2022-07-07 98 浏览
— 𝐵𝑒𝑒𝑟𝑃𝑖𝑔 𝑅𝑒𝑣𝑖𝑒𝑤 —【 純白休閒Cafe·素食者可選 】#beerpig中環 #beerpig西式 #Beerpig良心小店✨大家有興趣就記得|𝐿𝑖𝑘𝑒•𝑆𝑎𝑣𝑒•𝑆ℎ𝑎𝑟𝑒|呢個𝑝𝑜𝑠𝑡喇💖—#🍻🍖 質素:☕️Ice Latte|$55With Oat milk|+$5呢杯Latte飲落口偏fruity,味道都偏酸🤔轉左用Oat Milk,咖啡味仍然好濃郁,仲飲到有陣好似菠蘿既果香味,沖得幾好👍🏻食完熱狗再飲呢杯咖啡仲可以消滯☕️Ice Mocha|$65豬生又叫左佢至愛既Mocha🥴呢杯Mocha用左60% cocoa,味道唔太甜,有可可香味而唔會太苦澀,好適合配檸檬撻邊食邊飲👍🏻🌭Classic Hot Dog|$75呢到既熱狗有分Classic同Chilli口味,而小編就揀左Classic試啦好耐冇食過呢種經典既美式熱狗,面層撒左好多泡菜碎,連埋芥末醬同茄汁,味道酸酸甜甜好開胃👍🏻😋🌭Impossible Curried Sausage Hot Dog|$85而另一款就係用左Impossible meat既素食熱狗雖然話呢款係植物肉製成,但有肉香味,仲混合咖哩及蔬菜

#🍻🍖 質素:

☕️Ice Latte|$55
With Oat milk|+$5

☕️Ice Mocha|$65
豬生又叫左佢至愛既Mocha🥴

🌭Classic Hot Dog|$75

而另一款就係用左Impossible meat既素食熱狗
雖然話呢款係植物肉製成,但有肉香味,仲混合咖哩及蔬菜的香味,而且食落都有啲肉汁唔會好乾身😯比小編想像中好食,豬生並非素食人士都幾中意呢款熱狗👍🏻

🍰Classic Lemon Curd Tart|$65
最後當然唔少得甜品啦~⭐️
呢款檸檬撻一黎到就已經聞到好清新既檸檬香,淨係聞都令人不自覺地流口水🤤
lemon curd做得好軟滑,口感唔錯,食第一啖會覺得好酸,連埋cream一齊食就易入口啲😋

⭐️小總結:
- Cafe分左做上下兩層,環境以純白為主,感覺好清新舒適,幾闊落,自己去安靜做野睇書又得,同朋友去閒聊都幾適合
- 食物方面質素唔錯,當中既素食熱狗更係令人覺得驚喜,除左咖啡以外,仲有多款Non-coffee既飲品,係夜晚時段去既話仲有Wine可以飲!

🍻 @PrefaceCoffeeandWine 🍖

Classic Hot Dog
  • Ice  Mocha
  • Classic Lemon Curd Tart
2022-07-03 691 浏览
最近中環多左間兩層高落地玻璃窗的coffee shop。 以純白色落地玻璃設計,簡約舒適,好吸眼球。文青的風格、帶點藝術嘅氣色。透過分析數據來研究可以令人類幸福快樂的咖啡,除了品嚐各款美食、咖啡及美酒外,亦可以學習與科技及編程有關的知識。平時返工行過,已經想入執試試。襯住今日可準時收工。即時拉埋同事去Relax 下來個after drinks. Preface熱狗的口味有幾款選擇:包括經典、辛辣及植物肉ImpossibleMeatClassic hotdog用脆皮腸製作,香腸外脆內軟。 麵包亦熱辣辣,烘到外皮脆而內裏非常鬆軟,非常好吃! 再加埋茄醬及芥末醬陪襯非常juice. 熱狗份量亦非常大,非常飽肚。 食完都唔晒再去外面搵晚餐。Chilli hotdog 使用未來咖哩香腸,混合咖哩及蔬菜的香味,配上經典/辛辣的醬汁 及泡菜碎帶來酸酸辣辣的口感,相當開胃。無得頂! 唔覺好辣,值得一試。檸檬撻檸檬撻好重檸檬味,夠大件。 檸檬味唔會太酸亦唔會過甜,檸檬嘅清新帶點甜味。仲有一舊非常淺味的忌廉去陪解返檸檬撻的膩。 Ice Latte採用Papua New Guinea Boroida C

Classic hotdog

Chilli hotdog

檸檬撻

Ice Latte
採用Papua New Guinea Boroida Coltrane 的咖啡豆煮成。 非常香濃的咖啡豆香味,再加上滑嫩如絲的牛奶🥛,超好飲。

Red wine
估唔到coffee shop 可以叫酒飲。以迎合佢間店的舖名。 估唔到紅酒🍷陪熱狗幾有趣嘅配搭。
2022-06-28
2022-07-01 107 浏览
未來意念咖啡店 ~ Preface coffee & Wine 座落於中環,樓高兩層,以白色為主色的外牆配合透明的落地玻璃,特別在天氣晴朗的日子,透入溫暖的太陽光,嘆杯咖啡,食件蛋糕,好 chill 呀! 店員用心地🌟為我們介紹咖啡和食物,我哋去了地庫坐窗口位, 自成一角,啱曬打卡📸,那兒還有一個reading corner, 提供免費雜誌,環境寧靜,睇書一流。 ☕House brand latte  $50咖啡好香,比較Nutty, 蘊含Dark chocolate, hazelnut 和 caramel,有層次,香滑。 ☕Hand Drip Single origin (Papua New Guinea Bean) $75這個用人手滴漏的咖啡比較 fruity, 蘊含 green grape, kiwi, passionfruit, mango 和 grapefruit, 充滿果香, 就算不喜歡飲齋啡的人士也不會抗拒。 🌭Impossible Curried Sausage Hot Dog (Vegetarian) $60 是植物肉做的香腸,咖哩香料醃製雜錦菜類,配合酸瓜和茄汁一齊

☕House brand latte  $50

是植物肉做的香腸,咖哩香料醃製雜錦菜類,配合酸瓜和茄汁一齊食, 幾野味, 是素食人士的另一選擇。

🌭Classic Hot Dog $60
經典的美式熱狗, 可以選擇加辣味。 鬆脆的麵包, 中間夾了一條熱狗腸, 醃製的小黃瓜, 茄汁和芥末醬,好食,不過我比較喜歡Impossible Curried Sausage Hot Dog。

🍫Chocolate Brownie with Whipped Ganache $60
充滿香濃的朱古力味, 給人一種很實在的感覺, 上面嘅whipped ganache 很幼滑, 有鹹味, 剛好中和了蛋糕的甜味, 給味蕾有不同的層次。

Classic Hotdog

Hand Drip (Papua New Guinea)

Impossible Curried Sausage hotdog

Classic Hotdog
Hand Drip (Papua New Guinea)
2022-06-25 89 浏览
📍 Preface Coffee & Wine (中環)-#5🫶🏻係最高 環境:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻食物:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻回頭率:🫶🏻🫶🏻🫶🏻服務態度:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻-Classic Hotdog 叫少醬會比較好 而且唔係細細隻 食完都幾飽 用嚟做lunch 都ok 佢係用脆皮腸 所以咬落去不會煙韌 Chili hotdog同上面classic 嘅都一樣分量 但兩個味相比 辣嘅會好食啲 會比較惹味 鍾意食辣嘅可以試吓檸檬撻如果好似我咁唔太會食酸嘢 都會接受到 雖然佢係比較酸 但係佢後面會有甜味出嚟 食得多都唔會覺得好膩 餅底都唔會係好厚 而且佢仲會係隔離配上cream 同埋檸檬皮 所以幾特別Dirty 好特別 佢底層有厚奶 咖啡都好香 就算唔落糖 都唔會覺得好苦 有兩款咖啡豆可以選擇 一款比較重咖啡味 另一款就會有果香亦都會帶來甜味 我哋兩杯都選擇咗有甜味嘅Mocha 佢嘅朱古力味唔會令到杯咖啡會變到好甜 而且佢嘅朱古力味係好有可可豆嘅味 唔鍾意食太甜嘅 都可以飲到
📍 Preface Coffee & Wine (中環)
#5🫶🏻係最高

Chili hotdog

檸檬撻

Mocha
  • Chili  Hotdog
Preface Coffee & Wine 近日推出特選新品菜單❣️熱狗更可選擇經典、辛辣同植物肉ImpossibleMeat🥬當中素食自選ImpossibleMeat,加入未來咖哩香腸,配料混合咖哩同蔬菜香味🥘配上經典或辛辣醬汁,泡菜碎帶來酸辣感覺,相當開胃🌶人氣甜品檸檬撻同醇厚熱朱古力同樣唔錯,餅底夠薄好脆😙而且檸檬餡做得出色,主調以酸為主,係夏天都可以好開胃☀伴碟更加有新鮮檸檬碎同埋忌廉🥰可以中和檸檬嘅酸味之餘,都可以加強果香味。☕cafe以純白色落地玻璃設計,簡約且舒適❤更加可以前來品一杯令人感到幸福快樂嘅咖啡。

人氣甜品檸檬撻同醇厚熱朱古力同樣唔錯,餅底夠薄好脆😙

2022-06-23 56 浏览
◻️◽️▫️preface Coffee & Wine ▫️▫️▫️◻️用未來做主題概念樓高兩層純白色落地大玻璃,配上透明枱櫈透入大量自然光,簡約舒適環境亦很寧靜,下層其中一邊放滿書本,一個人來嘆咖啡或約朋友黎傾計都好合適☕️◦○ ◯ ◦○ ◯ ◦○ ◯ ◦○ ◯ ◦○ ◯ ◦○ 聽聞呢度係用數據分析研究可以令人類幸福快樂的咖啡٩(^ᴗ^)۶除了品嚐各款美食、咖啡及美酒外仲可以學習與科技及編程有關的知識㗎~◦○ ◯ ◦○ ◯ ◦○ ◯ ◦○ ◯ ◦○ ◯ ◦🌭新推出嘅Preface Hotdog有3種口味:Classic 、Chilli及植物肉 Impossible Meat /$60試左兩款▫️辛辣同埋植物肉佢地使用未來咖哩香腸,混合咖哩及蔬菜的香味,配上經典/辛辣的醬汁,加埋泡菜碎帶來酸酸辣辣的口感,相當開胃,份量十足☕️Iced Latte $50適合鐘意沒有那麼濃的口味,加入大量牛奶,咖啡味較少,奶味相對較重🍫 Iced 50% Piura Milk Chocolate $60口感順滑,唔會好黏口嘅質地,甘熱嘅天氣下飲杯,好可口呀🍫🍋人氣甜品lemon tart🍋$55酸酸地好開胃,餅皮好鬆,配合

用未來做主題概念
樓高兩層
純白色落地大玻璃,配上透明枱櫈
透入大量自然光,簡約舒適

環境亦很寧靜,下層其中一邊放滿書本,
一個人來嘆咖啡或約朋友黎傾計都好合適☕️

◦○ ◯ ◦○ ◯ ◦○ ◯ ◦○ ◯ ◦○ ◯ ◦○

除了品嚐各款美食、咖啡及美酒外
仲可以學習與科技及編程有關的知識㗎~

◦○ ◯ ◦○ ◯ ◦○ ◯ ◦○ ◯ ◦○ ◯ ◦

🌭新推出嘅Preface Hotdog有3種口味:

試左兩款▫️辛辣同埋植物肉

☕️Iced Latte $50

口感順滑,唔會好黏口嘅質地,甘熱嘅天氣下飲杯,好可口呀🍫

🍋人氣甜品lemon tart🍋$55

酸酸地好開胃,餅皮好鬆,配合上面好濃郁既檸檬味,味道好清新

而店員亦十分nice,好樂意地介紹食品🫶🏻

中環威靈頓街 33 號 The Loop 地下及地下上層

▫️◽️▫️◽️▫️◽️▫️◽️▫️◽️▫️◽️▫️
2022-06-23 38 浏览
💜ℙ𝕣𝕖𝕗𝕒𝕔𝕖 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖 𝕎𝕚𝕟𝕖💜⚪️今次小編嚟到中環威靈頓街的打卡Cafeℙ𝕣𝕖𝕗𝕒𝕔𝕖 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖 𝕎𝕚𝕟𝕖有兩層高,店舖內外都充滿着全白色的感覺,地舖的門口亦有巨型Slogan ,超級吸引目光…. 令在街上的途人不禁要停下來看看⚫️餐廳主打咖啡飲品及經典的Bakery Dessert 店舖的座椅都是透明的別具時尚感,下層亦設有大量座位,場邊都裝滿着白色的書架,感覺自身歐美書店格局▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️☕️咖啡方面亦很精緻林林總總各式各樣 ,及有四個濃度可選擇🟤Latte $50選擇了single,口味沒有那麼濃郁 ,加了大量牛奶,咖啡味較少奶味特別重,適合不喜歡濃烈咖啡的客人🟡Classic Curd Tart$55經典的檸檬撻口味,外型顏色吸引…英式檸檬凝乳,檸檬酸酸甜甜的,非常醒胃加上小編超喜愛蛋撻底😍這是我的私心推薦 💜🟠Hotdog $60有分辣味及素食之分 小編點了一個辣味熱狗🌭️裏面加入蕃茄碎、美國雞肉、芥末醬及大量酸瓜,腸亦加入了少量的牛肉及黑椒,令整個熱狗更有風味總括而言coffee shop位置方便,地方寬敞時尚,店員亦十分有禮,及樂意主動推介食
💜ℙ𝕣𝕖𝕗𝕒𝕔𝕖 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖 𝕎𝕚𝕟𝕖💜

⚪️今次小編嚟到中環威靈頓街的打卡Cafe

⚫️餐廳主打咖啡飲品及經典的Bakery Dessert

☕️咖啡方面亦很精緻林林總總各式各樣 ,及有四個濃度可選擇

🟤Latte $50

🟡Classic Curd Tart$55

🟠Hotdog $60
有分辣味及素食之分

總括而言coffee shop位置方便,地方寬敞時尚,店員亦十分有禮,及樂意主動推介食品💜💜💜
2022-06-22
  • 檸檬撻💜
2022-06-19 120 浏览
呢間cafe以純白色落地玻璃設計,連啲枱櫈都係透明,好靚好清新,比人好乾淨好舒服既感覺🥰,仲要有兩層,好大,坐得好舒服,環境唔會好嘈,好適合喺度做嘢/温書☺️成間cafe都好有科技感,會有投影機投射影片係牆上😆 而佢哋既概念好特別,係用未來做主題,而且啲嘢都好AI化,透過分析數據來研究可以令人類幸福快樂的咖啡😎 佢哋日頭係一間cafe,比人品嚐各款美食、咖啡及美酒,原來有時夜晚會有一啲workshop,比人學習同科技及編程有關既知識🥸🔸☕️𝗗𝗶𝗿𝘁𝘆 $𝟱𝟬店員有同我介紹佢哋主要用嘅咖啡豆,有Single Origin同House Blend。Single Origin就係fruity啲,因為成份有green grape, kiwi, passionfruit, mango, grapefruit; 而House Blend就比較nutty啲,會有dark chocolate, hazelnut, caramel既味。我揀咗house blend,而我感受到佢哋對每一杯咖啡都好有要求🤩 店員同我講佢哋會等啲espresso慢慢滴落去,令到杯dirty更加有層次感。而事實杯dirty都真係好

🔸

☕️𝗗𝗶𝗿𝘁𝘆 $𝟱𝟬
店員有同我介紹佢哋主要用嘅咖啡豆,有Single Origin同House Blend。Single Origin就係fruity啲,因為成份有green grape, kiwi, passionfruit, mango, grapefruit; 而House Blend就比較nutty啲,會有dark chocolate, hazelnut, caramel既味。我揀咗house blend,而我感受到佢哋對每一杯咖啡都好有要求🤩 店員同我講佢哋會等啲espresso慢慢滴落去,令到杯dirty更加有層次感。而事實杯dirty都真係好出色😍 未飲已經有一浸choco又nutty味撲鼻而來,飲落去都真係好有層次感,非常impressive👍🏻

Lemon  Tart

🍋𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗧𝗮𝗿𝘁 $𝟱𝟱
好rich既檸檬味,酸酸地好開胃🤤,再配埋啲cream,調和下啲酸味,個酥皮亦都好鬆化👍🏻

Hotdog

🌭𝗛𝗼𝘁𝗱𝗼𝗴 $𝟲𝟬
熱狗口味可以選擇Classic、Chilli同埋植物肉Impossible Meat,我揀左Classic。佢地使用未來咖哩香腸,混合咖哩同蔬菜既香味,加埋茄汁同芥末醬,上面仲有啲泡菜碎,帶來酸酸地又甜甜地既口感,相當開胃😋

2022-06-17
  • Lemon  Tart
  • Hotdog
2022-06-10 132 浏览
Cheesecake唔好食,咖啡ok,環境幾好,服務都不錯。價錢中上位。同朋友傾計係唔錯。有得揀nutty/fruity coffee beans,但nutty 好似好飲d。
原来是Interval Coffee Bar,易主之后的Preface保留了上下两层的格局,也沿袭下了咖啡+酒的模式。Daytime主打咖啡和饮品,搭配几款经典的bakery和dessert。·店面沿斜坡而上,外墙上醒目的slogan让人很难不注意到它,白底黑字,感到了几分智能化和现代感。·店内也是纯白简约的风格,座位不少,光线开扬,很适合activity的地方。1F有着香港咖啡馆中不多见的双吧台,G/F主要是书籍杂志,不过也可以点单和落座。·价格有点贵,一杯拼配美式要45HKD,没办法谁让它在中环。但整体好喝,细节也到位,因为换了SOE,咖啡师在制作前还很认真地喝了浓缩、测了豆子。·【SOE美式】,蜜处理、浅烘的印尼豆,口感圆润,果酸活泼。不知道是不是因为选择了在店里喝,所以调整了温度,入口瞬间没有像大多数咖啡馆的外带出品一样烫口,好感加分。
2021-09-24
其他
人生就像制作咖啡☕️你的职责是萃取精华而非焦虑时光❤️繁忙的大冬天里,一杯拿铁会带给你意想不到的温暖。这是家超特别的coffe☕️厅在中环。Preface Coffee & Wine 的四层旗舰店以极简的白色调设计和透明的木制家具,增强了空间感和通透感,为香港带来了美国硅谷咖啡店的改造版。地板的灵感来自多元宇宙主题。 天然木楼梯贯穿两层楼,客人可以在较低楼层的 Grab and Go 享用快餐,而其他人则可以慢慢品尝美味佳肴,并在位于一楼的未来派设计的 Metaverse 闲逛。 Preface Coffee & Wine 继承了“Preface”的含义,期待以这个空间为起点,让顾客重新构想未来的可能性。Preface Coffee & Wine装潢主打纯白色调,加上落地玻璃设计及特高楼底,十分适合打卡。
人生就像制作咖啡☕️
你的职责是萃取精华
而非焦虑时光❤️
繁忙的大冬天里,一杯拿铁会带给你意想不到的温暖。
这是家超特别的coffe☕️厅在中环。
2021-12-28 538 浏览
行過見到佢嘅banner寫住how’your coffee today,就覺得好得意,同朋友喺附近食完中午就去嘆一杯咖啡。店員介紹唔同嘅咖啡,但無奈我哋唔識,所以唔多聽得明,就求其叫咗兩杯坐喺度傾吓計,豆味都好出,不過佢嘅凳相對比較硬,所以都唔想坐得太耐。
2021-03-08
2021-12-05 427 浏览
之前已經嚟過一次,但見到上下層都冇晒位所以就放棄咗,今次第二次嚟,所以就特登未買咖啡之前就上去望一望究竟有冇位先至決定留唔留喺度,點知個Staff驚死我哋會唔買嘢飲咁即刻叫我哋過去排隊買咖啡!之後我跟我朋友排隊去買咖啡,我朋友排我前面先面,朋友先落order買左一杯咖啡同嘢食想比錢,點知個staff話每人一定要叫一杯嘢飲!我嗰刻覺得個staff好有問題,我排得我朋友後面就係諗住分開買分開比錢,但個staff以小人之心 度君子之腹,以為我唔買!我唔買就唔會排隊喇!真係好嬲!我同朋友各自order左一杯咖啡一樣嘢食,但個staff落錯曬order,嘢食比錯,連凍咖啡都比錯熱嘅!為左掛住懷疑客人唔買嘢飲而落錯曬單,真係好員工!真係冇後次
2021-12-05
☕️-Preface Coffee & Wine-應該好多人都聽過呢間用A.I 去調配當日嘅咖啡🤖 每一日嘅咖啡會因應嗰日嘅天氣同埋溫度調製☕️原來而家已經有3間分店 除咗咖啡 都見到唔少人傍晚去飲酒🌆 果日無試到咖啡 環境好適合做一陣嘢💻 見到好多人係到coffee chat👻員工都好welcoming 不斷幫我哋refill水💧環境好舒服 係啲凳有啲硬🤪🍹Homemade Lemonade $45 (8.5/10)呢個反而有驚喜 係我起cafe飲過top幾嘅lemonade🍋超級refreshing 啲氣飲咗1個鐘都仲有🤪酸度同甜度啱啱好 仲落咗啲basil 都幾有心思嘅一杯lemonade😻🍵Chamomile Tea $40應該所有Premium Tea都係用茶包沖出黎🙈 見到茶包tag係Preface Logo😮唔知係咪自己調配呢 正正常常嘅茶一杯🙏總括黎講 係一間位於中環 有2層好適合坐底一陣傾下計 做下嘢嘅cafe😚會有啲pastry 不過無正餐果啲🤪staff都好熱情 會想再去試下啲AI咖啡👾☕️食物質素 7/10☕️整體環境 8/10☕️服務質素 8/10☕️再訪興趣 8/10P
☕️

☕️再訪興趣 8/10

Preface Coffee & Wine #中環
⛩中環威靈頓街33號The Loop地下及地下上層
2021-10-13 512 浏览
📍Preface Coffee & Wine 夜晚同日頭既感覺完全唔同 夜晚都坐得好舒服 好安靜 想搵個地方chill 下絕對適合😆另外一提店員服務實在太好🥺New York Cheesecake $55⭐️食落好輕身 一啲都唔膩 又唔會過甜 但keep 到好creamy 既感覺 係會想再食既cheesecake 值得一試😛Cinnamon Bun $40店員會幫忙加熱返 但呢個就算係普通 肉桂味都濃既 但係有啲乾 如果中意肉桂味既都可以試吓既
📍Preface Coffee & Wine

New York Cheesecake $55