平時出街食一份好食既靚牛扒都要$300以上,但今日去到呢間餐廳竟然可以人均$200走得🤑因為佢地主打Flat Iron,呢個被評為整隻牛第二嫩滑,程度僅次免翁牛柳,性價比極高,我食完一次已經心思思想搵日再黎過,今日就係機會😝食物好快就送到上檯🥰就咁睇已經好IGABLE,一定要幫牛牛打卡先,五成熟啱啱好,唔會好乾,牛肉與脂肪平均分佈,見到大理石紋理, 稍為有少少咬口,肉味一樣濃,巧巧吃唷🤣朋友就叫左BURGER,佢話麵包好鬆軟,肉都好JUICY,配埋蕃茄、生菜一齊食唔會好HEAVY☺️之不過我地每人都有一碗松露油炸薯條,無限任添,食完好有罪惡感😆

2022-08-02 219 浏览
📍Top Blade Steak Lab沙田沙田正街18號新城市廣場1期1樓108號舖⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️睇社交平台見到有人SHARE呢間餐廳既相,睇落真係幾吸引,而且有別於一般港式扒房,唔係賣雜扒,而係專注做好翼板牛排🤤獨沽一味令佢係香港開左幾間分店,咁出名當然要搵日去試試👍🏻⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️職員好友善會主動問之前有冇食過,再介紹食物,相當貼心,今日餐湯係南瓜湯🥘味道冇咩特別,正常,不過佢地薯條炸得好好食,脆香又唔油膩,truffle 味好重,我就鍾意加埋茄汁一齊食,增添甜度,職員仲主動問需唔需要加薯條,服務100分💯⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️牛扒好似係慢煮後再煎封,而且呢個部位係牛肉質最軟腍的,食落嫩滑,又有炭烤那種焦香🍖味道不錯,下次會想再試貴D個款,睇下牛味會唔會再提高❤️
📍Top Blade Steak Lab
沙田沙田正街18號新城市廣場1期1樓108號舖
2022-08-01 228 浏览
我同班朋友有個美食GP,大家會成日SHARE星期六日食左咩好野,當然伏既要特別留意唔好去🙊最近有兩個朋友不約而同都去Top Blade Steak Lab,不過一個就去左何文田分店,另一個就去左銅鑼灣,評價都話幾好,我當然即時save低佢,去沙田分店睇下係咪質素都係咁好先👍🏻有朋友推介美國390日穀飼prime 級平鐵牛扒同藜麥平鐵牛扒沙律,我兩樣叫左✌🏻配菜薯蓉好幼滑超軟綿,牛扒面面都煎到好香,牛味好濃,簡單調味但味道真係幾出眾,沙律用大熱Superfood 藜麥同埋可持續方式生產的吞拿魚😽非常健康,仲有蕃薯、沙律菜同平鐵牛扒,真係好抵食,唔怪之得佢地去完評價咁高,原來係真~😻

2022-08-01 176 浏览
終於可以打返波🤾🏻‍♀️停左幾個月冇見班波友,BOOK到場做完運動最好就係食餐好既,補充能量最好方法之一,有朋友話想食牛🐮搵搵下就決定去Top Blade,裝修年輕化同有活力,餐廳職員好有禮貌介紹食物,價格都幾親民💯我地每人都叫左平鐵牛扒,餐廳推薦五成熟🥩亦係我食開既熟度,上到黎都仲感受到牛扒既熱氣,煎至medium,肉質極之軟嫩😳沒有筋同肥膏,配上香草同蒜頭,我覺得不用多加調味就夠,因為已經加左黑椒同鹽,突出肉味又不會蓋過牛扒的滋味。味道相當唔錯,我個人幾滿意😎仲有!!呢到薯條是免費任添🙈我地一檯人不停REFILL,因為做完運動真係好餓,食到好飽🙊

2022-07-29 313 浏览
阿媽今日冇煮飯,所以就決定成家出去食,一行五人都比較難搵位,去新城市睇下有冇食,老豆話想食扒,我就冇咩所謂,所以就去左1期1樓既Top Blade Steak Lab,店員好好幫我地安排左張大檯,可以坐得哂5個人,唔洗分開兩張檯坐🥳我地分別叫左美國390日穀飼prime 級平鐵牛扒,價錢貴少少$278,阿媽就食藜麥平鐵牛扒沙律$140,細佬就要左份西班牙栗飼豬鞍架 $160店員建議我地份牛扒叫medium-rare,大約3-5成左右就係最佳狀態,睇樣都色水對辦,外表帶著燒烤香,切開唔會血淋淋,肉質柔軟juicy,仲有香草同牛油味,另外仲有任吃松露薯條,熱辣辣幾好味,我地添完又添🤣店員都怕怕我地

💁🏻‍♀️一個月食一次好野,今次遠少少去到沙田食牛扒,出左名「平、靚、正」既Top Blade Steak Lab,我估住沙田既人應該冇人唔識佢掛🤣都係朋友介紹我先知原來香港仲有性價比那麼高的牛扒,雖然平,但餐廳絕對係用心製作絕不馬虎💁🏻‍♀️落單時店員好好,佢推介我地食五成熟,因為肉質會更為美味同juicy,令本身想叫三成熟既我都改變心意😝💁🏻‍♀️上菜都幾快,唔洗10分鐘就有沙律同埋香草平鐵牛扒,見到份牛扒真係令人雙眼發亮,牛扒伴有迷迭香,所以香氣撲鼻,牛扒上既時候已經切好哂,厚薄適中,肉味濃郁而又口感,沙律幾開胃,醬汁唔會好多,食下牛食下沙律唔會咁膩,霎眼間就清哂成檯野😋

2022-07-29 144 浏览
我對burger真係情有獨鍾,去到邊間餐廳都會睇下有冇burger叫,結果有,佢一定係我既首選❤️有朋友約我去食飯,我就問佢食咩,佢話有扒有漢堡,我二話不說就應承出席!一未入到餐廳就聞到牛肉香,好似真係幾正,不過我都係比終極漢堡吸引,等左一陣就有得食,burger配沙律,整體唔會覺得好膩,一切開burger🍔肉汁咇出黎,牛肉好厚,兩邊都煎得好香,有點焦脆口感,漢堡包唔會因為醬汁而變淋,食落有彈性,仲帶點牛油香🧈另外仲叫多杯開心果紅茶特飲🍸紅茶陣陣芳香,上面開心果碎增添口感,奶蓋同紅茶比例都恰到好處,甜度少甜

2022-07-29 131 浏览
作為一個牛扒控,當然要搜羅世界各地既牛扒店,不過牛扒質素高低真係好睇廚師處理同食材本身,唔一定貴先係好,上網見有人介紹以下呢間餐廳,只需$160就食到香草平鐵牛扒,價錢十分親民,仲有我最愛既Flat Iron Steak❤️美國390日穀飼prime級平鐵牛扒|$278入口牛味大爆發,完全唔會柴口,保持肉汁,而且邊位仲煎得有點焦脆😍焗蒜頭原個上,配埋牛扒一齊食簡直錦上添花,雖然牛扒冇跟飯或意粉,但餐廳提供任食薯條,薯條偏幼身,但好香脆,相信應該係新鮮炸出黎,好熱同埋薯味幾重,任食薯條保證你食到飽一飽,因為我食左一份已經覺得好飽了🤣
美國390日穀飼prime級平鐵牛扒|$278
2022-07-29 137 浏览
私心收藏左呢間性價比高既餐廳好耐,朋友成日叫我介紹,我都會拒絕,因為好怕一介紹完就好多人去🤣但好野要happy share❤️我鍾意呢到嘅原因係因為餐廳提供好少有既Flat Iron,本身得何文田一間店,依家好受歡迎,就開到銅鑼灣、沙田都有,分散人流😝不過我每次去任何一間都係好多人等緊位,沙田呢到地方較大,等位會比較快我每次黎都係叫例牌美國390日穀飼prime 級平鐵牛扒 $278,同初初開業比好似加左$10幾蚊左右,但質素依然,肉質保持到腍滑,肉味香濃,出色牛扒🐮旁邊伴碟既薯蓉都好滑好creamy,相信加左不少忌廉同牛奶去打,薯蓉配牛扒係perfect match😌完全係我心中top one💯

2022-07-28 135 浏览
睇到片介紹沙田美食推介,完全好多我都未聽過同埋未食過,就搵左一個星期日入去挑戰一日食幾餐🤣晚餐時段就去Top Blade食Flat Iron牛,未食過呢個部位,都好好奇係咩質感☺️兩個女仔食得唔多野,所以叫左一份沙律同是日特別版招牌平鐵牛扒就算,環境幾舒服,傾計食飯都幾好,唔會太嘈我鍾意食生d,牛扒叫左Medium Rare,送到上黎真係3成熟,香氣撲鼻,火喉幾好,有明顯的烤紋,但入面肉質係粉紅色賣相完美,食落同想像中唔同,以為會有點嚼勁,原來係鮮嫩路線,旁邊粟米都好香甜,幾好食👍🏻沙律沾上自家製的醬汁,酸酸甜甜非常開胃,材料超級豐富,有啖啖肉牛扒、又有蛋同粉,淨食沙律都飽😵

2022-07-27 97 浏览
#Top Blade Steak Lab #沙田------------------------------有同事轉工,大家就話食好d同佢farewell一下☑️有人suggest食Top Blade,佢食過銅鑼灣個間話唔錯,我地睇下菜單都發現食物選擇都好多,應該大家都岩食------------------------------叫得Top Blade,當然黎食Top Blade先得!呢個部分出面餐廳好少見有提供,多數都係大路肉眼或者西冷牛扒,所以超引起我既好奇心🤤------------------------------我叫左是日特別版招牌平鐵牛扒,同事就食西班牙栗飼豬鞍架,豬鞍伴百里香,未上桌後都聞到陣陣幽香,濃厚的豚肉味,肉質軟腍多汁,我份牛扒網紋都已令人食欲大增😍沒有額外的醃料,主要都係用香草同鹽,簡單美食,伴菜有紅椒絲、洋蔥絲和同原個焗蒜,都幾滋味
#Top Blade Steak Lab #沙田
🥢終於到星期五lu,放工一定要食好野,食咩就交比男朋友決定🤣早幾日食左壽司,所以今日就想食返西餐,最後就揀左Top Blade Steak Lab,可能因為星期五關係,都比較多人等位,不過我地6點到,唔洗等太耐✌🏻🥢餐廳主要有螢光膠板及霓虹燈作為裝飾,招牌菜應該係Herbly Flat Iron Steak香草平鐵牛扒,我地叫一份平價版,一份是日特別版,相差80幾蚊,試下有咩分別都好🆚🥢兩份我地都叫左5成熟,貴價版上桌時已經可以嗅到牛扒獨特香氣,cut開會見到粉嫩漸層😍真係流口水🤤賣相非常精緻。肉質軟淋又帶有咬口,濃郁的肉香,高分之作,平價版焦香充滿了口腔,肉質都係鮮嫩,不過牛味一定係貴版出色d😌

2022-07-26 107 浏览
薯條放題真係好吸引🍟All you can eat好少係做薯條,我就比呢個gimmick吸引左我黎沙田,平時都好少機會會去到咁遠,好在餐廳係商場入面,搵路都好方便,一出鐵行5分鐘就到餐廳睇菜單都睇到眼花撩亂🤪樣樣都好吸引,眼見檯檯都叫香草平鐵牛扒,我反而對終極漢堡有興趣多d,價錢$160,都唔平,真係要慢慢試下睇下值唔值薯條放題薯條好快就送上,根本上點完餐店員為我地奉上薯條,仲不時問我地夠唔夠,幫我地添加🤣食到第三輪飽足非常,作為薯條迷,能夠唔洗理價錢咁食,真係好津津樂道☺️漢堡好有層次,好想一啖食左佢,但真係太厚身,超級足份量,唔怪之得賣呢個價錢😌

薯條放題

🥢 如果大家想試下平價牛扒的話,Top Blade Steak Bar或許可以成為你的選擇之一,仲要薯條任食!🍟👍🏻 店員會過黎細心講解佢地嘅推介⏳ 上菜速度好理想,好快 ✨ Flat iron 餐廳招牌,叫左5成熟,份量偏細,配埋炸蒜,sauce同鹽,集幾種味道比客人自由配搭,肉質幾juicy但都偏多筋,要花多啲牙力✨ Ultimate burger塊牛超級厚,牛味好重,成個burger配合得好好,配埋沙律好豐富🥗✨ 薯條🍟任食佢嘅薯條每一盤攞出黎都keep住熱辣辣,超級香脆,我同朋友都覺得隱隱約約食到少少黑松露味,同薯條味道好夾,唔知係咪因為餐廳嘅油或者其他元素,真係錦上添花✨ Dirty lemon tea杯野裏面本身冇檸檬🍋,配左一杯檸檬糖漿,加完入去都taste到檸檬茶味,杯糖漿夠曬dirty😝😝

👍🏻 店員會過黎細心講解佢地嘅推介

⏳ 上菜速度好理想,好快

✨ Flat iron

✨ Ultimate burger

✨ 薯條🍟任食

✨ Dirty lemon tea
為食豬仔尋食記🐖喺沙田開咗一間好出名嘅牛扒我同阿俾我聽雯楚都即刻去先啦,佢哋嘅平貼牛扒好似好出名所以試吓啦香草平鐵牛扒 Flat Iron 🥩🌱平鐵牛扒比一般牛扒冇咁肥美,脂肪感冇咁重,但係又唔係柴柴硬個種,食到佢嘅牛香,同多淋,而且兩邊煎香,散發香草味,感覺較輕身,同埋佢較薄身,裏面色水均勻😋😋☺️👍🏼美國390日穀飼prime 級平鐵牛扒🥩🌟(上面嗰塊)呢塊就夠厚身,但都唔會太肥,肉味比較重,同朋友嚟推薦食晒兩款牛扒,因為感覺好唔一樣,但都好味☺️🥳任食薯條🍟🍟🍟🍟🍟好正呀!有任食薯條,仲要係好食嗰種,幼身,香脆,內有薯仔味,每條都有黑松露同埋鹽嘅味道,香氣滿滿,仲有沙律醬同埋茄汁俾你點!🥳🌟每日限定小食—忌廉蟹肉餅🦀🍘每日嘅小食,甜品都唔一樣,所以要留意出面歺餐牌!🌟☺️今次試咗呢個忌廉蟹肉餅,外面好脆,裏面有點太散,但都食到蟹肉嘅味道,不過不失啦😎凍dirty檸檬特飲🍋🍹同一般嘅檸檬茶好唔同,入邊有啲似柚子蜜咁,將啲檸檬蜜放係底,香氣好夠,都幾特別👍🏼港式奶茶🧋正常嘅港式奶茶,不過不失👍🏼————————🐖豬仔總評🐖(Top Blade Steak Lab 沙田)食物方面🍌🍌🍌🍌抵食
為食豬仔尋食記🐖

香草平鐵牛扒 Flat Iron 🥩🌱

美國390日穀飼prime 級平鐵牛扒🥩🌟
(上面嗰塊)

任食薯條🍟🍟🍟🍟🍟

每日限定小食—忌廉蟹肉餅🦀🍘

凍dirty檸檬特飲🍋🍹

港式奶茶🧋

正常嘅港式奶茶,不過不失👍🏼

————————
🐖豬仔總評🐖
(Top Blade Steak Lab 沙田)

食物方面🍌🍌🍌🍌

抵食方面🍌🍌🍌🍌🍌

環境方面🍌🍌🍌🍌🍌

份量方面🍌🍌🍌🍌

服務方面🍌🍌🍌🍌

🔔Last Words :
其實真係幾抵食,同一般食重油脂嘅牛扒好唔同,平鐵牛扒感覺健康少少,light 小小,美式平民餐廳😋