2022-01-16 278 浏览
We always wanted to try this place but always a queue but since we had to go to Prince Edwards in the morning, might as well give it a try.I ordered a full breakfast and a prawn croissant With hazelnuts latte (ice) and rose latte (hot)Wow the breakfast was so big I couldn’t get a dessertMy partner was really impressed with the coffee and she say she will definitely return

《#Japanese_taltal | #Mongkok_taltal 》🇭🇰 𝕊𝕠𝕟𝕚𝕒 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖 @ 𝕄𝕠𝕟𝕘 𝕂𝕠𝕜喺Moko搵緊Tea嘅地方時候,見到一間略帶點vintage 昭和風格嘅Cafe☕️原來係來自日本嘅過江龍,有超過半世紀歷史嘅喫茶店!咖啡店招牌係虹吸咖啡,留返下次試吓😋❥ 喫茶店原味鬆餅 𝐇𝐨𝐭 𝐂𝐚𝐤𝐞 $𝟓𝟖 (+$𝟏𝟎 自家製果醬)必點✨一塊脹卜卜完美無瑕外表嘅Hot Cake,灑上糖粉、放上牛油,胃口大開!牛油慢慢溶化,淋上楓糖漿,一切開Hot Cake中間鬆軟,食落唔會好頂肚又唔會漿住個口😋配埋佢哋自家雜莓果醬🍯更好食!❥ 蝦肉牛油果日式牛角包 𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧 𝐂𝐫𝐨𝐢𝐬𝐬𝐚𝐧𝐭 $𝟕𝟖份量十足嘅牛角包🥐中間夾滿蝦肉、牛油果同沙律菜,配落酥脆嘅牛角包,都幾飽肚!❥ 抹茶焗芝士蛋糕 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞 $𝟒𝟖———📍 Shop 52, MTR/F, MOKO, 193 Prince Edward Road West, Mong Kok | 旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場MTR層M52號舖💰 ᴘʀɪᴄᴇ ᴘ

喫茶店原味鬆餅

喫茶店原味鬆餅
蝦肉牛油果日式牛角包
抹茶焗芝士蛋糕
2021-12-26 404 浏览
之前見人介紹呢間cafe係中環 原來旺角moko都有啊👻 我係一心為布丁🍮而來😍. 忌廉焦糖吉士布丁🍮 . $38單點$38 但如果甜品餐就$65, 配一杯$40飲品 望落超吸睛😍 上面cream好軟又綿 入口即溶 布丁好滑溜 配埋焦糖吉士汁好甜但唔膩👻 . 焙茶梳乎厘芝士蛋糕🍰 . $48蛋糕賣相唔錯 可惜食落口感無我想像中嘅日式芝士蛋糕 係比較實淨嘅芝士蛋糕不過有少少碎🤣 焙茶味都算濃 但芝士味唔算出 有少少失望🥲. 海鮮咖喱扁意粉🍝 . $128其實話海鮮 實質係有埋牛肉 牛肉都算淋 食落個味有啲似牛肉乾🤣 咖喱汁幾香甜惹味 可惜唔夠多 同意粉比例爭咗啲 海洋就有墨魚仔 魷魚 蜆肉 同青口 比較普通. Hazelnut latte ☕️. $38正常發揮 不過不失😂最推介只有布丁😂😂其他尚算ok 實則佢以甜品為主 食dinner就唔多款揀😌

. 忌廉焦糖吉士布丁🍮 . $38

. 焙茶梳乎厘芝士蛋糕🍰 . $48

. 海鮮咖喱扁意粉🍝 . $128

. Hazelnut latte ☕️. $38
正常發揮 不過不失😂

• 忌廉焦糖吉士布丁
☞ 呢間位於旺角MOKO嘅日式cafe一直都想試好耐!入面都幾細淨係得幾張枱,不過好彩weekend tea time時間都唔算等咗好耐,大約等咗15分鐘左右就入得。🍴蝦肉牛油果日式牛角包($78)❖ 牛角包食落都好鬆軟,有好香嘅牛油味。蝦肉正正常常無乜腥味,牛油果偏熟,唔會食到好生嘅口感。整體不過不失~🍴喫茶店原味鬆餅($58)❖ 想試呢個好耐!不過見到實物有啲失望,開頭expect佢會係好似hotcake咁口感好鬆軟,雖然食落好香蛋味,可惜嘅係食落覺得好乾好實😢唔係我想食個種口感😭🍴焙茶梳乎厘芝士蛋糕($48)❖ 本身想試埋佢個布甸,不過賣晒😖咁就嗌埋呢個試吓。Cheesecake個texture好散,唔係平時食開個種日式cheesecake嘅口感。不過就好重芝士味,相反焙茶味就非常淡,呢個都係試一次就夠🤫

🍴蝦肉牛油果日式牛角包($78)

🍴喫茶店原味鬆餅($58)

🍴焙茶梳乎厘芝士蛋糕($48)
2021-12-04 324 浏览
早上11點到要等位,餐廳比較細,但重點係人手不足,拎位同樓面是同一個人,企係到等左10分鐘先得閒俾飛,比較慢。叫了洋色all day breakfast and 牛油果大蝦牛角包,all day breakfast係大份既,而且腸係幾好食,脆皮而且有隻係辣辣地,但牛油果大蝦牛角包真心失望⋯⋯要讚既係牛角包真係好大個,食完係會飽既,但送上黎即刻食都係凍既….我未試過在餐廳用膳pastry會唔整熱…而且配料味道亦很普通,飲品就紫薯鮮奶和抹茶鮮奶,兩杯都麻麻地,拉花就幾特別既,但無咩味道,只飲到奶味。芝士蛋糕就幾好食,唔係硬身既,食落其實好似軟身既muffin,但味道唔錯唔會好滯。但最後發現印單是印錯錢,總數差不多一樣,但食物價錢亂入,需要留意下。

2021-11-28
即係咁,前排見網上介紹,日式復古咖啡廳,靚餐具、靚環境、靚食物。講到咁,點可以唔會一會佢,仲要係過江龍😍一去到,同朋友企喺門口,無人serve,無人理。明明咁細個舖面有4-6個staff🥲 有幾個見倒我哋,然後轉身繼續傾偈... 不過最後都入倒去嘅😂Openrice個個都食布甸,我緊係都要試!嚟到就係咁樣😂🤯 餐具係幾靚嘅😀勸大家,如果想打卡,可以考慮其他地方☺️💖
即係咁,

忌廉焦糖吉士布甸

餐具係幾靚嘅😀

勸大家,如果想打卡,可以考慮其他地方☺️💖

下午茶
2021-11-23 152 浏览
日本嘅裝修好有日本feel,但服務質素完全做唔到, 浪費咗個品牌。 食物質素一般, 牛角包冇預期中咁好食, 杯咖啡真係好一般。 個餐牌用到梅梅爛爛都唔去更换, 喺日本絕對冇可能發生。 個侍應點餐嘅時候用單手撳住客人張枱,冇manner。 原本抱住期望去食但係完全失望, 我相信係香港唔會再有下次。
2021-11-14 215 浏览
地點都好方便,就係Moko地下個層,環境都唔錯,不過食物比想像中有啲平平無奇。我哋係食完lunch再黎,所以唔係叫好多野。🔸梳乎厘芝士蛋糕賣相同味道都好普通😂 唔係特別鬆軟🥲🔸忌廉焦糖吉士布丁布丁有蛋香味🥚口感幾滑,值得一試😂🔸Flat White & Americano拉花拉得好醜😂 兩杯咖啡味道一般🙆🏻‍♀️

我哋係食完lunch再黎,所以唔係叫好多野。
🔸梳乎厘芝士蛋糕
賣相同味道都好普通😂 唔係特別鬆軟🥲

🔸忌廉焦糖吉士布丁
布丁有蛋香味🥚口感幾滑,值得一試😂

🔸Flat White & Americano
拉花拉得好醜😂 兩杯咖啡味道一般🙆🏻‍♀️
2021-11-13 204 浏览
-今日同張生一齊去左旺角Moko ,一嚐嚟至日本京都嘅Sonia Coffee☕️💕 下晏5點去到都要排差唔多大半個鐘,想試嘅真係要練吓腳骨力先🤣-入面嘅裝修行昭和華麗風,感覺沉實,我哋一嚟當然要試吓佢嘅咖啡,提提大家,店內有好多店主喺世界各地搜集嘅靚靚咖啡杯,記住主動問侍應想自己揀杯,因唔問佢哋會比返普通杯比大家😅 果日我地隔離檯啲客人都問點解我地個杯咁靚,而佢哋冇🥲 我明,如果冇真係有小小失落,記住落單前問啊✌🏻💕-Rose Latte好香啊🌹 我專登配返個少女心滿滿嘅西式茶杯🌸 影相超靚,味道亦都唔錯,講真價錢同飲*巴克差唔多,我覺得感覺好好多❤️ 玫瑰味唔係香精味,而且後段真係有咖啡餘韻,值得推薦😉🌸-我哋叫左個溏心蛋碎蛋沙律三文治,比想像中好食得多,丹麥吐司烘到好香脆,碎蛋沙律味道好夾好開胃🤤 完全喜出望外 💕 唔只咖啡,連食物都有一定水準❤️-鮮忌廉焦糖布丁本身打卡一流,但我果個好似遇到啲意外🥲 不過好彩味道都比預想中好😬 而且布丁焦糖味好香濃,布丁口感綿密🤗 我勁想食多一個🥲 配埋咖啡簡直絕配,苦澀同香甜交織咗一個完美嘅下午茶✌🏻😆

2021-11-01
下午茶
  • 忌廉焦糖吉士布丁
  • 虹吸咖啡
2021-11-06 214 浏览
星期六2:00到拎位,等到2:15入到去坐,其實等候時間算快。一路等位已諗好食咩,一座低叫左個牛油果三文魚牛角包+凍焦糖咖啡。友人叫左個茶餐配熱紫薯latte。結果野食等左大半個鐘到,唔好問野食味道點,係我真係食唔到有味,沙律好似冇落汁,牛角包唔夠熱和脆,我估個包冇再焗過。一個好普通的牛角包。一路食其實口已經好乾,結果等左45分鐘杯野飲仲未到😩。。。隔離枱遲入座野食都齊晒!中間問左個waiter 三次,結果都話在做緊。。老實講,完全體驗唔到有任何服務。餐廳可能係新開業,傳單流程未算熟,不過我和友人都係失望而回。👋🏻

2021-11-01 185 浏览
今日同朋友去旺角入咗呢間Cafe店食午餐,感覺好似去咗日本餐廳🥰🥰🥰店員服務細心有禮👍🏻👍🏻👍🏻我叫咗洋風全日早餐,樣樣都有啲,佢個牛角包真係好好食,好香牛油味,麵包質感好煙煙銀銀😋😋😋松露炒蛋都好好味,又香又滑😍😍😍其餘嘅都係正常味道冇乜大特別,仲有叫咗海鮮日式咖喱扁意粉,都係味道一般,咖喱不太辣,甜甜的味道,不過不失,之後叫咗杯鮮奶咖啡同焦糖咖啡,咖啡好飲,味道啱啱好,整體下次都會再去☺️☺️☺️
2021-10-21 153 浏览
諗住輕鬆啲食過早小小嘅午餐。先睇咗d食評先,都諗住降低expectations入去試吓。但係出來嘅效果真係一個 super 💔 surprise 😂🤣😅🥲個咖啡嘅味道我自己覺得ok 嘅,我嗌左cappuccino. 不過個賣相就同大家鋪出嚟嗰啲好唔同-冇pattern 嘅 ☕️升級左牛角包嘅早餐就更加特別,個牛角包升級左都話晒比多$15 ,個感覺似買返嚟叮翻熱…… 扁晒咁樣! 🥐 呢個emoji 個樣仲靚🤭 咁就白白浪費咗百幾蚊一個早餐😉 唔緊要正面咁樣去睇 - 百幾蚊試到啲新嘢,下次都係認真咁樣相信一啲食評😂

Upgraded  $15  扁晒🥐
唔知咩🌼的cappuccino
2021-10-18 129 浏览
估唔到星期一12點幾咩都同我講賣哂!想叫和風早餐,同我講冇哂丹麥包,已經好失望,好啦我加錢轉牛角包,點知攞過嚟係白吐司⋯⋯想叫溏心蛋蟹肉吐司,等咗好耐先話溏心蛋賣哂⋯⋯等完又等個炒蛋老到,自己整仲好食(上次食明明唔係咁!冇下次囉sorry)菇同雞肉都係凍嘅(´д`)唔係特登寫衰佢,因為第一次冇乜人嗰陣覺得好味想再嚟,但今次搞到我個frd真心嬲,所以勸大家唔好浪費時間排隊,或者有時質素好啲,博一搏?
估唔到星期一12點幾咩都同我講賣哂!
想叫溏心蛋蟹肉吐司,等咗好耐先話溏心蛋賣哂⋯⋯
菇同雞肉都係凍嘅(´д`)

2021-10-14 180 浏览
之前行新世紀都唔覺有呢一間餐廳😆呢一間日式咖啡廳的味道令到我諗起以前去到黑門市場附近嘅一間咖啡廳·伊吹🥳老公咖啡癮起🔥未食lunch都要入去飲番杯靚咖啡🤣咖啡唔錯😆老公叫咗一杯虹吸藍山咖啡💖同平時飲嘅藍山咖啡有少少唔同🙈我原本係叫薄荷朱古力但係佢嚟錯咗莫卡比我🙈不過唔緊要都幾好飲💃🏻朱古力同咖啡比例啱啱好😝跟住仲叫咗個雞蛋布甸😜奶味雞蛋味都好full不過就唔夠滑🤩喺度等緊嘅時候🤡老公問我💖覺唔覺得d野黎得好慢🤣我同佢講咪當自己去咗日本呢個係一個旅行嘅節奏🤣
之前行新世紀都唔覺有呢一間餐廳😆

咖啡唔錯😆老公叫咗一杯虹吸藍山咖啡💖
同平時飲嘅藍山咖啡有少少唔同🙈
朱古力同咖啡比例啱啱好😝
跟住仲叫咗個雞蛋布甸😜奶味雞蛋味都好full不過就唔夠滑🤩

⊹📍 𝙎𝙊𝙉𝙄𝘼 𝘾𝙊𝙁𝙁𝙀𝙀 °゚・ ᴍᴏɴɢ ᴋᴏᴋ 🇭🇰 🅒🅐🅕🅔 🅗🅞🅟🅟🅘🅝🅖// Sonia是來自日本京都有超過半世紀歷史走昭和風格的喫茶店不過香港店真的空間好細 // 🥪 𝕁𝕒𝕡𝕒𝕟𝕖𝕤𝕖 𝔹𝕠𝕚𝕝𝕕 𝔼𝕘𝕘 ℂ𝕣𝕒𝕓 𝕄𝕖𝕒𝕥 𝕊𝕒𝕝𝕒𝕕 $𝟙𝟘𝟠溏心蛋蟹肉沙律吐司其實係見之前溏心蛋蛋沙律吐司而來但轉咗menu 無 咁就揀呢個味道是不錯的 但用料唔算好豐富🍮𝕊𝕠𝕟𝕚𝕟𝕒 𝕊𝕡𝕖𝕔𝕚𝕒𝕝𝕚𝕥𝕪 ℙ𝕦𝕕𝕕𝕚𝕟𝕘 $𝟛𝟠忌廉焦糖吉士布丁好似話香港店獨家好甜好甜好甜 蛋香欠奉是近來食過最唔好吃的一個 食了半個就放棄了 ಠ_ಠ☕️ ℂ𝕙𝕠𝕔𝕠𝕝𝕒𝕥𝕖 $𝟜𝟘總結性價比唔高 ゚・*:.。. .。.:*・゚・:,。゚・:,。・:,。゚・:,。・*:.。. .。.:*・゚#Kafehoppinginhk2021#kafehopping_mongkok

📍 𝙎𝙊𝙉𝙄𝘼 𝘾𝙊𝙁𝙁𝙀𝙀 °゚・ ᴍᴏɴɢ ᴋᴏᴋ

☕️ ℂ𝕙𝕠𝕔𝕠𝕝𝕒𝕥𝕖 $𝟜𝟘

總結性價比唔高
#Kafehoppinginhk2021
#kafehopping_mongkok
$200 (早餐)