2024-09-28 328 浏览
呢間北角cafe係AIA tower 後面,係炮台山站行過嚟都係三、四分鐘,位置十分方便!🍔牛肉煙肉漢堡(芥末蛋黄醬)配薯條牛肉餅厚身juicy, 加埋煙肉、生蔬、蕃茄,十分豐富。麵包鬆軟又豐牛油香,整個配搭十分平衡!薯條香脆,而且已經調好味道,但如果想清爽一點,可以配上蕃茄醬!🧆牛肝菌汁雜菌意大利飯上面嘅大啡菇十分juicy, 意大利飯加入咗各種菌類,口感豐富;而且啖啖都帶有黑椒嘅香氣。☕️Hot Latte拉花十分吸引,今次係🦁獅子造型,十分可愛😍;latte 入口順滑,咖啡味香濃!🧉Expresso tonic 酸酸甜甜十分開胃,而且有氣,好適合☀️夏日炎炎飲!

🍔牛肉煙肉漢堡(芥末蛋黄醬)配薯條

🧆牛肝菌汁雜菌意大利飯

☕️Hot Latte

🧉Expresso tonic
酸酸甜甜十分開胃,而且有氣,好適合☀️夏日炎炎飲!

2024-09-27 398 浏览
環境舒服🌿拉花好過癮🐘絕對值得一試!🫶🏻🍫 **伯爵茶朱古力** 💰 $46伯爵茶朱古力真是絕配!巧克力濃郁,帶有淡淡伯爵茶茶香,超強拉花💯拉到我最愛嘅象象🐘見到已經心情瞬間變好🥰🥗 **蟹肉芝麻醬雜菜沙律** 💰 $68沙律不單只色彩繽紛,蟹肉嘅鮮味同香濃芝麻醬完美融合,感覺滿滿嘅健康🥬✨🦑 **炸魷魚配他他醬** 💰 $68 炸魷魚外脆內嫩,搭配他他醬口感,非常適合做小食!🍝 **柚子醬虎蝦意大利粉** 💰 $98意大利粉有驚喜!虎蝦鮮嫩多汁,配上清新的柚子醬,酸酸甜甜嘅味道令人一啖接一啖,完美搭配!👍🏻🔗#TagNshare🔗 #TagNshare北角———————📍Pause It 北角炮台山電氣道183號友邦廣場地下18號舖———————👱🏼‍♀️肥妹小編———————

環境舒服🌿拉花好過癮🐘絕對值得一試!🫶🏻

🍫 **伯爵茶朱古力** 💰 $46

🥗 **蟹肉芝麻醬雜菜沙律** 💰 $68

🦑 **炸魷魚配他他醬** 💰 $68
炸魷魚外脆內嫩,搭配他他醬口感,非常適合做小食!

🍝 **柚子醬虎蝦意大利粉** 💰 $98

🔗#TagNshare
🔗 #TagNshare北角
📍Pause It
北角炮台山電氣道183號友邦廣場地下18號舖
👱🏼‍♀️肥妹小編
1940 浏览
2024-09-27 251 浏览
之前去過Forest Pause it,印象唔錯。今日收工過嚟炮台山,空間感大啲,坐住bar枱,望吓街景。除咗咖啡,有唔同主食,覺得佢個risotto 好正😋牛肝菌汁雜菌意大利飯非常推薦呢個主食,牛肝菌汁味道相當濃烈,雜菌用料優質,仲有一隻完整啡菇,十分豐富。牛肉煙肉漢堡配薯條麵包有稍稍烘過,脆身。牛肉,煙肉配以芥末蛋黃醬,滋味。薯條新鮮炸起,份量多。橙香洋甘菊茶|黑芝麻拿鐵如果唔飲咖啡,飲品都有其他選擇。黑芝麻latte似食緊芝麻糊,芝麻香重,非常香濃!🛎️必試指數:8/10🔆
之前去過Forest Pause it,印象唔錯。
今日收工過嚟炮台山,空間感大啲,坐住bar枱,望吓街景。
除咗咖啡,有唔同主食,覺得佢個risotto 好正😋

牛肉煙肉漢堡配薯條
麵包有稍稍烘過,脆身。
牛肉,煙肉配以芥末蛋黃醬,滋味。
薯條新鮮炸起,份量多。

橙香洋甘菊茶|黑芝麻拿鐵
如果唔飲咖啡,飲品都有其他選擇。
黑芝麻latte似食緊芝麻糊,芝麻香重,非常香濃!

🛎️必試指數:8/10🔆
2024-09-26
🇭🇰 North Point 北角|Pause It Feeling life hasn’t been treating you nicely and need to put a pause on it? 🥹 Come have a seat at Pause It and have a cup of their signature coffee! Their latte arts are so creative and literally the best in hk, surprise me each time with their latte art! 😉 They also have a lot to offer! 😚 I tried: 🍳 All Day Breakfast with Hash Brown 🥯With the price of HKD108, you can enjoy some eggs, 🍳 bacons, 🥓 mushroom, 🍄‍🟫 sourdough, 🥯 and many more! At this price point with such h
🇭🇰 North Point 北角|Pause It

With the price of HKD108, you can enjoy some eggs, 🍳 bacons, 🥓 mushroom, 🍄‍🟫 sourdough, 🥯 and many more! At this price point with such huge portion, I would say this is a steal! 😉 I highly recommend this if you are feeling hungry! 🤤 You can have additional hash brown with $10 more!

🥗 Crabmeat Salad with Avocado 🥑
I love the sesame sauce added! 😍 This definitely makes it more delicious and also more refreshing! Totally loved the amount of crab roe!😌 If you want a light meal, this is the go-to order! 😋

☕️ Black Sesame Latte ☕️
This is one of their signature drinks and I totally fall in love 🥰 with the black sesame taste of it! They even made a very complicated latte art on top which is very impressive! 🤩

☕️ Cappuccino ☕️
Since it is mid-autumn festival, for this drink, the latte art is 2️⃣ bunnies 🐰 with a round moon! 🌕 The latte art is so cute and worth taking photos! 📸

📍 Shop 18, G/F, AIA Tower, 183 Electric Road, Fortress Hill, North Point
💲Price per person: $144
2K
2024-09-21 232 浏览
☕️炮台山人氣咖啡店☕️-今日試咗依間炮台山既人氣咖啡店☕️除左佢哋主打既拉花咖啡😋食物亦都好有特色同質素👍🏼特別係佢哋既酸種麵包原來係每日新鮮製造🤤 -🍞Salmon Avocado Benedict - $108酸種麵包鬆軟且富有彈性🍞加上香滑既牛油果片🥑同鹹香既煙薰三文魚🐟仲有唔少得係隻水波蛋🥚一咬開濃郁既蛋汁流出😍搭配酸甜既荷蘭醬同意大利黑醋沙律😋味道豐富 -🍝Mentaiko Spaghetti w/ Sergestid Shrimp ($98)明太子醬同櫻花蝦好夾😍掛係意大利粉到🤤每一條意大利粉都好濃郁👍🏼再加上青瓜絲增加清爽口感同埋層次-🍠 Purple Potato Latte($42)呢個組合真係有驚喜😍紫薯甜而不膩既天然甜味同咖啡既苦香相融合味道提升👍🏼而且奶泡都好綿密-☕️ Black Sesame Latte($42)黑芝麻拿鐵香氣四溢😋黑芝麻味道唔止濃郁仲好香滑👍🏼同咖啡非常之夾🤤底部仲有少少黑芝麻碎-📍 Pause It (AIA Tower)北角電氣道183號反邦脂場地下18號舖-
☕️炮台山人氣咖啡店☕️

🍠 Purple Potato Latte($42)

☕️ Black Sesame Latte($42)

📍 Pause It (AIA Tower)
北角電氣道183號反邦脂場地下18號舖
2024-09-19 255 浏览
上次食過旺角分店 印象中好抵食唔收加一 食物又好味 所以今次黎到港島再食過🤩✿ 芝士黑松露薯條($78)薯條係幼身薯條 炸得外脆內軟 份量仲好大份!黑松露芝士醬超香 芝士味好重 鹹香十足🧀好邪惡但又忍唔住係咁食 停唔到落黎👅✿ 牛肝菌汁雜菌意大利飯 ($88)菇味好濃郁 仲有個大啡菇係面頭🍄‍🟫意大利飯好creamy 飯既軟硬度適中 幾好食🤤✿ 薄荷朱古力咖啡($42)✿ 焙茶拿鐵 ($42)兩杯既拉花都好靚 好有心思 飲落亦唔會太甜☕️

✿ 芝士黑松露薯條($78)
薯條係幼身薯條 炸得外脆內軟 份量仲好大份!
黑松露芝士醬超香 芝士味好重 鹹香十足🧀
好邪惡但又忍唔住係咁食 停唔到落黎👅

✿ 牛肝菌汁雜菌意大利飯 ($88)
菇味好濃郁 仲有個大啡菇係面頭🍄‍🟫
意大利飯好creamy 飯既軟硬度適中 幾好食🤤

✿ 薄荷朱古力咖啡($42)
✿ 焙茶拿鐵 ($42)
兩杯既拉花都好靚 好有心思 飲落亦唔會太甜☕️
2024-09-09 316 浏览
連假三日又到一星期的開始, 返工嘅動力就係放工約朋友一齊去CAFE飲飲食食chill下。餐廳環境開揚, 裝修簡潔企理。供應沙律、小食、多款主食同埋飲品。Order了兩款non-coffee熱飲, 均有精美拉花, 賣相岩哂打卡。【紫薯Latte】HK$42口感超幼滑, 散發淡淡紫薯香, 不會過甜。【黑芝麻Latte】HK$42口感同樣幼滑, 充滿芝麻香同埋奶香, 黑芝麻滋潤養顏又好飲。【虎蝦青醬扁意粉】HK$108 每條意粉平均沾上青醬, 味道清香, 淡淡香草味, 配上蘆筍同埋清甜多汁番茄仔, 配搭夠哂清新! 虎蝦蝦身已去殼, 表面香煎鎖住了肉汁, 鮮味爽口。【牛肝菌汁雜菌意大利飯】HK$88意大利飯creamy有咬口, 除了面層嘅一隻大啡菇, 飯中更加入了唔少牛肝菌同埋雜菌, 菇菌味濃郁。

餐廳環境開揚, 裝修簡潔企理。

供應沙律、小食、多款主食同埋飲品。

【紫薯Latte】HK$42
口感超幼滑, 散發淡淡紫薯香, 不會過甜。
紫薯Latte

紫薯Latte
黑芝麻Latte
虎蝦青醬扁意粉
2024-09-07 301 浏览
一直都有聽過Pause it 呢間連鎖Coffee Shop,今次係炮台山附近揾嘢食,就比佢門口個落地大玻璃吸引左入去🥰🥰入面位置好寬敞,坐得好舒服,燈光亦都好足夠,係一個好舒服嘅環境煙三文魚牛油果班尼迪克蛋 ($108)可以打卡得嚟又好好食🤩🤩煙三文魚包住Eggs Benedict ,下面鋪住牛油果再加上好鬆軟嘅酸種麵包,真係perfect match😋個蛋唔會煮得太熟,切開仲有蛋汁流出嚟👍🏻牛肝菌汁雜菌意大利飯 ($88)好濃郁菇味嘅意大利飯,仲有好大個大啡菇😋煮得啱啱好軟硬適中,唔會好腍!係一個水準以上嘅意大利飯芝士黑松露薯條 ($78)叫嘅時候冇諗過係咁大兜薯條🫨三至四個人share都好夠!一上嚟就聞到好香嘅黑松露味🤪薯條上面嘅黑松露再配芝士醬係一個冇得輸嘅經典搭配。薯條幼身亦都炸得夠脆,又唔會好油,多人嚟一定要叫嚟試吓😋😋菠蘿特飲 ($38)冇咩特別就係一杯菠蘿味梳打🤣我哋嚟食夜晚,所以就冇叫到咖啡聽聞咖啡都好出色,下次嚟要試吓啲咖啡同埋法式多士🥰評分:7.0 /10 人均消費:~$150-200不負責個人意見:經過都會去食吓😋

煙三文魚牛油果班尼迪克蛋 ($108)
煙三文魚牛油果班尼迪克蛋

牛肝菌汁雜菌意大利飯 ($88)
牛肝菌汁雜菌意大利飯

芝士黑松露薯條 ($78)
芝士黑松露薯條

菠蘿特飲 ($38)
冇咩特別就係一杯菠蘿味梳打🤣

評分:7.0 /10
人均消費:~$150-200
不負責個人意見:經過都會去食吓😋
煙三文魚牛油果班尼迪克蛋
芝士黑松露薯條
炮台山呢邊低調高質小店云云,留意到Pause it呢間cafe環境幾舒服,一於一試!純白配木系的裝潢,簡單光猛,同朋友坐低傾計氣氛唔錯👍🏻╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴❀ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ▶ ∗︎*゚ Spaghetti Carbonara with Japanese Soft Boiled Egg意粉大大碟,配上溫泉蛋,賣相吸引😆撈埋後格外creamy,蛋香同奶香比衡得好好。意粉入面仲有好多厚實嘅煙肉粒,超級足料之餘增添不一樣的口感和咸香👍🏻不過成份食嘢會有點膩,建議多人分食~▶ ∗︎*゚ Mushroom Spinach Benedict伴碟沙律都非常新鮮清新,一上枱就俾我清晒啲沙律菜先😳放低嘅sourdough難免比較淋,上面嘅蘑菇炒得好香好juicy🤩poached egg做到流心,配上hollandaise sauce一流!▶ ∗︎*゚ Black Sesame Latte▶ ∗︎*゚ Hojicha Latte拉花真係超級出色!超靚夠特別!😭😭😭推薦一定要嗌熱飲!唔止樣貌出眾,兩杯Latte味道都好唔錯😋芝麻同焙茶味道濃郁,入口順滑~兩杯飲都底都會有沙沙/茶粉,建議
純白配木系的裝潢,簡單光猛,同朋友坐低傾計氣氛唔錯👍🏻

▶ ∗︎*゚ Black Sesame Latte
▶ ∗︎*゚ Hojicha Latte

拉花真係超級出色!超靚夠特別!😭😭😭推薦一定要嗌熱飲!
唔止樣貌出眾,兩杯Latte味道都好唔錯😋芝麻同焙茶味道濃郁,入口順滑~兩杯飲都底都會有沙沙/茶粉,建議邊攪拌邊飲🤭

呢間不但價錢親民,質素同份量絕對超值✨🔥環境舒服仲打卡able🤩
見佢有唔少分店,經過可以一試~下次想試佢嘅法式吐司(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
🦐 Linguine w/ Tiger Prawn & Pesto | 虎蝦青醬扁意粉($108)濃郁既青醬搭配蘆筍,番茄,四季豆,成年事即刻變得好清爽~大大粒既虎蝦搭配彈牙既意粉,口感一流👍🏻🦐 Mentaiko Spaghetti w/ Sergestid Shrimp|明太子櫻花蝦意大利粉($98)明太子醬加上櫻花蝦,粉紅色的醬汁本身已經很吸睛再加上清爽的青瓜絲,無論視覺上還是口味上,都豐富左𡯁個意粉既層次~❤️🍠 Purple Potato Latte | 紫薯拿鐵($42)紫薯拿鐵的拉花係玉兔追月🌕,就黎中秋節,真的好應景🐇 紫薯味甜而不膩,整體感覺香滑~☕️ Black Sesame Latte |黑芝麻拿鐵 ($42)黑芝麻拿鐵的拉花是一隻可愛的小松鼠🐿️ 黑芝麻味道濃郁,底部還有黑芝麻碎,足料的證明,非常推薦👍🏻

明太子醬加上櫻花蝦,粉紅色的醬汁本身已經很吸睛

2024-08-12
  • 黑芝麻拿鐵
  • 明太子櫻花蝦扁意粉
  • 虎蝦青醬螺絲粉
  • Black  Sesame  Latte
2024-08-15 286 浏览
呢間嚟2次都覺得好舒服,食物又高質,但如果12:30之後至嚟就要排隊,熱辣辣要排隊都幾辛苦 。上次叫咁牛肉煙肉漢堡配薯條,加杯mocha。薯條好正,係我鍾意嘅幼身薯條,凍咗都仲脆。burger 嘅牛肉夠juicy,唔會乾身,配埋芥末醬好夾。今次就叫咗煙三文魚Egg Benedict,同埋Matcha Latte。Egg Benedict 最緊要係個蛋流心同埋個荷蘭醬,佢係兩樣都做得好好,所以味道夠又唔會乾,煙三文魚份量都多,唔會得一兩片。嚟呢度就一定要飲咖啡,佢啲拉花杯杯都咁靚,最鍾意佢Mocha夠重朱古力味🥰

上次叫咁牛肉煙肉漢堡配薯條,加杯mocha。

2024-07-25
  • Matcha  latte
  • 煙三文魚班尼迪克蛋
🥤一進入已經覺得Cafe嘅氣氛好好,而且座位好寬闊!🍯虎蝦青醬扁意粉蝦好大隻,青醬係我鍾意嘅羅勒味,扁意粉好入味,滿分。🥳🥳🥳🍵香煎盲鰽茴香意大利飯眼見顧客都點這個意大利飯,盲鰽煎得香脆,意大利飯滿滿是龍蝦汁的味道,好味之餘都幾抵😌😌🍵抹茶latte最吸引我當然係嗰個靚靚嘅拉花,忍唔住問店員,原來每一杯都有唔同嘅拉花,如果你喜歡小狗,就可以叫佢拉小狗🤩🤩🤩我喜歡可愛松鼠🤩🤩🤩🍯菠蘿特飲杯底有菠蘿粒,好味。

🥤一進入已經覺得Cafe嘅氣氛好好,而且座位好寬闊!

🍯虎蝦青醬扁意粉
蝦好大隻,青醬係我鍾意嘅羅勒味,扁意粉好入味,滿分。🥳🥳🥳

🍵香煎盲鰽茴香意大利飯

🍵抹茶latte

🍯菠蘿特飲
杯底有菠蘿粒,好味。
2024-07-13 267 浏览
.呢日去咗北角做嘢🫡咁啱經過一間好簡潔Cafe☕️吸引咗我入去食個tea🥘裝修以白色為主既風格🤍樓底幾高‼️空間感十足💯有窗邊位都有卡位又有中間的長枱位🖖🏻唔同位置打卡都有唔同嘅feel🤭煙三文魚牛油果🥑班尼迪克蛋🥚廚師用心❤️製作咗兩朵玫瑰花形既煙三文魚💕牛油果班尼迪克蛋🥚份量都好大份都夠食👍🏻一切落去,蛋汁完全係流心咁流出‼️口感好豐富!仲有好fresh既沙律菜做伴菜👍🏻☕️熱mocha 朱古力咖啡🍫一向都飲唔到咖啡嘅,我比杯拉花咖啡吸引咗😆真係好靚‼️即刻打卡💯朱古力既香濃,好好飲!必試特色拉花咖啡/飲品,呢度嘅咖啡師曾獲得拉花大賽冠軍🏆@Pause__It📍 Pause It (北角)北角炮台山電氣道183號友邦廣場地下18號舖#pauseit #pauseithk #咖啡拉花 #打卡咖啡店 #coffeehk #foodie #育兒親子樂
煙三文魚牛油果🥑班尼迪克蛋🥚
☕️熱mocha 朱古力咖啡🍫
@Pause__It
📍 Pause It (北角)
北角炮台山電氣道183號友邦廣場地下18號舖
2024-07-09 271 浏览
已經第二次到訪,工作關係銅鑼灣收工,今次嚟到北角店行日式木系設計風cafe ,好有京都茶室feel💜輕巧與簡約,猶如置身日本🇯🇵食物方便超級大碟性價比高🙆🏽‍♀️牛肝菌汁雜菌意大利飯$88🍄材料好豐富🍄‍🟫大啡菇配蒜頭味道更突出,牛肝菌同雜菌冇得輸嘅配搭🍛飯粒軟硬適中有咬口😋🙆🏽‍♀️水牛城單骨雞翼🐥$68外皮炸得脆口甜甜辣辣真係好惹味呀😋🙆🏽‍♀️牛油果莎莎醬炸薯條🥑$78薯條嚟到有啲嚇親成座山咁高🤩海量嘅薯條炸得香脆可口🍟牛油果配蕃茄好清新嘅配搭再中和返酸忌廉滋味無窮😋🙆🏽‍♀️黑芝麻拿鐵$42☕️情有獨鍾都係叫返上次嘅飲品結果都係冇令我失望滿滿嘅芝麻香😋拉花都係好靚💜心情特別好👫人均消費$140✨Pause It北角店✨
輕巧與簡約,猶如置身日本🇯🇵食物方便超級大碟性價比高
🙆🏽‍♀️牛肝菌汁雜菌意大利飯$88🍄
材料好豐富🍄‍🟫大啡菇配蒜頭
味道更突出,牛肝菌同雜菌冇得輸嘅配搭🍛
飯粒軟硬適中有咬口😋
  • 牛肝菌汁雜菌意大利飯
  • 黑芝麻拿鐵
  • 牛油果莎莎醬炸薯條
2024-07-02 281 浏览
慢慢的晚餐🥣原來係咁寫意、自在🤞叫咗一杯黑芝麻拿鐵☕️全部都係黑鼆鼆,唯獨個拉花就係白色既白馬☺️飲落口好似飲緊芝麻糊一樣飲完個嘴都一樣咁黑鼆鼆🖤🌚😙另外叫咗個櫻花蝦明太子意粉🍝呢個價錢嚟講個意粉嘅份量真係好多 係一個意粉山 !!!但係醬汁毫不吝嗇每一條都有大量明太子🧡有少少黑椒,同埋櫻花蝦嘅點綴食到最後真係好飽🤣粉面頭有青瓜絲 新穎嘅配搭可以減去油膩感覺,令到成個意粉再開胃啲同埋呢度啲意粉嘅硬度非常之合適好欣賞☺️☺️
慢慢的晚餐🥣原來係咁寫意、自在🤞
叫咗一杯黑芝麻拿鐵☕️
全部都係黑鼆鼆,唯獨個拉花就係白色既白馬☺️
飲落口好似飲緊芝麻糊一樣
飲完個嘴都一樣咁黑鼆鼆🖤🌚😙

另外叫咗個櫻花蝦明太子意粉🍝
呢個價錢嚟講個意粉嘅份量真係好多
係一個意粉山 !!!
但係醬汁毫不吝嗇
每一條都有大量明太子🧡
有少少黑椒,同埋櫻花蝦嘅點綴
食到最後真係好飽🤣
同埋呢度啲意粉嘅硬度非常之合適