2021-06-18 584 浏览
睇得出層次,睇得出心機嘅蛋糕🥰有時女人食甜品除咗味覺嘅衝擊外,視覺都好緊要!始終人都係鍾意睇靚野,都係會先入為主😂所以我自認我係先被佢嘅外型吸引,覺得好靚🥰屋企人就買咗俾我做生日蛋糕🎂,不過通常呢啲咁靚嘅蛋糕,都麻麻哋好食😅呢個蛋糕顛覆咗我對靚嘅蛋糕係唔好食嘅定義,佢每一塊花瓣嘅朱古力真係整到好薄,好好食!食落去一啲都唔會覺得太heavy🥰好有層次,雖然真係好貴,但蛋糕師傅花嘅心機同時間我會覺得值!
睇得出層次,睇得出心機嘅蛋糕🥰

2021-06-02 650 浏览
男朋友知我為食同愛好甜食🍰,間中都會送啲食得嘅禮物比我。適逢每月紀念日,外帶一隻夢幻獨角獸小蛋糕🎁,當然要用肚好好保存啦!出品自”Patisserie Tony Wong”,合伙人曾為帝苑酒店嘅行政糕餅總廚👨🏻‍🍳,亦兼任不少甜點相關評判同節目主持人等。聽落就好架勢啦,唔知食落點呢💭,睇嚟下次都可以試吓佢哋嘅tea set!————————————————👅Unicorn BB($60)👍🏻幾精緻可愛嘅獨角獸外表🦄️,係乳酪慕絲包裹藍莓軟心,有一層杏仁海綿蛋糕平衡甜度,最底下係類似牛油曲奇嘅杏仁甜酥底。如果附有叉子更好,可以逐層品嘗,唔洗直接用口咬🤣————————————————🚩總結:定價中高價錢,食完起碼有興趣試其他蛋糕🧁———————————————— 🌟注意:小餅盒附有一個小冰種,一小時內需放入雪櫃,或者放入你自己個肚🤪————————————————📍 Patisserie Tony Wong Dessert Cafe地址:葵芳興芳路223號新都會廣場3樓329號舖.🗺地區:#bem葵芳📥分類:#bem甜品💰人均消費:#bem_51至100蚊

————————————————
👅Unicorn BB($60)

————————————————
🚩總結:定價中高價錢,食完起碼有興趣試其他蛋糕🧁

地址:葵芳興芳路223號新都會廣場3樓329號舖
🗺地區:#bem葵芳
📥分類:#bem甜品
💰人均消費:#bem_51至100蚊
2021-03-27 3185 浏览
上次喺22-3-2021(Mon)同老公食過呢間嘅甜品後,覺得要食埋佢嘅tea set,於是我哋今日(27-3-2021 Sat)唔食晏,留肚嚟食,去到時冇位,留低電話等佢哋call,行咗一陣,大約5分鐘就call我喇.由於我哋一早決定食咩嘢,所以坐低後,只係諗要咩飲,我就要檸檬梳打,老公要熱朱古力.同樣,出去俾咗錢後就等端上.檸檬梳打正常冇問題;熱朱古力無論味道同稠杰度都適中,亦唔太甜,唔錯.10分鐘後,tea set到嚟喇,開動.1. 乳酪雪糕由於係雪糕,梗係要食先,味道同口感都正常.2. 英式鬆餅一件有提子乾一件冇,佢嘅醬應該同半島酒店嘅一樣(評係今年1月9日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E6%9C%A8%E5%A9%9A%E5%89%8D%E5%98%85%E4%B8%8B%E5%8D%88%E8%8C%B6-e3909829),不過士多啤梨果醬帶點似藥水味,但食食吓又慣咗冇問題;雲妮拿牛油味道同樣好淡.而鬆餅口感都同樣正常好味.3. 薄餅薄餅有兩款,左邊嘅係菠菜芝士,好好味.右邊係煙肉洋蔥,煙肉脆口,但

由於我哋一早決定食咩嘢,所以坐低後,只係諗要咩飲,

檸檬梳打正常冇問題;
檸檬梳打
熱朱古力
無論味道同稠杰度都適中,亦唔太甜,唔錯.

10分鐘後,tea set到嚟喇,
tea set
開動.

1. 乳酪雪糕
由於係雪糕,梗係要食先,味道同口感都正常.

2. 英式鬆餅
一件有提子乾一件冇,

3. 薄餅
薄餅有兩款,左邊嘅係菠菜芝士,好好味.

右邊係煙肉洋蔥,煙肉脆口,但始終都係鹹,我覺得一般.
左: 菠菜芝士薄餅, 右: 煙肉洋蔥薄餅

4. 三文魚撻
三文魚肉唔多,不過已好夠味,入面係充滿忌廉,撻皮脆.

5. 和牛漢堡
個包烘到好脆,但差啲就變硬,和牛juicy味道都算濃.
鹹點
鹹點

6. 朱古力泡芙
泡芙皮唔脆係意料中事,朱古力味道亦唔太甜,OK.
朱古力泡芙

7. 白咖啡杯
咖啡啫喱味甘,面上嘅應該係脆咗咖啡糖,最底嘅係奶凍嗰類.都幾滑.

8. 紅豆抹茶威化餅
紅豆抹茶威化餅
威化餅已經唔脆,抹茶忌廉好滑,紅豆好甜,連甘嘅抹茶忌廉都減唔到佢嘅甜.

9. 芒果慕斯球
芒果慕斯球
慕斯好軟滑,好耐冇食到咁軟嘅慕斯喇,好味.

10. 茉莉朱古力慕斯
好滑但都幾甜,食唔出茉莉味.

11. 雜莓拿破崙
雜莓拿破崙
與其叫雜莓拿破崙,不過叫雜莓杯,因為唔冇拿破崙嘅酥餅口感.
雜莓拿破崙, 芒果慕斯球, 白咖啡杯, 朱古力泡芙

12. 草莓慕斯心心
草莓慕斯心心
甜中帶酸,內裡有啲脆脆,
草莓慕斯心心
有啲驚喜,慕斯貫徹軟滑.

朱古力泡芙, 紅豆抹茶威化餅, 乳酪雪糕, 草莓慕斯心心

整體唔錯,可媲美半島酒店嘅.
2021-03-27
  • 菠菜芝士薄餅
2021-03-23 516 浏览
噚日(22-3-2021 Mon)同老公放假由中環返嚟就行葵芳先,經過呢喥,老公被佢嘅Menu吸引住話要食=.=”,晏晝都未落格,而且呢間嘅蛋糕唔平喎,不過見佢係黃店,就行完一轉至食啦.行完返嚟喇,原本我只想食特價$30.00嘅軟雪糕筒,但我哋最後決定要$68.00嘅幕府御抹茶牛奶乳酪紅豆冰同$78.00嘅貓山王雪糕班戟.等咗8分鐘,幕府御抹茶牛奶乳酪紅豆冰到嚟,店員放低時提醒我哋攪勻至飲,因怕下面嗰層會太甜.呢個如menu介紹一樣,有齊抹茶奶蓋,牛奶,乳酪雪糕,抹茶啫喱同紅豆.抹茶奶蓋味道甘;乳酪味雪糕係第一次食;抹茶啫喱口感腍咗啲;紅豆夠甜夠腍.而如果成杯撈勻嚟飲,就變咗冇乜抹茶味.而抹茶啫喱同紅豆份量都唔少.味道: 4.8分5分鐘後,貓山王雪糕班戟到嚟喇,又如menu介紹,有齊班蘭蛋白脆餅,榴槤忌廉,榴槤意式冰糕同椰子忌廉.榴槤忌廉果然真係有榴槤味;但椰子忌廉我就食唔到,或者佢指有新鮮椰子肉喺忌廉上面啩;好喇,食主角喇,成個榴槤味唔算太濃;意式冰糕幾滑幾特別.味道: 4分最後,我哋都買咗一件$58.00嘅減糖拿破崙外賣俾爸爸食,店員問要唔要啫喱冰用嚟keep凍?同提醒如果15分鐘

等咗8分鐘,幕府御抹茶牛奶乳酪紅豆冰到嚟,
幕府御抹茶牛奶乳酪紅豆冰
店員放低時提醒我哋攪勻至飲,因怕下面嗰層會太甜.

味道: 4.8分

5分鐘後,貓山王雪糕班戟到嚟喇,
味道: 4分

最後,我哋都買咗一件$58.00嘅減糖拿破崙外賣俾爸爸食,店員問要唔要啫喱冰用嚟keep凍?同提醒如果15分鐘內唔食,就要雪住.
15分鐘咁快?
減糖拿破崙

呢個爸爸食晒,我哋冇問佢嘅comment.

服務:
坐低會自己送上暖水.
見我哋兩人share食,都主動俾兩隻碟我哋.

價錢:
明明menu寫住幕府御抹茶牛奶乳酪紅豆冰係$68.00,但o衣o家睇返張單,只係$48.00,唔明.
2.8分

其他:
每位最低消費$60.00,限時90分鐘.

呢篇食評分只計我哋嘅堂食.
2021-03-21
幕府御抹茶牛奶乳酪紅豆冰
貓山王雪糕班戟
中午時段訂了4件蛋糕,傍晚取貨時店員發現未有預留,臨時跟單,但預留的其中之一款式無貨,要再另選一款,由於價位上有偏差,店員要再重新出單,我補回現金差價又話唔得,結果又要重新簽咭。作為一間高檔餅店,客人除咗對食品質素有期望,也包括服務體驗,店員做事慢又不細心,酒店餅店嘅價錢,比連鎖西餅店嘅服務還差。

2021-02-22 841 浏览
2020年除夕,在COVID-19 第4波疫情下渡過!辦公室提前在下午1點下班,和家人吃下午茶(全港食肆,晚市禁堂食)之前在這間Tony Wong買過幾件蛋糕回家吃,覺得挺好的,今次試試堂食,點了2份 All day tea set:#鹹點:3款,迷你和牛漢堡是亮點!#甜點:8款,全部都好味!Tony Wong的甜品,屬水準之上!#英式鬆餅:配sour cream、士多啤梨果醬,不錯!#飲料:點了朱古力咖啡、麥蘆卡蜂蜜泡沫咖啡、薑檸檬蜜、意大利玫瑰花茶我們對食物和飲料,表示滿意!不滿意的是服務:#簡簡單單的4杯熱飲,也弄錯!#上菜慢,名字叫 All day tea set,要下午2點半後才供應,上菜超慢!#服務員,收拾完餐枱上的臟杯碟,又跑去泡咖啡和送餐,同一雙藍色膠手套!!
2020年除夕,在COVID-19 第4波疫情下渡過!

#鹹點:3款,迷你和牛漢堡是亮點!
#英式鬆餅:配sour cream、士多啤梨果醬,不錯!
我們對食物和飲料,表示滿意!

不滿意的是服務:
#簡簡單單的4杯熱飲,也弄錯!
2020-12-31
2021-01-26 720 浏览
呢個係之前聖誕party買嘅限定蛋糕。成個蛋糕紅噹噹咁非常吸睛,以聖誕老人為主題,有聖誕老人公仔、聖誕老人帽同埋佢條belt,好鬼得意。蛋糕係紅桑子味嘅,酸酸甜甜咁,食落一啲都唔漏,雖然我唔太鍾意慕絲蛋糕,但呢個OK。
2021-01-10 827 浏览
好想食甜品,去邊度買嚟食好?上網搵搵搵,搵到話呢間嘅蛋糕好好味,咁就決定去買嚟試試。經過門口,蛋糕都好吸引,還有聖誕限定版,梗係唔執輸買嚟食!最後選購了四件西餅回家分享。1. Merry Red ➡️酸酸甜甜,越食越想食多啖。2. Christmas Tree ➡️期間限定,食不出是什麼味道,只覺得有很多Cream。3. One Two Tea ➡️ 假若喜歡伯爵茶,這款蛋糕就很適合你。4. 稀少糖拿破崙➡️ 四件蛋糕最好味的一件,脆脆的,不甜膩,正!

經過門口,蛋糕都好吸引,還有聖誕限定版,梗係唔執輸買嚟食!

最後選購了四件西餅回家分享。
1. Merry Red ➡️酸酸甜甜,越食越想食多啖。
2020-12-21
下午茶
2020-12-28 633 浏览
今天和朋友來吃下午茶,我因為怕甜,所以只叫了一份稀糖黑森林,一杯海鹽焦糖咖啡。外表看起來甜,但吃起來又OK,有朱古力的苦。海鹽焦糖咖啡,不需要另外加糖,本身甜度已經夠這家甜品店有意外驚喜喔。朋友沒有吃早餐,叫了一份All Day Tea Set,她最喜歡朱古力茶味蛋糕,味道有驚喜。另外看上去是雪糕,原來是乳酪,也不太甜。整體來說,這裡除了可以打卡,也能享受不太甜的甜品,這樣我對港女之選改觀。備註如果堂食每人最低消費為$60。
海鹽焦糖咖啡,不需要另外加糖,本身甜度已經夠
這家甜品店有意外驚喜喔。
備註如果堂食每人最低消費為$60。
2020-12-28 422 浏览
自從有咗小朋友,總會搵好多籍口買蛋糕食。咁聖誕節又點可以無聖誕蛋糕?來自Tony Wong嘅兩款聖誕期間限定蛋糕,Merry Red(左)同The first Noel(右),價錢定位偏貴,前者食到有士多啤梨同紅桑子味,中間夾著雲尼拿蛋糕同撻皮做底,味道酸酸甜甜,非常討好,但造型一般,唔夠聖誕感覺。後者造型比較出色,用黎影相打卡同氹小朋友就唔錯,個聖誕老人杯仔仲可以儲返,但就只食到一堆cream同埋士多啤梨,味道略為遜色。

2020-12-02 696 浏览
💛 #黃色經濟圈 又時光倒流出翻之前生日嘅post❤️因為之前太忙都未得閒出有負於好愛我嘅兩個打令😚佢地特登周圍搵間黃店💛但太興奮想食大家都唔記得影個蛋糕唯有周圍cut翻d相🤣😅🍴Gold Medal Amedei朱古力茶餅($380)蛋糕嘅層次做得好足雖然成個都係朱古力但因為係用dark chocolate唔會覺得太膩~❤️Moussee好滑唔會太甜~中間仲有層Almond & Hazelnut Crunchy增加層次感同香味😋最得後仲加有Jasmine Cream Brulee同Jasmine Whipped Ganache🍵中和翻整體嘅甜味同時有淡淡嘅茶香😋📍 Patisserie Tony Wong Dessert Cafe (葵芳)葵芳興芳路223號新都會廣場3樓329號舖
💛 #黃色經濟圈

🍴Gold Medal Amedei朱古力茶餅($380)

葵芳興芳路223號新都會廣場3樓329號舖
2020-10-29 779 浏览
經過舖頭見到多左好多新款嘅蛋糕🍰真係比佢地嘅賣相吸引住😛見就黎到halloween,個南瓜又幾得意,就唸住買個黎試試啦點知。。。。。南瓜個面頭真係有部份係南瓜蓉同cream cheese,但真係好平凡嘅cream cheese加蛋糕味道😅完全冇任何意外驚喜食到最尾就會有小小嘅蘋果粒粒。。整體黎講,呢個蛋糕真係得個外表,用黎打卡影相一流,但味道真係太普通了,$70就不太值了

點知。。。。。

食到最尾就會有小小嘅蘋果粒粒。。
2020-10-23 720 浏览
今年生日家中有D 事, 所以都只係食好少少O既蛋糕慶祝算了。老公特登去新都會O既Patisserie Tony Wong Dessert Cafe 買蛋糕。對於鍾意食甜食O既佢嚟講, 簡直有選擇困難症呀! 最後因為係我生日, 所以佢就選擇咗2 個我鍾意O既口味啦!稀少糖拿破崙 - 身為拿破崙粉, 又怕肥, 見到呢個蛋糕, 即要買嚟試吓!先講講味道, 整體嚟講可以用"少甜" 嚟形容! 幾好! 而中間酥皮部份好明顯冇平日果D 咁鬆,  口感有D 似餅干, 但係都可以一刀就切到底, 冇散開! 之前試過買其他舖O既拿破崙, 一切就散開,但呢個完全唔會。貓山王榴槤雪芳蛋糕 - 先讚讚造型好靚! 榴槤殼係CREAM 嚟, 好柔軟, 入口即溶。CREAM 下面係一層朱古力包住, 好似出奇旦咁, 包住入面係雪芳蛋糕同榴槤肉。雪芳蛋糕好鬆軟, 榴槤肉唔算多, 但食落好新鮮。整體嚟講, 對於我呢個勁鍾意食榴槤O既人嚟講, 呢個蛋糕榴槤味唔夠, 加埋混咗朱古力, 有少少膩。如果可以再加多D 榴槤肉或以第二個形態出榴槤蛋糕 (唔要朱古力果層) 就好了!

最後因為係我生日, 所以佢就選擇咗2 個我鍾意O既口味啦!

稀少糖拿破崙

2020-08-27
庆祝纪念
生日
稀少糖拿破崙
貓山王榴槤雪芳蛋糕
行過葵芳新都會廣場 見到呢個造型十足十迷你榴連嘅蛋糕 即刻心動想買番去試🙈🙈🙈 最後買左個貓山皇蛋糕同一件伯爵茶味蛋糕番屋企☺️貓山皇味有好濃郁嘅榴連味 佢個「榴連殼」係全mousse 入面有一層係蛋糕 口感整體細滑 唔錯!! 佢仲有大嘅version可以訂 如果中意食榴連 呢個蛋糕不論造型定味道都唔錯!!!🥰另外嘅伯爵茶味就稍為令我失望😕 食落都有伯爵茶味嘅 但可能因為我食過Lady M 相比之下呢間嘅味就無咁濃 但口感都係細滑 只係我中意好濃嘅earl grey味所以覺得呢個略為欠缺左😢如果係咁嘅外型口味黎講 呢間餅店嘅蛋糕都叫唔錯 反正東X堂個啲蛋糕仔都$40-$50 而呢間都差唔多而佢個造型贏左成條街 所以可以一試😝👍🏻I bumped into this mini durian cake while I walked past Tony Wong in Metroplaza Kwai Fong. I was very tempted to try as I’m a huge fan of durian! 😝 I got a MSW mousse cake and an Earl

I bumped into this mini durian cake while I walked past Tony Wong in Metroplaza Kwai Fong. I was very tempted to try as I’m a huge fan of durian! 😝 I got a MSW mousse cake and an Earl grey mouse cake at last.

The MSW one had a really strong durian flavor in it. The durian “crust” was made of durian flavored mousse, while one of the inner layers was sponge cake. Overall it’s smooth, and flavorful! There’re bigger versions available, so it’s suitable for those who’re really into durians!

However, the earl grey cake kind of let me down. I’ve tried the earl grey cake from Lady M and that one had a much stronger earl grey tea flavor in it. This one was slightly less aromatic and flavorful. But in general it’s quite smooth, and suitable for those who’re not into strong tea taste! 🤓

Overall, it’s still a good value for money cuz it cost only $40-$50 per cake. Plus, their looks are quite photogenic! It’s worth giving it a go! ☺️
2020-10-07 631 浏览
親愛嘅屋企人生日,因為在疫情期間保護自己保護家人,所以盡量都唔外出食飯,但點都要買個蛋糕同佢開心吓嘅。因為家人進行緊低碳或生酮飲食好一段時間,已經戒咗食蛋糕麵包甜品等等,而我又唔太清楚去邊度買生日蛋糕一齊慶祝好,於是就上網搵吓啦,點知竟然俾我搵到 Tony Wong 有得訂蛋糕,但要三日前預訂,好在啱啱好趕得切啫。哈哈!去到店舖揀蛋糕時,其實真係無乜無糖或生酮蛋糕選擇,係得呢個寫明,咁我信佢啦,同埋啲生果都係藍莓結苺士多啤梨咁,家人平時都只係食呢啲生果,唔多食其他生果嘅。拎蛋糕返屋企同家人慶祝嘅時候,大家見到都覺得個蛋糕賣相已經相當得,食落味道清清地唔係甜、啲cream好好食好軟滑,個蛋糕嗰層仲食得出用椰子粉杏仁粉整嘅,連唔係低碳飲食嘅其他屋企人都話好味喎!總結係,滿意又好味,讚!👍🏻

總結係,滿意又好味,讚!👍🏻
生酮蛋糕
2020-09-14