2025-05-14 1384 浏览
位於30樓高空嘅意大利餐廳環境優雅,落地玻璃氣氛一流,無論係聚會或者慶生都好適合𝙒𝙀𝙀𝙆𝘿𝘼𝙔 𝙎𝙀𝙈𝙄-𝘽𝙐𝙁𝙁𝙀𝙏 𝙇𝙐𝙉𝘾𝙃 半自助午餐 ($178+)可以享用自助區嘅沙律及前菜,另配是日餐湯及甜品𝙖𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙨𝙚𝙧 𝙗𝙪𝙛𝙛𝙚𝙩有紅菜頭沙律、呑拿魚沙律同雜菜沙律全部都新鮮,醬汁調味到位小牛仔肉柔嫩,牛肉香味重,加上濃郁嘅鹹吞拿魚醬更有層次 呑拿魚他他粉嫩好開胃有幾款火腿及芝士酸種麵包有驚喜!酸味突出,烘至邊位脆口中間軟熟,添左幾籃🤭是日餐湯 – 南瓜湯濃稠唔膩,南瓜味濃郁,飲得出係真材實料製嘅𝙢𝙖𝙞𝙣𝙨❛ 風乾火腿檸檬寬扁麵 Tagliatelle Prosciutto e Limone ($178)寬扁麵 al dente,醬汁好cheesy加入巴拿馬火腿同埋芝士檸檬味唔夠突出,整體偏鹹❛ 香煎海鱸魚 Seabass Fillet ($178)海鱸魚新鮮,肉質嫩滑唔會過熟大麥意大利燴飯偏腍,配羅勒醬清新開胃❛ 蘆筍卡邦尼意粉 Spaghetti Asparagus Carbonara ($208)蘆筍份量多,意粉 al dente蛋醬汁加上羊奶芝士好creamy❛ 鴨肉紅酒意
位於30樓高空嘅意大利餐廳環境優雅,落地玻璃
氣氛一流,無論係聚會或者慶生都好適合

可以享用自助區嘅沙律及前菜,另配是日餐湯及甜品

𝙖𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙨𝙚𝙧 𝙗𝙪𝙛𝙛𝙚𝙩
有紅菜頭沙律、呑拿魚沙律同雜菜沙律
全部都新鮮,醬汁調味到位
小牛仔肉柔嫩,牛肉香味重,加上濃郁嘅鹹吞拿魚醬更有層次
呑拿魚他他粉嫩好開胃
有幾款火腿及芝士

酸種麵包有驚喜!酸味突出,烘至邊位脆口中間軟熟,添左幾籃🤭

𝙢𝙖𝙞𝙣𝙨

寬扁麵 al dente,醬汁好cheesy
加入巴拿馬火腿同埋芝士
檸檬味唔夠突出,整體偏鹹

❛ 香煎海鱸魚 Seabass Fillet ($178)
海鱸魚新鮮,肉質嫩滑唔會過熟
大麥意大利燴飯偏腍,配羅勒醬清新開胃

蘆筍份量多,意粉 al dente
蛋醬汁加上羊奶芝士好creamy

❛ 鴨肉紅酒意大利寬帶麵 Pappardelle Duck Ragu ($238)
慢煮鴨胸肉超多!啖啖肉食落好滿足
紅酒醬唔係好濃郁,但係整體都夠味

❛ 烤雞半隻 Roasted Half Chicken ($208)
慢煮雞烤至外皮脆,肉質嫩滑
配藜麥沙律及紅甜椒醬開胃唔油膩

❛ 招牌牛扒 Signature Butcher's Cut|250g Flap Steak Tagliata ($238)
牛後腰肌板肉有啲過熟,但都軟腍
牛肉味都濃,配火箭菜及車厘茄中和油膩感
𝙙𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩
❛ 阿法奇朵 Affogato
雲呢拿雪糕厚實順滑,雲呢拿味香濃

眼見有雲呢拿籽,配上香濃咖啡一流

❛ 意式奶凍 Panna Cotta
用上瑞可達芝士,入口順滑奶味都濃
配野莓醬 清新開胃

❛ 朱古力慕絲 Chocolate Mousse
用上70%黑朱古力所以唔會太甜,但質地唔夠綿密幼滑

性價比高,環境舒適,服務員態度好,值得一試!

ʜᴋᴅ $200-300 𝗉𝗉
𝙧𝙚𝙨𝙚𝙧𝙫𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣𝙨: yes
𝙧𝙚𝙫𝙞𝙨𝙞𝙩? yes
𝙤𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡: 8/10

📍 Pirata
灣仔軒尼詩道239號30樓
位於灣仔239號30樓高層,環境超靚,裝修充滿意大利風情,氣氛浪漫又chill,服務超貼心,成晚感覺好舒服~🥂 今次試咗佢個二人Set「LUNA」💲540/位,包前菜+主食+甜品,仲送Mocktail,性價比唔錯!🥗 前菜
✔ 布袋芝士配高柏火腿及白桃 🧀🍑
鹹香火腿配上軟滑芝士同清甜白桃,好match,層次豐富~
✔ 燒小牛肉配鯷魚、吞拿魚醬及醃蔬菜 🥩🐟
小牛肉切得薄薄地,肉香味配埋酸香醬汁好開胃~
🔹 吞拿魚他他 🐟
味道正常,唔算特別搶眼~
🔹 意大利肉丸配羅勒番茄醬 🧆🍅
肉丸普通發揮,醬汁OK但略嫌無驚喜~🍝 主菜
✔ 紅蝦意大利長麵 🍤🍝
蝦油香味滲晒落麵,好惹味!不過蝦得兩隻略嫌少~
✔ M3 牛後腰肌板肉配火箭菜及番茄 🥩🍅
Medium 熟度啱啱好,牛肉口感軟腍唔韌,牛味濃郁但又唔油膩,旁邊啲薯角意外地出色!🍰 甜品
✔ 提拉米蘇 🍮
畫碟好靚,味道唔會過甜,質感綿密,係完美ending~
🥗 前菜
✔ 布袋芝士配高柏火腿及白桃 🧀🍑
鹹香火腿配上軟滑芝士同清甜白桃,好match,層次豐富~
✔ 燒小牛肉配鯷魚、吞拿魚醬及醃蔬菜 🥩🐟
小牛肉切得薄薄地,肉香味配埋酸香醬汁好開胃~
🔹 吞拿魚他他 🐟
味道正常,唔算特別搶眼~
🔹 意大利肉丸配羅勒番茄醬 🧆🍅
肉丸普通發揮,醬汁OK但略嫌無驚喜~
🍝 主菜
✔ 紅蝦意大利長麵 🍤🍝
蝦油香味滲晒落麵,好惹味!不過蝦得兩隻略嫌少~
✔ M3 牛後腰肌板肉配火箭菜及番茄 🥩🍅
🍰 甜品
✔ 提拉米蘇 🍮
畫碟好靚,味道唔會過甜,質感綿密,係完美ending~
2025-06-09 513 浏览
Pirata餐厅位于湾仔30楼,环境优雅,视野开阔,适合庆祝特别日子或浪漫约会。餐厅主打正宗意大利菜,食材新鲜,烹调讲究,橄榄油使用充足,味道地道。招牌菜“The Butcher’s Cut”牛扒肉质鲜嫩,适合多人分享,烧龙虾多汁且酱汁搭配完美,令人回味无穷。肉酱肉丸汁多味美,搭配酸甜茄茸酱开胃又满足。甜品方面,提拉米苏份量十足,奶油细腻滑顺,咖啡香浓郁,是必点甜品之一。服务细致周到,员工热情,提供生日特别服务如即影即有照片和甜品烛光,增添用餐体验。整体性价比高,适合朋友聚会或情侣约会,值得一试
意大利面
2025-06-09
用餐优惠
優惠券
意大利面
2025-05-24 904 浏览
The staff made our dining experience truly exceptional! From the warm welcome at the door to the attentive service throughout our meal, every team member was professional, friendly, and genuinely passionate about ensuring we had a great time.  The manager was incredibly knowledgeable about the menu, offering spot-on recommendations that elevated our meal. The team worked seamlessly together, creating a vibrant yet relaxed atmosphere. Their attention to detail and enthusiasm made us feel like valued guests. We can’t wait to return
難得Weekday有Off,當然要去Pirate食Weekday Lunch🥹因為比起夜晚/週末真係抵好多呀🥹一個Main嘅價錢包埋Appetiser Buffet‼️有幾款Ham, Cheese, Salami, Tuna Tartare, Salad等🧀🥗款款都可以試下除咗法包可以refill外,原來連餐湯(當日係南瓜湯🎃)都可refill!真係未食Main已經有一半飽🫣🍝風乾火腿檸檬寬扁麵 ($178)🍝鴨肉紅酒意大利寬帶麵 ($208)意粉就正正常常冇咩特別咁🧐鴨肉紅酒個款食唔到有紅酒味甜品雖然冇Pici嘅Tiramisu,不過我地叫嘅兩款都好食🤤Chocolate Mousse更加係用70%黑朱古力,朱古力味好濃郁🍫🎉CelebrationPirata位於30樓,可以望到出面風景,而且餐廳本身都裝修得幾靚,黎慶祝真係幾有feel🥳同之前Pici嘅體驗一樣,點餐時預先通知店員就會有Birthday Surprise🎂店員會唱生日歌🎵甜品會有生日寫碟 (可以寫名)、仲有即影即有一張、下次使用嘅Coupon、同埋一個個鎖匙扣🫣當日都有幾台係慶祝生日/Anniversary呀~

🍝風乾火腿檸檬寬扁麵 ($178)
🍝鴨肉紅酒意大利寬帶麵 ($208)
意粉就正正常常冇咩特別咁🧐鴨肉紅酒個款食唔到有紅酒味

🎉Celebration
纪念日
2025-05-18 910 浏览
今天是六周年紀念日, 一早就已經預約好這家餐廳,店員亦為我們預留一個窗邊的位置去慶祝。係Time Square 果頭睇完戲後行過黎都唔算好遠,大概10分鐘步程,店鋪位於商廈的30/F,餐廳的氣氛不錯,場內人數不多,寧靜舒服,而且播放著輕鬆的美式音樂,每個枱頭都有一枝candle,增添氣氛。我們點了Luna set, 有4份appetizer, 2份主食,同一個甜品,店員會不時留意著我們用餐的狀況,待我們吃完以後再送上下一個餐點,每一道食物雖然不算驚豔,但都是在水準之上,整體食物份量亦不少,慢慢吃著去到晚餐最後,店員會送上Tiramisu及寫上anniversary 的祝福語, 店家亦會為我們拍即影即有相片及送上心意卡作這餐周年晚餐的禮物,為我們這一頓飯畫上一個完美句號。場內其他枱如果有人生日, 都有店員為壽星唱上生日歌及送上蛋糕,感覺來這裡慶祝會是一個不錯的選擇。

2025-05-18
2025-04-29 403 浏览
Appetiser buffetAppetiser有好多cheese, ham & salad任揀。最鍾意牛肉salad,好清新,牛肉唔韌好嫩~食前菜都可以食到半飽🤣仲有餐包可以refill~Carrot Soup好smooth又重紅蘿蔔味。MainSpaghetti Red Prawns $208雖然意粉煮得啱啱好,但紅蝦意粉嘅蕃茄味重過海鮮味,調味偏鹹。Mezzaniche Amatriciana $178豬面頰肉半管麵好鹹... 鹹到食唔到...Salmon Fillet $178三文魚肉質鮮嫩,煎到外脆內軟,配上烤過有陣焦香嘅西蘭花苗,同埋底下滑順嘅椰菜花蓉,味道平衡得好好,但略嫌偏細份。Grilled Pluma Tagliata $208豬扒肉質鮮嫩多汁,但調味比較不均,薯蓉幾creamy重奶味。Dessert朱古力慕斯好濃郁嘅朱古力味 質地比較實 朱古力含量幾高!推薦!整體嚟講,Pirata semibuffet 都算抵食,主食反而比較唔穩定,某啲菜式調味比較重口味,但整體都好值得一試。
Appetiser buffet
前菜+餐包

Carrot Soup
好smooth又重紅蘿蔔味。
Carrot  soup

Main
Spaghetti Red Prawns $208
Spaghetti  Red  Prawns

Mezzaniche Amatriciana $178
豬面頰肉半管麵好鹹... 鹹到食唔到...
Mezzaniche  Amatriciana

Salmon Fillet $178
Salmon  Fillet

Grilled Pluma Tagliata $208
Grilled  Pluma  Tagliata

Dessert
朱古力慕斯
好濃郁嘅朱古力味 質地比較實 朱古力含量幾高!推薦!
Chocolate  Mousse

前菜+餐包
Chocolate  Mousse
  • Panna  Cotta
  • Beef  Tartare
  • The Butchers' Cut
2025-04-01 816 浏览
今天有時間便來吃個半自助餐這間餐廳位於大廈中的最頂兩層,可以看到部份跑馬地馬場的景觀室內裝修型格半自助餐分了三個價錢的主菜~價錢已包餐湯、頭盤自助及甜品頭盤自助以凍肉、芝士及蔬菜為主如果很喜歡吃芝士火腿的朋友,這間就很適合,而且一價錢不算貴!但好像小妹般只愛吃芝士,不太好凍肉的話,頭盤就不算太岩食來都來了,總要試一試的芝士好好吃火腿都分了Coppa Ham、Parma Ham同cooked HamParma Ham比Coppa Ham較易入口,因為Coppa Ham是豬頸肉位置,油份較多,所以較臊,吃一片就夠了小妹真的敗給莎樂美腸,真的吃不下肚子,是小妹個人問題餐湯是椰菜花湯,比起平時喝的青豆湯及蘑菇湯都清淡一點但質地比較稀~酸種麵包好吃小妹看到其他客人都是南瓜湯如果小妹的都是南瓜湯就好了超愛南瓜湯!鮮刨松露寬扁麵~小妹有一點點失望因為餐牌上寫的是「鮮刨白松露」!餐點到的時候,我有問過店員,他說白松露是醬汁,在意粉上灑的都是「黑松露」然後我跟他說餐牌上中文是寫白松露醬及「鮮刨白松露」雖然店內的職員全部都是外籍人士,可能很難發現到餐牌上的錯誤但小妹的確是為了白松露而點這個最貴的套餐…所以
今天有時間便來吃個半自助餐

這間餐廳位於大廈中的最頂兩層,可以看到部份跑馬地馬場的景觀

室內裝修型格

自助餐分了三個價錢的主菜~
價錢已包餐湯、頭盤自助及甜品

頭盤自助以凍肉、芝士及蔬菜為主

但好像小妹般只愛吃芝士,不太好凍肉的話,頭盤就不算太岩食

前菜All-you-can-eat

來都來了,總要試一試的
芝士好好吃
小妹真的敗給莎樂美腸,真的吃不下肚子,是小妹個人問題

椰菜花湯

餐湯是椰菜花湯,比起平時喝的青豆湯及蘑菇湯都清淡一點
但質地比較稀~酸種麵包好吃

小妹看到其他客人都是南瓜湯
如果小妹的都是南瓜湯就好了
超愛南瓜湯!
鮮刨松露寬扁麵

鮮刨松露寬扁麵~
小妹有一點點失望
然後我跟他說餐牌上中文是寫白松露醬及「鮮刨白松露」
雖然店內的職員全部都是外籍人士,可能很難發現到餐牌上的錯誤
但小妹的確是為了白松露而點這個最貴的套餐…所以真的有點失望
當然,店員只是說會跟Marketing同事跟進,更改餐牌…

說回食物,黑松露的香味雖然也很出,但寬扁麵的蛋味更重!這款麵更適合較濃的醬汁
這款寬扁麵應該是新鮮蛋麵
沒有乾麵餅的煙韌,反而是厚實的麵感,挺彈牙的

朱古力慕絲

最後是朱古力慕絲,由70%黑朱古力製作,質感幼滑
香濃的朱古力,不會太甜
整個午餐最滿意甜品

埋單$261.8~
椰菜花湯
鮮刨松露寬扁麵
朱古力慕絲
喂呀!今次真係要同大家爆seed推介呢間隱藏喺灣仔30樓嘅「Pirata」!搭𨋢上去嗰刻已經覺得自己係《天能》主角去緊秘密任務,點知一開門——嘩!水晶吊燈閃到盲都似,枱面啲復古花紋碟仲靚過我阿媽個傳家寶,即刻想tag晒班姊妹嚟慶生啦! . 🍄松露控注意!意大利直送限定盛宴 原來餐廳最近踩正翁布裏亞黑松露旺季,推出一系列「Truffle LTO限定菜單」($580/位),仲要每月轉款玩驚喜!打頭陣嘅Arancini Al Tartufo超犯規,外脆內流心嘅炸燉飯丸子🧆,一咬開濃郁松露芝士醬同牛肝菌爆出,邪惡到我想打包十粒返屋企睇Netflix食! . 主菜個🍚Risotto Radicchio Gorgonzola簡直係芝士核彈,用咗「米中勞斯萊斯」Acquerello米,每粒飯都掛滿🧀同新鮮黑松露片,鹹香creamy到好似有群意大利佬喺舌尖跳塔蘭泰拉舞!加$50升級🥩Grilled M4和牛Striploin仲過份,側邊脂肪烤到脆卜卜,中間肉質嫩到用叉子都切得開😍配埋松露巴馬臣芝士…對唔住呀膽固醇,今晚我要叛變! .🍸少女心cocktail+神級Tiramisu 🍰食到飽
🍄松露控注意!意大利直送限定盛宴
🍸少女心cocktail+神級Tiramisu 🍰
食到飽到上喉嚨都堅持要嗌Tiramisu,呢度版本咖啡酒香超濃但唔膩,手指餅濕潤度完美,冧到似食緊雲朵~ Cocktail推薦Fragrant Horizons,薰衣草冧酒撞菠蘿蜜同檸檬汁,易入口,冧女必點! 😝
當晚成場聽到三次生日歌🎤慶祝勝地,姊妹們衝啊!
2025-03-19
  • Tiramisu
  • Arancini Al Tartufo
  • Risotto Radicchio Gorgonzola
  • Grilled M4 Wagyu  beef  striploin
  • Dangerous Crossing
  • Fragrant Horizons
大大話話已經試過 pirata group 旗下唔少餐廳所有餐廳論環境、服務態度都係無得彈 yeah無論係聚會/慶生/商務晚餐都好啱👍生日仲會有一班店員唱歌同畫碟服務◞而家Piarata 總店每個月都會有新Menu !!而家正值黑松露旺季,當然係出 Umbrian truffles !鍾意食黑松露嘅你唔可以錯過!可以lunch/dinner 嗌 a la carte 單點甚至係試佢哋嘅 tasting menu!◞前菜嘅意大利蘑菇炸燉飯丸子都炸得好香口好食!推介大家一試!!就算唔係呢間餐廳,佢哋其他餐廳都非常唔錯!𓐐 Black Truffle Menu | 580/pp▘Arancini Al Tartufo 意大利蘑菇炸燉飯丸子Butter risotto, wild mushrooms truffle cheese dip炸得好香口好食!▘Risotto Radicchio Gorgonzola 戈貢佐拉芝土意大利燴飯配菊苣Red chicory, Norcia truffle, 好濃芝士!!而且面頭都有大量黑松露米飯口感外層柔軟,內部Q彈!▘Grilled M4 Wagyu B
大大話話已經試過 pirata group 旗下唔少餐廳
所有餐廳論環境、服務態度都係無得彈 yeah
無論係聚會/慶生/商務晚餐都好啱👍
生日仲會有一班店員唱歌同畫碟服務

而家Piarata 總店每個月都會有新Menu !!

前菜嘅意大利蘑菇炸燉飯丸子都炸得好香口好食!
推介大家一試!!
就算唔係呢間餐廳,佢哋其他餐廳都非常唔錯!

𓐐 Black Truffle Menu | 580/pp
炸得好香口好食!

Red chicory, Norcia truffle,
好濃芝士!!而且面頭都有大量黑松露
米飯口感外層柔軟,內部Q彈!

▘Grilled M4 Wagyu Beef Striploin 香烤 M4 和牛西冷扒配 (+50pp)
Porcini mushrooms, truffle parmesan cheese, lamb lettuce
最有驚喜一定係 Grilled M4 Wagyu Beef Striploin!
同以前食過佢哋嘅 Signature Butcher’s Cut 一樣出色
肉汁十足、油香味重而且無筋膜~
但今次係換咗更加高質嘅肉同埋好多黑松露!

▘Chocolate Mousse 朱古力慕絲
70% dark chocolate, cream, almond crumble
入口係香濃、質地濃稠嘅朱古力
比想象中較為結實(唔係好甜)
toppings 就係黑朱古力碎同 almond crumble !
老實講我覺得仲好食過佢哋嘅 tiramisu

▘Burrata and Cold Cuts | 150
仲額外嗌咗Burrata and Cold Cuts ~
清甜嘅蜜桃配埋Burrata cheese 同兩款 ham,食落好夾!
而且甜品今次唔再係佢地嘅 signature tiramisu

▘Son of a Gun | 68
西柚汁配上百里香syrup、蜂蜜同氣泡水 清爽解渴🍊🍯
▘The Crusher | 68
蔓越莓汁配龍舌蘭同檸檬汁
再加上茉莉精華
輕盈清新 🍇🍋
2025-03-05
正宗意大利菜餐廳位於灣仔30樓高空環境古典優雅,落地玻璃,氣氛一流無論係聚會或者慶生都好適合正值意大利翁布裏亞 Umbria地區嘅黑松露旺季,餐廳推出多款限定松露佳餚,今次新Menu 就可以以抵食既價錢去品嚐各種黑松露菜式啦😍𝐓𝐑𝐔𝐅𝐅𝐋𝐄 𝐍𝐎𝐑𝐂𝐈𝐀 𝐬𝐞𝐭 𝐟𝐨𝐫 𝐭𝐰𝐨 $𝟓𝟖𝟎𝐩𝐩先來餐前麵包口感軟熟,配埋黑醋和橄欖油一流💞✨意式生牛肉片前菜二選一,揀左意式生牛肉片,面層鋪滿黑松露夠晒吸睛📸 生牛肉片入口嫩滑,配菜有帕馬森起司、小蘿蔔和火箭菜,陣陣黑松露香氣,口感非常清新💞✨戈貢佐拉芝士意大利燴飯配菊苣跟住來一個意大利燴飯,意大利飯粒粒飽滿,加入芝士一齊煮口感特別creamy,Norcia 黑松露香氣濃郁,大大碟兩個人share剛剛好💞✨香烤M4 和牛西冷扒配 Norcia 松露及巴馬臣芝士主菜係M4 和牛西冷扒揀左五成熟,肉質粉嫩,牛味濃郁,配上Norcia 松露及巴馬臣芝士,層次感豐富😋 配菜仲有香煎薯仔和火箭菜,和牛西冷扒已經切片方便食用,好貼心啊💞✨朱古力慕絲70% 黑朱古力,朱古力慕絲細滑,口感濕潤,黑朱古力微苦中帶少許甜,面層杏仁碎粒增加口感,為今餐劃上完美句號💞
正宗意大利菜餐廳位於灣仔30樓高空
環境古典優雅,落地玻璃,氣氛一流
無論係聚會或者慶生都好適合

先來餐前麵包口感軟熟,配埋黑醋和橄欖油一流💞

✨意式生牛肉片

✨戈貢佐拉芝士意大利燴飯配菊苣

✨香烤M4 和牛西冷扒配 Norcia 松露及巴馬臣芝士

✨朱古力慕絲

🍹Cocktails

Riding the Storm / Dangerous Crossing
兩杯cocktail 打卡一流,水果香入口清新,酒精濃度唔高,女生必定喜歡💞
今日同大家介紹一間位於灣仔嘅意大利菜餐廳。呢間餐廳嘅裝修風格現代又有品味,環境舒適,燈光柔和,營造出一種好溫馨嘅氛圍。餐廳嘅吧枱設計簡約而時尚,背後嘅玻璃櫃擺滿咗各式各樣嘅酒樽,令人一入嚟就感受到濃厚嘅格調。如果你鍾意意大利菜,又想喺一個有氣氛嘅地方享受美食,呢度絕對係一個唔錯嘅選擇!🍄意大利蘑菇炸燉飯丸子呢道意大利蘑菇炸燉飯丸子外脆內軟,口感一流。食落有啲似薯餅🙈 加上黑松露片嘅香氣為整道菜增添咗層次感,令每一口都充滿驚喜。搭配濃郁嘅醬汁,真係意大利菜中嘅一絕!🍲戈貢佐拉芝士意大利燴飯配菊苣呢個戈貢佐拉芝士意大利燴飯配菊苣,味道濃郁得嚟又唔會太膩😻😻😻芝士嘅香滑同菊苣嘅清新完美結合咗🫶🏻🫶🏻而飯粒煮得啱啱好,口感好豐富~每一啖都充滿層次感,份量2個人啱啱好😜😜🥩香烤 M4 和牛西冷扒配Norcia 松露及巴馬臣芝士五成熟嘅和牛西冷肉質真係無得彈😝😝外皮烤得微微焦香,佢地已經幫手切開埋~見到粉嫩嘅肉心🤩🤩油脂分布均勻,入口即溶,牛味濃郁得嚟又唔會太膩😚😚而加上Norcia松露,完全帶出咗高級感,增添咗層次感🙌🏻🙌🏻配菜仲有火箭菜帶嚟嘅清新爽口,平衡返整體口感,食完仲想再encore!🥣

🍄意大利蘑菇炸燉飯丸子

🍲戈貢佐拉芝士意大利燴飯配菊苣

🥩香烤 M4 和牛西冷扒配
Norcia 松露及巴馬臣芝士

🥣Tiramisu

🍸Bowline
🍹Son of a Gun
2025-03-11 856 浏览
水間吊燈,落地玻璃,浪漫氛圍!而家正值意大利Umbria地區嘅黑松露旺季,餐廳推出限定松露佳餚,而且每月更新,有驚喜!TRUFFLE NORCIA set for two $588pp👉🏻Arancini Al Tartufo 意大利蘑菇炸燉飯丸子,共四件波波,外層酥脆,內裡係奶油燉飯嘅綿密口感,加上松露芝士醬有拉絲效果,有松露嘅濃烈餘韻!👉🏻Risotto Radicchio Gorgonzola 戈貢佐拉芝士意大利燴飯配菊苣,米粒飽滿,口感creamy,而 Norcia 松露提升濃郁感!👉🏻Grilled M4 Wagyu Beef Striploin (+$50pp)香烤 M4 和牛西冷扒配 Norcia 松露及巴馬臣芝士,牛肉肉質有豐富油花,非常嫩滑,松露香氣令人回味,配菜有火箭菜!👉🏻Chocolate Mousse70% 黑朱古力,濃郁且滑順,微苦中帶有一絲甜味,搭配杏仁碎粒增添脆脆口感!👉🏻Fragrant Horizons 呢款Cocktail,融合菠蘿同薰衣草蘭姆酒,搭配冷壓檸檬汁同有機蜂蜜,複雜嘅尾韻,口感豐富!👉🏻Son of a Gun 呢款mocktail好清

👉🏻Arancini Al Tartufo

👉🏻Chocolate Mousse

👉🏻Fragrant Horizons

👉🏻Son of a Gun
呢款mocktail好清爽,百里香糖漿同有機蜂蜜,甜中帶有一絲草本味!
2025-02-28 1210 浏览
好開心可以係灣仔搵到呢間環境、食物質素同服務都咁好嘅餐廳,雖然只短短一小時午膳時間,已經感受到服務員熱情V還為我地安排小小驚喜。食物方面是主菜加沙律吧,沙律吧食物精緻選擇也不少,主菜分別試了鴨腿、魚、意粉食物質素都很好。最驚喜是午餐跟一個甜品,有 affogato,奶凍等選擇
2025-02-04
  • the butcher’s cut
  • panna cotta
OMG….話說同朋友慶祝生日,諗住搵間靚靚地既餐廳直落食埋晚飯啦,就搵到呢到,上到去男既服務幾好,女既就西口西面,呢到又有free refill麵包,還好既個包,我地一坐低叫左野食Butcher’s cut, risotto, arancini, calamari第一個上既係Calamari(魷魚筒),上到黎已經同想像中既唔同,以為係一大個筒,又以為係大筒切開左一條條,但食入口就不妙,無味!係啲唔知雪左幾耐既雪藏迷你魷魚筒,但因為份量少所以叫食得哂。之後就黎個Arancini(炸丸子),救命,佢有蘑菇正常好似truffle咁大味,但又係淡到。。。又係現盛雪藏野炸返,可能係氣炸。。。。攪唔掂呀師傅,最後食剩一粒。。。之後到我地少期待既Signature Butcher’s Cut(牛)我order左medium, 黎到的確係medium既,但個擺盤已經好令人無奈。。啲火箭菜爆到可以上太空。。。有車厘茄點解唔放返兩舊上頂?佢係夾哂係中間,基本上我淨係見到菜。。。然後好神奇既係中間生正常係好軟入口溶咁樣,但佢都可以係韌既。。。。到底呢幾味係咪分子料理黎。。。。最後係seafood Risot
OMG….
話說同朋友慶祝生日,
諗住搵間靚靚地既餐廳直落食埋晚飯啦,
就搵到呢到,
上到去男既服務幾好,女既就西口西面,
呢到又有free refill麵包,還好既個包,
我地一坐低叫左野食
第一個上既係Calamari(魷魚筒),
上到黎已經同想像中既唔同,以為係一大個筒,
又以為係大筒切開左一條條,
但食入口就不妙,無味!
係啲唔知雪左幾耐既雪藏迷你魷魚筒,
但因為份量少所以叫食得哂。
Stuffed Calamari

之後就黎個Arancini(炸丸子),
救命,佢有蘑菇正常好似truffle咁大味,
但又係淡到。。。又係現盛雪藏野炸返,
可能係氣炸。。。。攪唔掂呀師傅,
最後食剩一粒。。。
Arancini

我order左medium, 黎到的確係medium既,
但個擺盤已經好令人無奈。。
啲火箭菜爆到可以上太空。。。
有車厘茄點解唔放返兩舊上頂?
佢係夾哂係中間,基本上我淨係見到菜。。。
然後好神奇既係中間生正常係好軟入口溶咁樣,
但佢都可以係韌既。。。。
到底呢幾味係咪分子料理黎。。。。
Signature  Butcher’s  Cut

最後係seafood Risotto,
最正常係呢個啦,但我搵唔到d seafood….
呢碟都係食唔哂。。。
Risotto  Calamari

埋單成千蚊。。。
最後走左之後先發現呢間野上過新聞
10月有食物中毒。。。
但so far到今日都未有中毒。。。只有失望。。。

2025-01-26