2017-02-26 1522 浏览
曾有一天經過這裡,店裡人很滿,店員表示要等半小時,而我沒太多時間,所以未能一嚐其手沖咖啡,一直希望能再來。終於有機會重臨,這次我有很多時間!黑版上有三種咖啡豆,和上次一樣,我選了同一款咖啡豆(Washed),其實是沒有的,最後選了沒有寫在黑板上的 Kenya。滿懷期待,因香港並沒有很多這種手沖咖啡店,一般都是飲 Latte 的。店裡不算人多,所以不一會店員就放下咖啡,咖啡用玻璃瓶盛著,另附咖啡杯,看似不錯。正想倒入咖啡,杯身是冷的...更發現咖啡杯內有水...,...咖啡雖沖得不錯,可惜...唉...不會再來了。

,最後選了沒有寫在黑板上的 Kenya。

...更發現咖啡杯內有水...
,...咖啡雖沖得不錯,可惜...唉...不會再來了。

2017-02-23
2017-02-16 1370 浏览
咖啡引起見K11 地下間咖啡店迫到死都坐滿人,打算向見到呢間新店試一下店細細但微暗的燈光,氣氛良好啱我kill time喺bar 枱見到件有麥片做的餅(唔記得名),啱黎吸我的肥油,脆bob bob好味Long black 不過不失下次再黎試真D
咖啡引起

見K11 地下間咖啡店迫到死都坐滿人,打算向

見到呢間新店試一下

店細細但微暗的燈光,氣氛良好

啱我kill time

Long black 不過不失

下次再黎試真D
下午茶
2017-02-05 1395 浏览
友人介紹了這一間cafeCafe細細 位唔算多 假日去基本上都滿座室內無位座唯有坐出室外 雖然係馬路邊不過空氣都ok除了一般不同種類的咖啡 食物種類都算多 叫了一杯flat white($35)杯子幾靚 拉花都唔錯 飲落都幾香不過奇怪的是朋友的latte好似比我大杯啲🤔另外叫了avocado &cheese sandwich ($48)其實牛油果唔算多 不過整體出來加埋個醬味道很不錯同埋個包亦都幾鬆軟幾不錯☺️有機會應該會再來過啊
友人介紹了這一間cafe
Cafe細細 位唔算多 假日去基本上都滿座
室內無位座唯有坐出室外 雖然係馬路邊不過空氣都ok
除了一般不同種類的咖啡 食物種類都算多
叫了一杯flat white($35)
杯子幾靚 拉花都唔錯 飲落都幾香
不過奇怪的是朋友的latte好似比我大杯啲🤔
其實牛油果唔算多 不過整體出來加埋個醬味道很不錯
同埋個包亦都幾鬆軟幾不錯☺️
有機會應該會再來過啊
2017-02-01 1099 浏览
. all day breakfast with perfect fluffy scrambled eggs . nice tomato . delicious medium bacon . two herb sausages and nice tasty button mushrooms . and a good espresso . great quality for the price and a good way to start the day . nice cozy place on the quieter side of TST .
all day breakfast + espresso
2017-02-01
早餐
all day breakfast + espresso
2017-01-17 1214 浏览
星期日同男友去尖沙咀,打算揾間cafe食個午餐然後行街。一走入呢間cafe,就感覺佢好有「香港特色」--- 細... 因為地方細,有d逼狹,感覺唔係好relax。(只怪香港地少租貴)食物方面,我叫咗avocado smash with pouched egg on sourdough 同expresso macchiato。麵包烘得脆,avocado smash又唔會溜。最重要係個pouched egg,一切落去,d蛋汁好似熔岩咁流出嚟,正!旁邊沙律如果可以多d就開心d咖啡係偏酸嘅,um...唔係唔好飲,但不是我的style...以上係男友叫嘅full breakfast 同茶(唔記得係咩茶)。個full breakfast幾豐富,味道不過不失。
Avocado smash with pouched egg on sour dough
expresso macchiato
Full breakfast

2017-01-08
2017-01-06 1057 浏览
最近放假好鐘意去試下啲cafe,坐低飲杯咖啡,同friend傾下計今日四點半,同個friend特登來尖沙咀試下呢間cafe,有驚喜~四點半,都坐左唔少人,店面唔大,但都坐得舒服既~我叫左杯latte,朋友叫左杯flat white,一齊share 牛油果蛋bagel。咖啡好好味,第一啖飲落去已經覺得好滑,咖啡味都好香。$35呢個價錢超值,比連鎖既咖啡店好好多Bagel都烘得啱啱好,配菜新鮮,有一定質素。值得再去👍🏻
四點半,都坐左唔少人,店面唔大,但都坐得舒服既~
Bagel都烘得啱啱好,配菜新鮮,有一定質素。
值得再去👍🏻
牛油果蛋bagel
牛油果蛋bagel
  • Flat white coffee
2016-12-23 1213 浏览
很多時都要到尖沙咀工作,有點空檔都要去喝杯咖啡吃件三明治,在香港土生土長的我經常有朋友問我為何見妳吃的多是西式咖啡和三明治,其實中菜我也喜歡,不過重點是杯咖啡☕️喝咖啡怎能配粥粉麵飯呢?不過我確實是一位不折不扣的麵包控,每天都要吃過麵包才滿足🍞🥖
Avocado  smash, poached  egg  on  sourdough  and  Americano
Ham,  fried egg  on  bagel  and  Americano☕️
2016-12-23
下午茶
  • Bagel  sandwiches
2016-12-07 1466 浏览
呢一次我自己一個去咗位於尖沙咀N1地鐵站出口附近嘅N1 Coffee坐一坐,飲下咖啡,抖一抖.我叫咗Latte,杯咖啡個拉花都幾靚,同埋奶泡都打得幾滑,仲keep到幾耐下,就算飲完都冇乜變樣. 味道方面,有啲咖啡店嘅Latte奶味係非常非常非常重嘅,而呢度就仍然可以飲到一陣陣烘過嘅咖啡豆焦香,同埋少少甘甘澀澀嘅味道,對我嚟講感覺都幾啱胃口.呢度嘅裝修都睇得出花咗唔少心思,同埋係用綠色做主色,望落都幾舒服唔突兀,唯一唔好嘅係個舖位比較細,啲座位擺得比較密同有少少迫迫哋,所以我呢次都係快快飲完就走喇.

2016-12-02 1014 浏览
我不是十分懂咖啡,但杯flat white幾好飲,牆上放左啲cert。環境好靚,尖沙咀中算清靜,人不算多。我覺得非常值得支持,等人或靜下都幾好呀喂!!!!!!!!
I have been on a hunt for bagels and this cute little place serves them in a few variety. I always go for the bacon and egg + avocado It's very good with a cup of flat white (also great), it's a perfect chill place. But only if you don't come on weekends, weekday afternoons are awesome here with kind of whimsical decor inside. Will be coming back.
Bacon and Egg Bagel
Flat White
Bacon and Egg Bagel
Flat White
2016-10-17 1820 浏览
今日專登搵依間好似好好味就點了all day breakfast 同香草煙肉長通粉好味既,咖啡亦不錯,咖啡絕對好味環境都好舒服有好多外國人 cappuccino都美味動人,我還叫多一杯essppesso 都係勁正
環境都好舒服有好多外國人
2016-10-17
  • all day breakfast
  • Cappuccino
  • Espresso
2016-09-13 2865 浏览
今日放假, 最好就係拎住一本書, 找一間舒服的cafe 坐下, 邊享受美食飲品, 邊投進書香的懷抱今次揀左尖沙咀的N1. 當然最吸晴既係入面精緻的裝修, 好鍾意充滿木質的感覺當去到門口見到有三文治餐, 大喜!! 不過可惜時間太早, 下午6點後才有, 所思我散叫左杯latte 同三文治本身佢係煙肉磨菇包, 不過煙肉對keep fit 既女仔黎講似乎太油膩, 所以我問職員可否轉炒蛋, 因我見一款包都有提供炒蛋, 侍應生爽快地答應了, 好滿足!!!之後再叫左杯latte . 有脫脂代糖提供, 為了健康, 唯有忍口全脂奶的美味, 要脫脂代糖, 不過並沒有覆蓋咖啡的香味,期待下次放假天再黎放鬆一下
2016-09-13
2016-07-26 3274 浏览
N1不但環境好,而且全日早餐出眾,對女孩子而言份量剛剛好,亦不太油膩,咖啡更是香滑,拉花亦靚,喝到底仍見拉花的樣子,證明拉花功夫不錯環境方面,以tiffany blue為主打顏色,雖然價錢並非很便宜,但N1此後會成為我的閒竭鬆一鬆地方之一 讚好!
N1不但環境好,而且全日早餐出眾,
對女孩子而言份量剛剛好,亦不太油膩,
咖啡更是香滑,拉花亦靚,
喝到底仍見拉花的樣子,
證明拉花功夫不錯

2016-07-20
  • 全日早餐
2016-07-22 2405 浏览
公司聚餐,收工又未夠鐘,所以一班同事去嘆咖啡,呢間咖啡店最近食飯嘅酒家,口碑都唔錯!去到門口係一個長窄櫃檯,再入到最內圍係幾張小方枱嘅堂食位置,桌椅幾迫,有金屬椅同木樁椅!內圍無窗!上面吊一隻木馬,本來幾特別,不過我哋由底下望見馬肚就無乜嘢睇!先去櫃檯落單比錢!店員做好就上枱!Flat White:綠色咖啡杯好靚,比較細杯!拉花好靚,飲一啖!咖啡味濃,奶味唔重,比較甘,所以落一匙糖,糖罐好似練奶罐,不過啲糖已經濕咗,黏黏的!落一匙後味道剛好!微甘易入口!Chocolate Truffle:一件三角切餅!好濃嘅朱古力味,軟身易切!好味!店員有禮斯文!都市悠閒咖啡!
先去櫃檯落單比錢!店員做好就上枱!
店員有禮斯文!
都市悠閒咖啡!
2016-07-07
2016-06-29 1677 浏览
星期日中午在附近,刻意來了這間精品咖啡店,因為網上的評價很好。結果真的讓我放鬆,也嘗到一杯好咖啡!!門口已感到很舒適,像遠離忙碌的城市。Skim Milk Latte,skim milk一向難控制一點,但無論泡或拉花同樣出色,味道不錯,不竟latte主角是奶多於咖啡,下次再試真點咖啡。
結果真的讓我放鬆,也嘗到一杯好咖啡!!
門口已感到很舒適,像遠離忙碌的城市。
Skim Milk Latte
2016-06-26