2022-07-15 265 浏览
好野🤩今日約咗朋友食返個靚tea🥺好少食咁少野,其寶我好鍾意~約我多啲出去飲杯咖啡食個下午茶最開心。第一次嚟到觀塘海邊,呢間店就係商業大廈地下Smoked Salmon & Dill Bagel~忌廉芝士吾多,反而好多菜,加上煙三文魚煙燻鹹香味,三樣嘢放埋一齊太夾,大量嘅菜帶出一種爽脆口感,索索聲,煙三文魚嘅味道散到成個口,加上煙韌bagel 👍真正最好嘅配搭 Honey Mustard Chicken Bagel~食落感受到雞肉冇乜脂肪😆比較適合追求健康嘅人,又高蛋白質,雞肉味道比較清淡,雞肉上有蜜糖芥茉醬,如果醬汁多番少少調出成個味道🤏一定會更好🙂會更加適合我嘅口味Scone~第一樣食既就係scone,俾佢嘅熱辣辣吸引住。可能因為熱,咬落去軟腍感但又易碎,係一種鬆軟蓬鬆口感,牛油香,濕潤度啱啱好,擦上clotted cream同果醬,鹹甜交融,一大啖食落口🥰即刻愛上呢個味道Black~我揀咖啡時咖啡師問我想要nutty定fruity?我唔鍾意酸嘅味道,就揀左nutty。啱啱開頭飲飲落唔係好strong,食完三文魚bagel再飲,越飲越好,可能煙燻鹹香味道,更加突顯出咖啡味🤣咖啡係不

Black~我揀咖啡時咖啡師問我想要nutty定fruity?我唔鍾意酸嘅味道,就揀左nutty。啱啱開頭飲飲落唔係好strong,食完三文魚bagel再飲,越飲越好,可能煙燻鹹香味道,更加突顯出咖啡味🤣咖啡係不專業嘅評價,我唔係專業只講到當時嘅味道
2022-07-14 63 浏览
💬特點 : 自家工場烘焙香港罕見咖啡豆的商廈Cafe ,💬🔸背景及環境🔸今次介紹一間由2019年的網店,做分享不同產地的精品咖啡豆,直至2021年成立的Saturn Coffee Roaster門店。特點是採用自家烘焙咖啡豆的咖啡店(俗稱炒豆)(由手網烘焙,到自製風門的土炮烘焙機。再到現在一直沿用的直火烘焙機)在Saturn , 你可以找到香港比較少見的咖啡豆,也可以和店舖交流咖啡及沖煮。店的宗旨為以啡會友,認為咖啡有將生命連接生命的連結力與魔力,交談間或可讓客人對有更深入認識。環境評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑🔶飲品🔶🔹(圖1) 手沖咖啡 - Ethiopia (WushWush Guji Anasora G1 Lot.21/03🔹單單手沖,也有六款豆可以選擇,價錢由$60-$80不等。這次點了比較特別的厭氧日曬,是將整顆咖啡櫻桃先作厭氧發酵 (在密閉的容器裡注入二氧化碳,擠出裡面的氧氣,在密閉且乾淨的不鏽鋼發酵容器,咖啡豆在無氧的狀態下發酵三天。),再作日曬處理。這種處理法所製作的咖啡豆有著更飽滿的醇厚度,明亮的酒香,低酸,較佳的甜度。因此更能帶出此款來自埃塞俄比亞的咖啡豆中的複雜果味,如芒
💬特點 : 自家工場烘焙香港罕見咖啡豆的商廈Cafe ,💬

🔸背景及環境🔸

環境評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑

🔶飲品🔶

單單手沖,也有六款豆可以選擇,價錢由$60-$80不等。

因此更能帶出此款來自埃塞俄比亞的咖啡豆中的複雜果味,如芒果,草莓,荔枝,蜜桃,櫻桃,及Rum 的味道。

手沖咖啡,要帶出最好的風味,除了咖啡豆研磨度,水溫外,賣的更是咖啡師的處理技巧,非早前 那些只值$5杯手沖咖啡的謬論可比。

🔹(圖8)Cold Cube (HKD $55)🔹

Cold Cube 其實就是菠蘿汁,加上咖啡果皮 (#Cascara )製作而成。

Cascara 其實是一種,不論咖啡豆是日曬,水洗,或其他加工方式,分離咖啡豆後剩下的部分統稱為“Cascara”。

它的味道有點甜,時帶有櫻桃、紅色漿果的風味

配合上菠蘿汁,有畫龍點睛之效用。

同時,咖啡果皮也有咖啡因在內。Square mile coffee lab曾經做過果皮咖啡因測試,咖啡因含量非常低,大約是111.4mg/L。而咖啡裡的咖啡因大約是400-800mg/L
(https://caffes.me/)

評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑

🔹(圖9)沙律配煙三文魚🔹(HKD $48)

最大精華在沙律的黑醋,非常出色,菜的質素也非一般咖啡店可以比。

評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑

🔹(圖9)蜜糖芥末雞肉貝果🔹(HKD $48)

雞肉是一件很好的菜式配搭,烚雞胸配上任何醬汁都能帶出其特色而不覺突兀,那蜜糖芥末雖塗很多,但雞肉吸收了蜜糖芥末的嗆辣氣味,吃上去不會感覺太重口感,卻不失滋味,只嫌蜂蜜的香甜未算能發揮出來。

🔸推介度🔸

圖10,就從Saturn官網截圖,如果大家對咖啡豆,掛耳包選購有興趣,大家不妨可以去其官網採購,也可以看到不少資訊關於他們對自家咖啡Tune Shot 的心得。

整體而言,咖啡控一定會喜歡Saturn。

整體評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑

Cold  cube
Salad  and  Bagel
Cold  cube
Salad  and  Bagel
  • Salad  with  smoked  salmon
  • Honey  Mustard  Bagel  with  chicken  breast
2K
2022-07-13 41 浏览
#個性咖啡小店童年時代嘅假日節目之一 係去尖沙咀海旁影相兼散步 年紀大咗 將散步同飲咖啡 二合為一😝 觀塘海濱道呢間小店 係一個唔錯嘅選擇-🧊Espresso tonic $55行到攰攰地有啲眼瞓 飲佢最正 濃縮咖啡加tonic water加冰粒 特別能夠振奮精神-☕️White $38第一啖入口 咖啡芳醇比較明顯 然後係奶嘅柔順 啡同奶平衡得唔錯 -🥗Salad with smoked salmon $48天時暑熱 食多咗沙律😉 降温 雜菜多而新鮮 入口爽脆 -🥯Honey mustard chicken bagel $48大愛罌粟籽😍 貝高入口煙韌 正正係我要嗰種chewy嘅口感 切雞件份量多 蜜糖芥茉醬汁 多而味道討好 如果貝高預熱再上檯 咁就更理想-📍Saturn Coffee Roaster觀塘海濱道181號One Harbour Square地下1號舖
#個性咖啡小店
🧊Espresso tonic $55

☕️White $38

🥗Salad with smoked salmon $48
天時暑熱 食多咗沙律😉 降温 雜菜多而新鮮 入口爽脆

📍Saturn Coffee Roaster
2022-07-10 36 浏览
想weekend行吓海濱,行之前搵啲嘢食吓,Light Food 當然最好😌😌😌 喺商廈地下,座位唔多,裝修簡單舒服。Coffee:•Pour Over Menu有6款咖啡豆可以揀,如果冇心水,咖啡師亦會問咗喜好再幫手揀,今日佢就幫我訂咗咗Menu以外嘅巴西豆,Nutty😌飲落有朱古力味•White咖啡香濃,入口順滑嘅Flat WhiteBagel/ Salad:Salad with Roasted Chicken Fresh!走咗醬汁更Light,煙雞肉微咸,令沙律唔會太單調Cream Cheese Bagel烘熱Bagel外邊微脆入面煙韌,配Cream Cheese最簡單,細心位係切開可以Share😌

Coffee:
•Pour Over

•White
咖啡香濃,入口順滑嘅Flat White

Bagel/ Salad:
Salad with Roasted Chicken

Cream Cheese Bagel

2022-07-05 36 浏览
同事一直都係saturn打手🤣🤣日日晏就都會去幫襯,之前都有飲過,不過嘢食就未試過👀今次試下佢先!😍Honey mustard chicken bagel $48👀呢款bagel入邊除咗會有Honey mustard醬之外,仲會茶咗少少芥末喺入邊🫣第一下係會有少少攻鼻~但之後食食吓會習慣咗,同埋呢度嘅bagel原來係咁好食!帶點韌勁,又唔會太硬,口感剛剛好!配雞肉好正🥰😍salad with roasted chicken salad $48👀最近唔知點解迷上左食菜😂😂估唔到個底下有咁多蔬菜同埋小蕃茄~面頭嘅雞肉都有四件,分量算係咁,如果想自己食少啲/diet緊,呢個沙律就岩晒👍🏻😍mocha $43👀之前飲過外賣杯嘅mocha,但我發覺原來堂飲係會正啲🫣🫣唔知點解朱古力咪好似濃郁咗,飲完一啖真係會講一句:好飲!😊😍hojicha latte $45👀純粹係飲厭咗抹茶,原來呢款都同樣清新~不過最愛mocha~~~

😍mocha $43

😍hojicha latte $45

2022-07-05 47 浏览
香港人對咖啡嘅追求愈來愈多😊 位於觀塘呢間café, 無華麗嘅裝潢,走簡約風,專為客人帶來多款咖啡☕️及輕食Pour Over有六款咖啡豆選擇,如果唔太清楚,咖啡師亦會因應你喜歡嘅口味而挑選🥰Costa Rica Tarrazu Don Mayo Bojo Los Tucanes Anaerobic Natural -黑加倫子、蘋果、益力多、車厘子、紅莓Dirty溫熱嘅espresso 撞入冰涼嘅牛奶,中間嘅冷熱交融,咖啡香配上順滑牛奶Smoked Salmon & Dill BagelSalad with roasted chicken 有時Lunch來點輕食配咖啡,絕對係唔錯嘅感覺。 尤其喜歡佢哋嘅Bagel ,外層烤得香脆,裡面煙韌,餡料豐富清新

香港人對咖啡嘅追求愈來愈多😊

Pour Over

Dirty

Smoked Salmon & Dill Bagel
Salad with roasted chicken

2022-04-13 178 浏览
好多時飲焙茶都會偏苦,但呢度嘅茶完全唔苦,而且有幾濃嘅茶香🤩用紅色明治奶,好滑,夠奶味,甜度適中,唔係死甜朋友叫咗Dirty,都覺得好正好多OL幫襯,$45杯,好似好細杯,但喝落又覺得好滿足,值得再去😋
朋友叫咗Dirty,都覺得好正
Hoji  latte
外卖自取
Hoji  latte
位處觀塘的商廈大堂,Saturn Coffee Roaster 用上其直火烘焙的咖啡豆,在這純白簡潔的空間,製作成一杯又一杯優質咖啡,為商業區的大家帶來一點偷閑時光。無論是在大堂的梳化座位享受陽光,抑或點一杯外賣,走到距離不遠的海濱公園,這裏的咖啡飲品定能滿足你的要求。Located at the lobby of a commercial building, Saturn Coffee Roaster uses its self-roasted coffee beans to satisfy every taste buds with high quality coffee beverages.

Iced Latte
Iced Latte
2022-01-05 217 浏览
Coffee shops and coffee stands nested in commercial buildings have definitely upped their games, serving really delicious coffee.I was so tempted to buy a bag of beans here! But I better clear my stock at home first…This Belgium Mocha is different from ordinary mocha, as the chocolate in it is so smooth and aromatic, with a rich and aromatic coffee taste. Fantastic!
Belgium mocha
2021-12-23
Belgium mocha
2021-11-06 341 浏览
咖啡要果香拼豆用作意式濃縮咖啡☕️有淡威士忌🥃味抺茶鬆餅🥞加紅豆加牛油如何吸引由九龍灣跑過嚟跑返去⋯補唔返。老母區域越見越多的咖啡店日日香䧛的咖啡不好不壞但這家好。
咖啡要果香拼豆用作意式濃縮咖啡☕️
補唔返。
老母區域越見越多的咖啡店
日日香䧛的咖啡不好不壞
但這家好。

;flatwhite $38觀塘cafe開唔停,又黎間新嘅。揀咗nutty嘅豆,外賣拎走之後打開飲仲有泡,係高質嘅,朋友買咗scone,佢話巧吃,於是觀塘嘅上班一族又有福了!
;flatwhite $38
外卖自取
Saturn ⋆ 土星終於著陸地球了🌍⋆sᴀᴛᴜʀɴ ᴄᴏғғᴇᴇ ʀᴏᴀsᴛᴇʀ · ᴋᴡᴜɴ ᴛᴏɴɢ⋆終於由網店變成實體店由ʙᴀʀɪsᴛᴀ直接幫選咖啡豆真的減少了很多煩腦和等待的時間♥️⋆咖啡配上sᴄᴏɴᴇ絕對是ᴘᴇʀғᴇᴄᴛ ᴍᴀᴛᴄʜ🤤sᴄᴏɴᴇ 微暖的口感 唔會太乾身 外脆內軟 再配上ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ ᴘᴇᴀᴄʜ ᴊᴀᴍ 味道很夾 絕對配得上ɢᴏɴᴛʀᴀɴ ᴄʜᴇʀʀɪᴇʀ的水準⋆ʟᴏᴄᴀᴛɪᴏɴ:➠ ɢ/ғ ᴏɴᴇ ʜᴀʀʙᴏʀ sǫᴜᴀʀᴇ ᴋᴡᴜɴ ᴛᴏɴɢ
Saturn ⋆ 土星終於著陸地球了🌍

味道很夾
絕對配得上ɢᴏɴᴛʀᴀɴ ᴄʜᴇʀʀɪᴇʀ的水準

ʟᴏᴄᴀᴛɪᴏɴ:
2021-07-03 313 浏览
觀塘有好多cafe或coffee shop,今次就選擇咗係One Harbour Square嘅Saturn Coffee。雖然由地鐵站行過嚟有啲距離,但係呢度人少嘆咖啡都不錯👍🏻店員好好會問你今日想飲咩咖啡,而我就揀左手沖咖啡同Scone。Scone只係$28,都好出色好好味,手沖咖啡就$68,揀左隻酒味比較重同多層次嘅🤤大家坐左個半鐘,假日係呢度拎左電腦做下野嘆咖啡都係一個唔錯嘅地方,貪佢人少🤭不過得4個Bar枱座位,所以唔坐得太耐。
手沖咖啡
手沖咖啡
2021-06-15 225 浏览
This new café in Kwun Tong has decent coffee and great environment, found it when we were strolling about after lunch. Can work on the latte art though haha
在觀塘工作的我一直找不到一間會令我回頭光顧的質素咖啡店,接近一年,知道這家開了實體店,非常高興!土星咖啡店是自家烘焙咖啡豆起家,在未開實店也有光顧幾次他們家的drip bag🤟🏻🤟🏻他們主打咖啡與輕食,並沒有提供熱食,雖然對咖啡不是很專業,普遍大家都跟我一樣,回頭還是沒有下次🤣(我是前者!)第一次和朋友三人同行店主了解我們喜好後幫我選了不同的咖啡分別點了White$38Belgium Mocha$48Hojicha latte $45他們還有house blend 和其他手沖選擇還會不定期更新!首先奶啡 nutty☕️ $39味道是平衡 不是飲到途中只有奶味的那種就算喝到最後也沒有偏酸/苦澀味道拉花也沒有化開🤣很喜歡去咖啡店收集不同的拉花。☕️朋友不喝咖啡所以點的hojicha latte🍵 $45他說喝過很多的焙茶都會有粉或粒粒這杯是幼滑 很快就喝光了。🤣最後是比利時朱古力mocha🍫🍫$48原來店主親自調配比例 不是訂購的朱古力漿,(這個覺得很有誠意!!)友人讚不絕口 然後我偷了一口喝,真的是很特別的口感 ,有種像邊吃黑朱古力邊喝black 的感覺。輕食我們點了招牌的banana br

他們主打咖啡與輕食,並沒有提供熱食,

第一次和朋友三人同行
店主了解我們喜好後幫我選了不同的咖啡
分別點了White$38
Belgium Mocha$48
Hojicha latte $45
他們還有house blend 和其他手沖選擇
還會不定期更新!

首先奶啡 nutty☕️ $39

味道是平衡 不是飲到途中只有奶味的那種
就算喝到最後也沒有偏酸/苦澀味道
拉花也沒有化開🤣很喜歡去咖啡店收集不同的拉花。☕️

朋友不喝咖啡所以點的hojicha latte🍵 $45
他說喝過很多的焙茶都會有粉或粒粒
這杯是幼滑 很快就喝光了。🤣

最後是比利時朱古力mocha🍫🍫$48

原來店主親自調配比例 不是訂購的朱古力漿,
(這個覺得很有誠意!!)
友人讚不絕口 然後我偷了一口喝,
真的是很特別的口感 ,
有種像邊吃黑朱古力邊喝black 的感覺。

輕食我們點了招牌的banana bread
店主力推也沒有令我們失望,
蛋糕的濕潤程度剛好,翻熱過程也沒有令蛋糕變乾身,再配上牛油甜香,下次可以自己吃光一件。😆

店主對咖啡知識的程度非常高,
遇著不懂咖啡的我並沒有拋書包,
是個謙虛不高調的年輕人👍🏻👍🏻
在咖啡店近年比肩皆是的時候能開業守業實在不容易,
難得的是,我們三個都一致認同,會成為這裏的常客👍🏻

White
Hojicha  latte