2011-02-01 30 浏览
老生常談:單靠外表是不行的!你能騙我一次,但以後再沒機會了。芒果拿破崙:賣相甚得人歡心,奈何試一口後,好感全消。千層酥不夠鬆脆,甚至有點腍軟,未知是否在玻璃櫃放久了芒果已經出水,一點也不新鮮豆腐蛋糕:標榜是健怡之選,但以味道作論,同樣是劣質之作蛋糕過份清淡,餅底不夠乾脆,差!
老生常談:單靠外表是不行的!
你能騙我一次,但以後再沒機會了。

芒果拿破崙:賣相甚得人歡心,奈何試一口後,好感全消。
千層酥不夠鬆脆,甚至有點腍軟,未知是否在玻璃櫃放久了

芒果已經出水,一點也不新鮮
豆腐蛋糕:標榜是健怡之選,但以味道作論,同樣是劣質之作

蛋糕過份清淡,餅底不夠乾脆,差!
星期六本來想同個老公+女去半島high tea, 點知去到人龍由lobby 排到去西翼商場... 0的waitress 話最少要等個半鐘頭...0甘呈有死0左條心去harbour city 睇下有咩食0拉.. 講真, 論就腳, 呢度都係不二之選... 但係食物質素都服務就真係大家樂都好過佢...一去到排0左一陣先有位... 我0地就坐0左係外面位置. 一路食, 一路都有0的人係度自由搵位... 但係0的waitress 又唔多理佢0地... 我隔離個張直頭有人企0左係旁邊等位, 之後人一走, 仲有兩幫人爭位....因為想high tea 0既緣故, 所以老公坐低就話唔好諗,叫tea for 2 0拉... 點知0的食物一0黎, 我0地就明白點解周圍都無人叫... 個menu 本身無講有幾件, 但係見佢都list 0左好似有好十樣野, 以為都ok 0拉... 點知黎到我0地一望以為佢比0左個tea for one 比我0地... 0的野食細件唔在講(最大都係我0既尾指0甘長), 仲要一人各分得4-5件, 食完成個set 都唔夠平時係門口買0個包0甘飽... 我0地兩個你眼望我眼, 大家都
個menu 本身無講有幾件, 但係見佢都list 0左好似有好十樣野, 以為都ok 0拉... 點知黎到我0地一望以為佢比0左個tea for one 比我0地... 0的野食細件唔在講(最大都係我0既尾指0甘長), 仲要一人各分得4-5件, 食完成個set 都唔夠平時係門口買0個包0甘飽... 我0地兩個你眼望我眼, 大家都唔好意思食0甘快...即使想樣樣都試下, 但係因為太細件, 每件一啖就食晒... 所以都無得SHARE..
另外0的食物, 一0的都唔新鮮, 樣樣都好似好乾身, 似係整好0左0既飛機餐, 放0左係隻碟到, 搵保鮮紙封住, 有人叫就meet 0左0的保鮮紙拎出0黎...
最搞笑條春卷0既filling 係少少暖, 但係塊包就乾爭爭, 一0的都唔脆...
最差0既係service, 0的野食0黎0既時候, 個waitress 將所有食物掟晒係我度就算... even 我老公杯coffee 都掟埋係我度... 我心諗家陣茶餐廳上菜, 邊度就手就放邊度... 仲要放低野時, 淨係好悔氣講0左幾隻字... tea set, oj, 架啡...就走0左去... 如果無睇menu, 我真係以為自己去0左茶餐廳, 仲要係屋村街坊0個隻...

另外, 我老公一食完, 個好悔氣0既WAITRESS 已經走埋0黎一野收0左我0地個TEASET TRAY, 仲問都無問收埋佢0的餐具... 其收碟0既快速比澳洲牛奶公司仲要快...
所以我0地決定以後都係係門口買面包食就算0拉.. 反而0的食物仲新鮮0的....
2010-12-11
2010-08-16 5 浏览
今晚同黃兔行經這裡搵食,每一間餐廳不是人多要等位就是太貴,剛好比我們發現這間餐廳,不會太貴又不用等位,而且都好耐未食過西餐了,於是決定試試入到去有位黑面男侍應款待,感覺已不太良好,而且見到地下有好多食物碎,衛生欠奉當時有些後悔入來我們叫了兩set西西里醬燒豬仔骨配蒜蓉蕃茄汁意粉set dinner:餐湯-cream soup:只有幾粒栗米,味道似罐頭湯 雜菜湯: 略咸及酸餐包-好味,它的包有保証西西里醬燒豬仔骨配意粉 - 豬仔骨多肉,醬汁燒得不錯,份量適中,意粉充滿蒜蓉味,軟硬度剛好餐飲及甜品 - 雲利拿奶凍:有好濃郁的雲利拿味,但奶凍比較硬,遜色了點食物熱度只是暖的,服務及衛生都有待改進

當時有些後悔入來

我們叫了兩set
西西里醬燒豬仔骨配蒜蓉蕃茄汁意粉set dinner:
餐湯-cream soup:只有幾粒栗米,味道似罐頭湯
雜菜湯: 略咸及酸

餐包-好味,它的包有保証

食物熱度只是暖的,服務及衛生都有待改進

2010-08-15
(非会员)
2010-08-12 10 浏览
more info @http://venvennn.blogspot.com那個可惡的menu-_-"High Tea Set for 2.完全沒具體形容有些什麼只說有bread cake之類.. 於是便下心腸要點了!!有cheesecake 有puff 有sandwich 有fruit 有biscotti不賴啦 但好味就真的不能夠說喇。還好啦 都係要個地方傾下計姐不過不失 但不算抵吃喇..to conclude,行到攰 談談天 不錯的choice但還是吃bakery比較好。
more info @

那個可惡的menu-_-"
High Tea Set for 2.
完全沒具體形容有些什麼
只說有bread cake之類.. 於是便下心腸要點了
!!
不賴啦 但好味就真的不能夠說喇。
還好啦 都係要個地方傾下計姐

不過不失 但不算抵吃喇

to conclude,
行到攰 談談天 不錯的choice
但還是吃bakery比較好。
high tea set for 2
2010-08-06
2010-07-31 26 浏览
與朋友於烈日當空下行星光大道,之後又想嘆冷氣又想食嘢又想飲嘢,朋友話此店不錯,一行四人出發。食物:-tiramisu:蛋糕鬆軟,無乜酒味,甜度剛好紐約芝士蛋糕:普通,無特別粟子朱古力蛋糕:粟子味與朱古力味都很濃郁,雙方都搶不到對方風頭;蛋糕鬆軟;甜度剛好凍咖啡:我叫的。自行放糖水及奶,可以控制味道;咖啡不是普通即溶咖啡,好飲,不會好似普通咖啡一般只有苦味鮮橙汁:朋友叫的。他話普通,無特別熱咖啡:朋友叫的。他話好飲小食拼盤(薯條、炸魚柳、魷魚圈、香茅雞翼):- 薯條:夠乾身,不油,味道無特別- 炸魚柳:夠乾身,不油。魚本身無味- 魷魚圈:我無食,唔知道- 香茅雞翼:顏色差不吸引,顏色太淺色,香茅味太少,雞翼本身無味- 有兩款醬汁,份量太少。茄汁我無試,朋友話好好味;沙律醬很好味,似是店舖自行去調較過服務:-普通,無特別環境:-開放式餐廳,分為餐廳內部及外部(即商場大堂)。

食物:-

tiramisu:蛋糕鬆軟
,無乜酒味
,甜度剛好

紐約芝士蛋糕:普通,無特別
粟子朱古力蛋糕:粟子味與朱古力味都很濃郁
,雙方都搶不到對方風頭
;蛋糕鬆軟
;甜度剛好

凍咖啡:我叫的。自行放糖水及奶
,可以控制味道
;咖啡不是普通即溶咖啡
,好飲
,不會好似普通咖啡一般只有苦味

鮮橙汁:朋友叫的。他話普通,無特別
熱咖啡:朋友叫的。他話好飲

小食拼盤(薯條、炸魚柳、魷魚圈、香茅雞翼):
- 薯條:夠乾身
,不油
,味道無特別
- 炸魚柳:夠乾身
,不油
。魚本身無味

- 魷魚圈:我無食,唔知道
- 香茅雞翼:顏色差不吸引
,顏色太淺色
,香茅味太少
,雞翼本身無味

- 有兩款醬汁,份量太少
。茄汁我無試,朋友話好好味
;沙律醬很好味
,似是店舖自行去調較過

服務:-

普通,無特別

環境:-

開放式餐廳,分為餐廳內部及外部(即商場大堂)。

tiramisu
tiramisu
粟子朱古力蛋糕
凍咖啡
2010-07-23 11 浏览
一家三口再次出動到海港城閒逛。每次行完後總是大包小包的,再加上本身已有的行裝,已是拿得相當的吃力。肚子餓,提醒自己是時候坐下來抖抖,放低膊頭的重擔。要選一個在海運附近內既有空調,地方寬落之餘價錢又相宜的地方吃飯,首選便應是Panash了....一人order一份輕盈意粉午餐。先來的是這裡的老本行製品 --- 一籃三小個麵包,雖都是些例牌的小甜餐包、罌粟籽包及切片麥包,但吃落軟熟香軟,而且勝在夠熱。始終這兒的麵包品質是有一定的保證....一紅一白的例湯是明符其實的夠例牌。粟米忌亷湯正式是杰過芝蔴糊;雜菜湯反而弄得過稀,不過酸度及雜菜量倒是可以....太太的白汁三文魚capellini味道算是中規中矩,Capellini不會弄得一團團的黐在一起,還留有少許咬口的,已是超額完成;三文魚是出奇地raw,生至跡近是像在吃sashimi (因小弟預計店方會將之pan-fried的)。以百多元一份意粉套餐的價位來說,對這三文的品質當然不會有太大要求了,事實吃下來也感尚算新鮮,而且加上白汁的襯托底下,是真的難吃極有個譜的,反而放在碟旁的多士卻是一個災難 ---- 整片東西好像全然沒有烘過的,牛油亦只是
太太的白汁三文魚capellini味道算是中規中矩,Capellini不會弄得一團團的黐在一起,還留有少許咬口的,已是超額完成;三文魚是出奇地raw,生至跡近是像在吃sashimi (因小弟預計店方會將之pan-fried的)。以百多元一份意粉套餐的價位來說,對這三文的品質當然不會有太大要求了,事實吃下來也感尚算新鮮,而且加上白汁的襯托底下,是真的難吃極有個譜的,反而放在碟旁的多士卻是一個災難 ---- 整片東西好像全然沒有烘過的,牛油亦只是隨便用刀塗一兩下便算,薄得着實有些過份
....
自己的那份香蒜蜆肉spahgetti則覺有些過濕,蜆肉是雪藏來貨,沒鮮甜沒咬口,不值一晒;蒜味也不覺濃;唯獨意粉有點al dente,是意外收穫....
看着小朋友望着我那碟意粉好像眼光光很想偷吃似的,不禁失笑。心道 : "看來您是得到我的遺傳了"
....

2010-05-01 2 浏览
$9。芝士香軟包:做緊promote,見個poster講到好正咁,就咁吸引到我啦,嘩…果然無錯,個包真係好軟熟,好淋,但仍有黏性,裡面的芝士粒又香濃,包身的芝士被焗得溶溶的,很美味,正啊!
2010-03-19 4 浏览
After visiting the family doctor, we went to Ocean Terminal for refreshment. We ordered two afternoon tea sets. Mine is tofu cheesecake and my husband got assorted sandwich. Both of us chosen the iced coffee. The tofu cheesecake doesn't taste really "tofu". The assorted sandwich took almost 20 minutes to deliver our table. However, both taste really good. Oh, the iced coffee was really good too. I think we can come again for the assorted sandwich. The final bill was HK$121 for two after

The tofu cheesecake doesn't taste really "tofu". The assorted sandwich took almost 20 minutes to deliver our table. However, both taste really good. Oh, the iced coffee was really good too. I think we can come again for the assorted sandwich. The final bill was HK$121 for two afternoon tea sets.
2010-03-19
2010-03-04 5 浏览
假日的尖沙咀,到處是人。行到虛脫,幸好等了一會Panish 就有5人枱。下午茶不便宜,尖沙咀租貴,可以理解。點了豆腐芝士餅x2、鮮果撻x2、Tiramisu、豬扒茄子三文治,全部跟餐。豆腐芝士餅非常滑,豬扒茄子三文治也新鮮熱辣,豬扒軟淋味道較得剛好,鮮果撻及Tiramisu味道一般。飲品要了生姜蜜,感受到片片姜絲。待應勤快,服務一般。不錯的竭腳地。
2010-02-28
由海港城(近九龍公園那邊)行到去TST碼頭那邊見到有間panash的分店,一於入去買包吧~真係幾多人~而且隔黎有cafe tim呀,很好的格調呀^^當日只買了包only~無坐低慢慢嘆了 煙肉磨菇包 6.5元當日係特價的麵包喔~麵包有點甜絲絲的感覺,而且個包size適中,包上的菇係秀珍菇喔~都幾好味,而且幾入味tim,令到個包也充滿菇味!! 雙色包~ 9.5元~細細塊,呢次朱古力+白麵包的分佈,,又整得幾平均,質素都仍然保持,不錯的!! 紅豆粒粒包,, 9.5元呢款包的口感..真係無乜紅豆味..我見到d紅豆粒粒,真係好細粒,而且咬落去完全feel唔到有紅豆味就真呀..真係有點可惜..所以下次都唔諗住再買呀dry左少少.....麵包款式幾多,而且環境又唔錯
由海港城(近九龍公園那邊)
行到去TST碼頭那邊
見到有間panash的分店,
一於入去買包吧~
真係幾多人~而且隔黎有cafe tim呀,
很好的格調呀^^

當日只買了包only~無坐低慢慢嘆了
煙肉磨菇包 6.5元
當日係特價的麵包喔~
麵包有點甜絲絲的感覺,
而且個包size適中,
包上的菇係秀珍菇喔~都幾好味,
而且幾入味tim,令到個包也充滿菇味!!

雙色包~ 9.5元~
細細塊,呢次朱古力+白麵包的分佈,,
又整得幾平均,質素都仍然保持,不錯的!!

紅豆粒粒包,, 9.5元
呢款包的口感..真係無乜紅豆味..
我見到d紅豆粒粒,真係好細粒,
而且咬落去完全feel唔到有紅豆味就真呀..
真係有點可惜..
所以下次都唔諗住再買呀
dry左少少.....

麵包款式幾多,而且環境又唔錯
煙肉磨菇包
soon大~
左::雙色包.. 右::紅豆粒粒包..
煙肉磨菇包
soon大~
  • 雙色包
2009-12-01 11 浏览
在海港城行來行去終於找左呢間食晚餐, 叫左豚肉麻醬沙拉, 加$ 要埋湯同飽飽飽飽最好食, 沙拉既菜都幾新鮮, 個汁又好好味男友叫左套餐好似叫龍蝦汁煙肉帶子天使麵, 都幾好食, 不過味道就淡左少少
在海港城行來行去終於找左呢間食晚餐,
叫左豚肉麻醬沙拉, 加$ 要埋湯同飽飽
飽飽最好食, 沙拉既菜都幾新鮮, 個汁又好好味
2009-11-28
2009-11-01 8 浏览
之前已經食過一次, 覺得d 意粉好普通, 麻麻地. 今次因為book 唔到枱食其他野, 呢度又唔使等位, 就再俾多次機會試多次. 點知都係唔得. 今次食左拿玻輪意粉, $58+28 有餐湯及麵包(係最平的一個餐). 個白湯浠到水一樣, 又淡. 唯一係D粟米夠多..個意粉不過不失啦! 好多火腿, 味道普通. 唔可以叫好食LAW! 另外我個FR 食左個三文魚意粉, 我見佢D三文魚唔多, 仲要好細粒, 心諗好彩我冇叫呢個. 一定唔夠飽. 唯一最好食真係D麵包. 唔怪得星期五8點都係坐得4成人, 呢個價錢& 呢個質素的話, 下次我寧願去等Spaghetti house都唔食呢間.
2009-10-17 6 浏览
之前去過該店好多次, 一向覺得都不錯, 咁耐以黎都KEEP到水準.該店地方雖然好狹, 無咩特別裝修, 但都好多人幫襯, 試過無訂位, 真係要等好耐才有位.當日因為要到海運攞嘢, 所以自自然就選擇了該店食LUNCH.每枱都奉上佢地自家製既小麵包, 好軟熟, 暖暖地, 加上少少牛油, 好好味的. 餐湯叫了羅宋湯, 雖然細細杯, 味道都OK架. 食了個雜菜牛枊絲炒烏冬, 整碟份量足夠, 雖然似茶餐廳既炒麵類款式, 但味道好好味, 又不覺油膩 最後餐飲叫了MY FAVOR 熱咖啡, 凍的我之前都飲過, 咖啡味香濃, 好正架.

每枱都奉上佢地自家製既
小麵包
, 好軟熟, 暖暖地, 加上少少牛油, 好好味的.

餐湯叫了
羅宋湯
, 雖然細細杯, 味道都OK架.

食了個
雜菜牛枊絲炒烏冬

最後餐飲叫了MY FAVOR
熱咖啡
, 凍的我之前都飲過, 咖啡味香濃, 好正架.

2009-10-15
2009-09-26 5 浏览
平時去panash都係買包居多, 前幾晚去tst shopping,同友人去PANASH食...我地2條友只係叫左一個芝麻醬豚肉沙律同埋煙三文魚天使麵天使麵配有麵包2個人食左一啖就放棄, 不過估唔到panash賣麵包..但係個天使麵旁既蒜容包係超難食...真係唔知個麵包隔左幾多日呀又硬又無味..好彩個天使麵都好creamy好好味又唔會太滯.另外個salad都好正特別豚肉燒得好香好多汁..原本仲打算食CAKE..點知食完2樣野真係食得太飽,所以都係留番下次再去食

2009-09-01 7 浏览
After shopping in Harbour City, my wife and I went to this Panash. Remeber that, the day before I went to US (a year ago), we came here for the same afternoon tea. No matter the food, services, appearance, taste, all came worse. probably no next time.later, i found that quarterdeck or habuti are both better choice. similar $ but better harbour view.

2009-08-22