2023-07-23 829 浏览
我好喜歡港島區西環-帶cafe通常樓底高環境又闊落,落地玻璃窗睇街景,有啲地方臨近海邊,旁晚時分還可以睇到日落,感覺休閒倍增愜意。Tgif 咖啡店位於西環游泳池附近街角邊,純白色外牆好起眼,入內自然簡單木色配合植物為主裝潢風格,空間廣闊,給人一種好舒服休閒的感覺。揀選了座在窗口位置,享受著午後陽光-邊享受著食物,依種感覺滿舒服滿幸福感。燒汁澳洲牛頰肉意大利麵 + Flat White HKD103牛頰肉燜得稔到不得了,入口即化,濃郁的燒汁配意大利味道剛剛好。Flat White 味道濃郁奶泡絲滑Cinnamon Roll 肉桂捲 HK$45不錯肉桂味道不重偏淡,口感鬆軟扎實。

燒汁澳洲牛頰肉意大利麵 +Flat  White
燒汁澳洲牛頰肉意大利麵
Flat    White

Cinnamon Roll 肉桂捲 HK$45
不錯肉桂味道不重偏淡,口感鬆軟扎實。
肉桂卷
燒汁澳洲牛頰肉意大利麵 +Flat  White
燒汁澳洲牛頰肉意大利麵
Flat    White
肉桂卷
2023-07-17 571 浏览
店舖以純白、樹木、陽光為主,空間感很好,坐窗邊嘅位置好多,背後嘅大窗可以打開,感覺好悠閒。最低消費一杯飲品/食物,而且有加一收費。但係,我食完感覺很不良好,落單後等咗30分鐘先上菜,今次真係熱咖啡都變凍咖啡。跟據我觀察,唔知點解廚房係一次過出三份俾三個唔同時間叫嘅客,我最早叫,當然我係等得最耐,而且中vs英餐牌vs實物係兩回事,我可以話係好失望。*Countryside 水煮蛋燒烤菇香草慢煮雞胸肉酸種包 $128首先,外表已經令人卻步。中文餐牌係水煮蛋,英文餐牌係poached egg,實物係水波蛋嘅外表、水煮蛋嘅內在。大啡菇細細一片,煮到好乾,雞胸肉唔算好嫩,正正常常,問題在於調味係百里香味,配照燒汁0夾。其實照燒汁配蛋配菇都有啲怪。自家酸種包細片、略乾、無發酵麥香,好失望。整體就係一個配搭奇怪又好乾嘅麵包,價錢亦唔平添。Latte $40拉花靚已經加分,咖啡夠香夠熱,很好。
Countryside 水煮蛋燒烤菇香草慢煮雞胸肉酸種包

Latte $40
拉花靚已經加分,咖啡夠香夠熱,很好。
Latte
2023-06-25
Latte
2023-07-07 427 浏览
Americano ($40/另加一) .Bookmark咗兩年,呢日去開香港大學站嚟打個卡📸 空間好大,白色主調冇多餘嘅裝飾,乾淨俐落好舒服🤍個view近海皮同望住堅尼地城游泳池,大玻璃採光度高,風和日麗時幾靚,QR Code自助落單📲服務態度友善,晚上收21點比個讚👍🏻Americano偏細杯,味道啱口味;講到呢度樣樣幾好以為掂就錯晒,咖啡店去得多,咁污糟嘅廁所真係未見過😑成間舖裝潢幾靚都係徒然🫡
Americano ($40/另加一)
2023-06-23 492 浏览
本來係熟客,每個星期都會嚟一兩次雖然定價好貴,食物同埋咖啡嘅質素同價錢唔成比例,但因為附近冇乜選擇,所以都係會嚟最近問題越來越大1. 自動玻璃門壞咗,關咗我喺舖頭,搞咗10分鐘先開到,害我遲到2. 最近有一次去叫完嘢食,飲品已經上咗,隔咗20分鐘先至話我聽我想食嗰樣嘢冇,早啲講嘅話我一早走咗3. 啱啱605pm 過去,門口完全冇告示,我已經坐低咗落咗單,話俾我聽5分鐘前已經截咗單 完全趕走熟客,咁嘅價錢,但完全地服務差到一個點,大概率以後唔會再去。
本來係熟客,每個星期都會嚟一兩次

最近問題越來越大

2023-06-21 316 浏览
在等下一個聚會之前有一點點時間,走路走累了決定來這裡坐坐。其實它的正餐有很多選擇,不過為了下一餐我們決定只喝個飲料🙈 我必須說,這裡的氣氛太舒服,靠近門口的單人位置圍繞大樹而坐,看著綠色植物人都平靜起來,窗是大玻璃設計,天氣好的時候透光,溫暖又舒適。🔹Pour Over Panama  $80這裡有很多不同類型的咖啡選擇,看到林林總總的咖啡,我選擇了手沖,品嘗一下充滿酒香的巴拿馬咖啡豆。可愛的容器幫助鎖住咖啡的溫度,讓你慢慢品嚐,聞起來的確有悠悠的酒香,入口則帶熱帶水果風情,容易入口,是可以接受的酸度,後段菠蘿味都頗明顯,下次要喝另一款~~🔹粉紅西柚番石榴炭培鐵觀音 $55這杯茶賣相加了不少分,鐵觀音炭培味比較重,西柚和番石榴的味道明顯,不過沒有太多的甜,如果你想要甜甜的飲品,這杯可能不夠,但清爽度來說還是頗高的。
🔹Pour Over Panama  $80
🔹粉紅西柚番石榴炭培鐵觀音 $55
🤍好鍾意Coffee shop以全白配木嘅裝修,巨型嘅窗戶透光度極高,係度做嘢或睇書都一流!🥞為咗食甜品都係3點後先過嚟,下次想試埋正餐🤤甜品係You make my heart melt,水果新鮮鮮清甜,Pancake 口感實在,未到空氣果種梳乎厘Pancake,造型又靚,整體都唔錯!☕️Americano 同Coffee Tonic味道都正正常常~⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 6/10服務: 7/10環境: 8/10打卡: 7/10CP值: 7/10推介值:6/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

味道: 6/10
服務: 7/10
環境: 8/10
打卡: 7/10
CP值: 7/10
推介值:6/10

2023-06-05 385 浏览
環境好闊落又好多窗  感覺好舒服,冷氣温度好值得一讚,因為當日都幾熱 但個冷氣入到去係吾會超凍 但又冰冰涼涼感,好配合到全部都係窗嘅環境 吾會好似雪櫃感。服務都相當好,一坐底就俾左兩杯水同menu俾我地 好快手 要紙巾同額外醬都好熱心幫手,同埋我地坐窗邊 俾太陽曬到 想落窗簾 職員都即刻幫手處理。張枱size都吾會好細 放到2個餐2杯嘢飲仲有位,同埋wifi 個位下面有叉電插頭。嘢食選擇係超級多,上至brunch 下到 main 同 甜品都有,而且價錢合理 都好有誠意 牛肉漢堡配薯條:個樣打卡一流,配左沙律同薯條 都有埋茄汁。個burger 味道上係ok 但個牛肉就好扣分 食落係梅梅爛爛感 冇咩口感,好似落左好多面粉感。薯條係粗身 食落外脆內軟,沙律都新鮮冇咩特別 合格。 水煮蛋大啡菇雞胸酸種麵包:麵包有兩片 同埋都有用牛油煎到好硬脆,上面放左d濕嘅材料都吾會令到個包濕到爛,食到最後都仲係硬身嘅,味道上係越咬越有麵粉香 發酵味較輕,怕發酵酸味嘅人應該都接受到。雞胸好軟糯,沙律菜用左羽衣甘藍。大啡菇好juicy,加埋半熟流心蛋,世界級正。另外配左個醬,係似調左味嘅豉油,鹹鹹酸酸 好特別

水煮蛋大啡菇雞胸酸種麵包:麵包有兩片 同埋都有用牛油煎到好硬脆,上面放左d濕嘅材料都吾會令到個包濕到爛,食到最後都仲係硬身嘅,味道上係越咬越有麵粉香 發酵味較輕,怕發酵酸味嘅人應該都接受到。雞胸好軟糯,沙律菜用左羽衣甘藍。大啡菇好juicy,加埋半熟流心蛋,世界級正。另外配左個醬,係似調左味嘅豉油,鹹鹹酸酸 好特別 都好夾成個餐。

冷萃咖啡:玻璃樽裝的 另外俾冰杯 倒出黎飲。味道係較淡 帶果香 同淺淺嘅酸味,苦澀味都吾重,感覺清新,好啱夏天飲 有refresh嘅感覺。

2023-06-04
♡◌ ◍ ◯ ⊙ ◌✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬.📍TGIF𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #breadaholic_kennedytown𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_cafe.❅ 𝐒𝐜𝐡𝐨𝐨𝐥 𝐇𝐞𝐫𝐨 - 𝐇𝐨𝐦𝐞𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐒𝐨𝐲𝐦𝐢𝐥𝐤 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 ($105)❅ 𝐓𝐢𝐠𝐞𝐫 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧 𝐋𝐢𝐧𝐠𝐮𝐢𝐧𝐞 𝐢𝐧 𝐁𝐚𝐬𝐢𝐥 𝐓𝐨𝐦𝐚𝐭𝐨 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 ($105)❅ 𝐎𝐚𝐭 𝐌𝐢𝐥𝐤 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 ($40)❅ 𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧𝐨 ($35).//A spacious and simplistic cafe with warm sunlight penetrating the big windows, great for enjoying a chill Friday afternoon! Thick layers of filing, including smoked salmon, scrambled eggs and kale, are layered between two pieces of homemade soymilk toasts. First time trying these

◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬
📍TGIF
𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_cafe
❅ 𝐎𝐚𝐭 𝐌𝐢𝐥𝐤 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 ($40)
❅ 𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧𝐨 ($35)
A spacious and simplistic cafe with warm sunlight penetrating the big windows, great for enjoying a chill Friday afternoon! Thick layers of filing, including smoked salmon, scrambled eggs and kale, are layered between two pieces of homemade soymilk toasts. First time trying these and they were surprisingly good!! Really fluffy and soft in texture, with a nice milky flavour at the end of the bite!
純白色的主調與清新簡約的裝修, 四周都是偌大的玻璃窗, 很適合在溫暖的陽光下享受美好的星期五~ 三文治夾著厚厚的餡料, 用上自製的豆漿吐司, 口感很鬆軟,還帶點淡淡的奶香, 很有驚喜!Menu有很多有特色的選項和甜品, 下次可以再去試看看呢!
◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
School  Hero  -  Homemade  Soymilk  Toast
Tiger  Prawn  Linguine  in  Basil  Tomato  Sauce
Oat  Milk  Latte
Oat  Milk  Latte
2023-04-09 292 浏览
《 🍽 𝕋𝔾𝕀𝔽📍》—————————————————🤍純白風既環境好有文青feel🤍再加埋植物配搭,環境好relax🍃—————————————————👉🏻 叫左兩份Set Lunch 👈🏻---🍅🦑Tomato Seafood Risotto: ---🐮🥩Roast New Zealand BeefTenderloin Risotto: ---✨All include set drinks✨---🍶Babyccino☕️Americano———————————————👍🏻兩碟意大利飯都足料惹味🤤醬汁夠濃稠😋用料新鮮高質😚Risotto 口感微硬有嚼勁———————————————♐️ 餐廳地點:———————#tgif #西環 #西環美食 ~~~#香港美食 #食好西 #食評#好吃 #吃貨 #吃貨人生 #internationalfoodiesunite#internationalfoodiesuniteforever #美食 #美食推薦 #美食日記 #香港美食指南 #香港美食日記#香港美食地圖 #香港美食推介#香港好去處 #打卡餐廳 #打卡美食 #hkfood #foodhk #hke
《 🍽 𝕋𝔾𝕀𝔽📍》
—————————————————
🤍純白風既環境好有文青feel🤍
再加埋植物配搭,環境好relax🍃
—————————————————
#香港美食指南 #香港美食日記
#香港美食地圖 #香港美食推介
#香港好去處
#打卡餐廳 #打卡美食
#hkfood #foodhk #hkeat #hkrestaurant
#hkfoodblog #hkigfood
#hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover
2023-03-20
午餐
2023-03-22 322 浏览
一直都好想試呢間Cafe,但每次經過都見到好多人😅😅😅一於搵日一早就去試吓!星期日嘅早上,當好多人都會休息下食個Brunch嘅時間,我就決定早食早享受😎!入到TGIF,個感覺係好舒適,純白色嘅裝修,木製嘅枱櫈,會俾人感覺好清爽!同埋係朝早時間無乜人,呢個時間就最啱慢慢嘆嘅我😅餐牌雖然簡單,但入面都有細分好多唔同嘅飲品同食品!我地就叫咗Hangover killer 早午餐😊😊😊呢份早餐😆😆😆黎到好有驚喜,係驚喜好大份,應該一個人食唔哂😂😂😂有沙律🥗、腸、炒蛋、煙肉🥓、煙三文魚、燒魚同2片厚多士。味道唔會太濃,但份量絕不簡單👍🏻👍🏻OREO Scone朱古力曲奇鬆餅呢個應該係自家製嘅鬆餅,入口鬆化,唔會好(實實),配搭果醬一齊食,味道方面好Match!Long Black☕️獨特嘅咖啡味道,味道都好Nutty!Mocha☕️呢杯係濃濃嘅朱古力味🍫奶同咖啡嘅調配,拉花都係好精緻嘅!整體來講,我哋對餐廳環境及食物都表示❤️❤️❤️滿意!會唔會再次幫襯呢😂😂😂會!但都會揀朝早好啲😁😁😁

餐牌雖然簡單,但入面都有細分好多唔同嘅飲品同食品!

我地就叫咗Hangover killer 早午餐😊😊😊
Hangover  killer  早午餐

OREO Scone朱古力曲奇鬆餅
朱古力曲奇鬆餅

Long Black☕️
獨特嘅咖啡味道,味道都好Nutty!

Mocha☕️
呢杯係濃濃嘅朱古力味🍫奶同咖啡嘅調配,拉花都係好精緻嘅!
Long  black  &  Mocha

早餐
Hangover  killer  早午餐
朱古力曲奇鬆餅
Long  black  &  Mocha
2023-03-02 213 浏览
唻過幾次, 鍾意佢環境舒服, 咖啡又好飲, 平日下午時間唔多人, 可以靜靜地坐下, 夾啱時間仲可以過對面公園睇日落😊叫咗一杯dirty, 一杯piccolo latte, 今次嘅味道同之前唔同咗, 冇咁豐富, 唔知係因為同人冲,定係轉咗咖啡豆🤔
2023-02-21 145 浏览
平時行過都會見到呢間純白cafe,係一個可以俾人坐好耐坐野、傾計既地方。呢間cafe 開到 9點係加分位,平時中上環cafe 只係開到 5,6點。cafe 入面牆上掛咗幾幅畫,成間feel 好artistic。今次嗌咗小食同一杯latte,不過不失,空間感取勝!整體指數 : 7/10CP值 : 6.5/10回頭率 : 6/10價錢 : 6/10
整體指數 : 7/10
CP值 : 6.5/10
回頭率 : 6/10
價錢 : 6/10
黑松露薯條
抹茶latte (小山園)
2023-02-09
黑松露薯條
抹茶latte (小山園)
2023-02-07 182 浏览
➲堅尼地城 TGIF簡約白色外牆,落地玻璃十分透光,鍾意同陽光玩遊戲嘅你一定要來!TGIF 相信大家都知點解,入來chill 下輕輕鬆鬆食個brunch,enjoy weekend~➳ 手工牛肉漢堡配秘制韓式醬拼薯條 ⁽⁸/¹⁰⁾免治牛肉漢堡,切開會散,薯條係我比較鍾意嘅幼身同脆,好大份,女仔可能食唔曬。➳ 蕎麥冷麵早午餐 ⁽⁶/¹⁰⁾健康低卡之選,水波蛋整得唔錯,但牛油果就過熟,整體都唔錯。➳ 蒜香蟹肉扁意粉 ⁽⁶/¹⁰⁾味道好淡,蒜香唔係好出,份量偏少。⤵ @tgif_hk西環皇后大道西539號和發大廈地下4-6號舖√ 香港大學站C2出口, 3分鐘步行√ Walk-In#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #influencernetwork #香港美食 #香港食評 #西營盤美食 #堅尼地城美食 #西環美食 #bu

➲堅尼地城 TGIF

➳ 手工牛肉漢堡配秘制韓式醬拼薯條 ⁽⁸/¹⁰⁾

➳ 蕎麥冷麵早午餐 ⁽⁶/¹⁰⁾
健康低卡之選,水波蛋整得唔錯,但牛油果就過熟,整體都唔錯。

蕎麥冷麵早午餐

➳ 蒜香蟹肉扁意粉 ⁽⁶/¹⁰⁾
味道好淡,蒜香唔係好出,份量偏少。

蒜香蟹肉扁意粉

@tgif_hk
西環皇后大道西539號和發大廈地下4-6號舖
√ 香港大學站C2出口, 3分鐘步行
√ Walk-In

#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #influencernetwork #香港美食 #香港食評 #西營盤美食 #堅尼地城美食 #西環美食 #burger #alldaybreakfast #linguini #tgif #tgifhk
2023-01-25 191 浏览
As we walked into the café, we were not greeted. We ordered the Pancake which on the menu says it needs at least 20 minute to prepare, however it took less than 10 minutes and it was out already.  The presentation is lovely, as I took the first bite you can tell it was not made fresh.  The pancake itself was hard and dry. It was obviously premade (perhaps it was a public holiday).  We also had the octopus risotto which came out pretty fast too.  The octopus was bland, it looked more like those ‘
We ordered the Pancake which on the menu says it needs at least 20 minute to prepare, however it took less than 10 minutes and it was out already.  The presentation is lovely, as I took the first bite you can tell it was not made fresh.  The pancake itself was hard and dry. It was obviously premade (perhaps it was a public holiday).  We also had the octopus risotto which came out pretty fast too.  The octopus was bland, it looked more like those ‘glass squid’ from cart noodle  and once you cut it into pieces it looked uncooked and I didn’t feel comfortable eating it.  The coffee was alright.  We also requested a plate for sharing, the plate that the waiter gave us was not cleaned and sticky. Overall, it was not a pleasant dining experience, disappointed with the food and we would not come back.
2023-01-23
終於都到星期五😌!既然 TGIF,那就去 TGIF 吧!佢地招牌嘅 Cold Brew Coffee Cocktail 令我留下深刻印象👍🏻雞尾酒嘅甜同 Cold Brew 嘅甘配合得相當好,好喜歡❤️而名為 Hangover Killer (個名字好得意🤭) 嘅All Day Brunch,嗰兩塊自家豆奶多士酥軟而且甜甜地,有丹麥多士嘅感覺👍🏻最得意係嗰份野菌奶油炒蛋泡菜酸種包,上面仲有一個冬蔭功飯糰,份量大到好似潛艇一樣😆 (食到有啲攰🤭)。每樣配料都整得好味,但加起來的話 ... ... 太特別太創新🤪Happy Friday & Weekend❤️
終於都到星期五😌!既然 TGIF,那就去 TGIF 吧!

Cold Brew Cocktail & Flat White

Hangover Killer

野菌奶油炒蛋泡菜酸種包