2017-08-24 120 浏览
天鴿過後,香港天氣持續酷熱!想起Citysuper 個度間Cha Cha 推出左新味道!就去試下喇!我見到好多人都係買呢隻味~無買到綠茶!但其實綠茶都真係好好食架!而佢地既新味就係近期好Hit 既白桃呀!!呢排都食左好多日本既桃!估唔到有得食埋雪糕!日本白桃牛奶軟雪糕 $48老實講,雪糕有埋牛奶好似唔係幾重桃味,加上我又覺得佢甜左d!但不防一試既!!咩都試下丫嗎!期間限定做到8月尾咋!要食就快喇!
就去試下喇!
我見到好多人都係買呢隻味~無買到綠茶!
但其實綠茶都真係好好食架!
而佢地既新味就係近期好Hit 既白桃呀!!

呢排都食左好多日本既桃!估唔到有得食埋雪糕!

日本白桃牛奶軟雪糕 $48
但不防一試既!!咩都試下丫嗎!
期間限定做到8月尾咋!要食就快喇!
2017-08-24
是晚吃完火鍋,希望解解暑熱。於是,來到時代的Sweet House Chacha吃雪糕!近來,坊間開設了不少雪糕店,口味有韓式日式和分子,顏色又有天藍粉紅,競爭相當激烈。一向主打抹茶和牛乳味軟雪糕的Sweet House Chacha,最近推出了張限定白桃口味。一份白桃軟雪糕定價$48,價錢不算便宜。但顏色來得漂亮自然,是迷人的淺粉紅色,如同剛切開的白桃外層一樣。入口帶清甜的白桃汁液香氣,相當好吃。而且,質感袋舊軟滑,做得出色。若大家問我「抹茶」、「牛奶」和「白桃」哪一款口味最值得試,就其限定特質及味道,趁夏天完結前試試吧!
白桃雪糕

白桃雪糕
2017-08-04 167 浏览
成日食完晚餐都會好想食甜品, 咁岩係銅鑼灣食完野,即刻整杯抹茶雪糕🤤平時都會嗌淨係抹茶雪糕,今次試下兩溝,加埋牛乳,睇吓食覺得點。有時淨抹茶又會有啲苦,因為佢好濃郁,好重抹茶味,啱晒我😌加埋牛乳啱啱好,可以中和一下,好味啊☺️不過之後我都會揀返淨抹茶味哈哈😋做飯後甜品啱哂啊👍🏽👍🏽👍🏽平時仲會食埋佢個抹茶紅豆吉士大判燒,好足料,除咗抹茶味好濃郁之外,同紅豆同埋吉士好夾,好好食推介啊👅👅👅

平時都會嗌淨係抹茶雪糕,
今次試下兩溝,加埋牛乳,睇吓食覺得點。

做飯後甜品啱哂啊👍🏽👍🏽👍🏽

2017-08-03 130 浏览
吃晚飯後,我與友人來到Cha Cha,打算吃我們最愛的抹茶雪糕!一走到櫃枱,便看到長長的人龍。原來,他們剛推出了白桃軟雪糕!難怪在星期四的晚上,他們也能吸引這麼多人!我們點了白桃特選軟雪糕,白桃雪糕配上兩片桃及透明Jelly。老實說,雪糕的白桃味其實不重,它仍以牛奶味作主導;白桃片頗硬,水果顯然未夠成熟;Jelly本身沒有味道,配上雪糕吃味道更佳。下次光顧,我想我仍會買抹茶雪糕,白桃雪糕,試一下便夠了!

白桃特選軟雪糕

下次光顧,我想我仍會買抹茶雪糕,白桃雪糕,試一下便夠了!
2017-07-31 158 浏览
食咗咁多年, 始終都係呢間嘅質素最平穩, 質地順滑creamy, 綠茶味夠, 地點又就腳, 食飽飯行過嚟啱啱好,yummy 😍😍😍 至於車輪餅就普普通通啦~ps 話說我打算幫呢杯雪糕影返張相, 一時攞唔切電話, 就叫雪糕姐姐幫我攞住個雪糕一陣, 我同佢講唔該對住佢笑, 佢好努力咁同我笑返一下 ( 就一下咁多 ) 😂 .. 香港人係應該要練習一下 親切嘅笑容 .. 笑下啦 😄😄😄飢point : 10/10#hungermarch #非飢詩 #飢詩
至於車輪餅就普普通通啦~
飢point : 10/10
#hungermarch #非飢詩 #飢詩
綠茶雪糕
綠茶雪糕
正常假日有許多人排隊,但我行過citysuper 剛剛好一個人都無, 即刻去點了一個扭紋雪糕加芝士火腿大判燒 set。 另外再外賣大判燒俾朋友食。我個人覺得 order set 比較抵,平少少又食到軟雪糕和 大判燒。扭紋雪糕即是雙拼,一邊係北海道牛奶雪糕,另一邊就係宇治抹茶雪糕。宇治抹茶雪糕食落有濃郁的茶味, 北海道牛奶就好重牛奶味同有d甜, 兩隻味一齊食就平衡翻甜味, 好正一定要order!我偏愛牛奶雪糕,比整個抹茶好食!至於個大判燒,芝士火腿大判燒味道還可以, 大判燒好足料, 可惜個大判燒唔夠熱!抹茶大判燒 /吉士大判燒/ 紅豆大判燒, 都係一樣, 要即使食/ 叮熱, 要熱d才好味!

我偏愛牛奶雪糕,比整個抹茶好食!

2017-07-16
  • 扭紋雪糕
2017-07-24 143 浏览
平時行city super都會有一陣香味傳黎,今次買左一個車輪餅黎醫下肚餓~~一共有10款味道大判燒,有咸味亦有甜味,另有一款焙茶吉士紅豆味。我淨係買左一個抹茶吉士紅豆大判燒($16),車輪餅拎上手仲好熱,溫度不錯~餅皮夠鬆軟, 帶有小小煙韌,有咬口,餅皮同餡料既比例恰當個人覺得抹茶吉士醬好幼滑,帶有點點抹茶香,比想像中好,亦唔會太甜,但紅豆少左啲,不過勝左好綿密💓如果朋友都在場既話,就可以一齊share一杯抹茶雪糕喇

餅皮夠鬆軟, 帶有小小煙韌,有咬口,餅皮同餡料既比例恰當

如果朋友都在場既話,就可以一齊share一杯抹茶雪糕喇
時間:星期五 9pm人數:2<< 食物 >>三重奏抹茶雪糕 ($38)宇治抹茶雪糕 ,我揀咗 waffle。上面插咗支抹茶醬,自己將佢唧喺抹茶雪糕上面。旁邊有4粒抹茶啫喱。本身以為佢有特濃配方嘅抹茶雪糕,原來只係多咗醬 & 啫喱。🤔有少少失望,不過依舊好味。<< 服務 >>得幾個人喺前面,幾分鐘就排到。叫完等一陣就有。
時間:星期五 9pm
人數:2

<< 食物 >>
三重奏抹茶雪糕 ($38)
三重奏抹茶雪糕

宇治抹茶雪糕 ,我揀咗 waffle。
上面插咗支抹茶醬,自己將佢唧喺抹茶雪糕上面。
旁邊有4粒抹茶啫喱。

本身以為佢有特濃配方嘅抹茶雪糕,
原來只係多咗醬 & 啫喱。🤔
有少少失望,
不過依舊好味。

<< 服務 >>
得幾個人喺前面,幾分鐘就排到。
叫完等一陣就有。
三重奏抹茶雪糕
3 分钟 (外卖自取)
2017-06-15 116 浏览
一見報導賣佢新出左隻特濃抹茶軟雪糕 就忍唔住即刻去試 果然都係ChaCha既抹茶雪糕最好食 佢今次特濃再加左支抹茶汁比你 同有抹茶粉係雪糕面 味濃左 不過個人口味覺得可以再濃d😋😋😋
2017-06-15 153 浏览
係city super行行下見到就想買返杯雪糕嚟食!特濃抹茶軟雪糕 $38由京都宇治抹茶粉製成的雪糕好重綠茶味!真係又滑又濃!好好食!仲有枝抹茶醬比我地自己加!啫喱唔太重綠茶味,但食落口感不錯。
係city super行行下見到就想買返杯雪糕嚟食!

特濃抹茶軟雪糕 $38
仲有枝抹茶醬比我地自己加!
啫喱唔太重綠茶味,但食落口感不錯。
微甜帶甘的抹茶雪糕食左兩份甜品都仲要食杯抹茶雪糕A2 雪糕威化杯配抹茶雪糕+白玉丸子 $40本身係配三粒丸子加紅豆我吾想食紅豆 店員姐姐勁好咁換左兩粒丸子比我><total有五粒!!好軟糯煙韌 超好食ChaCha既抹茶雪糕茶味濃厚 甜度較低 口感creamy 耐溶性高 的確吾錯相對ViaTokyo的話 這個奶味和甜度都更低 多了一層苦甘 愛茶者會回味悠長威化杯味道普通 無蛋香亦無乜牛油香 但勝在夠香脆吾鍾意食威化餅都可以轉杯裝但我就鍾意威化杯 成舊都可以食曬佢推薦like抹茶既朋友食佢頂吾順太濃抹茶味既揀抹茶牛奶味就岩岩好
微甜帶甘的抹茶雪糕

推薦like抹茶既朋友食佢
頂吾順太濃抹茶味既揀抹茶牛奶味就岩岩好
A2 雪糕威化杯配抹茶雪糕+白玉丸子
2017-05-03 338 浏览
假日的下午這裡有許多人排隊,好在有店員在櫃外預先幫客人落單,使得等候的時間唔算太長。軟雪糕同吉士有多幾個味的選擇,但我偏愛抹茶系列,所以揀咗"抹茶軟雪糕沙冰"同"抹茶吉士大判燒",綠綠哋,食落有濃郁的茶味,解咗一般甜品的甜同膩,不錯的選擇!😝
抹茶軟雪糕沙冰

抹茶吉士大判燒

2017-05-03
5 分钟 (外卖自取)
下午茶
抹茶軟雪糕沙冰
2017-05-02 150 浏览
湊肥髀去銅鑼灣,去到時代廣場逛下,經過呢間甜品店,佢當然唔放過,排隊落單,好在只有幾個人,好快到我哋,比錢後攞票等,好快出到!行去美食廣場座位坐低慢慢食!宇治抹茶牛奶雪榚扭紋豪華版($44)B4,透明膠杯,比埋紙巾,雙色雪榚塔有啲歪,雖然一半牛奶一半抹茶,但食落牛奶味搶晒,無抹茶味,雪榚軟滑,唔會過甜!紅豆蓉甜糯,白玉糰子煙韌!整體好味!店員爽手有禮!好快手落單出菜!喜歡抹茶有甘味!雖然牛奶雪榚都好味!
行去美食廣場座位坐低慢慢食!
B4

店員爽手有禮!好快手落單出菜!

喜歡抹茶有甘味!雖然牛奶雪榚都好味!
2017-05-01
2017-04-16 249 浏览
係你令我間中就會心癢癢(ღ˘⌣˘ღ)記得第一次食 SweetHouseChaCha 真係有surprise嘅感覺!$32一杯咁既份量其實都唔算貴。而且質素非常對得住價錢!甜中又帶點點茶澀味,完全同我perfect match❤️甚至比係日本食過既都更合我口味🙊不過上次去海港城嗰間分店,發現茶澀味太重,重帶少少苦有啲失望,好彩今次再食又回復返非常好印象啦!唔通真係睇分店🤔而且set餐好抵!本身好飽都買黎打包Cha cha 抹茶冰淇淋set🍦((加$11就多一個價值$15既大判燒))total HKD $43mix口味雪糕會比較平,完全抹茶味的話價錢最貴,不過抹茶控既我就係中意佢呢種帶澀味又濃甘甜味的抹茶口味!
係你令我間中就會心癢癢(ღ˘⌣˘ღ)

$32一杯咁既份量其實都唔算貴。
而且質素非常對得住價錢!

唔通真係睇分店🤔

而且set餐好抵!本身好飽都買黎打包
Cha cha 抹茶冰淇淋set🍦
((加$11就多一個價值$15既大判燒))
total HKD $43

• 抹茶雪糕
2017-03-28 163 浏览
士多啤梨牛奶雪糕😍😍.仲記得上年推出既時候覺得麻麻地 不過俾city super既店員熱情試食招待我決定落撘🤤🤤🤤.講真哩支甜筒$38都唔平 但公道d講周街都係哩個價 不過今次個士多啤梨味真係濃左好多 士多啤梨粉既粉色系真係加晒分😍😍雪糕都有4-5圈 份量一人食都幾飽 個筒都有牛油餅香 感覺好食過上年
士多啤梨牛奶雪糕😍😍