餐厅: PHI Coffee & Pancake (太古城道)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-03-28 189 浏览
收工約左朋友食飯,咁啱朋友食過呢間餐廳話唔錯,所以就黎試下!我地嗌左個dinner set,有主食之外,仲包左野飲同甜品👍🏻主食嗌左紅酒慢煮牛面頰肉配薯蓉,雖然無咩紅酒味,但肉質都幾軟嫰,味道亦正常,唔錯唔錯,可惜唔記得咗影相🥲甜品當然就係呢度最出名既梳乎厘,嗌左lotus海鹽焦糖味,滿滿既空氣感,帶有啲蛋香味,配埋焦糖同雲呢拿雪糕,非常match,雖然未算好驚艷,但以呢個價錢黎講都算幾好,下次可以再黎😌

Lotus海鹽焦糖梳乎厘

Lotus海鹽焦糖梳乎厘
如果不是太差真的沒想過留差評⋯上個星期在中環的分店吃過,覺得梳乎厘班戟QQ彈彈入口即化幾好味。今次約朋友來太古這間分店吃晚餐,本來都好期待的,但結果是出乎意料的失望☹️首先,落單到甜品擺上來要一個鐘,其中一個main dish又疑似漏單,等到天荒地老,慢過中環店好多⋯而且等到來的梳乎厘班戟切開水淋淋的,蛋白都未凝固,完全唔似上次吃的鬆軟又不失彈性的蛋糕口感。可能有人可以接受,但對比來講我自己覺得很不好吃(實際上,我食到想嘔🤮)。不止梳乎厘班戟是如此,hot pancake都是黏笠笠未熟透的口感😅講真,百幾蚊一碟的菜品不應該是這樣的水準⋯開連鎖店請保持質素穩定😡
如果不是太差真的沒想過留差評⋯
2023-03-14
2023-03-10 195 浏览
開心大發現之原來PHI有lunch set,仲要只係$88,包意粉同飲品👍🏻 佢主menu嘅意粉set都會自動變埋lunch set,性價比好高,佢呢度啲意粉同飲品都係有心機之作👍🏻不過唯一好扣分嘅位就係今日特登幫上司慶祝生日🎂一早book好枱,特登早啲落嚟再三提醒🔔,叫佢上甜品時店員亦知情🤡 但居然到最後上枱都係無HAPPY BIRTHDAY💩 寫埋字仔,口又講咗三次咁都漏得😅 叫佢加返,已經影響哂本身疏乎厘嘅口感😓 變得有啲難食🥲仲要唔覺得自己有錯咁,唔好意思都聽唔到🥲 到最後埋單食咗$722,每$60一個印,佢只印咗7個😅 我問唔係$60/一個印咩,佢先補吸返俾我😓 今次用餐真係有啲無奈😫

早排我哋去咗太古嘅PHI Coffee & Pancake,試咗佢哋嘅Earl grey味疏乎厘pancake同clams fettuccini,再加上一杯piccolo coffee。首先係Earl grey味疏乎厘pancake,佢哋用上Earl grey茶葉同埋檸檬皮去調味,令到疏乎厘有一啲微微嘅茶香同埋檸檬味,非常清新。疏乎厘本身都好鬆軟,配上面頂嘅楓糖漿同埋忌廉,甜而不膩。整體黎講,味道好好食!接下黎就係clams fettuccini啦!佢哋用上新鮮嘅clams同埋fettuccini pasta,再加上白酒、牛油、大蒜等調味料去炒。個clams好新鮮,肉質彈牙有口感;而fettuccini pasta就算係夾雜住啲clams汁都唔會變得太濕身。整體黎講,個味道唔會太重口,非常適合做晚餐。最後就係一杯piccolo coffee啦!佢哋用上意大利特濃咖啡豆去沖泡成一杯小巧精致嘅coffee。個香氣非常濃郁,但係唔會太苦;而且喝落去都有一啲微微甜甜嘅感覺。如果你唔想飲太多caffeine又想飲到好coffee嘅話,piccolo coffee絕對係一個好選擇!整體黎講,PHI

整體黎講,PHI Coffee & Pancake真係一間值得推介嘅cafe!除左以上三款食物之外仲有好多其他選擇(例如waffles、sandwiches等),而且價錢亦都唔貴。如果你喺太古附近行街打卡既話不如試下去PHI Coffee & Pancake啦!
2023-03-02
  • 手沖咖啡
2023-03-06 146 浏览
🍽 A La Carte💰 ~HK$200pp (dinner, 10% service charge)I am a big fan of @phi.coffee.pancake 🫶🏻😆 I have been gone to different branches already. Yesterday, I have revisited Taikoo branch. As usual, all the food was super tasty and yummmy! I love the atmosphere here. Most importantly, they served fluffy pancake which I could not resist of it!! They added different seasonal choices of food so I would never get bored of their food selection. 🔹Marshmallow Coffee ($52) & Caramel Crunch Caffe Latte ($45)
🍽 A La Carte

Marshmallow Coffee was a seasonal choice on their menu. There was a big marshmallow on top of the coffee. I saw the staff used a fire gun to heat it and make it slightly burnt. For the caramel crunch caffe latte, it had some small bites of crunch in it. Both creative drinks gave us different texture when we drank it.

🔹Salmon Roe Pasta with Mentaiko Sauce ($138)
Actually I ordered this pasta every time i visited PHI coffee shop. They used a lot of sauce to cook it which I was not able to taste it anywhere in town!

🔹Classic Earl Grey Soufflé ($158)
We have ordered souffle to share. Three pcs of pancake with some earl grey sauce and a madeleine cake on the side. It was airy and fluffy. Encore for sure!!👍🏻

🔹Caramel Apple French Toast ($88)
First time trying their French toast. A lot of caramel apple bites on top of the toast, which was delicious in its simplicity.
2023-03-06 116 浏览
平時好少會去太古咁啱朋友約喺附近食飯check左太古嘅餐廳見到呢間pancake店好想試吓一到嚟見到環境都唔錯夠安靜乾淨整潔 燈光亦非常明亮明太子醬三文魚子意粉平時好鍾意食明太子意粉🍝一見到就order咗啦表面有好多三文魚子食落好新鮮呀炒蛋牛角包配牛油果🥑另外一個就叫咗炒蛋牛角包🥐牛角包我都幾鍾意食同埋唔會太Heavy 如果女士嚟講食呢個餐其實已經夠飽牛油果配上牛油果酸酸甜甜又幾特別經典英式伯爵茶梳乎厘今日嘅主角就係呢款伯爵茶疏乎厘店員介紹呢款係新出嘅產品所以我就即刻試吓啦平時我都鍾意食伯爵茶嘅食物呢一款伯爵茶疏乎厘十分鬆軟茶 香味十足 入口即溶重點係唔會太甜食落去啱啱好想再食多一份其他味道但係已經飽咗啦🥹😂其他款下次再試
平時好少會去太古

重點係唔會太甜食落去啱啱好
想再食多一份其他味道但係已經飽咗啦🥹😂
其他款下次再試
2023-03-05 131 浏览
梳乎厘pancake控一直都想試PHI,趁今日有MeTime, 第一餐就嚟呢度食甜品。叫咗Lotus Biscoff Caramel Soufflé, 期待變失望😞話要用20分鐘整,都預咗,滿心期待嘅梳乎厘pancake嚟喇! 賣相可以,但cream大舊過雪糕,如果唔係食忌廉食到有雲呢嗱雪糕,唔會知道有雪糕的😅 講吓主角先,件pancake水到呢,一切即散,先唔好講有冇空氣感,但實在似糊仔。蛋味欠奉,但要$108三件,真係好唔抵。我覺得幸福同flippers 好食好多。遺憾呢間pancake 入唔到我喜愛pancake個list~其實餐廳環境又唔算好打卡咋喎,食物質素又欠奉,呢個定價太高了!
🔸巴馬火腿吐司巴馬火腿配上French toast~ 鹹鹹甜甜,toast 非常香軟,啖啖蛋香,牛奶香,加埋巴馬火腿一齊食,口感成對比。🔹明太子醬三文魚籽意粉醃製過嘅鱈魚子,本身香醇鹹香,加上忌廉,非常香滑。 意粉煮得剛剛好,煙韌又有口感。🔸經典英式伯爵茶疏乎厘配有馬德蓮蛋糕,Q彈黑糖麻糬。三件蛋香味豐富嘅疏乎厘pancake,一放低已經好香蛋味,另外影完相仲好挺身,冇回縮,入口即化,有空氣感。Side有伯爵茶味雪糕及忌廉,鍾意伯爵茶香味嘅一定唔可以錯過。🔹纏綿咖啡棉花糖配鮮奶咖啡☕️,topping 有toasted 過哪南瓜籽,黑芝麻,配合咖啡,令入口份外香口。🔸Godiva朱古力酒咖啡聯成Godiva朱古力,加上香滑咖啡酒嘅cocktails。
🔸巴馬火腿吐司

經典英式伯爵茶疏乎厘
纏綿咖啡
Godiva朱古力酒咖啡
2023-03-03 93 浏览
放假遠征專程嚟到太古,有幸被安排到卡位,坐得舒服同自在😌午餐時段嚟到,已經全院滿座,遲少少嚟都要排隊🙈🌟 Lotus海鹽焦糖梳乎厘 $108🌟梳乎厘係食完正餐之後,早五分鐘先叫店員準備,飯後甜品😆一嚟到未食已經覺得好鬆軟,用九秒九時間相機食先,以免淋了就不太好,味道好香濃既蛋香味,超鬆軟🤤🌟 芝士牛肉煎蛋三文治配牛油果醬 $82🌟要讚既係牛油果醬味道調配得好快,加咗洋蔥碎粒、檸檬汁、醋等調味料,食完好開胃,再放上三文治做汁醬都可以😌三文治用了牛油去烘焗好香脆可口,牛肉餡料好juicy,加埋太陽蛋既蛋漿一齊食,完美配搭😋🌟 蜆肉西班牙腸扁意粉 $115🌟蜆肉肉質鮮嫩新鮮零沙粒,切粒西班牙腸入味香口😉🌟伯爵茶鮮奶咖啡 $42🌟伯爵茶味香濃,加咗鮮奶後口感滑溜,且加咗冰同奶香味都無蓋過本身伯爵茶香味😋🌟玫瑰鮮奶咖啡 $42🌟好細滑既奶泡,上面舖了新鮮既玫瑰花瓣,飲落有淡淡既玫瑰花香😌

🌟 Lotus海鹽焦糖梳乎厘 $108🌟

🌟 芝士牛肉煎蛋三文治配牛油果醬 $82🌟

🌟 蜆肉西班牙腸扁意粉 $115🌟

蜆肉肉質鮮嫩新鮮零沙粒,切粒西班牙腸入味香口😉

🌟伯爵茶鮮奶咖啡 $42🌟

🌟玫瑰鮮奶咖啡 $42🌟

2023-03-02 83 浏览
太古城嘅 PHI coffee & Pancake ☕️🥞晚餐時段唔多人,好啱朋友傾下計八下日事。🥞經典英式伯爵茶梳乎厘 $158.0錯過了姆明阿美,好彩仲有 seasonal 嘅伯爵茶梳乎厘pancake ,淡淡嘅伯爵茶醬配上鬆軟蛋香🥚梳乎厘👍🏻👍🏻,仲有3舊轆左黃豆粉嘅蕨餅Q彈好食。🍖巴馬火腿法式吐司 $89.0好有早餐feel😆, 牛油果蓉醬配法式吐司👍🏻👍🏻,巴馬火腿唔會得個咸字,油香肉香充滿成個口。🍝辣蕃茄蟹肉扁意粉 $98.0真係辣架!意粉配蕃茄醬一定好味,加上大大堆鮮甜蟹肉,又辣又鮮👍🏻👍🏻☕️提拉米蘇咖啡 Tiramisu Coffee $52.0只能說~~~ 超正! 甜品轉化成咖啡,絕👍🏻☕️Godiva朱古力酒咖啡 $52.0因為有cream 有酒味,加埋有啲似Irish coffee嘅味道,不錯不錯。

🥞經典英式伯爵茶梳乎厘 $158.0

🍖巴馬火腿法式吐司 $89.0

🍝辣蕃茄蟹肉扁意粉 $98.0

只能說~~~ 超正! 甜品轉化成咖啡,絕👍🏻

☕️Godiva朱古力酒咖啡 $52.0
2023-03-01 4291 浏览
好耐冇嚟太古食飯 , 今日又嚟食 PHI ! 😎餐牌 (部分) :蜆肉西班牙腸扁意粉 ($115)蜆肉份量多 , 無沙的 😆 好香蒜味巴馬火腿吐司 ($89)2 大片 Parma Ham 😏 牛油果醬加咗檸檬汁 , 夠晒清新 , 配埋海量糖漿 , 一鹹一甜 😋😋 好味 ! 而且吐司質感好好 , 你睇吓入邊好多空氣 , 軟林林 , 好好食 , 一啲都唔濟 ! 正 ! 推介 !! 👍👍經典英式伯爵茶梳乎厘班戟 ($158)黎呢度一定要食埋梳乎厘班戟啦 ! 😝😝 一嚟到視覺效果非常豐富 ! 厚厚的疏乎厘班戟 , 配埋伯爵茶醬, 忌廉 , 雪糕 , 缺餅 , 朱古力片 , 勁多配料 , 超滿足 !! pancake 咬落充滿空氣感又唔膩 😍😍 , 份量好多 , 我覺得3 個人 share 都好足夠 ! 🤣檸檬梳打 ($42)微酸微甜唔錯 ! 幾好飲 !! 😌Godiva 朱古力酒咖啡 ($58)呢杯好好飲 ! 酒味唔重 , 配埋咖啡嘅味道 , 甜甜地又帶微甘好好飲 😊😊 仲有少少朱古力餅碎增加口感 !整體黎講 , 食店價錢合理 , 而且坐得舒服 , 擺盤非常 IG-able , 推介大家嚟 !
好耐冇嚟太古食飯 , 今日又嚟食 PHI ! 😎
餐牌 (部分) :

蜆肉西班牙腸扁意粉 ($115)
蜆肉份量多 , 無沙的 😆 好香蒜味
巴馬火腿吐司 ($89)
經典英式伯爵茶梳乎厘班戟 ($158)
檸檬梳打 ($42)
微酸微甜唔錯 ! 幾好飲 !! 😌
Godiva 朱古力酒咖啡 ($58)

整體黎講 , 食店價錢合理 , 而且坐得舒服 , 擺盤非常 IG-able , 推介大家嚟 !! 🤗🤗
  • 吐司
琴日夜晚7:30,兩個best friends 約我食飯,補祝生日,女仔朋友話嚟呢間,佢嚟過食下午茶ok,問我去呢間好唔好,我話無所謂,試吓,因為平時去啲我未去過嘅餐廳我會上open rice 睇負評,係唔會睇好評,so就去咗,同埋我呢兩個friends 食嘢仲要求高過我,我哋每人叫咗個set dinner 點知惡夢逐漸開始😳😓餐湯-南瓜湯,無影個樣普通,唔甜,唔咸,唔香,唔滑,叫人攞咗支pepper加少少飲咗佢😮‍💨Main course -慢煮牛面肉伴薯蓉賣相麻麻地,細舊但幾厚,咁就奶嘢,勁難切,切到把刀都斷,勁大力先剛剛切到,啲肉又鞋,咬到牙骹都軟😭,又無味,唔咸唔香唔知食緊咩,個汁又唔咸無味少少酸👎中間無啦啦有一大舊牛筋,又硬又靭,攪唔掂😮‍💨😮‍💨Dessert-原味梳乎厘大佬嚟喇,個樣ok但到見到中間濕濕地,都知奶奶地嘢,一切開啲一pat pat一粒粒(粉)嘅淡黃色液體流晒出嚟🤢(好核突無影)唔熟😠,可能我哋last order 先叫上甜品啦,眞係食💩啦,無辦法唔叫個妹妹侍應過嚟,問佢係我問題or你哋公司嘅梳乎厘texture 係咁,佢就話換過比我,心知都唔方好得去邊,我兩
😳😓
Main course -慢煮牛面肉伴薯蓉
慢煮牛面肉伴薯蓉

Dessert-原味梳乎厘
大佬嚟喇,個樣ok但到見到中間濕濕地,都知奶奶地嘢,一切開啲一pat pat一粒粒(粉)嘅淡黃色液體流晒出嚟🤢(好核突無影)唔熟😠,可能我哋last order 先叫上甜品啦,眞係食💩啦,無辦法唔叫個妹妹侍應過嚟,問佢係我問題or你哋公司嘅梳乎厘texture 係咁,佢就話換過比我,心知都唔方好得去邊,我兩個fd嗰兩個都勁濕,但都未至於流出嚟,其實都唔係好熟!唔夠3分鐘侍應妹妹攞咗碟好似新嘅返嚟,都知係頭先個再煎一煎兩面攞返過嚟,算啦,再換都嘥氣,切落去都係濕嘅,但又至於流出嚟,forget it, 求其食咗個面就算,橫掂都唔會再去,開頭諗住好食嘅話就下次帶阿女嚟,永無下次啦!

原味梳乎厘

2023-02-23 67 浏览
🥞🥞🥞二訪呢間Soffle pancake店,中環同太古分店一樣寬敞,坐得舒服,兩間一樣好快full house🥐Cheese Beef And Fried Egg Sandwich With Avocado Sauce💰$82又係我嘅必食,牛角包酥脆,炒蛋勁大塊,牛油果調味幾好,落咗檸檬汁味道酸酸地好開胃🍝Salmon Roe Pasta With Mentako Sauce💰$138呢個明太子意粉好好食,意粉煮到剛剛好,醬汁亦都好多,兩粒帶子煎得剛剛熟夠軟滑☕️Earl Grey Caffe Latte💰$42好鍾意飲伯爵茶Latte,有伯爵茶香味,味道清香,唔會太濃☕️Godiva Chocolate Wine Coffee💰$58見幾特別,又有Godiva嘅Crossover,所以一試,又有朱古力又有酒味道幾豐富
🥞🥞🥞

☕️Earl Grey Caffe Latte💰$42
好鍾意飲伯爵茶Latte,有伯爵茶香味,味道清香,唔會太濃

2023-02-22 79 浏览
太古必食嘅咖啡店😚 上次去敏華食早餐發現到佢,如果係太古城去,喺一樓近大家樂嘅通道落地下行多一分鐘就到🤗 佢絕對係返工食lunch嘅一點甜🤭 今日家姐又嚟揾我食lunch,叫咗一個pasta,兩個甜品🥞 PHI X Godiva朱古力梳乎厘 $128 - 店舖主打嘅梳乎厘😎 每碟都有三個,佢啲梳乎厘做得軟之餘,空氣感十足,每嗰都好高🤤 加埋佢嗰Godiva榛子醬🌰真係好出色,不過的確有啲heavy,唔好嘗試一個人叫嚟食,要share😆焦糖蘋果吐司 $88 - 自己好中意食apple pie,佢都做到嗰種效果,記得切完吐司🍞加埋蘋果粒同雪糕一齊食🥰明太子醬三文魚籽意粉 $138 - 因為唔可以只食甜點,叫咗嗰pasta中和一下,估唔到呢類coffee shop都做到呢嗰水準👍🏻叫咗兩杯飲品,但我必要推介係呢杯BABYCCINO 暖泡沫鮮奶🤤 我自己本身好中意飲奶,佢加咗少少焦糖同埋啲泡一齊飲,口感好正😚😚仲有就係呢度有印花卡,每食滿$60有一個印,如此類推‼️ 儲滿5個就有一杯咖啡,滿15個就有早餐,滿20個就有梳乎厘🤤記得拎印花咭同埋睇日期📅‼️

2023-02-14 80 浏览
呢度嘅疏乎厘pancake係人氣菜式幾乎每一台客人都會點嚟食餐牌除咗有賣相好吸引嘅甜品外 仲有好多主食:意粉、Risotto、多士等🔹慢煮牛面肉闊條麵 $98蕃茄醬汁味道濃郁 闊條麵好掛汁慢煮牛面肉經長時間烹煮肉質變得嫩滑 肉味香濃 🔹巴馬火腿吐司 $89French toast味道香甜 面頭鋪住大大塊巴馬火腿旁邊仲配有牛油果蓉同蜜糖🔹經典英式伯爵茶梳乎厘 $122梳乎厘好鬆厚 口感軟綿綿食落好有蛋香味 賣相好靚仲有厥餅、雪糕、瑪德蓮貝殻蛋糕🔹豆花咖啡 $52杯內好多豆花係入面 好特別 咖啡味道香濃有層次🔹抹茶鮮奶 $42味道濃郁有層次 入口細緻順滑
呢度嘅疏乎厘pancake係人氣菜式
幾乎每一台客人都會點嚟食
餐牌除咗有賣相好吸引嘅甜品
仲有好多主食:意粉、Risotto、多士等

🔹慢煮牛面肉闊條麵 $98

旁邊仲配有牛油果蓉同蜜糖

🔹經典英式伯爵茶梳乎厘 $122
梳乎厘好鬆厚 口感軟綿綿
食落好有蛋香味 賣相好靚
仲有厥餅、雪糕、瑪德蓮貝殻蛋糕

🔹豆花咖啡 $52
杯內好多豆花係入面 好特別