2023-11-07
西貢平時假日大部分cafe都迫爆哂人食飯打卡,有時想靜靜地食過靚飯都好難,就算搵到位食lunch有時都要成百幾二百蚊落樓今次分享一間平時成日食嘅超超超樸實西餐廳。餐廳外型同裡而好多海洋生物嘅配飾,但打卡就勉強啲…因為感覺比較似小朋友生日會用海洋主題,但佢食物性價比就真係好高白咖喱斧頭豬扒 $98 跟湯+飯/意粉/薯條佢個汁望落去無咩嘢,但食落去係重忌廉味嘅咖喱,同豬扒平身幾夾。個人食咗幾次覺得跟意粉最夾。豬扒份量好有誠意,厚切豬扒熟度幾難拿捏,佢切落好易切熟度幾好,食落幾juicy但有少少渣,但整體性價比有80分另外佢個椰香荔枝烤鴨都幾好食,椰+鴨肉依個組合好夾同好香,鴨肉佢起埋好易食。(但唔記得影相有機會補返…)如果去西貢想平平哋鋸下扒可俾機會試吓依間小店店員好nice同樓上一樓有豆袋坐幾relax。
白咖喱斧頭豬扒 $98 跟湯+飯/意粉/薯條