2021-08-14 558 浏览
週末早上睇完醫生新都會未有太多餐廳開咗門見simplylife座位闊落又有bunch set就入去嘆下由門口greeting、寫表到安排入座、落單都超有效率係你睇得出員工數目唔係特別多但個個見步如飛唔會扮睇你唔到😂落單無耐即有湯+麵包送上個湯好濃仲有簿簿一片芝士喺面好飲👍期間前方有人跌咗嘢特別想讚齊陰女待應反應極快一轉身就拎咗掃把處理好過幾秒有人要儲八達通分佢又即拎機閃身到達真心欣賞本來我碟手工黑醋粉應該漏咗單但我見等咗10分鐘jei…飲多幾啖咖啡再追但見有個男待應篤下部機應該知咩事那位齊陰女亦主動出聲問我咁我就配合下啦🤣幾聲唔好意思後我的主菜送達了黑醋比想像更酸雞肉比預期更少但今早我看到你哋用心超班嘅服務我仍好滿意💕希望你哋公司見到你哋嘅好真係好難得
週末
早上睇完醫生
新都會未有太多餐廳開咗門
見simplylife座位闊落又有bunch set
就入去嘆下
由門口greeting、寫表到安排入座、落單
都超有效率

過幾秒有人要儲八達通分
佢又即拎機閃身到達
真心欣賞
本來我碟手工黑醋粉應該漏咗單
但我見等咗10分鐘jei…
飲多幾啖咖啡再追

我仍好滿意💕
希望你哋公司見到你哋嘅好
真係好難得

2021-08-09 496 浏览
周末和草子去了SIMPLYLIFE吃BRUNCH,$135 包餐湯/ 沙律 + 主菜+ 餐飲用餐時間只有75分鐘今次被安排在落地大玻璃旁,雖然都是城景,但是日光照下來,總是讓人心情開朗雞肉磨菇水牛芝士薄餅一上桌,份量很大,真的是”薄”的薄餅雞肉份量都算多,不過味道偏淡草子點了餐茶,芒果熱情果茶,她說一般。啤酒脆漿炸青衣魚柳,薯條,柑橘椰菜絲沙律炸魚柳的粉漿很厚實,魚肉口感一般。薯條不過不失。這主菜最好吃竟然是柑橘椰菜絲沙律,酸酸甜甜很開胃。下次來SIMPLYLIFE 還是主打甜品,他們的主菜真的一般般。
用餐時間只有75分鐘

雞肉磨菇水牛芝士薄餅
一上桌,份量很大,真的是”薄”的薄餅
雞肉份量都算多,不過味道偏淡
草子點了餐茶,芒果熱情果茶,她說一般。
雞肉磨菇水牛芝士薄餅

啤酒脆漿炸青衣魚柳,薯條,柑橘椰菜絲沙律
啤酒脆漿炸青衣魚柳,薯條,柑橘椰菜絲沙律

2021-08-07
2021-08-03 762 浏览
呢間cafe之前見每逢假期都好多人排隊,終於喺上星期六試左個下午茶,原來星期六日有特別限制會限時六十分鐘離坐的,當然以做生意嘅角度嚟講都係無可厚非,講返嘢食我就order咗個車打芝士漢堡伴香辣薯條配果茶,女友就order左墨西哥薄餅配雞肉伴香辣薯條配鮮奶咖啡,我地覺得整體食物味道同水準就普普通通不過不失,呢度環境就夠曬光猛可能牆身係落地玻璃嘅關係,價錢就唔算平但又唔算好貴,但如果要排好耐隊先入倒嚟食嘅話,咁我就未必會揀呢度了。
2021-07-31
2021-08-02 443 浏览
份量唔夠多,有雞胸,細的2舊烤薯,其實食品出有Parma ham 可能係雞胸表面個塊脆片如果要包餐湯同細沙律,要$98加一佢杯野飲,芒果水蜜桃茶,偏甜惟環境不錯,可由高處望下去可能餐廳是食品牌不過佢d 蛋糕,係出面望係唔錯
份量唔夠多,有雞胸,細的2舊烤薯,
其實食品出有Parma ham
可能係雞胸表面個塊脆片
如果要包餐湯同細沙律,要$98加一
佢杯野飲,芒果水蜜桃茶,偏甜
惟環境不錯,可由高處望下去
可能餐廳是食品牌
不過佢d 蛋糕,係出面望係唔錯
2021-07-29
2021-07-23 1202 浏览
叫左2個SET, SET 1:雜菌Pasta。賣相普通, 顏色唔靚。重點係唔好食, 唔推薦食。SET 2:牛肉漢堡賣相幾好, 味道都唔錯,  值回票價。沙律反而出色。正!環境:幾好,唔洗等,即刻有位。
叫左2個SET,
SET 1:

SET 2:
牛肉漢堡
賣相幾好, 味道都唔錯,  值回票價。

沙律反而出色。正!

環境:
幾好,唔洗等,即刻有位。
2021-07-14
2021-07-01 1138 浏览
位於📍葵芳新都會廣場嘅simplylife Bakery Cafe,環境一流,裝修格局開陽,又個落地大玻璃,想有一個悠閒嘅下午,係一個唔錯嘅選擇!🥳 啱晒大家嚟一個愉快嘅聚會。小編今次揀咗下午茶時段去,都要排幾張枱,建議可以早少少入去,之後可以坐一個晏就😝,佢主打嘅輕食賣相都唔錯😚,今次就叫咗個烤酸種麵包配蘑菇,菠菜,哥達芝士,再加埋個青蘋果沙律,感覺幾清新🤩,亦都適合鍾意素食嘅朋友。之後再叫咗杯拿鐵咖啡,有一個小拉花,味道其實一般,唔算太特別😖。總括而言,如果想休閒地過一天,又或者係葵涌廣場掃完街,係一個唔錯嘅選擇。環境舒適,無限入座時間😙,而且仲有各式各樣嘅麵包同蛋糕俾大家選擇。不紡同朋友嚟spend one day!😜人均消費:50-100/ head

人均消費:50-100/ head
2021-06-23 807 浏览
位於葵芳既新都會廣場,響新界西既商場黎計消費力相對較高,所以好自然同隔離葵涌廣場比較,用餐既價錢絕對無得比。但如果要坐得舒服傾下計,又想要開揚景同充足光線去滋潤自己,而同時下午茶價錢又要合理既話,Simplylife都係一個唔錯既選擇。剛巧早放而同朋友經過,見到下午茶全部餐都係劃一價$52 (加一後$57),款式都還可以之下就坐低左。自己就點選左哥達芝士雞肉漢堡配香辣薯條;朋友就點選了手工蛋糕 (手工蛋糕既意思就係響出面蛋糕櫃任選1件蛋糕,而朋友就決定試試哈蜜瓜伯爵茶蛋糕)。唔駛10分鐘,雞肉漢堡就已經出現響我面前喇。可能係下午茶既關係,個漢堡相對係比較細 (大約係平時午餐漢堡既一半左右),但因為下午茶既關係都可以接受既;咬落去原來製法係類似手撕雞形式既漢堡,而芝士好滑而令雞肉既味道唔會太單調。而香辣薯條唔算太辣既,不過食落去會比較硬身,盡量連茄汁一齊享用會比較舒服。同埋朋友既蛋糕都到枱了。蛋糕以清新為主,雖然唔係太食到哈密瓜既味道,而伯爵茶相對味道比較突出下,Cream亦唔太油膩而搶走茶味,所以都係唔錯既選擇。坦白講食物既份量唔算太大份,而同時整個下午茶既菜式不外乎薄餅﹑麵包﹑漢堡及

坦白講食物既份量唔算太大份,而同時整個下午茶既菜式不外乎薄餅﹑麵包﹑漢堡及蛋糕。但環境比較開揚,令大家就算坐得比較近既情況下,大家傾計既聲音都唔會焗住而嘈吵,會令你既用餐體驗增加唔少呢!
2021-04-29
2021-06-15 913 浏览
假日來食個 brunch set,幸運地今日係蘑菇湯,好好飲,而且好喜歡呢度d麵包,環境好開揚,透光度高,只係時時都好多人,會比較嘈,家庭或朋友聚會都幾岩。Brunch set有湯/沙律,會跟件麵包,主食及飲品。我仲點多件蛋糕,其實我為蛋糕而來。車打芝士牛肉漢堡配牛油果醬牛肉多肉汁,質感鬆化,味道濃郁,加埋牛油果醬同車打芝士,味道更濃更有飽足感,配醃酸洋蔥絲,爽脆消膩。白酒煮蜆辣肉腸手製扁意粉酒味唔太突出,但蜆肉幾大隻,飽滿鮮爽,配微辣帶油香的辣肉腸,添加不少咸香,意粉煮得保持彈牙口感。蘑菇湯配麵包夠哂熱,而且蘑菇味重,仲有粒粒蘑菇口感,味道唔會太咸。麵包係法包口感,外脆內有彈性,麵包好香亦很有咬勁。紅桑子特濃朱古力蛋糕賣相吸引,朱古力味濃厚香滑,加酸甜紅桑子jelly中和甜度,又可減膩,蛋糕片鬆軟濕潤,最底的朱古力果仁最美味,香甜可口。蛋糕款式真係好多,而且賣相吸引,味道都很好,最抵食都係tea time來食。

車打芝士牛肉漢堡配牛油果醬

白酒煮蜆辣肉腸手製扁意粉

蘑菇湯配麵包

紅桑子特濃朱古力蛋糕

2021-05-23
2021-05-17 2158 浏览
之前有來過Simplylife吃晚餐,每位價錢大概$150-$300,食物質素不錯。現在有$52下午茶套餐,真的很便宜,所以不少人會排隊吃。終於和朋友去吃了,餐廳很多客人,但等位也不用很久。下午茶的食物都是即叫即做,上菜時漢堡還是熱的,芝士也可以拉絲。漢堡扒肉很厚,偏實,牛肉味不算很重。薯條很香、很好味,一點也不辣。作為下午茶,這個漢堡份量剛剛好,很飽肚。推薦指數: 3/5.Simplylife的麵包一直都很好吃,這個烤酸種麵包也是。以多士的做法,把麵包烤得外脆內軟。我很喜歡這種配搭,蘑菇很香,加上可以很多可以拉絲的芝士。真的很好吃,我也很推薦。配搭的青蘋果沙律則賣相普通,青蘋果不多,卻很多苦苦的沙律菜,但沙律很解膩。推薦指數: 4/5.套餐配的冰茶,味道是會跟季節改變的。今次是荔枝冰茶,荔枝味不是很重,有茶味。我認為味道還不錯,朋友就不太喜歡,但我仍建議大家點冰茶,因為是Simplylife獨有的餐飲。推薦指數: 3/5.下午茶當然要吃甜品,之前我也有吃過Simplylife的幾款蛋糕,有些好吃,有些味道特別但我不喜歡。因為吃完下午茶套餐已經很飽,所以我們只點了一件「法式綠茶茉莉班戟
車打芝士煙肉牛肉漢堡伴香辣薯條

推薦指數: 3/5
烤酸種麵包配蘑菇、菠菜、哥達芝士伴青蘋果沙律

推薦指數: 4/5
荔枝冰茶

推薦指數: 3/5
法式綠茶茉莉班戟蛋糕

下午茶當然要吃甜品,之前我也有吃過Simplylife的幾款蛋糕,有些好吃,有些味道特別但我不喜歡。因為吃完下午茶套餐已經很飽,所以我們只點了一件「法式綠茶茉莉班戟蛋糕」。味道很香,不會太甜,cream做得不錯,而我最喜歡是那些餅乾碎。
推薦指數: 3.5/5

2021-04-10
烤酸種麵包配蘑菇、菠菜、哥達芝士伴青蘋果沙律
法式綠茶茉莉班戟蛋糕
2021-05-02 1355 浏览
去親葵芳行街都係掃街食吓小食行吓街咁樣間中都想坐低唞吓傾吓計有一次意外同朋友發現呢間餐廳🍴見到佢哋下午茶兩點至2:30開始四十幾$50有一個下午茶包一個蛋糕同埋飲品,價錢唔算好貴喎咁就可以試吓啦~而且睇落環境開陽對住街有落地玻璃都唔錯平日嘅話就好似2:00開始個下午茶☕️如果星期六日嘅話都一樣有呢個優惠不過時間就會更改為兩點定唔知三點諗住同男朋友去食吓 準時兩點鐘到,點知大鑊,好多人排隊 我哋即刻攞飛,原來好多人已經係一點幾嘅時候攞咗飛啦,我哋等咗45分鐘先至入到去😭😭職員同我講用餐時間60分鐘,啲態度好差,其實佢唔同我講用餐時間60分鐘我食完就會走,但係佢咁差態度同我講🤧我就同你坐夠60分鐘你哋千祈唔好叫嗰個是日冰茶,好難飲叫咗小冰都好多冰,又無味其實蛋糕嘅水準係正常嘅,蛋糕影相都幾靚嘅咖啡嘅水準正常,不過你唔使諗住喺呢間餐廳入面可以打卡,因為左右隔離全部都係其他客人想搵個位靚少少都冇
去親葵芳行街都係掃街
食吓小食行吓街咁樣
間中都想坐低唞吓傾吓計

有一次意外同朋友發現呢間餐廳🍴
見到佢哋下午茶兩點至2:30開始
四十幾$50有一個下午茶包一個蛋糕同埋飲品
,價錢唔算好貴喎
咁就可以試吓啦~

而且睇落環境開陽對住街有落地玻璃都唔錯

平日嘅話就好似2:00開始個下午茶☕️

如果星期六日嘅話都一樣有呢個優惠
不過時間就會更改為兩點定唔知三點

諗住同男朋友去食吓 準時兩點鐘到,
點知大鑊,好多人排隊 我哋即刻攞飛,
原來好多人已經係一點幾嘅時候攞咗飛啦,
我哋等咗45分鐘先至入到去😭😭

職員同我講用餐時間60分鐘,
啲態度好差,
其實佢唔同我講用餐時間60分鐘
我食完就會走,但係佢咁差態度同我講🤧
我就同你坐夠60分鐘

你哋千祈唔好叫嗰個是日冰茶,好難飲
叫咗小冰都好多冰,又無味

其實蛋糕嘅水準係正常嘅,蛋糕影相都幾靚嘅
咖啡嘅水準正常,
不過你唔使諗住喺呢間餐廳入面可以打卡,
因為左右隔離全部都係其他客人
想搵個位靚少少都冇

2021-04-25 1360 浏览
星期日中午,一家三口睡醒出去覓食!可能今天比以往早左d,周圍食肆都排長龍見到Simplylife吾係好多人等,咪拎飛等下!好快入得去,環境一流,但我哋坐左係角落頭,位置冇坐係玻璃窗隔離甘正,但都吾錯!食物味道😏:沙律味道偏酸,雞肉漢堡有啲乾,白酒意粉一般般(偏淡)piazza 味道ok 服務態度:有啲ok.有啲......環境:好舒服😌值得黎試,坐下...浪漫下...P.s:食到最後發現佢哋冇比湯我地,只上左一份沙律🥗但由於食物份量夠多,所以冇追,由佢......想食環境就試下,不妨一試
星期日中午,一家三口睡醒出去覓食!
可能今天比以往早左d,周圍食肆都排長龍
食物味道😏:
服務態度:有啲ok.有啲......
環境:好舒服😌值得黎試,坐下...浪漫下...

想食環境就試下,不妨一試

2021-04-23 1144 浏览
下雨天的星期四,上街心情也没有多少,可是住九龍灣的朋友說要過來逛一下街,那也只好捨命陪女子。逛前當然要吃飽,所以回到Simply life。閒日人也真多,要等差不多30張枱,幸好周圍有野行下,否則時間不知怎打發。入座即點了個all day breakfast,原想再點,可是我們都不太餓,且留肚食這裏的蛋糕。但估唔到All day breakfast 的份量也真大!而且跟餐有沙律/餐嘅湯和餐包。全日早餐有炒蛋、香腸、煙肉、茄汁豆、番茄、麵包、蘑菇等。堆頭也真不少~味道也真不錯!蛋糕點了兩件,最想食的味道售罄,那只好點其餘的味。朱古力和伯爵茶。朱古力味夠濃郁,甜度剛好,配水果茶食剛好。至於朋友則喜愛他的哈密瓜伯爵茶,因為他是哈蜜瓜控。這裏其實下午茶最抵食,可惜我們早到了,下次要再黎食下午茶!

2021-02-10
午餐
我們三大兩小入坐,午餐時間,有人等位,但不算多!一入坐已提醒我們用膳時間只有一小時,我們自覺都有點不夠時間吃,但耐何小朋友想吃,照入!今次的食物質素尙合格,all day breakfast 好大份,正常兩份食都夠,而鱸魚這一個餐就大約是all day breakfast 的三份一,男人食一定不夠飽。另外,餐飲一定要飲佢地嘅特飲,連咖啡都要加錢,實在有一點.......但時辰到趕客走嘅行為,實在太明顯,太唔適合作為一間「有少少格調」嘅餐廳所應有的服務態度,敬希留意!
2021-03-25 622 浏览
耐唔耐都會自己一個去食下野,想有me time一下😂但今次食lunch set個意粉真係大失所望..D汁係淡而無味...我自己落黑椒個d... 都挽救吾到🙃好彩d菇同雞都仲有佢本身既味😂成碟野真係.... 無水準可言我已經食過幾次利款意粉今次真係最難食既一次🙄而今次餐湯真係救返吾少分今次係南瓜湯 好滑 好濃厚好好飲👍🏻👍🏻👍🏻 餐包就不過不失喇😂野飲今次第一次試利款紅橙色?平飲佢哋既冰茶都係偏橙既今次就係編紅橙🤔但兩者味道上我覺得差別吾大吾想飲汽水/咖啡奶茶冰茶不失為好選擇亦屬間鋪既特別之處👍🏻
耐唔耐都會自己一個去食下野,
想有me time一下😂

但今次食lunch set個意粉真係大失所望..
D汁係淡而無味...
我自己落黑椒個d... 都挽救吾到🙃
Chicken  tagliatel

而今次餐湯真係救返吾少分

今次係南瓜湯 好滑 好濃厚
好好飲👍🏻👍🏻👍🏻 餐包就不過不失喇😂

野飲今次第一次試利款紅橙色?
平飲佢哋既冰茶都係偏橙既
亦屬間鋪既特別之處👍🏻

南瓜湯
南瓜湯
2021-03-24 719 浏览
之前去过九龙湾的分店,味道很不错。所以今次特地来葵芳分店吃。味道👍可是!服务员的态度十分恶劣。起初我们不小心掉了叉,出于不好意思,双手递给侍应并说了不好意思,可侍应(女:个子矮,没戴眼镜身穿蓝色制服,还有一个男人高高瘦瘦同样穿着蓝色制服) 一脸不爽的样子。这就算了!!我们还没吃完,女侍应(眼神犀利)便甩了单过来告诉我们够钟了!!!进场的时候根本没有人提醒过我们有限时(刚好一个小时),而且我们走时门口并没有人等位,甚至内场还有空位!!!(我们起初也是很不好意思,以为门口排队,小朋友未吃完也算了立马买单走了)我想说 美心这么大的招牌,味道很👍可是餐厅不光讲究食物味道更看重服务态度。这样的服务态度真是让人扫兴。花钱找不愉快吗?没有要求顾客至上但不论做各行各业请学会互相尊重!!
2021-03-23
  • 南瓜湯