由意大利大廚Ermanno主理的Tiramisu Lab!開設了3間實體店,供應超過20種Tiramisu款式!門市則有6款常駐口味,店主原為中環意大利私房菜Segreto的老闆兼大廚,小店沿用其家族的Tiramisu食譜,再加入創新配搭,Tiramisu控一定一試難忘😋😋☕️▪️Authentic 1960" Tiramisu1960'經典原味提拉米蘇,一定要食最原始風味,面層鋪上大量可可粉,入口口感綿滑,濃濃的忌廉芝士和咖啡洒香,非常正宗意大利口味☘️▪️Pistachio Misu開心果提拉米蘇,所有甜品基本都會有開心果的蹤影,開心果打成溶再融入忌廉芝士當中,味道超香,仍食到微粒開心果碎,好有口感,而且唔太甜,好喜歡🥭▪️Thai Misu' (Coconut Mango)泰式香芒椰子提拉米蘇,好創新的口味,清甜芒果和新鮮一絲絲的椰子肉,完全泰式風味,再配合tiramisu 的蛋糕和忌廉芝士,唔太甜好味道,好適合炎炎夏日食

☕️▪️Authentic 1960" Tiramisu

☘️▪️Pistachio Misu

🥭▪️Thai Misu' (Coconut Mango)

• Authentic 1960" Tiramisu
  • Pistachio Misu
聽朋友講係尖咀K11 Musea香港首間提拉米蘇, 仲要黎自意大利家傳秘方! 當然要黎潮聖下! 😊見到個到有好多種味既提拉米蘇, 包括有開心果米蘇, 抹茶米蘇, 奧利奥米蘇, 士多啤梨米蘇, 泰式椰香芒果米蘇, 仲有原味米蘇等等! 食提拉米蘇就真係食得多, 但未試過見到有咁多種味! 隻隻都好吸引今次我揀左抹茶米蘇, 士多啤梨米蘇, 泰式椰香芒果米蘇, 各有各特色!抹茶米蘇:抹茶味道好香好濃, 亦唔覺苦澀同太甜, 岩晒我呢個抹茶控泰式椰香芒果米蘇:泰式椰香芒果米蘇好有口感, 入面有粒粒芒果, 表面有層忌廉, 唔算甜~口感好滑!好夾~士多啤梨米蘇:好大粒士多啤梨~好鮮甜! 配士多啤梨醬, 味道更濃! 非常好食

抹茶米蘇:
抹茶味道好香好濃, 亦唔覺苦澀同太甜, 岩晒我呢個抹茶控

泰式椰香芒果米蘇:

士多啤梨米蘇:
2023-07-09 34 浏览
今日係K11 Musea行街, 經過見到勁多口味既tiramisu, 係全港首間tiramisu 店, 而且100% 意大利ingredients, 真係忍唔到要食番個!❤️Strawberry MisuStrawberry酸酸甜甜, 配埋佢既Strawberry jam, 令成個Strawberry個味好突出呀! 唔錯呀!❤️Matcha Misu抹茶味同芝士味濃旭, 呢個組合原來可以咁match!!❤️Thai Coco Mango Misu呢個口感好豐富, 佢係加咗芒果粒粒,椰子絲, 芝士, 淡淡既椰香味~ 酸酸甜甜咁, 好fresh!

❤️Strawberry Misu

❤️Matcha Misu
抹茶味同芝士味濃旭, 呢個組合原來可以咁match!!

❤️Thai Coco Mango Misu
1K
Tiramisu提拉米蘇被視為意大利的國民甜品,Tiramisu Lab亦是香港罕有的Tiramisu專門店,今次就經過位於尖沙咀K11 Musea的pop up store。意大利主廚沿用自1960年流傳至今的家傳食譜,除了製作正宗的原味Tiramisu外,更變奏出多款創新口味。手作Tiramisu可選盒子蛋糕裝或原個蛋糕,原個蛋糕以手指餅圍邊,綑上一條亮麗絲帶,賣相吸引,買來做打卡生日蛋糕夠得體。門市有7款常駐口味盒裝Tiramisu,每天於香港工場新鮮製造。密封盒子蛋糕輕巧易攜,即開即食,留住蛋糕水分,防止變質。1960"Classic 經典提拉米蘇 $48點選原味Tiramisu,店員即場灑落可可粉,避免粉末受潮後而變濕和色澤變深。有別於一般坊間使用鮮忌廉的做法,原始秘方加入原隻鮮蛋黃混合意大利mascarpone 芝士打成忌廉,蛋香更濃,做法正宗。手指餅則用濃縮咖啡浸泡,分別放在蛋糕底部和中層之間,保持細緻濕潤的質感,入口即化,表面撒上苦香可可粉,可說是歷久彌新的經典美味。Matcha Misu' 抹茶米蘇 $52以抹茶粉代替可可粉,賣相翠綠清新,碰撞出另一種甜中帶苦的層次。

密封盒子蛋糕輕巧易攜,即開即食,留住蛋糕水分,防止變質。

Tiramisu

提拉米蘇

1960"Classic 經典提拉米蘇 $48

1960"Classic

經典提拉米蘇

Classic Tiramisu
Matcha Misu' 抹茶米蘇 $52

抹茶米蘇

抹茶與紅豆向來都是和風絕配,中間夾層有甘甜的紅豆蓉,清幽茶香在味蕾尾韻緩緩竄出,中和甜度。

Matcha Misu'

Oreo Misu' 奧利奧米蘇 $52

表層放上Oreo 餅乾,中間滑順的忌廉內揉合粒粒餅乾碎,浸滿咖啡香的手指餅有如海綿蛋糕般鬆軟,一口就有多重層次。

奧利奧米蘇

比起常見的Tiramisu,Oreo口味奶香更重,甜度相對較高。

Oreo Misu'
經典提拉米蘇
今日行過K11 Musea,發現原來開左呢間Tiramisu Lab。之前見朋友話食過好正都未有機會試,今次終於有機會啦。我去到睇左一陣,已經有幾個人黎買野,諗住排隊買啦,結果到我時,開心果同士多啤梨味都賣晒啦。好震驚,真係手快有手慢冇,好賣到咁真係不得了。我當然唔執輸,快啲買埋佢啦。 我就簡左芒果,抹茶,同傳統1960Tiramisu味。最後芒果都比我買晒雖然種類唔係咁多,但都好吸引,而大size既cake就要特別訂製,都有其他口味簡。由於是冇地方堂食,我都係買返屋企。都keep到冇溶,但如想凍啲可雪多陣再食。返回屋企已急不及待食左先,一打開香味超濃郁,最上面層cream好綿滑而下層既餅同特濃朱古力都超香濃。芒果既果肉勁新鮮,冇諗過原來都係咁正。下之真係要試埋佢既開心果同士多啤梨先得。

下之真係要試埋佢既開心果同士多啤梨先得。
2023-07-08
下午茶
一直是Tiramisu愛好者,最近發現香港有一間專賣Tiramisu的甜品店Tiramisu’Lab 。主廚Ermanno Lelli從小就愛上吃Tiramisu,根據50年代的原始家傳秘方做法,研究Tiramisu的味道。今次化身成甜食家,試了Tiramisu’Lab 三款Tiramisu,全都用上透明小膠盒盛載。Tiramisu’1960”Classic1960”經典提拉米蘇$48 這是一款非常正宗的經典Tiramisu,融合了濃郁的咖啡、柔滑的鮮奶油、鬆軟蛋糕和面層微苦的可可粉,營造出一種令人難以抗拒的口感,整個甜點的層次豐富。Oreo Misu’奧利奧米蘇$52混合了oreo餅碎和軟滑忌廉,是一種濃郁帶有微妙的可可味道,濃厚的奶油香氣和口感,蛋糕部份口感非常柔軟。Matcha Misu’抹茶米蘇$52面層忌廉灑上綠色抹茶粉,有著濃郁的抹茶香氣和味道。蛋糕濕潤鬆軟綿滑,甜而不膩,質地柔軟輕盈,食完少女心大噴發。
1960”經典提拉米蘇
2023-07-08
1960”經典提拉米蘇
抹茶米蘇$
2023-07-07 34 浏览
👧🏻平時食開正宗嘅Tiramisu係黃色白色+咖啡餅底,原來呢個蛋糕都可以有出神入化嘅變化,唔同口味,好特別1. 抹茶口味抹茶口味加咖啡蛋糕+ 加紅豆嘅甜度,啱啱好balance 左全件事。蛋糕好濕潤軟綿綿,好味2. 曲奇餅口味請問呢度蛋糕忌廉好軟滑,食多幾啖都唔覺漏。曲奇餅比起正宗既口感更為濃烈。3. 芒果椰子糯米飯呢個最特別嘅係蛋糕嘅底部係一啲打碎左既糯米飯🍚上高有一絲絲嘅椰子碎、仲埋芒果🥭口感都係好濕潤軟綿綿

1. 抹茶口味

2. 曲奇餅口味

3. 芒果椰子糯米飯
呢個最特別嘅係蛋糕嘅底部係一啲打碎左既糯米飯🍚
上高有一絲絲嘅椰子碎、仲埋芒果🥭
口感都係好濕潤軟綿綿
行下k11 musea發現原來B2樓Kiosk LAB都幾多野食,有甜品、牛角包、腐皮壽司、韓國小食等,睇到眼花撩亂,途中見到呢間Tiramisu店都幾吸引,除左有原味,竟然仲有開心果、草莓味,店員推介左幾款,做法原始正宗,混合mascarpone 芝士,手指餅再用黑咖啡浸泡,超級香濃我就揀左原味、抹茶同Oreo試下,平均$50一杯,面層灑上可可粉,質感幾滑抹茶味都幾濃,同Tiramisu十分夾,另外芝士香味都幾突出,滿足甜品

2023-06-26
外卖自取
由網店起家開到有實體鋪!全港首間Tiramisu專門店❤️由意大利大廚去主理,沿用家傳秘方再加入創新元素,供應多款不同口味Tiramisu🤤門市暫時有7款味道,除左盒子size,仲有生日蛋糕size,網上預訂仲有更多口味揀1960經典提拉米蘇|$48抹茶米蘇|$52Oreo米蘇|$52泰式椰香芒果米蘇|$52包裝上幾靚😊正正方方盒子,又可以再重用,1-2人分享都夠食,我比較喜歡食抹茶口味,茶味幾濃,又可以中和甜膩,感覺唔會好邪惡🤣

1960經典提拉米蘇|$48
抹茶米蘇|$52
Oreo米蘇|$52
泰式椰香芒果米蘇|$52

2023-06-25
2023-07-03 41 浏览
呢間Tiramisu’ Lab 位於K11 Musea地庫,只得賣Tiramisu蛋糕外賣店,有好幾款Tiramisu係以嗰別盒裝盛載🤔!.1960經典提拉米蘇 $48呢款提拉米蘇分別有幾層🤔,上面滿滿濃濃咖啡粉沫,中間放咗香噴噴芝士餡😙,同時都有咖啡香濃酒味蛋糕口感濕潤,而酒味又唔會太過濃味😋,整件提拉米蘇口感幼滑,而味道香而美味!.開心果米蘇 $56呢一款米蘇望著都幾靚😍,食入口啖啖開心果香味味道十分之濃郁😙,滿滿開心果碎粒粒口感更加豐富,配埋米蘇口感軟綿綿加埋開心果醬又滑層次口感😋!.泰式椰香芒果米蘇 $52呢一款芒果米蘇望著睇得吓😍,加咗芒果粒粒同埋椰子絲,中間夾著芝士同時帶有椰香味道😋,兩者香香甜甜配埋芒果酸甜都幾夾,我覺得都幾好食🤔!.

1960經典提拉米蘇 $48

開心果米蘇 $56

泰式椰香芒果米蘇 $52

2023-06-29
2023-07-03 37 浏览
係社交網絡見到有間由意大利廚師主理既Tiramisu店。無諗過香港原來有專賣Tiramisu既舖頭。由細細個一人一杯既Tiramisu到一大個蛋糕形同朋友一齊慶祝share都有。無論咩日子,幾時想食都好方便。佢地亦調製左唔同既口味。中意食新野既人唔好錯過。而我見咁多種口味,胃食既我一杯當然唔會夠,要食就食幾隻!!!一共叫左3杯。有原味,抹茶同開心果味。首先由原味開始,外觀非常精緻,每一層都有不同的顏色和質地,再加埋頂層既可可粉,咖啡和芝士的香氣混合在一起,未食聞落已經覺得好開胃。佢既口感非常柔軟,入口即溶,但同時也非常綿密,感到非常滿足。另一款,開心果味,開心果味香,又夠甜。無諗過佢作為另一口味都咁好食。最後抹茶味,茶味濃。加埋紅豆做配搭,紅豆又夠淋同甜。加埋一齊好match。作為Tiramisu fans 既你,非常推薦比你地食地道既Tiramisu。

2023-07-02 34 浏览
今日經過尖沙咀Musea,見到一間寫住家傳意大行秒方既tiramisu專門店,心思思想食甜品,店員又好殷勤介紹不同口味,就買左幾個返屋企同屋企人開心share 喇☺️原味Tiramisu話明意大利秘方,梗係要試吓個原味,質地好幼滑,入面有蛋糕部份充滿咖啡味,淡淡咖啡香加幼滑芝士,一啲都唔膩開心果味Tiramisu店員話係皇牌口味,果然無令人失望,開心果味濃,亦夾有咖啡蛋糕,好順滑香濃抹茶紅豆Tiramisu抹茶芝士加上紅豆醬,一啖有多晒抹茶紅豆同咖啡蛋糕,特別又好喜歡tiramisu又想多d變化,一定要試下

原味Tiramisu

開心果味Tiramisu

抹茶紅豆Tiramisu
抹茶芝士加上紅豆醬,一啖有多晒抹茶紅豆同咖啡蛋糕,特別又好

喜歡tiramisu又想多d變化,一定要試下
2023-06-30
宵夜
Tiramisu’ Lab (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 MuseaB2樓Kiosk LAB203號舖同媽咪響尖沙咀K11 MUSEA 行街,經過呢間蛋糕店,橫掂行到攰攰地,搵個地方坐下食下tea,見佢標榜係用意大利材料整嘅正宗Tiramisu,咁就要試一試了!🧚‍♂️ Tiramisu‘1960’‘ classic $48經典原味,質地Creamy軟綿綿甜滋滋,面頭有可可粉點綴,中間有濃郁芝士味,完美始終都係最經典,亦都係最受歡迎嘅🧚‍♂️ Pistacgio Misu‘ $56有開心果碎同玫瑰花瓣點綴,顏色療癒,好精緻 ,食落口感濕潤,蛋糕體唔係好明顯,有淡淡開心果香氣,打卡100分🧚‍♂️Thai Coco Mango Misu’$52尼款係最特別的,充滿泰國風味,椰子碎有咬口,咀嚼後有淡淡椰子香氣,芒果層味道也不會過甜,係最有新意的一款選擇花多眼亂,未能一次過試下咁多,其他就留待你地去發掘了
Tiramisu’ Lab (尖沙咀)

🧚‍♂️ Pistacgio Misu‘ $56

🧚‍♂️Thai Coco Mango Misu’$52

選擇花多眼亂,未能一次過試下咁多,其他就留待你地去發掘了

• 開心果提拉米蘇
  • 原味提拉米蘇
2023-07-02 26 浏览
K11 Musea FOOD Court 這裡,除了食肆之外,還有不少本地小店進駐的。這次去了家以Tiramisu為主的小店,近親子樂園的位置。由意大利廚師Ermanno主理,有多達30款口味選擇🙈。-▪︎1960經典提拉米蘇 HKD$48經典的口味當然要一試,以主理人媽媽的食譜製作。先吃到濃郁的咖啡香味,再吃到軟滑的忌廉。酒味是慢慢散發出來的,最後是吃到濕潤鬆軟的蛋糕,整體層次感豐富😍。-▪︎士多啤梨米蘇 HKD$52味道較清新的口味,還有士多啤梨果肉吃😗。酸酸甜甜的士多啤梨,配上自家製果醬,帶來雙重士多啤梨口感😍。跟忌廉互相輝映,味道濃厚甜膩感減少。-▪︎抹茶米蘇 HKD$52這個是抹茶版本,用抹茶粉取代可可粉製成。抹茶味道濃厚,感覺甘香不苦澀,是甜而不膩的味道。味道不會太甜,所以邪惡感亦會少一點🤭,清新口感感覺輕盈。-

由意大利廚師Ermanno主理,有多達30款口味選擇🙈。

▪︎1960經典提拉米蘇 HKD$48

▪︎士多啤梨米蘇 HKD$52

▪︎抹茶米蘇 HKD$52

2023-06-29
2023-06-28 46 浏览
同朋友喺K11 musea 行行吓街,見到一間新店-TIRAMISU’ LAB,俾佢嘅櫥窗吸引住。TIRAMISU’ LAB, 顧名思義係一家以tiramisu 為主打的店, 提供多種口味的選擇,讓顧客可以品嚐到不同風味的tiramisu, 今次我試左三個口味:🌟🌟Tiramisu’1960” Classic,這款tiramisu 是招牌口味,具有濃郁的咖啡和可可粉的香氣。它的質地非常creamy,而略微的酒味增添了層次感,但不會過於濃烈,適合喜歡經典風味的人。🌟🌟Pistachio Misu’ , 有開心果的獨特風味,為經典口味注入了新鮮感。開心果的香氣與濃郁的奶酪和咖啡相結合,味道平衡而不過於甜膩。質地柔軟,每一口都充滿了開心果的香味,是一個別具一格的選擇。🌟🌟Oreo Misu’, Oreo的酥脆和濃郁的巧克力的配搭,尤其適合小朋友,因為它具有孩子們喜愛的Oreo 風味,同時也能讓他們享受到tiramisu 的美味。❤️TIRAMISU’ LAB 提供的tiramisu 都是用新鮮的材料製作,非常值得推薦。

Tiramisu  ‘1960”  Classic

Pistachio  Misu’

Oreo  Misu’

5 分钟 (外卖自取)
下午茶
Tiramisu  ‘1960”  Classic