2016 @ 香港沙田 Rosie's Cafe這次點了的是2個set lunch。一個是櫻花蝦蛤蜊意大利麵配紫菜套餐,一個是蝦蘑菇焗飯套餐。賣相方面:賣相和相片一樣。味道方面:意大利麵配紫菜很是不錯,夠入味,麵同汁的配搭適中,值得一食。前菜的湯亦很不錯,入口可口。但蝦蘑菇飯不太值得一起,唔知點解味道好啖,只有很弱的芝士味。2杯飲品都唔錯。總括來說,一個餐很好,一個餐有待改善,各走極端,不知道是這間餐廳主打麵食,還是在焗飯失去一時水準...環境方面:餐廳的設計很是喜歡,帶少許歐式的情調,木質配上暖色燈光,環境十分舒服。是一間適合休閒進食的地方。抵食方面:如果以午餐套餐來說,一個套餐接近一百是有點貴,加上其中一個餐淡而無味,有點不值味道:3/5 環境:4/5服務:4/5抵食:2/5級別:中產級別
2016 @ 香港沙田 Rosie's Cafe

賣相方面:賣相和相片一樣。

味道:3/5
櫻花蝦蛤蜊意大利麵配紫菜
蝦蘑菇焗飯
櫻花蝦蛤蜊意大利麵配紫菜
2016-10-03 1422 浏览
每次煩緊食咩 dinner 嘅時候,都會諗起嚟 Rosie's cafe, 所以今次係第三次嚟食啦。今日7:30左右到,大概等咗10分鐘左右就有位,算快。熊本蕃茄湯海鮮意大利麵 $90Seafood Tomato Soup Pasta蕃茄湯唔夠濃,但海鮮都夠多,意大利麵就硬度適中。炸洋蔥圈 $58Fried Onion Rings with Mustard & Ketchup有d失望,感覺洋蔥圈太多粉同太油了。東京燒牛肉沙律 $88Beef Salad牛肉口感好淋但偏咸,沙律以菜為主,份量算多,個沙律汁有日式風味,酸酸甜甜好開胃。

熊本蕃茄湯海鮮意大利麵 $90

Seafood Tomato Soup Pasta

蕃茄湯唔夠濃,但海鮮都夠多,意大利麵就硬度適中。

炸洋蔥圈 $58

有d失望,感覺洋蔥圈太多粉同太油了。

東京燒牛肉沙律 $88

Beef Salad

2016-09-23
2016-09-29 1501 浏览
今日搵食搵到來沙田,真係好多選擇,見到呢間人頭湧湧,心思思想試下,因為好肚餓,所以叫左好多野食,頭盤薄切燻三文魚,入口即溶接住落係藍青口大蝦海鮮燴飯,呢個都好搶手,一下就清曬,還有蝦.牛油果意大利瓜沙律,照燒雞肉薄餅⋯總結,樣樣都好食,但價錢有點貴
2016-09-21 1084 浏览
想去試好耐,見佢日本黎內聾又靚,去過幾次weird cafe,呢個同weird cafe同group應該吾差,我地嗌左個三樣野,青口大隻吾鞋洋蔥味,呑拿魚沙律沖繩feel特特別別好味,吾記得邊隻咸pancake,pancake就都係甜好d,咸有d怪,間野好多人但空間ok,影相正
  • Rosie's 精選班戟
  • 呑拿魚沙律
2016-09-04 1571 浏览
昨天下午5:30行得累,諗住和三個仔女入去食個tea ,我諗住2小時後吃飯,就叫了2個pancake,每個$80,點知叫完後,侍應說4人要叫4個食物或飲品。吓,細路都要?她說這是餐廳規定。我入來時點解又唔講!2個pancakes 與門口display的完全不同,門口的pancake大d,又有2條香蕉,但真實的只有半條。味道雖算幾好,不過薄到不得了。真的唔抵。我又唔想叫個飲品都$50一杯,最後叫了一個飯和意粉當埋晚飯。味道也是不錯。不過,一定要一人叫一個食物或飲品,感覺不好,又不事先聲明。雖然後來離開時,我見門口有寫,不過一般人都不會留意啦!
2016-09-03
2016-08-28 1117 浏览
員工態度差,服務差。強烈建議不要幫襯!門口冇人安排入座,入到去全場吉位, 但就係要安排坐係柱位, 要求坐其他位置,嗰邊又話有人book, 呢邊又話員工休息區。未食已經冇曬心情, 起身走人。
員工態度差,服務差。
強烈建議不要幫襯!

未食已經冇曬心情, 起身走人。
2016-08-28
在剛過去的周末,和好姐妹在Rosie’s Café by Café Company 享受一個美好的下午茶Rosie’s Café 是主打日本Pancake 的咖啡館,裝修很優雅別緻,暖色調格局,很家的感覺而且Pancake 種類選擇頗多,有鹹的有甜的我們女孩子還是愛甜吃,叫了人氣的沖繩黑糖紫薯味Pancake熱烘烘煎Pan上台,很香噴噴的喔黑糖味配搭紫薯,味道甚佳,唯Pancake 有點薄,厚身點定會更好另外還叫了牛油果吞拿魚茸飯這個很不錯,菜料新鮮,加上牛油果和吞拿魚攪拌口感十足,配上沙律醬和魚子,味道很好很夏天的菜式另外是香草炸薯角,配上三款醬汁辣蕃茄醬、日式沙律醬和蒜蓉芝士忌廉醬這個炸薯角比較淡口,但就新鮮炸上飲品方面點了Lychee SangriaLychee 味十足,但未做出Sangria 那種口味當是果汁飲也不錯Rosie’s Café食物質素尚可,但勝在是假日吃東西舒舒服服的餐廳環境是很不錯的Rosie’s Café by Café CompanyLove a Little More Each Day ❤ a Chai 阿柴

而且Pancake 種類選擇頗多,有鹹的有甜的

熱烘烘煎Pan上台,很香噴噴的喔

另外還叫了牛油果吞拿魚茸飯
這個很不錯,菜料新鮮,加上牛油果和吞拿魚攪拌

口感十足,配上沙律醬和魚子,味道很好

很夏天的菜式

另外是香草炸薯角,配上三款醬汁
辣蕃茄醬、日式沙律醬和蒜蓉芝士忌廉醬

這個炸薯角比較淡口,但就新鮮炸上

飲品方面點了Lychee Sangria

Lychee 味十足,但未做出Sangria 那種口味
當是果汁飲也不錯

2016-08-13 638 浏览
聽聞沙田有間日本人氣餐廳,餐廳裝潢都不錯,幾舒適,咁就去試試先。建議用「新城市廣場」手機app拎位,如果唔係都等位時間都頗耐!點選了「香草肉腸肉醬意大利麵配茄子$95」、「沙甸魚波羅薄餅$112」、「烤美國豚肉肉排$108」、「Passion Fruit & Strawberry Black Tea$48」。「香草肉腸肉醬意大利麵配茄子」比較濕,比較普通,味道麻麻地。「沙甸魚波羅薄餅」賣相很特別,有一隻溫泉蛋半熟半凝固咁放係薄餅上面,食既時候是把蛋黃蛋白跟薄餅一拼食,不過薄餅比較薄,有點乾身。「烤美國豚肉肉排」賣相亦都不錯,但奈何豚肉肉排烤得比較乾身好靭,但配菜薯角亦都不錯。「Passion Fruit & Strawberry Black Tea」比較推薦飲既,味道甜甜酸酸,好開胃既飲品。
香草肉腸肉醬意大利麵配茄子
沙甸魚波羅薄餅
烤美國豚肉肉排
2016-08-07
聽說有樹梨精菜色, 於是找個lunch 去會一會此店本身是以pan cake 出名, 非常不錯, 而樹梨精菜色就只有3款,不算多點了漢堡包, 很可愛, 絕對是呃like之選吧原來一件是雞肉漢堡, 一件是牛肉漢堡,而且因為一次過有兩款口味, 尺寸很貼心地比標準小了一些而且很有趣,青瓜是分開上, 大家就可以依自己個人口味看要加多少整個碟也是樹梨精呢Rei超中意牛肉那個, 好香牛味, 絕對好食過某快餐那些多多聲, 包也鬆軟足料, 完全沒有食空氣feel雞漢堡味道走日式風格,非常清爽加上薯條是外脆內軟的粗身版,完全無因為是”公仔” 花巧菜色就偷工減料, 值得去試就此, 多謝收看(鞠躬)
聽說有樹梨精菜色, 於是找個lunch 去會一會
點了漢堡包, 很可愛, 絕對是呃like之選吧
整個碟也是樹梨精呢
雞漢堡味道走日式風格,非常清爽
就此, 多謝收看(鞠躬)
2016-07-11
2016-08-02 529 浏览
26/7$90/人朋友又約我去沙田吃飯,選了這家,11:30也是晨咁早第一個客。今次可以叫set lunch, 所以便宜了很多。好快便來了餐湯,忌廉粟米湯。鹹味pancake, with smoke salmon and vegetable. 朋友不吃三文魚的所以我全吃了,而我則讓她多吃一點菜!其實菜也很好的也健康。這個鹹味pancake也接受到,但沒有昨天吃的spongy. 也很飽肚的,沒有吃完想再吃的感覺。這個櫻花蝦意粉,鹹到呢!初時我以為只是我自已覺得鹹,是否我夾了很多櫻花蝦,只是櫻花蝦鹹呢?但原來我朋友也都是覺得什麼都很鹹,建議我不要免強吃下去,浪費一點食物都要了。最後一提,我問職員,如果叫熱奶茶,是杯上還是一整個茶煲上枱,他說是一個茶煲。但後來又說,餐飲只是一杯。為了要多飲一點水份,我還是選了凍奶茶。凍奶茶是OK的像茶餐廳的,茶底比一般英式的濃。我覺得濃比較好,但我知道也有不少在外地長大的人喜歡淡的。
26/7
$90/人

好快便來了餐湯,忌廉粟米湯。
2016-07-26
2016-08-01 529 浏览
NTP最好就係羅飛功能, 早就可以先羅飛唔駛企係門口等.4人有卡位, 十分寬鬆, 堂食90分鐘離場.只係想HEA下, 所以輕食.熊本蕃茄海鮮意粉 - 意粉份量都好多, 仲有八瓜魚/蝦/蜆, 蕃茄湯有點稀不過都夠味道.意粉有咬女亦彈牙, 不錯.八瓜魚/蝦/蜆好新鮮!$90都算唔錯.焦糖香蕉芭菲 - 黎到"嘩"左一聲, 都幾大杯, 有一隻香蕉份量, 下面係軟雪糕, 仲有2塊餅及朱古力棒.軟雪糕無乜奶味, 不過夠凍, 香蕉新鮮夠熟. 食到最底有粟米脆片.
NTP最好就係羅飛功能, 早就可以先羅飛唔駛企係門口等.

4人有卡位, 十分寬鬆, 堂食90分鐘離場.

只係想HEA下, 所以輕食.

意粉有咬女亦彈牙, 不錯.
八瓜魚/蝦/蜆好新鮮!
$90都算唔錯.
熊本蕃茄海鮮意粉
焦糖香蕉芭菲
题外话/补充资料: 服務就無乜, 店員已經做到木口木面.
2016-08-27
熊本蕃茄海鮮意粉
焦糖香蕉芭菲
2016-07-30 571 浏览
Waited outside for 15 mins when there were at least 5 empty tables... Staff were just walking around aimlessly...
2016-07-30
2016-07-30 415 浏览
帶位,點餐職員服務水平超差,無禮貌,黑口黑面唔在話,落單講埋指埋都錯,仲要表現唔耐煩。最終都係落錯單,仲要攪一輪轉頭話我講錯。好心,落單就專心啲,落完單就覆下,唔好將錯推俾人。
2016-07-22 561 浏览
In my 5 years living in Hong Kong I've never encountered service staff this rude. We walked out because our server Kenny who was taking our order was giving us attitude right from the start. We got a seat for 3 but made only 2 orders since my mom was not feeling well at the time. We were then informed that each person has to order at least 1 item. Now I totally understand this as many establishments have this rule. What bothered us was when the server's reply was "then you have to move to this table for two people" in a condescending tone. We would have gotten a 3rd item if it weren't for this. When I brought up his rude attitude he merely snickered and gave a sarcastic apology. Another point to note is that this happened Friday afternoon around 4:30 PM, when the cafe was barely half full. It would have been understandable if the place was busy with potential customers waiting in line.
2016-06-23 610 浏览
今日天氣炎熱,諗住舒舒服服咁去個有冷氣既餐廳食個下午茶,就黎左呢到。同朋友分別叫左兩個tea set, 講真呢到d野食唔平,質素都唔值,但勝在坐得舒服。朋友叫左三文治加抹茶角,三文治不過不失,但薯條一d抹茶味都冇,只係普通薯角。但我地食完呢個餐之後另外個餐遲遲都未到,朋友叫我再等下,但今日係星期四,人流又唔多,唔明點解要咁耐。我叫果個係蘑菇批餐,叫之前店員係冇同我講製作需時,meun上都唔見相關字眼。但我地至少等左二十分鐘以上(係講緊食完個三文治之後開始計)。到最後我忍唔住催店員,個位藍色恤衫既男店員隔一陣就即刻拎左個餐出黎,咁我唔知係唔記得出餐定咩啦下,到最後一個人都冇同過我講一聲唔好意思,好似老馮咁!到呢個時候已經冇心機食,食唔出咩味道,一心過黎輕鬆下,點知一肚氣,永遠blacklist,講完。

永遠blacklist,講完。

2016-06-23