進入了12月的節日前夕,每天都是濃厚的holiday mood,就連星期六日也排得滿滿,今次就約了朋友到馬灣郊遊和飲飲食食。星期六的下午,逛完馬灣公園,經過了一個沙灘,看到有間西餐廳氣氛不錯,遠看有青馬大橋和汀九大橋,又在沙灘旁又可看海,就直接入座。幸好早到一步入座,想不到下午悠閒時間也有很多家庭,特別是外國人都來餐廳,差點要等位了。因為天氣清涼,又有陽光,當然就選了戶外座位。餐廳的設計很合適親子或朋友聚會,除了餐飲選擇多元化,同時在沙灘上擺放了兒童遊戲區,小朋友可以在旁邊跑動玩沙,大人可以近距離看到,不怕危險,剛好在星期六來到,氣氛真的很愉快熱鬧。=香炸雞翼 $78=炸雞翼聽落製作簡單 但要整得好食絕對考功夫 呢間餐廳就做得相當出色雞皮炸到金黃酥脆 入口整體口感是非常香口而雞肉鮮嫩多汁六隻雞翼 每人三隻 作為餐前小吃份量剛好 =三文魚扁意粉 $148=青色的扁意粉上面放上了三文魚 三文魚佈置成花瓣外觀很美扁意粉好掛汁 用咗忌廉汁及半溶芝士撈成 每條粉都食到啖啖汁 =辣肉腸pizza $138=pizza即叫即焗 上枱時熱辣辣香噴噴一定要趁熱食 餅底是薄批 口感鬆脆威化般滿滿的芝士是芝

=香炸雞翼 $78=
雞皮炸到金黃酥脆 入口整體口感是非常香口而雞肉鮮嫩多汁
六隻雞翼 每人三隻 作為餐前小吃份量剛好

=三文魚扁意粉 $148=
青色的扁意粉上面放上了三文魚 三文魚佈置成花瓣外觀很美
扁意粉好掛汁 用咗忌廉汁及半溶芝士撈成 每條粉都食到啖啖汁

=辣肉腸pizza $138=
滿滿的芝士是芝士控大愛 拿起其中一塊就輕易有拉絲效果 加上辣肉腸的鹹辣味以及蕃茄酸甜開胃 十分滋味 兩個人輕鬆KO整個批

=Lime Soda $40=
=Pink Lemonade $40=
這樣Chill的環境下飲番杯Mocktail就最爽 我們點了兩杯 一杯是Lime Soda 青檸檸檬梳打 酸酸甜甜的口感 飲一口揮走油膩口感 另一杯是Pink Lemonade粉紅色的外表 打卡一流 口感清甜解渴 感覺舒服 好有放假的感覺
With direct access to Ma Wan’s Tung Wan Beach, @rivawanbarngrill is the perfect hangout to escape the busy city life for a while. Offering both indoor and outdoor seats, there’s even a kiddy playground to entertain the little ones while you munch on your food and enjoy the unobstructed sea view! The menu was quite versatile with a range of Eastern and Western dishes. We played it safe and were pleasantly surprised with everything we ordered!Highly recommend this mayonnaise-based salad, as the av

Avocado Shrimp Salad

[Avocado Shrimp Salad]
Highly recommend this mayonnaise-based salad, as the avocados were flawlessly (I repeat, FLAWLESSLY) ripe and buttery while the shrimps were fresh and juicy.
BBQ Chicken Pizza

[BBQ Chicken Pizza]
This may look like your average pizza, but it way exceeded our expectations. WIth a thin crust, cheese overload and tender chicken slices covered in irresistible BBQ sauce, we were really tempted to order another one!
Spaghetti Carbonara

[Spaghetti Carbonara]
Full of bacon, mushroom and shredded cheese, this classic pasta was simply amazing with a perfect level of richness and creaminess that was not too heavy.
2022-11-26
Avocado Shrimp Salad
Spaghetti Carbonara
2022-12-01 62 浏览
馬灣係一個比較獨特嘅地方,喺呢度有沙灘,有美食,仲可以對住個青馬大橋,好休閒好嘆。雖然車費或者船費都相對地貴啲,不過比起搭飛機去外國咁就好平好平,用少少錢就可以嚟到一個咁靚嘅地方都係非常之美好嘅一件事。咁大家都會以為喺度啲食物都會貴啲嘅,但今日就畀我搵到一間同出邊價錢差唔多甚至平啲嘅餐廳,同個海嘅距離就係個沙灘的距离,哈哈。價值90蚊嘅set lunch 有6樣嘢,包埋飲品。"中東風味牛油雞飯"係其中一個,啲醬汁好多,散發淡淡牛油香氣,雞件好入味,還有西蘭花配菜,好好味。"地中海薄餅"係我繼溫哥華之世界第一pizza之後嘅第二好食pizza,餅皮香脆,有好多種芝士,拉絲效果勁吸睛,但又唔覺邪惡,只是好享受。"炸魷魚圈"好大份,“Pistachio雪糕”,話明有開心果,食完真係好開心;“Pineapple lemonade” 🍍 唔貴,只是40蚊,好合理價錢。

🤭呢度係沙灘隔離,餐廳仲放左好多玩具,小朋友可以喺隔離玩😍而大人就可以嗌杯啤酒,坐喺度睇住佢哋玩,真係賞心樂事🤩呢度嘅職員好好,叫杯嘢飲,真係可以坐成個晏晝,小朋友盡情放電😆我哋今日就喺度食咗個brunch😉炸魷魚圈呢個係老公指定要點嘅,因為可以要來送啤酒,卜卜脆,幾好食😋三文魚扁意粉上面用咗煙三文魚切成一個花朵,好睇之餘仲好好食,醬汁方面就用咗cream sauce,唔會太多,啱啱好每條意粉都掛到汁😉夏威夷薄餅薄餅嘅餅底好鬆脆,上面鋪滿芝士,芝士仲有拉絲效果😍

炸魷魚圈
呢個係老公指定要點嘅,因為可以要來送啤酒,卜卜脆,幾好食😋

夏威夷薄餅
薄餅嘅餅底好鬆脆,上面鋪滿芝士,芝士仲有拉絲效果😍

2022-11-30 412 浏览
下午放假,來到這個恬靜的小島🐾逛逛結合自然、教育、藝術為主題的馬灣公園🌳古老的大街舊村,很是寫意。最後當然要到泳灘旁的餐廳🍽️一邊吃飯,一邊欣賞夜景才算圓滿吧😝呢間餐廳設有室内及戶外座位,醉人的青馬大橋映入眼簾🌉戶外座位旁邊就係沙灘🏖️放有滑梯🛝玩具等比小朋友玩。可惜當日晚上下著雨,我們只好跑進室内避雨了🙊🔸Seafood Paella 以平底鐵鍋盛上,黃澄澄的西班牙飯上,鋪滿了青口、蝦🦐内裏還有大量魷魚粒🦑墨魚粒🐙色彩繽紛,單看賣相已令人垂涎三尺。海鮮飯吸足高湯的鮮味,有著濃濃的海鮮鮮甜味,粒粒剛好熟透而分明🍚入味非常🔸Grilled Baby Pork Ribs 🌟推介🌟豬肋骨份量十足,分成兩件均十分厚肉,每件各有三支骨。一根根帶骨的豬肋排蘸滿醬汁🐷燒得非常香口,肉質軟嫩,輕輕一切🔪已可骨肉分離。配上秘製BBQ醬,入口甜而不膩🤤惹味非常。配菜薯條的用上香脆幼薯條🍟牛油味香濃。🔸Shirley Temple這杯經典Mocktail,以紅石榴汁、檸檬汽水、ginger ale等調製而成🍹淺紅色賣相可愛迷人,飲落清新亦不會太甜😋且能清楚感受飲品的層次。
呢間餐廳設有室内及戶外座位,醉人的青馬大橋映入眼簾🌉

🔸Seafood Paella

🔸Grilled Baby Pork Ribs 🌟推介🌟

🔸Shirley Temple
Shirley Temple
Shirley Temple
2022-11-29 1394 浏览
雖然,近排啲出入境防疫要求放鬆咗,但短期內都未有計劃出門,而依幾年無得出遠門,都積累咗唔少假,所以,得閒就揀平日放吓假,攤抖吓之餘,兩公婆搞吓宅渡假或本地遊。今次就先入咗馬灣玩,早上就由沙灘廣場起步,行經青馬橋底,再上大嶺頭,落大排咀碼頭,再返回沙灘廣場食晏。一早已心儀「RIVA 灣 Bar & Grill」,喺朋友推介,貪佢望住大橋景。 先介紹環境,因為,呢度啲餐廳,環境喺賣點。講講室內,因為一連幾個鋪位,所以,地方都幾大,而且,以唔同嘅裝飾同枱櫈作為分區,好明顯,一眼就睇得出,各區域亦各有特點。咁叫得酒吧,吧位就梗喺唔少得啦。 另外,餐廳尾有個凹位,放咗張8人枱,雖未叫得做廂房,因為喺開放式,至少都自成一角。 依家天氣好,又涼涼哋,室外位就變得搶手,就晌鋪面對出,就有幾組。對出大海、青馬大橋,夠晒有渡假感,踏一步就喺沙灘,店家仲專登擺咗好多沙灘玩具,所以,好啱親子家庭用餐,大人就飲飲食食,小朋友就放電。餐牌一本過,因為喺閒日,有午市套餐提供,只賣$90,喺最實惠嘅選擇,另外,散點嘅就有前菜、小食、沙律意粉、海鮮、主菜、薄餅、三文治、亞洲精選及甜品,選擇幾多元化。飲品方面,就有紅白餐
。
。
餐牌一本過,因為喺閒日,有午市套餐提供,只賣$90,喺最實惠嘅選擇,另外,散點嘅就有前菜、小食、沙律意粉、海鮮、主菜、薄餅、三文治、亞洲精選及甜品,選擇幾多元化。飲品方面,就有紅白餐酒、汽酒、烈酒、啤酒、雞尾酒……啡茶、汽水等。
洋蔥豬扒配白飯 $90

賣相就平平無奇,如一般西餐廳所見嘅煎豬扒飯,而且,佢唔喺做個洋蔥汁,而喺加上大量炒紫洋蔥,所以,比做汁會爽身少少。講到件豬扒,煎得香口,最正喺意外地好鬆化,軟腍得好輕易就切得開。順帶講講,淋晌沙律菜嘅黑醋,好醇香,唔嗆喉。
洋蔥豬扒配白飯
洋蔥豬扒配白飯
沙威瑪烤羊肉三文治 $90

有羊肉就揀羊肉菜式啦,因為唔喺咁經常會有,尤其午餐添。初時睇「沙威瑪」以為喺啲醬汁之類,再上網查查,原來喺「卡巴」嘅變奏,源於中東,所以嚟到都幾「卡巴」樣。餅皮好軟熟,捲住好多羊肉條,羶香軟腍,仲夾有蕃茄粒、酸青瓜片、薯條,一客兩大件,所以,甚飽肚。
沙威瑪烤羊肉三文治
沙威瑪烤羊肉三文治
鮮奶咖啡 +$10、熱檸水

始終唔喺咖啡店,所以,揀鮮奶咖啡都喺有少少風險,不過,晌如此寫意環境,真喺好想襯杯意式咖啡。睇外觀,都知喺自動咖啡機沖,幸好啲豆都應該喺靚豆,入口醇和,帶點果仁嘅香氣。老婆照舊揀熱檸水,因為今餐佢比平常食多咗肉,搵杯檸水清新吓。
鮮奶咖啡、熱檸水
心太軟配雪糕 $88

午餐就無包甜品,而散點餐牌中有一道「黎巴嫩焗脆皮芝士」,本來都好想試吓,但可惜侍應話今日未有供應,問我哋不如試試心太軟,都好有水準架,故此,最後,就來一道心太軟作結。真喺做得唔錯,先講賣相,個心太軟比一般常見嘅大,而且,夠晒流心,朱古力味好濃郁;個桃味雪糕球唔止墊咗片焗蘋果片,仲加咗片金箔,真喺變得貴氣晒!
心太軟配雪糕
啲服務好到位,侍應又好有禮,食飽飽,再坐吓,吹吹海風,欣賞吓靚景,讓我哋有個稱心午餐時光
。之後,繼續餘下行程,到訪埋馬灣公園、古蹟館、芳園書室、石仔灣碼頭、海魚養殖魚排……等等,晚上,再到東涌一家民宿住返晚。
2022-11-22 54 浏览
餐廳坐擁馬灣最美麗的景致,只是一步之隔,便是廣闊無際的沙灘。這裡主要提供西式餐點,價錢算是合理。我們點了芝士磨菇外面的麵包糠炸得酥脆,加上原粒磨菇夾著拉絲芝士,食落出奇地清新不油膩。內裡熱辣辣,咬開的時候充滿磨菇汁的香氣。燒烤雞肉薄餅薄餅是即制的,餅底薄,邊位咬落香脆焦香,中間位置則鋪上大量的芝士,2款芝士配上燒烤雞肉,再夾著外脆肉軟的餅皮,口感和味道都是一絕,對推介。三文魚扁意粉意粉彈牙,忌廉汁夠濃稠,每條麵條都能掛上汁。忌廉汁食落也不會很膩,配上鹹香的煙三文魚,恰到好處餐廳外面更提供簡單的玩具俾小朋友玩沙,大人可以休閒地食飯,小朋友大家圍在一起玩。香港有這種環境的地方實在不多,值得大家到訪。
餐廳坐擁馬灣最美麗的景致,

只是一步之隔,便是廣闊無際的沙灘。

這裡主要提供西式餐點,價錢算是合理。
我們點了
芝士磨菇

燒烤雞肉薄餅

薄餅是即制的,餅底薄,邊位咬落香脆焦香,

口感和味道都是一絕,對推介。
三文魚扁意粉

意粉彈牙,忌廉汁夠濃稠,每條麵條都能掛上汁。

忌廉汁食落也不會很膩,配上鹹香的煙三文魚,恰到好處

香港有這種環境的地方實在不多,值得大家到訪。
2022-11-18 55 浏览
朋友話佢試過平日放假去馬灣 hea 食,感覺非常 relax,我聽佢講得咁過癮,咁我呢日都試吓😆,漫無目的咁樣入咗馬灣😆,再漫無目的咁樣周圍行吓😆,咁環境都算幾舒服,行到肚仔餓,就繼續隨便行搵吓餐廳😆,見到呢間,對住個小沙灘同埋青馬橋,咁唔再行唔再諗囉,就決定入去開餐😆呢度有 $90 嘅 Set Lunch,叫咗「夏威夷薄餅 Hawaiian Pizza」,加 $10 要杯「凍咖啡」,再加一個 $78 嘅「香炸雞翼 Fried Chicken Wings」😆「香炸雞翼」炸到雞皮脆脆哋,雞肉就當然係 juicy啦,「炸雞翼」香口、簡單好食😋。「夏威夷薄餅🍕」邊皮脆脆哋,上邊有大量熱溶咗嘅 mozzarella 同埋 cheddar芝士🧀,滋味有鹹香😋,連埋菠蘿🍍幾清新😆

2022-11-14 70 浏览
上次去挪亞方舟staycation包晒咁多餐無機會出起試下其他野食,今次特登搭船去馬灣遠離繁囂Chill下♥️入到去已經好有渡假feel, 行到最入呢間餐廳就正正可以對住大橋,入面有勁多畫可以增加藝術氣氛,吹住海風望住畫,未開始食剩坐飲下野都超正。豬仔骨香濃鬆軟,用刀叉稍用力切卡會骨肉分離,唔會食到好麻煩,而且薯條有三個sauce可以點有多重味覺享受💯原隻烤雞超級香,每啖都有好濃嘅雞味同香草味。則邊有一堆牛油果,一啖雞一啖牛油果真係超fresh😋

2022-11-03 110 浏览
⏰ 好耐冇入柏麗灣探我地個好朋友喇👫返正都係入開去嚕🚌我哋兩小口子就決定早d入黎❤係沙灘旁邊揀番間餐廳🍴拍下拖先👩‍❤️‍👨🏖️我哋落左巴士🚌就沿住海灘行過去❤見到呢間餐廳環境唔錯又chill🥳又熱鬧👫所以今次就揀咗呢間嚕🥳🥳🍕夏威夷薄餅 $135🌈我最鍾意食夏威夷薄餅🥳係呢度海邊望住個海係沙灘🏖️旁邊食真係特別好食架呢🥳🔥燒排骨 $190🌈呢個rib嘅醬汁超惹味呀❤上枱個陣豬肋骨仲熱辣辣又超入味🔥一邊食一邊吹海風🏖️好chill喔🥳🥳Mojito $55🌈帶有濃郁薄何同埋檸檬🍋風味嘅 Mojito❤口味清新爽口🥳正呀🥳☕️Cappuccino $40🌈朋友仔平日都好喜歡嘆番杯咖啡☕️佢對呢杯Cappuccino好🈵️意呀🥳🥳

🍕夏威夷薄餅 $135

🔥燒排骨 $190

Mojito $55

☕️Cappuccino $40

• 燒排骨
  • Virgin Mojito
2K
🏖️陽光海灘漫活一天🏖️最近秋風起 好適合去戶外放鬆一吓 不過近呢幾年差唔多大部分離島都玩過 今次就去一個這麼近那麼遠嘅馬灣😙 可以喺葵芳或青衣撘巴士 或者由荃灣或中環撘船都得😎 沙灘開咗好多餐廳 今次我哋就揀咗最入嗰間 地方闊落啲👍🏻-🍝三文魚扁意粉 $148用咗忌廉汁加埋半溶嘅芝士 真係好邪惡🤤 扁意粉仲要好掛汁 每條粉都食到啖啖汁🤰🏻-🐣沙威瑪烤雞 $168呢款係佢地嘅中東系列嘅推介之一 雞肉用咗唔同香料整 但唔會太鹹 加埋Pita bread同薯條仲有好多沙律配菜😋-🍻酒類飲品 $70-80宜家餐廳做緊平日啤酒買一送一 或者weekend買二送一 一大班人去啤啤去就啱哂啦🥰-📍RIVA 灣 Bar & Grill馬灣珀麗路8號珀麗灣沙灘廣場1樓1-3號舖
🏖️陽光海灘漫活一天🏖️
🍝三文魚扁意粉 $148

🐣沙威瑪烤雞 $168

🍻酒類飲品 $70-80

📍RIVA 灣 Bar & Grill
馬灣珀麗路8號珀麗灣沙灘廣場1樓1-3號舖
2022-10-27 80 浏览
由正午座到黃昏🌇啲太陽傘都收埋 證明幾好坐Set lunch超抵食~大大份唔貴仲要有咁嘅景觀講真真係世界級天氣涼涼地去outdoor一流牛油雞飯個汁超rich真係可以用嚟撈晒食碟飯雞肉份量都好足仲有幾舊西蘭花🥦牛油果蝦肉沙律🥗最欣賞佢冇瘋狂加沙律醬食到菜嘅原味牛油果夠晒熟🥑鮮蝦係用咗原隻凍蝦並唔係預期中嘅急凍發泡膠蝦口感彈牙芝士炸蘑菇~呢味真係超邪惡芝士釀咗喺蘑菇入邊在沾上麵包糠炸除咗芝士可以拉絲之外蘑菇嘅汁依然存在另外重點有酥炸魷魚圈炸粉唔會好厚就算食晒成兜都唔會好膩
由正午座到黃昏🌇

啲太陽傘都收埋 證明幾好坐

Set lunch超抵食~
大大份唔貴仲要有咁嘅景觀

另外重點有酥炸魷魚圈
炸粉唔會好厚
就算食晒成兜都唔會好膩
2022-10-25 50 浏览
假日鍾意嚟馬灣,輕鬆吓行吓沙灘。依間餐廳直頭坐喺沙灘上面食,望住青馬大橋,超寫意!大人望住靚景食飯,細路玩沙,大家happy牛柳五成熟牛柳配薯條和焗蕃茄。牛柳烹調得啱啱好,沒有過老,肉汁豐富,質地嫩滑。夏威夷薄餅超薄餅底,好似食緊餅乾脆卜卜,配上菠蘿火腿青椒,非常refreshing ,和個沙灘青山綠草完美組合。芝士完美覆蓋整個薄餅,每一啖都是拉絲,薄餅熱辣辣,芝士在口內溶化,是滿足的感覺!一步之隔就到沙灘,好寫意

牛柳

夏威夷薄餅

一步之隔就到沙灘,好寫意

2022-10-17 66 浏览
今日Happy Sunday,就同朋友搭車入去馬灣行吓沙灘relax 吓。見到附近有間西式餐廳 - RIVA灣Bar&Grill ,環境唔錯同座位好闊落,就入咗去試試!今次食飯叫咗個,雖然呢個Pizza係素食冇肉,但鋪滿住青椒、紅椒、蕃茄、紅蔥頭同橄欖,非常豐富,重點係pizza 嘅面頭有好多好多芝士,一切落去就有拉絲嘅感覺,超級惹味!坊間唔係好多Pizza店做到呢個效果,所以呢個係必叫 Pizza 底非常薄脆,口感似食緊cracker ,好過癮。當然,如果你唔鍾意食素,都可以揀Hawaii或者燒烤雞肉嘅Pizza ,一樣咁正!再嚟一個,都香噴噴同相當豐富,有大蝦、青口、蜆肉、青椒同紅椒。呢碟飯有成7, 8 隻蝦同超多蜆肉,廚師都好大方吓,所以食落去口感好飽滿,飯粒炒得粒粒分明,唔會黐埋一舊舊!最後,點了兩杯嘢飲,Fruit Punch 同 Pineapple lemonade,都是非酒精飲品的Moctail,味道清爽又甜甜地,啱晒女仔飲同打卡!更好香港好去處︰www.iPlayHK.com

更好香港好去處︰www.iPlayHK.com
2022-10-16
2022-09-13 169 浏览
今次揀左間係正沙灘隔離既中東菜餐廳, 有室內同室外座位, 不過太熱所以都係坐返入面😂Onion Rings 🧅($65)都幾大份炸得夠香口, 配埋個醬係唔錯既😊Hawaiian Pizza🍕($135)望落好Tropical, 食落就普通啦, 餡料都幾多, 有大量芝士既野係冇得輸既😗Seafood Paella🥘 ($198)份量偏少, 飯都有少量既海鮮香味不過都係偏普通, 但係海鮮既份量都算足既😅Mix Skewers🍢 ($240)三串各一既雞牛羊串燒都係正常發揮, 牛肉偏韌,配搭兩塊勁酸既中東薄餅, 大量粗薯條, 呢個course 我覺得完全係overprice曬☹️Pink Lemonade🍹($40)好夏日既一杯mocktail, 但係就甜得濟😖整體黎講呢間餐廳既食物質素同價錢唔成正比, 除左因為係對住個沙灘觀景比較好之外都冇咩特別😩

Onion Rings 🧅($65)
都幾大份炸得夠香口, 配埋個醬係唔錯既😊

Hawaiian Pizza🍕($135)

Seafood Paella🥘 ($198)

Mix Skewers🍢 ($240)

Pink Lemonade🍹($40)
好夏日既一杯mocktail, 但係就甜得濟😖

2022-09-12