會太淋😋仲有個蕃茄多士又脆酸酸幾又開胃😚百香果綠茶百香果味好重~唔會太甜,清新解渴!-海鮮意粉伴羅勒蕃茄汁🍝$168+Matcha latte $38呢個真係超級超級好食!海鮮有蜆肉、帶子、蝦,仲有火腿,都幾多料,番茄醬好濃郁,又唔會太杰身,加埋Tabasco絕配🥰食到一啖不淨🤣🤣Matcha latte都唔甜抹茶味好出好岩我飲😂拉花都好靚呀📸-綠茶意大利芝士蛋糕$42+水蜜桃果茶$42啲嘢太好食啦忍唔住嗌多個甜品🍮濃濃嘅抹茶香味加上唔漏又滑既cream好滿足😍😍水蜜桃果茶一樣都唔會死甜而係好香既果香🍑呢度啲野食都岩我口味~我下次過黎觀塘都要再食呢間🤣我都忍唔住同個店員講佢啲野食好好味,佢話都見我食哂😁佢講埋比我聽佢地下星期會再轉Menu🥰🥰
我哋叫咗兩個set Lunch~
蒜辣扒大蝦扁意粉$178+百香果綠茶$42
百香果綠茶百香果味好重~唔會太甜,清新解渴!
綠茶意大利芝士蛋糕$42+水蜜桃果茶$42
水蜜桃果茶一樣都唔會死甜而係好香既果香🍑
呢度啲野食都岩我口味~我下次過黎觀塘都要再食呢間🤣
2022-04-06 42 浏览
餐廳位於觀塘與牛頭角中間,地理上十分方便快捷,距離地鐵站路程需要五分鐘左右。咖啡廳來裡裝潢十分新穎,最喜愛內裏的一棵彷樹,令人感受到生處於櫻花樹下,環境氣氛十分舒適。食物方面,芝士漢堡,看似簡單,但味道卻不一樣,自家製的餡料,就是這樣的美味,內裏的漢堡肉味豐富,最重要完全不油膩,加上餐廳自家調製的醬汁,令整個漢堡包更加清新。飲品方面,芝士白桃梳打和Oreo with Cream Smoothie 。比例適中,不太甜,加上十分精緻,打卡之選。
2022-04-04 65 浏览
MSITU CAFE 🌟整體: 觀塘工廠大廈林立中嘅cafe 🏠環境: 用黑白灰做主調 營造 型格氣氛 座位擺位唔進取 空間感強🧑🏻‍🍳服務: 會留意到你張紙巾吹咗落地而主動俾張新你☆║.............║☆‼️ 菠蘿植系雞肉漢堡 $128好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 多數burger 都會有濃厚嘅醬夾係中間 不過呢個就冇 味道就靠菠蘿嘅甜 同植物雞肉嘅香烤味 ✅ 包皮有處理過 夠脆身‼️ Cheese Matcha Latte $45好食指數:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 記得要攪勻先飲 如果唔係會以為茶同奶比例失衡 ✅ 芝士味唔算好突出 主調係奶 同 茶✅ 茶味好香濃 又有少少糖嘅甜帶翻出個茶味‼️ Butterfly Pea & Peach Soda $58好食指數:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️✅ 一望就係一杯令人想打卡嘅飲品 通透嘅紫藍色 裝飾用嘅薄荷葉~✅ 飲落就係白桃汽水 係大熱天時係幾爽📍 觀塘鴻圖道36號地舖G/F, 36 Hung To Road, Kw
MSITU CAFE

打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️
✅ 飲落就係白桃汽水 係大熱天時係幾爽

📍 觀塘鴻圖道36號地舖

G/F, 36 Hung To Road, Kwun Tong

⏰ 星期一至六
08:00 - 17:30
星期日
全日休息

☎️ 電話號碼 96926464

📷 Fujifilm XE4 + 23mm F2

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵