2016-08-27 5785 浏览
從首爾回來的友人的滔滔不絕地説着她的旅行點滴,倒令我想念起首爾的咖啡店來了。香港的首爾咖啡店不多,Tom N Toms 是較多港人知道的一家,分店眾多的關係,遊韓總會碰上一兩家Tom N Toms,也就輕易讓人記住它的名字了。相比起首爾的連鎖咖啡店,這家店面小得有點可憐,座位只有十數個,因此大部分客人都會選擇買走。即使找到了席位,食客們的目光會讓人不好意思久坐的,實在難以找回首爾咖啡店的閒適感。薄荷朱古力.Green Mint Mocha($39)奶油忌廉上一抹冰藍的糖漿,顔色好不漂亮。濃香的豆子,朱古力香與啡香相當平衡,薄荷的冰涼感,喝到末尾最是突出。質素上佳的咖啡飲品,唯一要批評的就只有甜度而已,只是這一系列的咖啡從來就脱不了甜膩的基調,也就別吹毛求疪了。生意是好得不得了,也許是買一送一的關係吧,更大的原因是年輕一代都很哈韓,一個個韓妹打扮的女生,聊的都是韓流話題(一個人的時候最愛偷聽別人聊天)其實咖啡質素如何已不重要了,不過,這杯咖啡是真心不錯的。
薄荷朱古力.Green Mint Mocha($39)

薄荷朱古力.Green Mint Mocha
)其實咖啡質素如何已不重要了,不過,這杯咖啡是真心不錯的。
2016-08-26
薄荷朱古力.Green Mint Mocha
2016-08-16 708 浏览
前幾日終於黎朝聖啦!我同朋友前幾日就去左呢間沙田新城市既tom n toms聽講係韓國有好多間分店今日就黎睇下呢間「過江龍」係咪真係咁好味!第一次黎當然要試下呢間cafe既signature啦!蜂蜜奶油吐司五十五蚊一份 價錢都幾合理 如果跟餐既話 好似大概八十蚊左右!我一開始其實期望不大 雖然係過江龍 但係佢始終都只係一個睇落普普通通既吐司再加上依家香港愈黎愈多地方有吐司食 賣相仲要好靚好呃LIKE所以我對呢個賣相唔太特別既吐司 始終期待不太大食完既感覺係好impressive!吐司上面既奶油好輕身 輕到好似棉花糖咁食落去入口即溶 但又有好濃烈既奶油味!奶油上面灑上左少少玉桂粉 令到味道更加突出 而且有層次吐司亦都好脆卜卜同香口另外 未黎之前以為得咖啡、茶原來仲有個飲品系列係 - tommccino係tomntoms 自家製既系列我同朋友都簡左呢個系列裡面既飲品分別係 綠茶湯姆冰樂 同 可可碎片湯姆冰樂兩者比較之下 我覺得綠茶湯姆冰樂好飲d可能本身我係一個綠茶控所以係綠茶既product我都會加分再加上我覺得呢到既綠茶湯姆冰樂既綠茶好濃郁比較重奶味 而且裡面既冰好幼細 飲落去入口即渦
前幾日終於黎朝聖啦!
我同朋友前幾日就去左呢間沙田新城市既tom n toms
聽講係韓國有好多間分店
今日就黎睇下呢間「過江龍」係咪真係咁好味!
第一次黎當然要試下呢間cafe既signature啦!
所以我對呢個賣相唔太特別既吐司 始終期待不太大
食完既感覺係好impressive!
吐司上面既奶油好輕身 輕到好似棉花糖咁
食落去入口即溶 但又有好濃烈既奶油味!
奶油上面灑上左少少玉桂粉 令到味道更加突出 而且有層次
吐司亦都好脆卜卜同香口
另外 未黎之前以為得咖啡、茶
原來仲有個飲品系列係 - tommccino
係tomntoms 自家製既系列
我同朋友都簡左呢個系列裡面既飲品
分別係 綠茶湯姆冰樂 同 可可碎片湯姆冰樂
兩者比較之下 我覺得綠茶湯姆冰樂好飲d
可能本身我係一個綠茶控
所以係綠茶既product我都會加分
再加上我覺得呢到既綠茶湯姆冰樂既綠茶好濃郁
比較重奶味 而且裡面既冰好幼細 飲落去入口即渦 同埋都幾解渴
2016-08-12
  • 綠茶湯姆冰樂
2016-08-12 460 浏览
Tiny hip cafe at the corner of the bottom floor of New town plaza. Their signature cream and maple syrup toast looked amazing, so I gave it a try with a drink ($70)Personally, I found the syrup a bit sweet and the music a bit on the lid side but if you have a sweet tooth this a good place to hang out.

2016-07-30 579 浏览
相信去過韓國旅行嘅朋友,都會留意到韓國嘅咖啡店多到好似香港嘅藥房同金鋪,總有一間喺你左近!當中韓國連鎖式人氣咖啡店Tom N Toms Coffee衝出海外,正式登陸香港啦!蜂蜜芝士吐司: 吐司外脆內軟,咸香芝士加上蜜糖甜,蜂蜜x芝士可以話係不死嘅邪惡配搭,吐司更細心地切成9格,方便開心些牙!
2016-06-05
2016-07-24 671 浏览
來自韓國的人氣連鎖咖啡店,設有自家烘培工場,全球分店多達數百間,還記得到首爾旅遊時到處都看到它的蹤影。香港店落戶在人來人往的新城市廣場,而鋪面座位亦有限,所以經常大排長龍。主要供應咖啡飲料、鹹甜吐司、薄餅等輕食。<綠茶湯姆冰樂>綠茶和奶味互相平衡,略嫌冰粒磨得不夠幼細,甜度亦頗高。<蜂蜜奶油吐司>賣相邪惡又吸引!吐司表面烘得金黃香脆,內裡鬆軟又帶出蜂蜜的清甜,再灑上玉桂粉作輕輕點綴,口感和味道皆一流!吐司上的鮮忌廉也是亮點之一,質感輕盈幼滑,不甜不膩。<蜂蜜蒜泥吐司>吐司同樣已切開為九件,方便客人食用。外層烘至微焦,滲透著滿滿的蜂蜜味道。內裡則塗上一層濃厚的蒜蓉牛油和香草,非常美味。
<綠茶湯姆冰樂>
綠茶和奶味互相平衡,略嫌冰粒磨得不夠幼細,甜度亦頗高。
綠茶湯姆冰樂
<蜂蜜奶油吐司>
<蜂蜜蒜泥吐司>
2016-06-30
綠茶湯姆冰樂
2016-07-22 460 浏览
沙田其實幾時都禁多人, 幸好湯沙田有間tom n toms cafe~ 可以俾人relax 下!店內座位不多,但店內感覺舒服, 我同朋友只想閒聊吹水, 是日係星期六4-5 點, 我地約等了10~ 多分鐘就有位。 我叫左杯拉茶咖啡, 友人則叫了綠茶咖啡加個蜂蜜牛油吐司。可能友人不太喜歡太甜 ,佢話禁綠茶咖啡有點兒過甜; 而我杯拉茶咖啡就岩岩好!( 我都係唔鐘意吃甜的) 拉茶味好濃,好好飲!蜂蜜牛油吐司就好脆口, 雖然有cream 但吃落一d 都唔肥膩,又唔會超甜,好好吃!

2016-07-17
  • 蜂蜜奶油吐司
2016-07-22 355 浏览
同同學放左學之後 勁肚餓之後去左呢間係沙田新開既cafe試試頭幾日開張既時候已經想食但係餐廳人山人海 出面大排長龍所以我地都係等d人潮散去先去食同同學去既時候 正好係3-4點下午餐時段 所以都唔算好多人唔洗排隊已經可以直接入去啦!!我同朋友兩人叫左兩個吐司、一個pizza同埋兩杯野飲講下蜂蜜芝士吐司先蜂蜜芝士果然唔錯 感覺又咸又甜 真係又幾好味喎!上面仲有少許香草 令到吐司更加香 味道更加突出拉開吐司 中間佈滿好多芝士! 仲有拉絲效果 芝士味好濃郁啊!另外 我要推介既係Blue lemonade夏天飲呢杯野飲真係一流啊原價印象中都幾貴 我建議都係跟set買會抵好多Blue lemonade個賣相好吸晴通透既藍色 飲落去酸酸甜甜 好開胃!最後 pizza我就覺得中規中舉!上面佈滿左半溶既芝士仲有少許香草 味道都幾惹味 不過我就覺得無咩特別
同同學放左學之後 勁肚餓
之後去左呢間係沙田新開既cafe試試
頭幾日開張既時候已經想食
但係餐廳人山人海 出面大排長龍
所以我地都係等d人潮散去先去食
同同學去既時候 正好係3-4點下午餐時段 所以都唔算好多人
唔洗排隊已經可以直接入去啦!!
我同朋友兩人叫左兩個吐司、一個pizza同埋兩杯野飲
講下蜂蜜芝士吐司先
蜂蜜芝士果然唔錯 感覺又咸又甜 真係又幾好味喎!
上面仲有少許香草 令到吐司更加香 味道更加突出
另外 我要推介既係Blue lemonade
夏天飲呢杯野飲真係一流啊
原價印象中都幾貴 我建議都係跟set買會抵好多
Blue lemonade個賣相好吸晴
通透既藍色 飲落去酸酸甜甜 好開胃!
最後 pizza我就覺得中規中舉!

2016-07-20
2016-07-15 355 浏览
我諗對於經常去韓國旅行同覓食既吃貨們 對於TOM N TOMS都唔會陌生因為係韓國 特別係明洞 弘大呢一類熱門地方都會隨處見到TOM N TOMS既蹤影依家終於連香港都有埋啦! 仲要係沙田市中心!前幾日終於的起心肝去沙田到朝聖下啦!原來呢到有好多選擇既套餐 一個吐司加一杯野飲 唔夠食仲個SET係再加一個PIZZA!一開始仲以為得吐司同埋一D普通既COFFEE 原本飲品都有好多花款架而我最後就簡左「蜂蜜奶油吐司」同兩杯飲品 同我個朋友SHARE先講下個吐司先 吐司既味道果然無令我失望外表雖然同依家既韓冰或者西式甜品相比之下 可能會遜色左少少但係味道可以加返分! 吐司上面既CREAM好輕身而且味道好RICH RICH而不膩!飲品方面 我朋友就叫左杯普通既熱MACHA而我就叫左「薄荷朱古力咖啡 」因為佢外表實在太吸引我啦下面係朱古力咖啡既SMOOTHIE 而上面就係一層TOM N TOMS signture 既cream再加上藍色既糖漿 好耀眼!味道方面 我都覺得唔錯既 不過我就覺得薄荷味唔夠濃郁如果可以再加返多d糖漿就更加好啦!!!
依家終於連香港都有埋啦! 仲要係沙田市中心!
前幾日終於的起心肝去沙田到朝聖下啦!
先講下個吐司先 吐司既味道果然無令我失望
外表雖然同依家既韓冰或者西式甜品相比之下 可能會遜色左少少
但係味道可以加返分! 吐司上面既CREAM好輕身
而且味道好RICH RICH而不膩!
飲品方面 我朋友就叫左杯普通既熱MACHA
而我就叫左「薄荷朱古力咖啡 」
因為佢外表實在太吸引我啦
再加上藍色既糖漿 好耀眼!
味道方面 我都覺得唔錯既 不過我就覺得薄荷味唔夠濃郁
如果可以再加返多d糖漿就更加好啦!!!
2016-07-10
下午茶
一到周末就會四處尋覓好的咖啡店今次趁著早上就跑去了試試在沙田開幕不久的韓式咖啡店 Tom N Toms Coffee下午總看到長長人龍,聽說這裡吐司評價很不錯一場來到,當然要試試咖啡店的人氣吐司吐司款式蜂蜜奶油吐司、蜂蜜芝士吐司和蜂蜜蒜泥吐司愛甜的我當然首選”蜂蜜奶油吐司”這兒很好有套餐點選,一份吐司加上一杯咖啡吐司份量十分大,我們兩個女孩子共享一份已很足夠烤得很香脆的厚厚吐司,店員又早把吐司切件了,方便客人進食吐司上擠上很多的奶油,加上甜甜蜂蜜一小口吐司沾上奶油和蜂蜜,味道確實一流,愛甜點的我真的很滿足配搭著香濃的熱 摩卡咖啡這個早上我很幸福喔!All Our Dreams Can Come TrueIf We Have The Courage To Purse Them ❤ a Chai 阿柴

一到周末就會四處尋覓好的咖啡店

下午總看到長長人龍,聽說這裡吐司評價很不錯

一場來到,當然要試試咖啡店的人氣吐司
吐司款式蜂蜜奶油吐司、蜂蜜芝士吐司和蜂蜜蒜泥吐司

愛甜的我當然首選”蜂蜜奶油吐司”

這兒很好有套餐點選,一份吐司加上一杯咖啡
吐司份量十分大,我們兩個女孩子共享一份已很足夠

烤得很香脆的厚厚吐司,店員又早把吐司切件了,方便客人進食

吐司上擠上很多的奶油,加上甜甜蜂蜜

配搭著香濃的熱 摩卡咖啡

這個早上我很幸福喔!

All Our Dreams Can Come True

2016-06-04
$70 (早餐)
2016-07-06 4658 浏览
韓國既知名吐司店進駐沙田新城市廣場 得知後真係好surprise 前排就搵左frd去試 味道同質素令我更surprise必點係蜂蜜奶油toast $55 啲cream好挺身 見到蜂蜜都幾均勻甘倒上 而多士幾厚 到食個下啦 將toast 蘸啲邪惡既cream 啲奶油好light 係焗過既脆脆多士上面都吾會溶 個心都要融化啦 因為toast 係仲暖既 又脆 原本烘已經有啲蜂蜜 再加額外既蜂蜜 帶少少肉桂味 真係忍吾住係甘食之後就泥左後面個杯係紅蔘拿鐵 我估吾到我自己接受到 佢吾會好侵犯FEEL 而係好溫和甘係你個口散播個股紅蔘味 加上係我第一次飲甘得意既口味latte 所以真不錯 佢奶個part都做得幾好 面頭有層奶泡 中和下 吾會成啖都係人紅蔘味 湊過去已經聞到蔘味 飲落暖暖地 好讚另外 依杯好粉粉既係草莓乳酪 係我個frd勁鐘意乳酪所以order 草莓味都出但又吾會勁濃 可能因為溝左yogurt 成個feel fresh左之後仲嗌左個朱古力奶油toast $55 配佢既無敵toast 心心眼 依個就有啲choco同strawberry醬 都吾會好漏 但多人SHARE就可以食多隻味既多士
必點係蜂蜜奶油toast $55
啲cream好挺身 見到蜂蜜都幾均勻甘倒上 而多士幾厚
另外 依杯好粉粉既係草莓乳酪
除左上面既飲品 依隻藍色既飲料係最refresh 因為係檸檬味泥 酸得泥 飲飲下反而又幾正 因為配toast可以解膩感

店舖麻雀雖小但吐司真。美味 最推介係蜂蜜奶油吐司 不嬲都鍾意cream既我食到lamlam俐 每塊吐司仔都有均勻蜂蜜 金黃色真係好吸引
 依間過江龍店有誠意
2016-07-02 449 浏览
月前在首爾已到過tom n toms不過 是吃三文治早餐出名的吐司系列回港後 便與同事下班後一試平日晚上6時半的時間雖然位子不多但 仍有座位今次點了蜂蜜奶油吐司抹茶芝士撻原味乳酪 & 士多啤梨乳酪店內有不少職員不過是自取形式取餐食品及飲品很快預備好食品方面吐司賣相不錯有陣陣的玉桂香味吐司外脆內軟可惜蜜糖嫌少了點不太吃到蜜糖味抹茶芝士撻細細件抹茶味濃不會太甜不錯兩杯甜甜酸酸的乳酪喝完 已經十分滿足整體不錯若果可以多點鹹食會更好
月前在首爾已到過tom n toms

奶油蜜糖多士
士多啤梨乳酪
  • 吐司系列
2016-06-30 343 浏览
在韓國有多間分店的Tom N Toms終於來到香港韓國的麵包多士個個都大讚好味,雖然我覺得Issac非常一般,但仍然對Tom N Toms很期待。新城市廣場的甜品店不多,吃過晚飯後便過來hea一hea。2個人點了蜂蜜蒜泥吐司吐司沾滿了蜂蜜,上面有蒜泥,中間夾了芝士。外脆內軟,但蜂蜜太甜,蒜泥味很香。士多啤梨乳酪沙冰,芒果乳酪沙冰有驚喜,味道不假,芒果酸味適中,冰塊沒有過多,很滑。
在韓國有多間分店的Tom N Toms終於來到香港

新城市廣場的甜品店不多,吃過晚飯後便過來hea一hea。
2個人點了蜂蜜蒜泥吐司
吐司沾滿了蜂蜜,上面有蒜泥,中間夾了芝士。
外脆內軟,但蜂蜜太甜,蒜泥味很香。
2016-06-29
宵夜
2016-06-21 463 浏览
「Tom N toms coffee」終於係香港沙田開店啦🙈身為韓劇粉絲既我當然要去捧下場啦😎大大個藍色標誌,緊係要影返張相留念😂蜂蜜奶油吐司-hkd55好多cream啊🙈!本身我對有cream既食物唔大興趣🤔,但估唔到佢地既cream又唔會太膩喎😮,下面既麵包外脆內軟,加埋佢地既自家製蜂蜜同小小肉桂粉做點綴,兩三下手勢就食晒🙈藍色檸檬汽水-hkd36藍色嫁!味道方便真心沒特別!不過有藍色就加分!因為我鍾意!嘻!最後去咖啡店緊係要飲返杯咖啡做結尾啦!總結來說就不過不失啦!不過如果約班朋友食個下午茶,又想影下相po上網,依間都係唔錯既選擇!
大大個藍色標誌,緊係要影返張相留念😂

蜂蜜奶油吐司-hkd55

藍色檸檬汽水-hkd36

2016-05-21
  • 蜂蜜奶油吐司
2016-06-19 380 浏览
下午茶時段見唔係太多人排隊,所以決定一試。好好彩,排左15-20分鐘就有位,點餐後坐一陣就有得食,吐司熱辣辣,好正!先上期待已久既蜂蜜蒜泥吐司,無諗過中間原來有芝士既,蒜泥加上熱溶左既芝士,無得頂!蜂蜜蒜泥吐司之後再上蜂蜜堅果吐司,賣相已跟原圖有出入,味道也一般,唔知係蒜泥太好吃,還是堅果不配吐司,總覺得這個很一般。蜂蜜堅果吐司兩杯飲品也無驚喜,普通cafe既latte同熱朱。飲品Overall: 比我相象中差少少,幸好唔係排左好耐隊!

蜂蜜堅果吐司

兩杯飲品也無驚喜,普通cafe既latte同熱朱。
飲品

Overall: 比我相象中差少少,幸好唔係排左好耐隊!
2016-06-18
  • 蜂蜜蒜泥吐司
2016-06-17 397 浏览
同屋企人係沙田行下街,見依間新開餐廳食評幾好,入左去試下,點左件蜂蜜蒜泥吐司,賣相ok因為夠厚度,外層有小濃濃的,但1食落就覺得唔掂,蜂蜜係無蜂蜜味,我覺得係糖水味,與事實有唔同,而蒜泥方面我個人覺得只係有d醬係麵包中間,食唔出有味道,難聽d講...係屋企自己整都好食過佢,成$75蚊食麵包?無下次吧!
成$75蚊食麵包?
無下次吧!