銅鑼灣霎東街,喺時代廣場旁邊,樓高4層嘅咖啡店,嘢食認真有驚喜,仲不時有科技工作坊。入面純白色設計連落地玻璃同高樓底令到空間夠光猛,有充電位同免費無限Wifi。整體感覺舒適,且光猛的環境十分適合打卡。
整體感覺舒適,且光猛的環境十分適合打卡。
题外话/补充资料: 推薦吞拿魚沙律同法式雞湯,製作認真,有驚喜!
2022-02-07
  • 吞拿魚沙律;法式雞湯
由於體驗太差,用口語就算。一入到去用咗安心出行,跟住佢話要睇針卡 ,我地反問未有公佈話要睇針卡?佢哋話公司規定,睇嚟佢哋公司仲大過政府。特別留意一位戴眼鏡嘅男職員非常冇禮貌,開場白:有咩幫到你?你有針卡嗎?有針卡都唔會幫襯你。印象十分不好,之前有想幫襯,但經常會搞活動,得番一樓非常唔好坐嘅位。
由於體驗太差,用口語就算。

佢哋話公司規定,睇嚟佢哋公司仲大過政府。

特別留意一位戴眼鏡嘅男職員非常冇禮貌,
開場白:有咩幫到你?你有針卡嗎?

有針卡都唔會幫襯你。

2022-01-24
2022-01-21 454 浏览
🌹週末行山前到銅鑼灣吃早餐,揀選了新開張的《Preface coffee & wine》,中環店較早時候已探店,打卡一流。新開分店,網上圖片是另一個風格,不一樣就有新鮮感!🌹餐廳位置方便,就在時代廣場附近,有二層高,高高的樓底,白色加米色系,配搭時尚擺設,充滿時代感。我們到達時間尚早,揀選不多,點了咖啡包點。🥐牛角包⭐️⭐️⭐️內糯外脆🍰蛋糕⭐️⭐️⭐️鬆軟,甜度剛好☕️黑咖啡⭐️⭐️⭐️咖啡香☕️Mocha ⭐️⭐️⭐️朱古力+咖啡=完美組合個人評分食物味道飲品環境衛生服務抵食回頭率

🥐牛角包⭐️⭐️⭐️

食物味道

飲品

回頭率

2022-01-15
$130 (早餐)
2022-01-17 272 浏览
覆完診成兩點,肚餓到不得了。因為附近老地方今日休息,唯有搵cafe 坐下順便做下野。(呢度嘅賣點係co working space 嘅concept )大家嚟買杯咖啡就可以坐成個下晝㗎啦😏)利申我今日有嗌嘢食㗎🤪係見到IG有啲人po相見到呢度嘅雞肉三文治好吸引,所以入到去冇乜點思考已經落咗order。麵包香脆雞肉好有油香,係遺憾佢連埋雞皮一齊夾,有啲肥膩。估唔到佢咁大份,性價比算高,我諗如果出邊其他Cafe可能要~$80-$90。早知要蕃茄三文治,感覺冇咁heavy 😅原本以為有啲位可以chill 啲,可惜個電話又唔爭氣,差到電嘅位置又冇咁chill 😩做人真係唔可以咁貪心得一想二。
覆完診成兩點,肚餓到不得了。

2021-12-21 565 浏览
一心諗住買咖啡見到佢杯preface black $35又見到做緊promotionXmas set 包件Panettone, +$10有杯preface black,寫住限量咁我去到cashier就問仲有冇啦佢話有,咁我就話要拎走比完錢發覺淨係收咗$55同一時間我同事又買緊咖啡佢買完之後我就問佢點解$55嘅我要加埋杯black coffee 之後佢話出咗單冇得改個staff成個過程無問過我加唔加但係寫明xmas special 下我嗰下有啲晴天霹靂我一心黎買咖啡最後用$55拎咗一件蛋糕走究竟發生咩事 一間開Workshop 教coding 既coffee shop竟然無void單同改單既option只要你嗌錯咗嗌少咗嗌漏咗就要承擔你既責任
一心諗住買咖啡
見到佢杯preface black $35
又見到做緊promotion
咁我去到cashier就問仲有冇啦
佢話有,咁我就話要拎走

比完錢發覺淨係收咗$55

竟然無void單同改單既option
只要你嗌錯咗嗌少咗嗌漏咗
就要承擔你既責任
2021-12-12 532 浏览
今日同老公係銅鑼灣食飯,想問個地方坐下,見preface好似幾靚就入左去。我地兩個分別叫左Dirty ($40) 同 Black Coffee ($35), 非常普通。 另外,店員普遍都好冷漠,鋪頭明明無人,我同我老公坐左張四人檯,店員立即過黎話呢張係四人檯,叫我地去返二人檯。之後我想去洗手間,店員話要過返Times Square。咁大間舖可以無洗手間?點拎食物牌?如果你想係銅鑼灣搵個地方坐,呢度都算光猛好坐,但如果想飲杯啡就不了唔會再黎

唔會再黎
Black  coffee  &  Dirty
2021-12-03 565 浏览
本來特意到訪呢間以結合A.I.科技為賣點的咖啡店💛,但是到達後才發現原來不是長期推廣。過了推廣期所以沒法體驗,不過咖啡同環境都很滿意,沒有失望。👍🏻這間分店都頗大,以coffee & dine 為主題,總共4層。G/F及1/F是用餐空間,日光充足,是打卡一流的好地方📸。2/F為進行workshop的地方,可以預約場地舉行活動。5/F是生活品味,到訪時仍未開放。我揀選了在G/F享用這一杯cappuccino。☕️▪️Cappuccino (轉oat milk) $45容易入口,比平常的咖啡甜一點點,口中到最後散發出一種淡淡的堅果味,久久不散。少飲咖啡的我第一次品嘗就很喜歡這味道了。咖啡豆牌子是roastworks,可惜沒問清楚咖啡豆的詳情,是很好藉口比自己下次再來,也可品嘗食物。平日人流不多,帶一部電腦,相信可以消磨半天。😆

我揀選了在G/F享用這一杯cappuccino。☕️
Cappuccino

▪️Cappuccino (轉oat milk) $45

2021-11-24
Cappuccino
2021-11-25 505 浏览
New Preface flagship store in Cuaseway Bay! Coffee is great without a doubt, but this time we got to tried their food menu as well.Taking sustainable and close looped by their roots, the menu is crafted to make the most of every ingredient. Loved the fact that the vegetables in the salad is cooked, raw eggplant is definitely not my thing. And yo, don't forget about their coding workshops upstairs

2021-11-21 533 浏览
每次去完時代廣場後面的霎東街牛奶冰室,總被鄰近 Preface Coffee & Wine 吸引住😍純白色調黑字、落地玻璃、特高樓底,共4層!呢度除了咖啡餐飲等,原來都會定期舉辦不同活動。地鋪特高樓底,有少量座位,一樓為方便用餐兼Work-friendly嘅Metaverse,有特式梯級座位。睇報導二樓為舉辦科技工作坊嘅Megaverse,而五樓是即將開業嘅書店及生活概念店名為Omniverse。很多元化👍見到長木樓梯 ,以為是要自助,原來都有侍應送食物黎👏👍 一樓既環境真較舒服,有點像Co-working space既格局,寬敞之餘亦有不少高低地臺營造層次感。我地等到最靚的角落坐,自成一閣🤭今次試了法式烤雞長法包($55)🥖,法包較硬都好脆,夾住的洋蔥雞肉同甘筍份量都多好味👍😋牛角包🥐香酥美味,Cappuccino 及美式咖啡☕,咖啡香濃。星期六下午時間都人多,食完野影完靚相就走了,不好意思坐耐🤭#飲食情侶 🥰#MagicCherry攻美食😋

見到長木樓梯 ,

今次試了法式烤雞長法包($55

香酥美味,Cappuccino 及美式咖啡☕,咖啡香濃。

星期六下午時間都人多,食完野影完靚相就走了,不好意思坐耐🤭

#飲食情侶 🥰
#MagicCherry攻美食😋

2021-11-20 299 浏览
My favorite coffee space from Tin Hau just opened a new huge space just next to Times Square in Causeway Bay! The main business is coding classes, but they are serious about coffee, my Oatly latte was great. I hope they return my favorite ginger latte to the menu! WiFi at over 200Mbit/s, lots of seats and power sockets. Hope they are sustainable and will be here for a long time. The public areas may be closed for events from time to time.
My favorite coffee space from Tin Hau just opened a new huge space just next to Times Square in Causeway Bay! The main business is coding classes, but they are serious about coffee, my Oatly latte was great. I hope they return my favorite ginger latte to the [secret?] menu! WiFi at over 200Mbit/s, lots of seats and power sockets. Hope they are sustainable and will be here for a long time. The public areas may be closed for events from time to time.
2021-11-20
$45 (早餐)
  • Oat  Latte
2021-11-17 267 浏览
Very value for money. The new go-to spot for lunch or dinner in the area! They also offer free wifi and a bunch of sockets available for laptop workers!
Crab Brioche Toast
Tomato and Pecorino Puccia Sandwich
Roasted Chicken Baguette Sandwich
Multi-Vegetable Salad