2024-10-13 1699 浏览
假日約了友人去赤柱行下,話時話N年冇去過了~一場來到當然要搵間扎café chill下,IG見到有間Pane e Latte,打卡café,主打意大利菜、手工麵包及蛋糕等,環境靚食物正吸引左一試。假日都幾多人,book位最安全。歐陸式小屋設計,自設烘焙工場,餐廳以啞粉紅色為主調,樓底高,拱形門窗、吊扇,牆上的油畫及照片,感覺復古,亦有優雅之感,坐位上有點擠迫,枱與枱之間太少距離,有點壓迫感。多款包點及甜點。餐牌,主要想試下牛角包,見到開心果又吸引左。Rose & Earl Grey Latte,$45,有玫瑰花瓣作點綴,賣相精緻,淡淡的玫瑰香味。香煎牛扒件煎蛋,$248。牛扒外焦香內軟嫩,薯角香口,正常水準。松露牛角包(素),$148,牛角包尚算大件,面層的松露薄片散發香氣之餘同時作點綴之用,牛角包感鬆脆有層次,香牛油味,蛋嫩滑,味道不俗。Crispy Pistachio Roll,$42。見到開心果即想試,個卷周邊佈滿開心果碎,內裡都有少許開心果餡,外層有微微的酥脆,內裡鬆軟戴有少許靭度,有開心果味但唔算太濃,唔算好甜,味道不果不失,但唔太滿足到開心果控。食物味道正常,環境幾靚打卡之
假日都幾多人,book位最安全。
多款包點及甜點。
餐牌,主要想試下牛角包,見到開心果又吸引左。
Rose & Earl Grey Latte
香煎牛扒件煎蛋
香煎牛扒件煎蛋,$248。
牛扒外焦香內軟嫩,薯角香口,正常水準。
松露牛角包(素)
Crispy Pistachio Roll
Crispy Pistachio Roll,$42。
食物味道正常,環境幾靚打卡之選,但坐位太迫唔多舒適,服務態度幾好,價格以地區來講都合理,值得試下。
午餐
赤柱海边这些餐厅有景色溢价,加上生意只集中在白天时段,所以单价不可能便宜·保险起见还是选择了pirata旗下的这家,应该是整个集团最有少女心、风格最网红的一家店,鹅绒黄色的外墙,珊瑚粉色的店面,真像南欧的度假小屋·食物主要是bakery/brunch/dessert,虽然点单时出现了一点不愉快,但整体服务态度还行,也没有低消·Chicken Skillet 鐵鍋香煎雞腿肉·虽然没什么人点这款,但份量、味道和颜值都还可以,类似于北非蛋,不过奶酪和面包都太少,到后来基本就在吃番茄酱有点单调
Chicken Skillet
鐵鍋香煎雞腿肉
2025-01-11
下午茶
2025-01-14 0 浏览
終於來到了赤柱的排隊店就來一個悠閑下午茶吧!醒目的外觀新的下午茶餐牌🥰🔻三層下午茶tea set ($198/2ppl)三款咸食 六款甜食分量都幾多🥰 賣相滿分 拍了好多照片味道不錯 咸食有驚喜❣️ 值得一試Tea set包括了兩杯自選飲品🔻Hazelnut Gianduja latte咖啡很香 味道偏甜🔻Pane e latte lemonade 點了我喜歡的lemonade 清新的很喜歡一月限定輕食套餐🔻Pistachio croissant🥐 ($58)櫥櫃內的牛角包美美的忍不住點了一份😂內裡很鬆軟 開心果味很出色!不愧是定番的牛角包👍🏼🔻Ginger spice latte ($55)冬日限定 充滿暖意的飲品加上餐廳歐式的裝潢感覺自己置身於歐洲的小餐館裡幸福感max!
終於來到了赤柱的排隊店
就來一個悠閑下午茶吧!

醒目的外觀

新的下午茶餐牌🥰
🔻三層下午茶tea set ($198/2ppl)
三款咸食 六款甜食

🔻Pane e latte lemonade
點了我喜歡的lemonade
清新的很喜歡

一月限定輕食套餐
🔻Pistachio croissant🥐 ($58)
櫥櫃內的牛角包美美的
忍不住點了一份😂
內裡很鬆軟 開心果味很出色!
不愧是定番的牛角包👍🏼

🔻Ginger spice latte ($55)
冬日限定 充滿暖意的飲品
加上餐廳歐式的裝潢
感覺自己置身於歐洲的小餐館裡
幸福感max!
2025-01-07 0 浏览
同朋友去咗赤柱嗰度行吓,跟住發現有一間超級靚嘅粉紅色打卡cafe,出面已經超級IG-able,所以就即刻入咗去食返個少女心嘅high tea🥳原來咁啱佢哋有全新嘅下午茶餐登場,所以就即刻試吓🌟*Savoury*✨蕃茄芝士羅勒薄餅✨松露帕爾馬芝士火腿火箭菜多士✨芝士火腿多士整體包方面做得外皮脆口入面鬆軟,蕃茄芝士比較清新,我自己就鍾意濃味啲鍾意松露Parma ham同個包好夾,不過如果鹹點多啲就會更加好🤣*Sweet*✨檸檬撻✨朱古力撻好濃郁嘅朱古力味,入面應該係落咗黑朱古力。✨牛角包片配開心果覆盆子醬✨牛角包片配杏仁碎朱古力醬牛角包片非常鬆脆,配開心果覆盆子醬或者杏仁碎朱古力醬都好好食。✨香草橙粒意大利脆卷✨朱古力椰子碎意大利脆卷入面係唔同味道嘅cream,外皮有啲腍。同朋友俾個開心果牛角包吸引咗,所以叫多咗一個combo係開心果牛角包+Ginger Spice Latte😎開心果牛角包出面非常酥脆入面係滿滿嘅開心果cream,再飲一啖暖心嘅薑味latte望住個海,真係好chill🌸

*Savoury*
✨蕃茄芝士羅勒薄餅
✨松露帕爾馬芝士火腿火箭菜多士
✨芝士火腿多士

*Sweet*
✨檸檬撻
✨朱古力撻
好濃郁嘅朱古力味,入面應該係落咗黑朱古力。
✨牛角包片配開心果覆盆子醬
✨牛角包片配杏仁碎朱古力醬
✨香草橙粒意大利脆卷
✨朱古力椰子碎意大利脆卷
入面係唔同味道嘅cream,外皮有啲腍。

2025-01-06 0 浏览
第二次到訪 Pane e Latte,這次嘗試他們的晚餐!跟其他 Pirata group餐廳一樣,有晚餐 Set Menu 供應可以選擇一個頭盤,主菜和甜品食物份量不算很大,但剛剛好推介黑松露卡邦尼意粉,正宗意大利 Style 以蛋 Guanciale 和意粉水乳化成的 Creamy sauce, 再配黑松露醬和新鮮黑松露片,香氣四溢,非 常回味,10分推介;頭盤Burrata有誠意,一整粒 Burrata 芝士配新鮮車厘茄,新鮮之選。值得一提,餐廳服務也十分周到,侍應們有求必應。整體來說,性價比高,如果在赤柱不妨 book位 一試!
第二次到訪 Pane e Latte,這次嘗試他們的晚餐!
可以選擇一個頭盤,主菜和甜品
食物份量不算很大,但剛剛好
值得一提,餐廳服務也十分周到,侍應們有求必應。
整體來說,性價比高,如果在赤柱不妨 book位 一試!
  • Spaghetti truffle carbonara
  • Burrata
2025-01-01 110 浏览
(佢話係聖誕特別安排)排咗一個鐘隊,排到個manager先同我講個廚房已經closed(晚市開六點嗰陣係五點)得Drink Menu可以order~~~出邊個櫃嘅嘢食都可以order~~~~開頭都用充滿體諒嘅心表示理解(始終係聖誕節 廚房要準備)不過一心想食pancake同埋黑松露牛角包嘅我表示失望 你喺我排一個鐘之前同我講 我唔排啦出到去嗌嘢食 收銀姐姐好激動咁樣同我講「唔賣呀d野食」當堂下咗出聲我望住隔離果幾個開始人啱啱拎住個外賣嘅包 俾佢哋趕走咗 話外賣嘅唔可以坐喺側邊嗰啲小枱子度食 平時可以但係今日唔可以(anyway明明你賣嘢食俾佢點解唔賣俾我!? 我排佢後面咋喎⋯⋯)我話我坐低咗㗎啦喎 佢仲好激動咁樣講「咁你俾個枱號我,坐低落order!」再下咗兩聲 驚訝已經蓋過咗佢嘅冇禮貌 因為我喺張枱度係完全見唔到有枱號 同埋唔太見到有樓面…(即係你點會係starbucks度叫人落單!?)但都唯有坐低叫人 嗌返出邊個櫃入邊嘅嘢食啦(內心已經無數個黑人問號,落單嗰個外籍同事都唔知我要落嘅嘢食有冇,我每order一款食物佢就行過去睇一次)最後只有一個叔叔特登過嚟斟水俾我哋傾咗兩句落嘢食搞咗
(佢話係聖誕特別安排)

最後只有一個叔叔特登過嚟斟水俾我哋傾咗兩句
落嘢食搞咗一輪 等嘢食等咗一輪 最後應該有半個鐘享用下既 嘢食正常 我個人幾欣賞個Tiramisu 而包餅類既餡料係偏少

最後最後 呢啲service就收左加一啦 終於明點解一定要坐低嗌嘢食 點解會趕人走 謎底終於解開(sorry menu冇寫我真係唔知 有機會都係聖誕特別service charges)
2024-12-26 134 浏览
今日Boxing Day 在店外排了20-30分鐘,入到店,食物有些說已sold out, 但在店外的餐牌沒有標明sold out和用餐時間限制1小時🙄然後叫了一個蝦意粉,等了半小時才送到枱上,全碟是凍的,意粉的質素和味道真係令人好失望,好彩冇一次過叫埋甜品。大家不用抱期望入呢間店,因為質素真係成疑。🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠🫠
大家不用抱期望入呢間店,因為質素真係成疑。

茹汁蝦意粉
2024-11-28 1011 浏览
Panne e Latte is a breath of fresh air in Stanley.    It's my go-to place whenever I am in Stanley (and very often with friends visiting from overseas).         The interior is bright and cheerful with high ceilings and a European feeling (and great music!).    The perfect place to chill after a couple of hours of      rummaging through Stanley market.    I've never had a bad meal there and often take home a few pastries for our breakfast the next day.     Those in     the know - go right to their giant pastry counter to select their order from a diverse spread of both sweet and savoury pastries, cakes, breads and pizzas. I love their pizzas and focaccia sandwiches.  On the sweet side, they have the biggest croissants I have ever seen, big enough for two people to      share.  My favourite is their almond croissants.    They also have excellent coffee to go with their pastries.    Panne e Latte specializes in baked goods,  but they also offer pasta, burgers, salads, seafood and steaks and offer a small range of wine and cocktails if you are there for dinner.   They are constantly experimenting with new recipes - so there is always something different to try.The staff are all lovely, friendly and nothing is too much trouble - great attitude!
2024-11-27
2024-11-17 1087 浏览
與友人慶祝生日,想到赤柱那邊閒逛,可惜近年那裡的精緻食肆逐漸減少,故選了店面比較體面的Pane e latte,這家餐廳的氛圍溫馨而優雅,提供了不錯的用餐環境。主菜方面,我們選擇了Parma ham with egg benedict 和chicken skillet 。Parma ham with egg benedict 的火腿具鹹香,搭配流心的蛋黃和嫩滑的荷蘭醬,讓人回味無窮。而chicken skillet 的雞肉嫩滑,番茄醬汁香氣四溢,配以各種配菜,口感豐富而均衡。甜品部分,我們享用了lemon tart和warm chocolate tart。lemon tart的餡料稍甜,幸好上面的meringue較輕盈;warm chocolate tart濃郁而不苦澀,入口即化,每一口都充滿了濃厚的朱古力風味。由於在預約時remark了慶生,店家送上了插有生日牌的berry tart和拍攝即影即有一張,滿滿的儀式感呢!結帳時侍應更送上店家招牌的croissant給我們回家吃,的確有點小驚喜。總的來說,每道菜都給我們留下了很好印象,非常滿足和愉快。Pane e Latte 無疑是一個值

結帳時侍應更送上店家招牌的croissant給我們回家吃,的確有點小驚喜。總的來說,每道菜都給我們留下了很好印象,非常滿足和愉快。Pane e Latte 無疑是一個值得再次光顧的地方。
2024-11-11
庆祝纪念
生日
山長水遠入嚟呢度食嘢 環境確實係幾靚嘅 可惜味道超差。首先,由order完之後到上菜足足等左30至45分鐘,我完全唔明一份牛油果多士點解可以咁耐。 人流周末嚟講 唔算多,但都好耐。到上菜個一刻,我完全呆咗。 份量極少,兩隻水波蛋無味,牛油果無味,多士好硬。好嬲另外,叫左個雞腿肉配sourdough, 份量又係爆少。味道都超級普通重點嚟啦,依塊野佢價值$148。。。我俾完錢 當買個教訓俾自己。Blacklist依間嘢!!!!!奉勸大家唔好嚟食
好嬲

重點嚟啦,依塊野佢價值$148。。。
我俾完錢 當買個教訓俾自己。
Blacklist依間嘢!!!!!奉勸大家唔好嚟食
2024-11-04 740 浏览
黎到赤柱一定會比呢間cafe嚟裝修吸引到💖勁吸睛👀麪包方面就覺得貴左d,有少少over price左,但都好食,只係唔係非常驚豔另外叫左個軟雪糕,覺得係遺珠🤩咁好食又唔貴點解會冇人push!!!總結overall 都唔錯,可一試
黎到赤柱一定會比呢間cafe嚟裝修吸引到💖勁吸睛👀
總結overall 都唔錯,可一試
2024-09-20 1197 浏览
Bookmark左好耐嘅cafe~ 🍽️☕️🌿打卡為主,甜點味道真係一般般,𝙎𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚 𝘾𝙧𝙤𝙞𝙨𝙨𝙖𝙣𝙩 𝘽𝙤𝙢𝙗𝙤𝙡𝙤𝙣𝙞太甜,Pistachio Canolo個皮好硬,都偏甜,中間有朱古力🍫。Pancake ok.P͇a͇s͇t͇r͇y͇ 🥐1️⃣𝙎𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚 𝘾𝙧𝙤𝙞𝙨𝙨𝙖𝙣𝙩 𝘽𝙤𝙢𝙗𝙤𝙡𝙤𝙣𝙞2️⃣𝙋𝙞𝙨𝙩𝙖𝙘𝙝𝙞𝙤 𝘾𝙖𝙣𝙤𝙡𝙤3️⃣𝙍𝙞𝙫𝙞𝙚𝙧𝙖 𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚𝙨 🍓🫐🥞D͇r͇i͇n͇k͇ 4️⃣ 𝘾𝙖𝙧𝙖𝙢𝙚𝙡 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚☕️ 5️⃣ 𝙄𝙘𝙚𝙙 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚🍵

P͇a͇s͇t͇r͇y͇ 🥐

𝘾𝙖𝙧𝙖𝙢𝙚𝙡 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚☕️
𝙍𝙞𝙫𝙞𝙚𝙧𝙖 𝙋𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚𝙨
𝙎𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚 𝘾𝙧𝙤𝙞𝙨𝙨𝙖𝙣𝙩 𝘽𝙤𝙢𝙗𝙤𝙡𝙤𝙣𝙞
2024-09-12 1282 浏览
在這家餐廳,雖然等了30分鐘,但是很值得,它們的每一道菜都散發著獨特的風味,讓人心動不已。首先,松露牛角包是美味的前菜,剛出爐的牛角包金黃酥脆,外層的香氣撲鼻而來。每一口都是酥脆與柔軟的完美結合,松露的獨特風味在舌尖悠然綻放,讓人感受到一種奢華的享受。接下來是松露卡邦尼意粉,這道主菜更是讓人驚豔。芝士意粉的選擇非常講究。當你用餐叉將意粉纏繞起來,隨之而來的是那份滑順的口感,彷彿每一根意粉都在口中舞動。加入了松露讓整道菜肴更加立體,增添了層次感。最後,甜品部分的雪糕班戟更是完美的結尾。這道甜品的呈現宛如一幅藝術品,班戟的外皮薄而柔軟,宛如雲朵般輕盈。加上雪糕,冰涼的口感與班戟的熱度形成鮮明的對比。整體而言,這家餐廳的松露牛角包、松露卡邦尼意粉和雪糕班戟,每一道菜品都在味覺上帶來了驚喜與滿足。無論是前菜的精緻,主菜的豐富,還是甜品的甜美,這一頓餐點無疑是一場美妙的味覺盛宴,讓人流連忘返,期待再次回到這個美食的世界。

• Truffle croissant
  • signature croissant bomboloni
  • Latte
  • Signature Cake
2024-09-09 1357 浏览
慶祝結婚週年紀念,之前試過節日假期冇book 枱都食唔到,今日終於試到。適逢9月有餐廳集團10週年優惠Menu,晚餐三道菜$198pp 好抵!餐廳環境內外都好靚,之前假期過黎會見到好多人打卡~Starters㨂左Burrata、Butter lettuce salad,個人鐘意Burrata 多啲,食落好清新;Mains 就試左spaghetti prawns、sea bream fillet,兩道都好好味!後者入面的Lentils 因為平時比較少食到,配上蕃茄醬汁好味得黎有驚喜。甜品就係Menu 上的款式各一,牛角包窩夫因為入面有果醬配埋雪糕一啲都唔膩,好味!Tiramisu 之前take away 就試過,一如既往的好食!因為book 枱時有講係慶祝週年紀念,所以餐廳額外送了餐前酒同甜品,又送我地即影即有相+心意卡,服務好貼心,我地享用了一個好愉快的晚餐,希望之後可以再黎試其他餐點^^

2024-09-09
庆祝纪念
纪念日
2024-08-22 1101 浏览
放假同friend入嚟赤柱行下,依家少咗遊客,行得好舒服。不過赤柱不嬲都冇乜餐廳揀,見呢間裝修幾靚,就係呢度食lunch。叫咗烤翠玉瓜蕃茄沙律配香草醬,估唔到翠玉瓜同蕃茄又幾夾,翠玉瓜烤得好香。另外巴馬火腿火箭菜沙律就fresh啲,巴馬火腿嘅鹹味夠。而主菜鐵鍋香煎雞腿肉配蕃茄醬,雞腿肉就切得比較細粒,食唔到佢嘅口感,同埋蕃茄醬太多,亦都唔係太食到雞肉嘅味道。甜品Tiramisu 就好正,好creamy🤤見佢呢度咁多蛋糕,就知呢度甜品出名。#stanley #tiramisu #chillvibes #赤柱 #赤柱美食 #paneelattehk

2024-07-21