2024-10-13
PICI 味道無窮的季節性品嚐菜單佢哋每個月都有一個季節性嘅品嚐菜單,真係好期待!今次我試咗佢哋嘅$298 tasting menu,價錢非常抵,食物又好味,實在令我驚喜。首先,餐廳提供咗一杯 Sparkling Water,飲落去好清新,為接下來的美食做好準備。第一道係「Octopus Salad」,新鮮嘅章魚沙律,搭配咗幾種香料,口感爽口又有嚼勁,簡直係開胃之選!接住就係「Fettuccine Sea Urchin」,意大利麵同海膽嘅結合,味道濃郁,海膽嘅鮮味令人陶醉,真係好好味!然後係「Truffle Beef Tartare」,呢道菜用咗黑松露,味道超級香濃,肉質鮮嫩,簡直係肉食者嘅福音。而「Gnocchi Truffle」同樣都係用咗黑松露,意粉軟滑,配上香濃嘅醬汁,食落去超級滿足。「Tagliolini Truffle & Ribs」就更加出色,意粉同排骨一齊煮,味道層次分明,令人一試成主顧!最後,甜品方面就有「Chestnut Tiramisu」,口感綿密,栗子味道香濃,真係完美嘅結尾。餐廳仲有個「Cooler of the Month」飲品「La Piperita」,非
餐廳仲有個「Cooler of the Month」飲品「La Piperita」,非常清新,搭配甜品真係一流!
最後要提下,佢哋有10%嘅服務費,但食完之後覺得真係物超所值。整體而言,呢間意大利餐廳嘅季節性品嚐菜單真係好值得一試,食物質素高,環境舒適,非常適合聚餐同慶祝!下次再嚟,我一定會再試佢哋下個月嘅新菜!