2008-02-22 9 浏览
已經唔係第一次黎,兩次的感覺都好親切,叫了一個肉眼扒,一個羊扒,兩個都咁正。肉眼扒個邊有少少儂,又唔太儂,剛剛好,好香口。羊扒更加入口就溶那種。我老婆好欣慰。龍蝦湯夠濃夠香。係唯一杯汽水細杯左d d。服務我覺得ok,個男waitess幾好傾,但亦唔會煩著你。要佢消失時佢唔阻你。對我隻狗狗仲好好添。一個滿意的一餐,如果對面馬路的工程完成+大杯d的可樂就perfect啦。價錢唔洗HK$300。

肉眼扒個邊有少少儂,又唔太儂,剛剛好,好香口。
羊扒更加入口就溶那種。我老婆好欣慰。

龍蝦湯夠濃夠香。係唯一杯汽水細杯左d d。

2008-02-18 14 浏览
年初二黃昏時段往赤柱, 大部份餐廳亦照常營業, 不過人流較少。本來朋友訂了另一間餐廳, 但經過該餐廳時怕貨不對辦, 臨時轉移陣地。由於要早吃晚飯看煙花, 而這間店有海景和假日tea set ($98), 大家決定入內一試。三人選了牛扒、salami pizza 和香草雜菇波菜pasta。份量和正常午餐差不多, 味道不錯。牛扒夠juicy, pizza 又香又脆, 配上salami 既惹味又有食意大利pizza 的風味。Pasta 的味道適中, 菇炒過後亦香。每人食完還有一杯飲品, 幾抵食。原來赤柱用餐也有便宜的。
每人食完還有一杯飲品, 幾抵食。原來赤柱用餐也有便宜的。
2008-02-11 24 浏览
在赤柱大街看完各食店之Menu, 選擇了這裡. 有Pizza 有Rib Eye. Salami Pizza: Salami 味道很濃, pizza 皮薄, 新鮮即製, 芝士與Salami 配合得很香很野味.Rib eye: 6 成熟, 肉質很腍身, 有grill 過的味道, 亦很有肉味. 伴碟薯條頗粗身, 有些連薯皮, 很脆, 很美味.Mushroom Pesto Fettuccine: 可能食完兩款濃味的, 這款略為淡了點. 寬麵條質地不夠煙“un”. 我們約6 時進食, 只有兩台客人, 很悠閒的一餐.

我們約6 時進食, 只有兩台客人, 很悠閒的一餐.
2007-10-29 37 浏览
去到赤柱已下午4、5點,很多餐廳還有set lunch,漫無目的走到這間。先要了一個午餐,點了美式漢堡,餐飲點了Hoagaarden,加$10,可以轉大杯裝的。漢堡料好簡單,只有一塊厚半寸有多的漢堡扒,要了3成熟,非常多肉汁,連麵包也被滲透了;牛肉肉質好嫩,老公話味道有點似鹹牛肉。伴碟的炸薯條又是吃到停不了口,連皮炸的粗身薯條,非常香脆、幸好有黑醋的沙律菜,中和一點油膩感。散叫一客Carbonara,出乎意料的好,蛋汁香濃、煙肉美味,而意粉亦夠咬口。本來再想叫甜品,可惜一點也不吸引,最後去了Haagen Dazs食了三球雪榚才能滿足。
漢堡及意粉
(非会员)
2007-10-01 3 浏览
同男友黎左Stanley睇日落,夜晚係到搵野食..見到依間Sea Front好似幾抵食咁,就去試下啦。坐左係入面,不過就有d嘈,因為入面係睇波ge,不過坐出面又好似無咁舒服..嘻..我同男友大家分別叫左個餐\,佢\有個大蒜薯蓉湯,main course係牛扒,要左7成熟,不過就好似實左少少,有d薯蓉同菇做配菜咁。我個個就係煙火腿沙津,main course係羊扒,有3舊,都係7成熟,但幾林幾好食,不過每一舊都係細細舊,切6下已經食曬d羊扒..又係有d薯蓉同菇做配菜。同埋我地每人叫左杯細ge啤酒飲。
同埋我地每人叫左杯細ge啤酒飲。
2007-08-23 9 浏览
8月22日中午,趁著返滬前還有半天時間,和妹妹到赤柱遊玩。沒想到領受了五天來香港餐飲業最惡劣的服務。正是吃飯的時候,一路走去,不知道挑哪家好。看到Seafront餐廳外的餐牌上有薄餅,又看到個外國老人穿著廚師的衣服在那邊,就選了它。事實證明表像和現實是有差距的。點了一個薄餅和肉醬意粉,並兩份冰水。薄餅是從其他餐廳叫來的,味道乏善可陳,沒有水準;意粉馬馬虎虎可算及格。兩份冰水則是從頭到尾不見蹤影,女服務生當我們是空氣一樣,眼光從不會落到我們一桌。就因為我的英文比較差或者不會講粵語嗎?服務費倒是一蚊沒少收。建議這家餐廳以後在外面立塊牌子:本餐廳只接待老外和香港人。
建議這家餐廳以後在外面立塊牌子:本餐廳只接待老外和香港人。
  這間餐廳,有歧視本地人/亞洲人之嫌。  星期日下午和兩名朋友一同去赤柱,見這間餐廳的小食餐牌吸引,所以進去。裡面大部份客人都是外國人。進去的時候一連數次有waiter問「是不是食lunch?」但很奇怪,因為那兒根本沒有分bar飯,有必要知我們是食lunch食snacks食dessert還是飲0野嗎?最奇的是,有白人來要,他們沒有問他們是不是食lunch.終於給我們安排了,又問「是不是三個都食lunch?」  已經覺得有點不妥。終於坐下,想order,待應叫極也不來,終於來了,卻黑口黑面。由於我不餓,所以我們打算先叫two set lunches,之後再一起叫甜品。我們叫了兩個set,我正想叫飲品,那waitress立即說,「得兩個set0乍,每日至少要有一個order」。語氣態度奇差,好像我們付不起錢似的。  我叫了baileys coffee,她說沒有咖啡!這樣的餐聽沒有咖啡?????fine,我說我再看看menu,她在不到一分鐘之內再回來,站在我面前,像是摧促我order似的。最後我點了iced orange tea。  食物來了,Ceasar salad用的很明顯不是高級餐廳
  這間餐廳,有歧視本地人/亞洲人之嫌。

食物來了,Ceasar salad用的很明顯不是高級餐廳用的生菜,十分"un",咬下去完全沒有清新爽脆的感覺。(注意,這個salad是HK$98)香辣茄蓉長通粉完全不香辣,味道尚可,但絶對不價HK$98。
  我的iced orange tea(HK$38)完全沒有橙味,有淡淡的茶味和甜味,但有茶渣在杯內!

我們三個都感覺到他們似乎不歡迎本來/亞洲遊客!食物也毫無特色。

我本來想給他們一句「歐洲價錢,茶餐廳品質」,但我覺得,這樣說是侮辱了香港的茶餐廳。

如果你有外國朋友來港遊玩,告訴他們不要到這間餐廳。這種價錢,他們可以在別的地方得到高三陪質素的食物和服務。
2007-01-07 16 浏览
我哋選擇了set dinner,只是$108。頭盤:GREEK SALAD OR SMOKED SALMON SALAD OR TODAY'S SOUP。主菜:我要咗lamp chop,我男友叫咗grilled salmon。餐飲:紅白酒or啤酒or汽水。環境,食物同service都很好!我們享受了一餐浪漫的dinner!
2007-01-06 7 浏览
KC先生的一幀照片, 令我回想起五年前的一個下午, 曾經在那悠閒氣氛底下, 得到一位好友的鼓勵, 再世為人。到現在還記得, 該店的炸魚薯條, 味道十分唔錯。尤其係薯條, 原本食唔曬包走左, 去到沙灘唔覺唔覺又食埋。味道唔差, 環境亦開揚, 心情唔好去坐下都幾唔錯。臨走時仲記得老細係笑笑口送我走的。當然, 如果係而家, 對面d工程唔多唔少令景觀扣分。

臨走時仲記得老細係笑笑口送我走的。

當然, 如果係而家, 對面d工程唔多唔少令景觀扣分。
2007-01-04 15 浏览
又到我們帶小狗出外逛的日子,是日見天色不錯,又涼涼的,就去了赤柱。帶小狗的話,赤柱大街都有幾多選擇。來了這裡,純粹因為這裡有位,小狗還可以坐在椅上看街,不錯。這裡有午餐套餐,連生啤一杯都只是一百蚊有找,在這地方還可接受,就要了一客炸魚薯條,另外一個招牌薄餅~Seafront Pizza。先來兩杯生啤,雖然有黑啤的選擇,但似乎是Hoagaarden適合一點。跟套餐的只細杯的1/4品脫,點到即止。兩個主菜賣相都好,尤其是薄餅,有不同顏色的沙律菜在面,色彩繽紛。炸魚大大塊,是不太厚身的鱈魚。粉漿雖厚,但都炸得鬆脆,鱈魚肉熱熱的又嫩滑,配上他他汁,真的不錯。伴碟還有炸薯條一堆,都炸得香脆,不過當然,如果是粗粗的連皮炸,還更貼題。附上紅酒醋一支,還是白醋合胃口一點。雖然成日說英國佬唔識食,但耐不時吃一下這味,也未嘗不可。這裡的不算正宗,都算美味;薄餅的底是有點實,做得不夠鬆,水準以下。沙律菜的餡料清清地,但芝士就又厚又實,這個招牌薄餅,很一般。不過喝啤酒吃薄餅及炸魚,又真的是幾適合,最後大家也多來一round。侍應人手夠多,服務也算不錯。埋單二百八十幾,吃得寫意,笑面主要是形容心情。

侍應人手夠多,服務也算不錯。

埋單二百八十幾,吃得寫意,笑面主要是形容心情。
2006-11-04 7 浏览
同男朋友入黎食晚飯.叫左半打smoky bay oyster, 兩個set dinner. 一個要羊扒同一個rib eye.Oyster比較細隻, 不過食落都幾新鮮. 加埋佢個隻醬好好食.頭盤叫左一個田園沙津同一個三文魚沙律. 呢兩個沙律D菜, 味道同大少都係一樣, 唯一唔同就係差左果兩片三文魚. 羊扒同個肉眼扒都好好食. 不過我覺得最好食都係伴碟果D薯蓉.

(非会员)
2006-10-29 9 浏览
My bf and i ordered 2 set dinner, the seafood with vegetable and the pizza. The soup is ok, the salad dressing is good, the red wine is fine, not too dry, and my bf ordered a huge size of beer (the cup size just like my face and just $55) with fruity taste. The seafood is great, it included 2 kinds of fish fillets, one is salmon and the other one is unknown...(haha...coz we dont' know), prawn and scallops with grilled mixed vegetables. Actually both of us are scared to have fish fillet, but we can say that it is delicious. The texture of the fish fillets are good, and are fresh with good taste. The cheese of the pizza is good, smell not stongly. And just $360.
2006-09-10 4 浏览
昨晚叫左一個海鮮薄餅, D味都唔錯, 不過個餅底硬左少少. 一個田園沙律, 有D菜就麻麻地, 可能我唔仲意果陣味喇, 我個朋友就話唔錯囉.一客蕃茄湯湯,都有蕃茄味,都OK架一碟燒雞胸伴薯菜, D雞胸好似唔夠味,不過不失喇.半打Daz. 生蠔, 唔係太腥, 都幾好食, 平時酒店果D我都唔多食架再包埋兩杯野飲,我地叫左一杯檸什及一杯橙什,不過檸什太酸麻麻地, 橙什甜D好飲好多是次消費$356.00
昨晚叫左
一個海鮮薄餅, D味都唔錯, 不過個餅底硬左少少.
一客蕃茄湯湯,都有蕃茄味,都OK架
一碟燒雞胸伴薯菜, D雞胸好似唔夠味,不過不失喇.
是次消費$356.00
2006-08-14 13 浏览
今日好熱呀,突然間想入赤柱Happy Hour,雖然好多人,但一杯冰涼o既啤酒落肚就沖走晒悶熱o既感覺,我o地仲要叫o左杯特大size添,飲飲吓,見倒有蠔食,雖然唔係White Pearl或者Belon,但見倒$106/6pcs好似唔太貴就有o的心郁郁,品種有Smoky Bay同Pacific Island,我o地叫o左Smoky Bay,本應冇咩寄望,點知有驚喜!起碼有我最鍾意o既海水味,夠咸夠深水,食完仲有餘香添!
2006-05-16 6 浏览
14 May 2006 (Sun) - 晚飯雖然今日係母親節,但係亦係我哋一班同學連阿sir既聚舊日子,一啲都唔希場,都有成17個人in total,黎呢度既原因為其中一個同學喺度做part-time,所以都有discount...我哋叫咗好多好多嘢食,又叫咗好多有酒精既飲品,因為話係$150一位任食任飲,當然呢間嘢本身係冇呢樣任食設備...不過最後埋單都多過呢個數... 可能再加少少額外service charge 掛?我自己都己經飲咗杯cocktail同一杯紅酒,其他人見個個都係飲酒囉.. 所以都ok既!小食有炸魷魚(聽聞係呢度出名既),仲有炸鷄翼,薯條,唔知咩丸,沙律,仲有幾種小食,而頭盆有pizza,牛扒,羊扒,意粉三款,仲有鵝肝沙律.... 我以上所講既嘢都係每樣三碟.. 真係好多嘢食,其實我哋並冇叫過嘢,全部都係我哋個同學同佢喺嗰度做既waiter同事搞掂晒,嘢飲就自己叫!樣樣嘢都好好味,可能好肚餓既關係,個牛扒我覺得好好味,鵝肝固之然係一流,墨汁意粉好彈牙,不過我都係鍾意個肉醬意粉多啲!咁既三個鐘聚會,又食到飽飽,真既好滿足!雖然跟住位位要$173,不過我諗有咁多嘢食,又
14 May 2006 (Sun) - 晚飯

咁既三個鐘聚會,又食到飽飽,真既好滿足!雖然跟住位位要$173,不過我諗有咁多嘢食,又有酒飲都算唔錯!其實我以前都去過兩次,但係並唔係星期六日,我個friend要weekend至喺度,所以撞唔到佢,下次等weedend 去就有discount 啦!嘻~~