2024-04-01 900 浏览
第二次幫襯這餐廳下午茶,今次服務態度欠佳,告訴金髮女店員來錯了蛋糕,服務員不發一聲便攞走,連基本回應客人禮貌也沒有,完全不希望與客人溝通。蛋糕甜點只是一般,沒有什麼特別。叫熱朱古力,只是微暖😅不會再幫襯❌

不會再幫襯❌
2024-03-25 703 浏览
已多次到訪K11 Musea最愛Cafe~ 去過咁多間Cafe覺得呢間位置最靚 普通食個下午茶或者食High tea set都好舒服好靚好打卡dable~🍰☕️💐 之前食過high tea set 影左好多靚相 今日自己一個想搵個地方chill下 行左好耐都係簡返呢間 今次叫左cheese cake 🍰 同cappuccino☕️Cheese cake 軟度剛好又唔會太漏係我鍾意食嘅芝士蛋糕質感咖啡都夠香濃 仲送伴碟嘅曲奇🍪都好味😋Have a nice chill tea time here~!
Cheese cake 軟度剛好又唔會太漏
係我鍾意食嘅芝士蛋糕質感
咖啡都夠香濃 仲送伴碟嘅曲奇🍪都好味😋
2024-03-22 537 浏览
榛子慕絲朱古力蛋糕$52榛子味道濃郁,蛋糕軟滑,濃濃的朱古力味是我恨不得多吃幾口!好像也是他們的招牌!伯爵朱古力慕絲蛋糕$54好似金沙波波嘅脆皮,包裹住伯爵茶味慕絲蛋糕,口感特別,但係要食到特別邋遢,因為都要一定力度先可以切 Jo得開金沙波波脆皮😂😂 呢個價錢嚟講真係唔錯特濃朱古力$68朱古力味濃郁,唔會溝咗好多水!價錢嚟講性價比好高,鍾意飲朱古力嘅不妨要試吓啦!草莓荔枝綠茶$58食完蛋糕一定要飲杯茶解膩,酸酸甜甜真係幾好味。Pasticceria Giovanni Pina 1920 (K11 Musea) (尖沙咀)📍位置:尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea 2樓217號舖

榛子慕絲朱古力蛋糕$52

伯爵朱古力慕絲蛋糕$54

特濃朱古力$68
草莓荔枝綠茶$58
食完蛋糕一定要飲杯茶解膩,酸酸甜甜真係幾好味。

2024-02-24 847 浏览
K11 musea 本身都裝修得靚,餐廳出面食tea既位置梗加係超適合打卡👍🏻👍🏻👍🏻 食物賣相,質素同味道都有意外驚喜😋 超級推薦開心果拿破崙,忌廉入面仲有開心果碎碎,好香有咬口。價錢方面,因為我係某平台做特價時買既,抵到飛起😂所以覺得更加好食😂😂
星期日朝早跑完步,約左朋友喺尖沙嘴用膳。諗住搵間靜靜地又decent 嘅餐廳食飯傾偈。K11 Musea 應該有好多好選擇。四處看過下menu,最後揀咗有勁靚玻璃金球打卡位及新年紅紅的裝飾開揚商場景既Pasticceria Giovanni露天座位。佢all day breakfast 幾吸引。原來 呢間意大利餐廳既咖啡和開心果蛋糕很出色🍰😋意大利特色all day breakfast (送經典米蘭咖啡)蛋白蘑菇煙肉卷做得好出色。煙肉蘑菇味香濃配上清淡滑溜嘅蛋白,特別夾。芝士蕃茄醬焗偏瘦的雞柳肉,正好在熱量上做了個好好的平衡🫢火龍果配上清甜嘅醬汁好開胃,炒薯仔粒配sour cream, yummy. 蒜蓉包濃郁鬆軟,仲有巴馬火腿配搭同份量剛剛好😋咖啡芬芳醇滑平順☕️朋友叫了鱈魚午餐套餐蝦沙律前菜 鮮甜爽口,鱈魚薄了點,但煎得剛好。紅菜頭醬蘋果粒 清甜爽脆,配搭清新。甜品開心果櫻桃慕絲蛋糕開心果味道濃郁。口感幼滑。BNI折扣流程可以做得更好。

原來 呢間意大利餐廳既咖啡和開心果蛋糕很出色🍰😋
意大利特色all day breakfast

芝士蕃茄醬焗偏瘦的雞柳肉,正好在熱量上做了個好好的平衡🫢
配搭同份量剛剛好😋
經典米蘭咖啡

咖啡芬芳醇滑平順☕️

朋友叫了鱈魚午餐套餐
煎鱈魚

甜品開心果櫻桃慕絲蛋糕
開心果櫻桃慕絲蛋糕

開心果味道濃郁。口感幼滑。

BNI折扣流程可以做得更好。
2024-01-21
意大利特色all day breakfast
經典米蘭咖啡
開心果櫻桃慕絲蛋糕
2023-11-28 893 浏览
經KKday book 398/2 嘅tea sets~有近窗邊嘅枱,環境舒適呢期嘅tea set除咗fix 嘅鹹食同撻之外,可以自選2件蛋糕同2杯嘢飲首先嘢飲方面分別嗌咗一壺茶同埋一杯mocha, 茶係玫瑰紅茶,好大壺,茶味都足。 mocha 嘅杯係另一間cafe Milani,唔知係唔係聯名合作,但係拉花失敗,奶泡打得太耐,咖啡味唔夠濃,比咖啡更推薦飲茶,另外佢都可以揀起泡酒。鹹食嘅話,主要有兩款,有龍蝦迷你牛角包同埋帶子魚子醬迷你撻。牛角包都算酥脆,撻皮牛油味都重,正常發撻。另外佢都有六款唔同嘅迷你撻,開心果味唔係好濃,朱古力味最好食。最後可以自選兩款蛋糕,我哋揀咗一款係鮮果千層酥,佢酥皮好脆,而且啲cream唔係好膩,幾好食。另一款就係朱古力蛋糕,朱古力味都好濃,蛋糕鬆軟。整體嚟講,蛋糕幾好食,其他普通不過當係同朋友一齊傾偈hightea嘅時間都係唔錯嘅選擇
經KKday book 398/2 嘅tea sets~

有近窗邊嘅枱,環境舒適

另一款就係朱古力蛋糕,朱古力味都好濃,蛋糕鬆軟。

2023-11-23 627 浏览
跟闺蜜约了午饭和下午茶,食物品质非常令人羡慕和赞叹,餐牌上的食物基本全是招牌,我们品尝了意大利饭,薄饼,沙律和甜品我尤其特别喜欢巧克力的甜品,因为本人是甜品控,意大利饭和pizza都是精心的大厨🧑‍🍳出品,而且餐厅的位置在Musea的中庭,属于商场内的黄金位置,果然是大市回归的派头!

• 提拉米蘇
  • 海鲜pizza
  • 意大利饭
  • 鸡尾酒
🇮🇹Giovanni Pina🇮🇹之前已經食過呢間意大利百年烘焙品牌 @Giovannipinahk 既蛋糕 高質又好食‼️最近帶左朋友去k11分店食佢地既菜式 選用左正宗天然意大利食材製作 可以品嘗到正宗意式既滋味🥰店舖裝潢採用了柔和明亮既設計 白色雲石紋配金色線條 再配埋Giovanni Pina 的露天茶座 映照著 K11 Musea 令人心醉的特色金球背景 在如斯美景下享受多款經典手工蛋糕、米蘭咖啡及意大利美食 格外寧靜舒服🥰💓大虎蝦蕃茄手工意大利扁麵呢一款熱辣辣的手工意大利扁麵比一般扁麵更有彈 性和蛋香🥰而且非常入味🙌🏻餐廳每日新鮮製作 大虎蝦新鮮彈牙 令人回味無窮👍🏻💓北海道帶子蘆筍魚子醬意大利飯意大利飯是意大利其中一款國民美食 奶味香濃又入味 入口粒粒分明 北海道帶子厚肉鮮甜 配合矜貴Siberian 魚子醬 盡顯細膩和鮮味😋💓馬夫尼蕃茄忌廉汁煮青口呢一款小食份量好多 蕃茄汁入味 青口無沙食落飽滿 💓忌廉鴨肝醬配布里歐包片呢一款我強烈推介‼️鴨肝醬綿軟柔滑 入口細膩即化 精選果仁增加獨特口感 食落唔會好膩 配埋布里歐包一起吃 口感特別豐富😍💓開心果吉士千葉酥店員推介呢一款 由
🇮🇹Giovanni Pina🇮🇹

💓大虎蝦蕃茄手工意大利扁麵

💓北海道帶子蘆筍魚子醬意大利飯

💓馬夫尼蕃茄忌廉汁煮青口
呢一款小食份量好多 蕃茄汁入味 青口無沙食落飽滿

💓忌廉鴨肝醬配布里歐包片

💓開心果吉士千葉酥
店員推介呢一款 由主廚精選極優質的意大利特濃開心果 研磨後融入吉士忌廉中 配合多層酥皮及開心果仁🥜質感豐富 每一口都係甜蜜滋味🔥
2023-08-05
2023-08-16 976 浏览
📍尖沙咀有格調餐廳‼️· 大推鴨肝醬brioche🤤 -- Pasticceria Giovanni Pina 1920🍰🥂•Follow @pigfoodiexhk for more food!#pigfoodiexhk_尖沙咀#pigfoodiexhk_意大利菜==========================之前去過荃灣同北角嘅分店食過覺得唔錯!前排佢哋喺尖沙嘴嘅分店重新開業並推出新menu上星期就同@joys.foodiary嚟試下😋------------------------------⭐️忌廉鴨肝醬 配布里歐包片 $148 (4.5/5)鴨肝醬口感綿軟柔滑,入口細膩,味道香濃得嚟又唔會有羶味🤤仲混合咗鴨肉絲好正!搽落軟熟嘅布里歐包片好夾😋·⭐️ 忌廉龍蝦濃湯 配香草芝士脆條 $138 (4.2/5)龍蝦湯味道濃郁,蝦味幾濃😋•⭐️北海道帶子蘆筍魚子醬意大利飯 $208 (4.4/5)醬汁勁creamy,奶香好重!飯粒煙韌,帶子厚肉腍身😝•⭐️炭燒伊比利亞豬鞍 配黑椒汁 $308 (4/5)豬鞍好大件,肉質較厚實,如果可以juicy啲就好啦🙈配菜嘅薯蓉反而唔錯👍•⭐️鮮果吉士千葉酥

#pigfoodiexhk_尖沙咀
#pigfoodiexhk_意大利菜
==========================
⭐️忌廉鴨肝醬 配布里歐包片 $148 (4.5/5)

龍蝦湯味道濃郁,蝦味幾濃😋

⭐️北海道帶子蘆筍魚子醬意大利飯 $208 (4.4/5)

醬汁勁creamy,奶香好重!飯粒煙韌,帶子厚肉腍身😝

⭐️炭燒伊比利亞豬鞍 配黑椒汁 $308 (4/5)

⭐️鮮果吉士千葉酥 $54 (3.5/5)

吉士配上鮮果基本上係無得輸嘅配搭🤣惟酥皮唔係好夠脆🙈
⭐️意式蘋果批 $52 (4.1/5)

蘋果派入面有好多蘋果嘅切片,口感豐富!
整體嚟講食物唔錯~氣氛都幾好🥰btw如果大家想食開心果甜品嘅話記住要早啲落單,我哋大約7:00去到已經sold out🥲
賣相:3.8/5
味道:4.3/5
性價比:3/5
推介度:3.8/5
店舖資料
名稱:Pasticceria Giovanni Pina 1920 (K11 Musea) @giovannipinahk
地址:尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea2樓217號舖
前往方法:尖東站J出口
📍Pasticceria Giovanni Pina 1920 (K11 Musea) @pasticceria_giovanni_pina 尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea2樓217號舖浪漫意大利咖啡店☕️坐系露天座位,旁邊是k11 musea最耀眼的玻璃水晶球,打卡able ,浪漫又典雅。主菜甜品款式好多,每件都好精緻,好想食。🌸Dinner set $388-starter:焗帶子帕爾瑪火腿沙律-soup:忌廉甘筍湯-main:炭烤美國特級平鐵牛肩扒伴松露薯蓉配波特酒汁-drinks:即磨米蘭咖啡Milani coffee-dessert :雪菲雪糕//手工蛋糕❤️開心果雪菲蛋糕🍰表面有大量開心果碎,質感和温度處於雪糕和蛋糕之間,口感柔滑。為慶祝生日,職員免費加生日牌和蠟燭 🌸炭烤八爪魚鮮墨魚汁燴意大利飯$208墨魚汁好濃烈,八爪魚爽口,不會太難咬開,食完會成棚牙黑晒,好好食😋🍹Tiramisu 提拉米蘇馬天尼雞尾酒#尖沙咀#尖東#尖沙咀美食#尖東美食#香港#hongkong#hkfood#hkfoodie#食好西#相機食先#手機食先#香港

@pasticceria_giovanni_pina

#生日飯

開心果雪菲蛋糕🍰
  • 開心果雪菲蛋糕
  • 炭烤八爪魚鮮墨魚汁燴意大利飯
最近夜晚行完藝術館去K11 Musea 找晚飯,剛巧看見Giovanni Pina 重開,跟朋友很喜歡他們的蛋糕,這次來品嚐一下意大利主食的新餐牌。餐廳的裝修秉持一貫高貴大方的設計,以粉紫色配搭雲石牆,還有商場露天的位置感受更開陽的舒適感。晚上的餐牌套餐可選擇前菜、主菜及甜品,跟餐還可以點米蘭咖啡或茶品,點了一杯米蘭咖啡,另外茶品是非常大的一壺,可以配着甜品慢慢喝,享受寫意美味的用餐。芒果大蝦沙律配檸檬蜜糖欖油汁引人入勝的芒果香氣,與大蝦是絕配的組合,香甜爽口,沙律清爽怡人,開胃的不二選擇。黑松露野菌忌廉湯配香草芝士脆條讓人意猶未盡的忌廉湯,野菌的香氣撲鼻,並帶有雜菌肉粒的層次,喜歡那美味的黑松露香跟芝士脆條的融合。馬天尼酒香忌廉汁海鮮鮑魚意大利飯每一款喜喜歡的海鮮在這盤意大利飯內全部也品嚐到,鮑魚、大蝦、八爪魚、青口、帶子及蜆,香濃的忌廉口感融合了意大利飯內,鮮甜滋味每一口送上嘴邊。烤紐西蘭特級免翁牛柳配忌廉菠菜精緻的小牛柳選擇了七成熟,軟滑的鮮香,牛肉味香濃,配菜更是不可多得的絕佳配搭。忌廉鴨肝醬配布里歐包片K11 Musea 的限定餐牌之一,鴨肝醬內的鴨肉絲增加了層次口感,充滿牛

芒果大蝦沙律配檸檬蜜糖欖油汁

黑松露野菌忌廉湯配香草芝士脆條

馬天尼酒香忌廉汁海鮮鮑魚意大利飯

烤紐西蘭特級免翁牛柳配忌廉菠菜

忌廉鴨肝醬配布里歐包片
K11 Musea 的限定餐牌之一,鴨肝醬內的鴨肉絲增加了層次口感,充滿牛油香的布里歐包片,每一個細節也將整道菜式的美味不斷昇華。

朱古力雪菲蛋糕 & 開心果仁雪菲蛋糕
作為店內殿堂級大師設計的必點甜品系列,點選了K11 Musea分店有提供的雪菲蛋糕,半冰凍的質感與溫度,介乎柔軟香滑帶綿綿細密的質感之間,朱古力香濃絲滑的口感,開心果仁完美呈現豐富果仁香氣,兩款各有特色,精緻可口。
2023-07-31
  • 特濃朱古力
  • 忌廉汁海鮮鮑魚意大利飯
2023-08-05 547 浏览
這店一直都在我revisit list, 因為晚餐set有HK$388 或 HK$298, 就算散點美食及飲品在這地段也不算貴. 早前與好友再訪, 原來店鋪已改頭換面, 轉了薰衣草紫色作主色調. 我們點了沙律、湯、小食、主菜及甜品, 多人分享能品嚐更多. 戒了咖啡一段時段, 但Giovanni Pina的咖啡讓我念念不忘, 在等候朋友期間就點了一杯椰子拿鐵, 香濃咖啡與微甜的椰子香十分平衡.翻開餐牌, 好多菜式都十分合心意, 例如忌廉鴨肝醬配布里歐包片$148, 面層輕燒, 焦香味誘人, 而鴨肝醬綿軟柔滑, 質感細膩, 放在鬆軟的布里歐包上, 奏出柔和樂章.吃過香濃前菜, 來一個輕盈些的, 輕煎北海道帶子凱撒沙律 $168, 材料豐富, 鯷魚、新鮮生菜、煙肉條等, 喜歡醬汁夠輕夠薄, 吃來不會滯.湯品有兩款, 有點難選擇, 於是兩款都要, 哈哈! 黑松露忌廉湯配香草芝士條$98, 湯都是在客人面前倒入碗內的, 熱烘烘令黑松露的香味直達鼻子, 急不及待喝一口, 夠creamy而不膩.  而忌廉乾邑龍蝦濃湯配香草芝士脆條 $138相對來說較濃味.在北角店吃過這道菜, 於是在這店也重溫一下.

在北角店吃過這道菜, 於是在這店也重溫一下.  馬天尼番茄忌廉汁煮青口 $168, 青口肉幾飽滿, 有部份更是鮮甜, 若番茄醬汁濃一點會較好.
來到主菜, 我們點了三款, 而炭燒伊比利亞豬鞍配黑椒汁 $308是最高分的, 厚切而肉質粉嫩, 燒得惹味香口, 近骨位置肉質更佳.
其次是大虎蝦番茄手工意大利扁麵 $238, 可以用一個 ‘彈’ 字來形容, 蝦肉及意粉都十分彈牙! 而番茄醬剛剛掛滿每條扁麵.
最後是炭燒美國1855黑安格斯肉眼配秘製紅酒汁 $368, 五成熟火喉掌握得十分好, 炭燒味也十分突出, 根本不需額外沾醬汁.
不是已經喝了咖啡嗎? 是的!  但甜品環節, 比較偏向來一杯即磨經典米蘭咖啡(decaf) $48 來配搭. 由於是Decaf, 喝一杯也不怕吸過量咖啡因而睡不著.
Gionvanni Pina 有很多蛋糕, 我們選雪菲蛋糕Semifreddo $58, 因為口感輕盈, 像雪糕又像慕絲.  一向喜歡雜莓, 但今次熱情果芒果略勝一籌.
有朋友在一起就可以吃得多, 所以我們亦點了吉士忌廉筒$54, 無論是吉士抑或忌廉都夠香滑.
而Gelato $78/兩球是必點的, 雜莓味酸甜均勻, 而開心果夠濃郁, 朋友大讚.
2023-07-26
  • 炭燒伊比利亞豬鞍配黑椒汁
  • 輕煎北海道帶子凱撒沙律
  • 忌廉鴨肝醬配布里歐包片
2023-07-31 385 浏览
朋友話K11 Musea間Giovanni Pina剛翻新過,靚左好多,問我有無興趣齊齊去食番餐。對於只到訪過荃灣分店既我,當然樂意去試,畢竟我相信K11 Musea店的水準是會比荃灣店高的。紫色再加上白色雲石紋,是經典的華麗,總不會被時代淘汰之佈局。頭盤先整個鴨肝醬,表面經輕輕火炙過,帶出焦糖化的質感,又多一份香氣。肝醬濃郁且幼滑,塗麵包食岩晒。再來的青口,雖不是超巨型,但隻隻飽滿,鮮甜。磨菇湯贏在香氣,旁邊的芝士條是最佳配角。意大利扁麵的質感做得不俗,富有咬口,兩隻大虎蝦爽口彈牙,結合醒胃的汁醬,是全晚數一數二的出品。作為食肉獸,又點可以沒肉? 安格斯牛排,我要的生熟程度肯定是Medium Rare,火侯控制是恰宜的,只是師傅調味比較重手。每人叫一份甜品,大家分甘同味,從來是我們的正常Practice。是次我的選擇,係什莓Semifreddo,味道不會多說都會是清新開胃,個人亦很喜歡其介乎慕絲與雪糕之間的質感,甜品不錯吃。來到意大利餐廳晚餐,最後必定要以Gelato作結。什莓與開心果口味,同樣討人歡喜。

再來的青口,雖不是超巨型,但隻隻飽滿,鮮甜。
磨菇湯贏在香氣,旁邊的芝士條是最佳配角。
來到意大利餐廳晚餐,最後必定要以Gelato作結。

什莓與開心果口味,同樣討人歡喜。
2023-07-28 398 浏览
Pasticceria Giovanni Pina 1920 - 浪漫咖啡廳今日嚟到尖沙咀 K11 Musea一間意大利餐廳,設計以白雲石石紋加上金線為主,配以粉紫色嘅色系,仲有露天嘅座位,比人一陣浪漫又有典雅的氣氛。輕煎北海道帶子凱撒沙律 $168鮮甜嘅北海道帶子配上爽脆嘅凱撒沙律菜,仲有惹味嘅沙律醬、麵包粒、煙肉條。特級海鮮羅馬薄餅 $198屬於比較厚身嘅薄餅,有鬆軟感覺,面層有大蝦、帶子同魷魚,配上芝士同蕃茄醬,特級海鮮薄餅。經典海蜆手工意大利扁麵 $208 手工制嘅意大利扁面,食起嚟比較有咬口,煙煙韌韌,配上鮮甜嘅海蜆,仲有帶點辣味嘅醬汁。炭燒烤焗腰果仁特級澳洲嫩羊排 配 波特紅酒醬 $388到咗廚師推介嘅羊排,肉質粉嫩,口感柔軟,非常juicy,配上外層烤焗過脆口嘅腰果仁,味道豐富有層次。熱情香芒雪菲蛋糕 $58超級冰凍嘅雪菲蛋糕,好似食緊比較硬身嘅軟雪糕一樣,非常解膩。藍花伯爵紅茶 $58

輕煎北海道帶子凱撒沙律 $168

特級海鮮羅馬薄餅 $198

經典海蜆手工意大利扁麵 $208

炭燒烤焗腰果仁特級澳洲嫩羊排 配 波特紅酒醬 $388

熱情香芒雪菲蛋糕 $58

藍花伯爵紅茶 $58

📍Pasticceria Giovanni Pina 1920 (K11 Musea) (尖沙咀)👩🏻好鐘意呢間意大利菜,因為佢哋嘅甜品嘅款式係多到試唔晒,所以次次嚟都有新意。K11 Musea分店仲要有超靚嘅玻璃金球打卡位。🍝經典意式海蜆手工意大利扁麵 海蜆大隻肥美,鮮甜重海水味。意大利扁麵係完美嘅al dente。🥗意大利特式早午餐(送經典米蘭咖啡)最好味係蛋白蘑菇煙肉卷。蘑菇煙肉味道香濃,配清淡滑溜嘅蛋白幾特別。雞柳偏瘦但肉質軟腍,蕃茄醬夠酸夠開胃。薯仔粒配sour cream冇得輸。蒜蓉包鬆軟而且超濃郁,得兩片完全唔夠食。🦞意式龍蝦湯鮮味特別濃郁,仲有唔少彈牙嘅龍蝦肉。🥗輕煎北海道帶子凱撒沙律 羅馬生菜清甜爽脆,撈凱撒汁酸甜開胃。帶子大粒得嚟鮮甜彈牙。🍰鮮果吉士千葉酥 酥皮包住軟滑香甜嘅吉士。Raspberry味道唔會好酸。🍰開心果雪菲蛋糕 開心果味道濃郁,仲有大量開心果碎。口感係gelato同蛋糕中間,口感幼滑,但又唔係入口即化。👩🏻覺得好似日本Runny Cheese嘅butter cheese。📍Pasticceria Giovanni Pina 1920 (K11 Mu

🍝經典意式海蜆手工意大利扁麵

🥗意大利特式早午餐(送經典米蘭
咖啡)

🦞意式龍蝦湯
鮮味特別濃郁,仲有唔少彈牙嘅龍蝦肉。

🥗輕煎北海道帶子凱撒沙律
羅馬生菜清甜爽脆,撈凱撒汁酸甜開胃。帶子大粒得嚟鮮甜彈牙。

🍰鮮果吉士千葉酥
酥皮包住軟滑香甜嘅吉士。Raspberry味道唔會好酸。

🍰開心果雪菲蛋糕