2023-09-16 281 浏览
之前同男朋友去咗銅鑼灣飲嘢,我哋揀咗位於銅鑼灣,好近地鐵站嘅Pistol Bar & Lounge,我哋都好鍾意呢度環境好chill😍 呢度設計呢人覺得好似返咗屋企咁,有舒服嘅梳化櫈,座位之間嘅間格好有私隱度,比我哋喺最舒適自在嘅環境吓嘆返杯🥰 Pistol每個星期三仲有現場爵士音樂表演同DJ演出添🎸 可以開心enjoy音樂🎧🥂 入返正題😆 呢度主打創意特色嘅雞尾酒,有揉合咗中西嘅fusion cocktail🍹,仲會提供客製化雞尾酒服務😙🍵 Uji Matcha Ammo 🥚Vanilla Vodka, Japanese Matcha, Passion Fruit.Elderflower呢杯Classic Cocktail用伏特加做base,加上香醇嘅宇治抹茶🍵,真心超好飲,又易入口,我好鍾意!🧧 《皇帝內經》當歸薑鴨湯 ❤️‍🔥呢款Chinese Herbalist係特制嘅,每位bartender都有自己嘅特色,我呢日嘅《皇帝內經》就係以gin為base嘅當歸薑鴨湯,味道真係好似去咗台灣飲咁,firm😍!

🍵 Uji Matcha Ammo 🥚

🧧 《皇帝內經》當歸薑鴨湯 ❤️‍🔥
2023-09-14 690 浏览
星期六朋友帶我去咗間位於銅鑼灣位於時代廣場旁的設計感酒吧chill,門口充滿神秘感,好像進入了另一個世界,我們一致超喜歡型格歐式主題,設計師用上木系材質和茶色為主的佈置的裝修,燈光設計也是下了不少心思,座位非常寬敞,非常有設計感,落地玻璃望住銅鑼灣夜景,值得一提的是當晚的靚仔店員服務超貼心,勁加分!當晚每人一杯cocktail ,同一般酒吧最唔同嘅地方係,除咗平時常見的cocktails,主打客製化的雞尾酒,每個星期三會安排現場爵士音樂和DJ,簡直係聽覺和視覺的享受Signature Cocktails - Uji Matcha Ammo微量酒精感加上香濃的宇治綠茶超好飲,被茶味包圍的一杯cocktail ,實在太適合現在的天氣,口感清新Signature Cocktails - Elixir de MadameLavender Gin 為主再加入伯爵茶配搭,我個人很喜歡!微甜易入口,lime的清新可以high light一下,after taste 酒味唔太重幾易入口,但飲多兩啖又會有少少tipsy————————————————— Pistol Bar & Lounge銅鑼灣霎東街

—————————————————

Pistol Bar & Lounge

銅鑼灣霎東街11號The Sharp 26樓

—————————————————

#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hongkong #hongkongfood #香港 #紀念日 #點贊 #互贊 #福利 #香港美食 #吃貨 #銅鑼灣美食 #飲酒好去處 #銅鑼灣酒吧 #打卡餐廳 #cocktail #Causewaybay #香港酒吧
  • Cocktails
  • Uiji  matcha  ammo
2023-09-13 168 浏览
今晚朋友帶我黎到呢間位於銅鑼灣樓上Bar,柔和嘅燈光令人好Relax,環境寧靜,而且私隱度好高。📀逢每週三仲有提供現場爵士音樂表演同有DJ演出。主打創意特色雞尾酒🍸並提供客製化雞尾酒服務,絕對係一個聊天飲嘢嘅好地方。我同朋友仔叫左2杯Signature cocktail 🍸🍵Uji Matcha Ammo $128Vanilla Vodka, Japanese Matcha, Passion Fruit, Elderflower 推介必試💯雲尼拿伏特加,日本抹茶,百香果,接骨木花而調製🍵香濃抹茶味帶有少許苦澀,加上果香,入口味道清新,好特別一杯cocktail。🍹La Roulette Rouge $128London Dry Gin, Crapefruit, Japanese Yuzu,Rose, Butterfly Flower 🥃Gin味好出,果味香濃,味道酸酸甜甜,容易入口,好岩女仔飲~❤️

我同朋友仔叫左2杯Signature cocktail 🍸

🍵Uji Matcha Ammo $128

🍹La Roulette Rouge $128
2023-09-11
呢間酒吧位於時代廣場附近,位置比較隱蔽,如果唔係朋友介紹,都未必知道呢個地方!每逢星期三都有live music,超有氣氛!主打客製化特色雞尾酒,座位好寬落,仲可以成個人攤係到飲酒,好岩放工去!La Roulette Rouge ($128)呢杯cocktail成杯都係粉紅色,表面加入玫瑰點綴,夠曬打卡frienly。酒以London Dry Gin為基底,加入西柚、日本柚子同蝶豆花,味道酸酸甜甜,夠曬清新!Elixir de Madame ($128)以Lavender Gin為基底,再加入伯爵茶同新鮮青檸汁,酒味唔太重,都幾易入口~

La Roulette Rouge ($128)

Elixir de Madame ($128)
2023-09-11 122 浏览
食完飯,時間尚早,都想同朋友搵個地方飲杯野傾下計。人大左,揀既酒吧,都偏愛坐得舒服而環境又較寧靜。對於揀Cocktail,我都鍾意揀啲新野黎試,一入去間酒吧,Bartender已經主動同我講可以客製Cocktail,最好形容得越細緻越好,但因為我都冇乜Idea,所以就叫左Bartender幫我地揀🥂特色、味道亦可同時兼備,酒味雖濃,但完全冇難以下咽既感覺,好impressive,✨推薦✨🎷星期三仲有埋現場Jazz音樂表演同🎧DJ演出,融合返東亞文化元素既cocktail,夠曬gimmick✨✦ ⋆ • °‧ ࣪ ☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☆⋆ • ✦ ⋆ • ⋆ ☾ ࣪‧ °• ⋆ ✦✧當歸薑鴨湯Lavender // Ginger // Chickpeas // Campari // Angelica Sinensis Infused Gin將薰衣草燒過後放入杯內燻,後尾仲落左兩塊陳皮,飲落個酒精濃度都高,但唔難入口,而且非常重當歸味(我好鍾意中藥味🤭)✧水中花Song Cai Vietnam Floral Gin // Amaro // Lillet Blanc // La Quin

✧當歸薑鴨湯

✧水中花
用左乾花放杯中點綴,酒味依然係濃,但花香味亦重,非常適合細味

2023-09-09 91 浏览
放工同frd飲杯嘢relax吓呢日發掘到一間喺時代廣場對面嘅樓上bar🤭一入到嚟覺得環境好chill又夠private店內燈光好昏暗 充滿情調仲有好多梳化位 可以好relax咁飲嘢傾偈💃當晚係星期一 估唔到都全場爆滿大家一齊踢走Monday blue 🥹叫咗2杯signature cocktail🥂🍵Uji Matcha Ammo $128👍呢杯賣相似足日式抹茶飲落都好似抹茶竟然係有雲尼拿Vodka再加passion fruit同elderflower有香濃茶香之餘仲有果香飲落酸酸甜甜 好impressed😍🍸 La Roulette Rouge $128個base 係London dry ginmix咗grapefruit、日本柚子仲有玫瑰同蝶豆花 好易入口人均價錢: $350味道: 8.5/10環境: 8.5/10服務: 8/10回頭率: 8.5/10👍=必食📍Pistol Bar & Lounge @pistol.lounge 銅鑼灣霎東街11號The Sharp26樓
放工同frd飲杯嘢relax吓

有香濃茶香之餘仲有果香
飲落酸酸甜甜 好impressed😍

🍸 La Roulette Rouge $128
個base 係London dry gin
mix咗grapefruit、日本柚子
仲有玫瑰同蝶豆花 好易入口

回頭率: 8.5/10

👍=必食

銅鑼灣霎東街11號The Sharp26樓
2023-09-08 73 浏览
今次去既呢間樓上Bar位於時代廣場附近, 地方唔大, 但勝在啲位夠私隱, 俾你感覺可以更加Chill咁同朋友飲野傾計😚 呢度個星期三會有現場爵士音樂同DJ表演😌Elixir de Madame🍹($128)✨Lavender Gin, 伯爵茶, 新鮮青檸汁白色既蛋白泡形成日層好似奶蓋既厚層, 淡淡既薰衣草香配上伯爵茶既味道好夾, 幾清新😎Uji Matcha Ammo 🍵 ($128)✨Vanilla Vodka, 日本抹茶, 百香果, 接骨木花用日式陶瓷杯裝住既呢杯Cocktail望落好似Matcha Lattee, 味道酸酸地帶點抹茶香, 超易入口😍呢度地方雖然唔大, 但係幾好Chill, Cocktail有新鮮感😍

Elixir de Madame🍹($128)
✨Lavender Gin, 伯爵茶, 新鮮青檸汁

Uji Matcha Ammo 🍵 ($128)

2023-09-07
$128 (宵夜)
  • Uji Matcha Ammo
  • Elixir de Madame
Weekend同朋友係銅鑼灣睇完戲食完飯,覺得意猶未盡,朋友話不如搵個地方坐底直落吹多陣水先走啦!意外地search到呢間bar,就係Time Square後面,都算係十分方便!Bartender用左鷹嘴豆做個鴨肉味,薑味唔重,飲落微微薰衣草香,回甘有甜味算易入口👍🏻✧水中花Song Cai Vietnam Floral Gin // Amaro // Lillet Blanc // La Quintinye Vermouth Royal Rouge // Osmanthus fragrans gin酒味超勁,無限回甘📍 PISTOL地址: 銅鑼灣霎東街11號The Sharp 26樓⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯

[一試難忘✨客製特色草藥Cocktail]
👍🏻抵食: 9/10
😘回頭: 9/10
🛋️環境:9/10
✨🍽️推薦: 當歸薑鴨湯,水中花

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯

✧當歸薑鴨湯
無諗過成件事咁中式🤣Bartender用左鷹嘴豆做個鴨肉味,薑味唔重,飲落微微薰衣草香,回甘有甜味算易入口👍🏻

✧水中花
酒味超勁,無限回甘

📍 PISTOL
地址: 銅鑼灣霎東街11號The Sharp 26樓
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯
-係IG見到有廣告,俾佢杯"Bite me!"嘅Cocktail同舒適嘅木調裝修🪵+梳化吸引左,就同🐷隊友去試下。一出𨋢,已經覺得私隱度高,要㩒掣由店員開門先可以入店😌原來最新menu "Bite me!"已經冇左😔環境都舒服,不過星期五晚好熱鬧,自然同相中寧靜嘅感覺有分別😂🌹La Roulette Rouge $128粉紅色調,以兩片玫瑰花瓣作點綴,應該好多女仔都鍾意💓Gin酒味好出 ,整體微酸偏甜,柚子西柚味濃。🍋Elixir de Madame $128Gin酒底,薑味重,檸檬味但竟然唔太酸,邊飲邊聞到淡淡earl grey同薰衣草味。如果餐牌上面嘅酒唔太岩,可以order omakase~店員會因應你嘅喜好而調制岩你口味嘅酒😍

一出𨋢,已經覺得私隱度高,要㩒掣由店員開門先可以入店😌

🌹La Roulette Rouge $128
粉紅色調,以兩片玫瑰花瓣作點綴,應該好多女仔都鍾意💓
Gin酒味好出 ,整體微酸偏甜,柚子西柚味濃。

🍋Elixir de Madame $128

Excellent cocktails - the Roulette Rouge and Elixir Madame were tasty and smooth - although rather expensive ($150ish) for a place that isn’t a rooftop bar, an Asia top 50 bar, or something else especially noteworthy. Service was good. The chicken nuggets were like McDonalds-like (literally the same shape) but cost $100 instead of $20, so skip the food. Bathrooms smelled terribly and there was no soap available the two times I used it. Best advice - stick to the drinks, don’t use the loo.
  • Elixir  de  Madame
  • Roulette  Rouge
2023-04-06 229 浏览
*💭𝐏𝐈𝐒𝐓𝐎𝐋這晚與友人晚飯後見時間尚早,便到了這間位於銅鑼灣ᴛʜᴇ sʜᴀʀᴘ的樓上酒吧🥂環境舒適,不會很嘈吵,枱與枱之間有一定距離,私隱度算高,很適合與友人輕鬆暢談😙點了一杯𝑚𝑜𝑐𝑘𝑡𝑎𝑖𝑙,由於𝑚𝑜𝑐𝑘𝑡𝑎𝑖𝑙是沒有𝑚𝑒𝑛𝑢的,是由𝑏𝑎𝑟𝑡𝑒𝑛𝑑𝑒𝑟發辦,味道很清新,帶點檸檬香茅味,很舒服的感覺🥰另外友人點了杯𝑐𝑜𝑐𝑘𝑡𝑎𝑖𝑙 ,主打𝑙𝑎𝑣𝑒𝑛𝑑𝑒𝑟 𝑔𝑖𝑛和𝑒𝑎𝑟𝑙 𝑔𝑟𝑒𝑦 𝑡𝑒𝑎,茶味挺突出,另外加入了𝑙𝑖𝑚𝑒 𝑗𝑢𝑖𝑐𝑒很清新🫶🏻
💭𝐏𝐈𝐒𝐓𝐎𝐋

2023-04-03 182 浏览
發掘到一個好正嘅chillchill地點💃🏻🕺🏻環境有feel得黎感覺好relax 配合柔和燈光 舒服~今次坐窗邊sofa區域 很讚🫶🏻依度有多款cocktails🍸我同朋友仔就試咗三款Signature Cocktails๑ 𝘜𝘫𝘪 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘈𝘮𝘮𝘰๑ 𝘓𝘢 𝘙𝘰𝘶𝘭𝘦𝘵𝘵𝘦 𝘙𝘰𝘶𝘨𝘦๑ 𝘌𝘭𝘪𝘹𝘪𝘳 𝘥𝘦 𝘔𝘢𝘥𝘢𝘮𝘦三款各有特色個人感到最驚艷嘅係 𝘜𝘫𝘪 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘈𝘮𝘮𝘰Vanilla Vodka 配搭Japanese Matcha, Passion Fruit, & Elderflower意外地好夾!一入口會飲到香濃抹茶味之後慢慢飲到passionfruit嘅清新酸味好特別 非常推介🌟鐘意果味類嘅就唔可以錯過𝘓𝘢 𝘙𝘰𝘶𝘭𝘦𝘵𝘵𝘦 𝘙𝘰𝘶𝘨𝘦🍊由London Dry Gin, Grapefruit, Japanese Yuzu, Rose🌹& Butterfly Flower調製而成飲落酸酸甜甜 好refreshing
發掘到一個好正嘅chillchill地點💃🏻🕺🏻
環境有feel得黎感覺好relax
配合柔和燈光 舒服~
今次坐窗邊sofa區域 很讚🫶🏻

之後慢慢飲到passionfruit嘅清新酸味
好特別 非常推介🌟

飲落酸酸甜甜 好refreshing
2023-04-01 166 浏览
放工想同同事happy hour chill drink飲番兩杯,來到新開的酒吧,好乾淨的裝修,因為是日太早來到,酒吧不多人,可以和朋友靜靜地傾下計。酒吧好多梳化位,坐得好舒服。Drink Menu有好多飲品,眼花撩亂,但店員好落力推介,會問你想strong啲定light啲,胎然後bartender再為你適當安排,當日就為我地調製了兩杯比較light的飲品。一杯相當清新,有少少香茅香料味,另一杯就十分fruity有少少果香。不經不覺就消耗了整個晚上。

It is wine o’clock! 最近去咗銅鑼灣一間樓上bar,一出lift要㩒鐘店員開門先入到,好神秘🔮😳 店內環境典雅同時充滿現代感,配上柔和偏暗嘅燈光,充滿情調✨PISTOL係一間cocktail bar,我地嗌咗三款signature cocktails同一款classic cocktail🍸.Uji Matcha Ammo.Elixir de Madame.La Roulette Rouge .Penicillin 四杯都有驚喜,全部都唔會太甜/有藥水味,而且真係飲到調配材料嘅天然香氣或味道!最鍾意嘅係Uji Matcha Ammo,佢係由Vanilla Vodka、Japanese Matcha、Passion Fruit同Elderflower調製而成,飲到抹茶回甘嘅同時味道好fruity,真心好impressed!🍵

.Uji Matcha Ammo

.Elixir de Madame

.La Roulette Rouge

.Penicillin

2023-03-27 60 浏览
喺Time Square行完街, 就喺隔離霎東街, 就有一個好chill極private嘅好地方.Pistol係朋友介紹, 話去過絕對唔捨得走. 咁吸引決定一試.上到去就見到微光下嘅pistol log, 隔離有個細button係門鐘. 真係唔講都唔知. 因為係平日同時間都早, 所以場內唔多人, 樓底高, 空間感足. 我哋揀咗坐窗邊sofa位, 私隱度高仲可以攤晒喺度, 好正.呢度仲有個好正嘅地方係酒都係custom made, 會根據個人口味特別調製. 所以同時成為好多bartender嘅聚腳地.同朋友兩個人就咁飲咗兩杯, 傾咗成個夜晚, 覺得工作之後得到短暫嘅解放. 值得一直嚟.🍸 Applewood Gin + Tonic🍾 Two Moons Five Flowers Gin Tea + Tonic

🍸 Applewood Gin + Tonic