2011-10-27 25 浏览
上年暑假行The ONE, 第一次接觸到Tuttimelon尼個品牌, 由於N先生同我都覺得價錢略貴, 所以無幫襯過今年因為團購嘅關係, 终於有機會試下尼間次次行過都會見到好多人排隊嘅Froyo店喇, 結果一試上癮用$15買到$40Froyo, 由於太抵所以忍唔住大破慳囊買左10張Q龐, 計埋今次已經係第5次幫襯喇每次幫襯都會發現新口味, 新鮮感十足, 而且每種口味都有獨特之處, Topping選擇琳琅滿目, 令Froyo增色不少Coconut係個人最鐘意嘅口味之一, 清新得黎有香濃嘅椰子味, 會令人食到唔停到口總括尼講, Tuttimelon絕對係N先生同我嘅Froyo首選, Froyo質素不在話下 服務仲好周到, 由於我地Q龐值$40, 我地每次問店員可唔可以磅一磅先結帳, 佢地都會好友善咁俾我地磅下先舖頭地方闊落, 但座位數目少, 幸好室外仲有座位, 踏入秋天坐响室外嘅木櫈上, 一邊吹風一邊食Froyo, 好不寫意

Tuttimelon our favourite brand~

2011-10-24
$7.5 (宵夜)
2011-10-07 14 浏览
看完電影,就到Tuttimelon嚐嚐Frozen Yogurt 。The One店舖面積木頗大,門口的自助擠乳酪機為數不少,味道亦有很多,原味、士多啤梨、木瓜、藍莓、杏仁、荔枝、芋頭、桃……等等。最好玩的絕對是那部自助擠乳酪機,想擠多少、怎樣擠都得。我選了最喜歡的士多啤梨,淡淡的粉紅色,蠻漂亮~Topping亦有很多選擇,店員新鮮切的各種水果,麥皮、脆餅、軟糖、朱古力、Oreo……而我就只選擇了Oreo碎,滿滿的舗在乳酪上,香甜的Oreo餅碎配上清新而略帶微酸的士多啤梨乳酪,味道格外合拍。不得不提的是店外還有一個露天的小花園,放有枱椅可供客人坐下來慢慢吃,非常寫意~

外卖自取
2011-10-07 11 浏览
一向很喜歡吃雪糕,那天跟朋友行The One ,看見有間乳酪店,看見地方舒適,所以便試試~乳酪款式及配料尚算多選擇,全部都是自助形式,很有趣我叫了益力多乳酪,味道酸酸甜甜,我還加了糖果粒和朱古力脆脆,最後加了士多啤梨及芒果,由於是低脂乳酪,吃得多也不怕~這店有室內及室外坐位選擇,坐在室外,感覺自在很多~
2011-10-05 18 浏览
店內可供坐下的位子很少,幸好在店外面有露天座位這裡的店面裝修舒服,自助Fill Yogurt,可一杯內試多幾種口味選左下面幾種味:1。薑味=>果然好薑,個人不太喜歡2。綠茶=>ok 好味3。Original=>偏酸4。薰衣草=>好香Others:Mini Mochi:好食,係迷你燸米糍Overall: Good!! 店家仲會因時更新新口味~
店內可供坐下的位子很少,
幸好在店外面有露天座位
選左下面幾種味:
1。薑味=>果然好薑,個人不太喜歡
2。綠茶=>ok 好味
3。Original=>偏酸
4。薰衣草=>好香

Others:
Mini Mochi:好食,係迷你燸米糍
Overall: Good!! 店家仲會因時更新新口味~
2011-06-12
2011-09-12 14 浏览
同朋友行過, 入去坐底傾下計, YOGURT 我試左原味, chocolate, greentea,原味太酸, greentea 唔錯! 幾大杯! 而且坐得好舒服, 又唔會趕你走. 好多topping 既選擇!

同朋友行過, 入去坐底傾下計,

好多topping 既選擇!

2011-09-02
2011-09-04 13 浏览
之前係團購買左張$40既coupon, 今日終於可以動用啦。乳酪有原味, 益力多, 荔枝, 桃, 朱古力, 綠茶。我地揀左原味同荔枝。toppings有最股既粟米片, 格格脆, 椰果, 爆珠, 菠蘿。"吱"得大大杯, 超滿足, 夠晒2個人食。磅一磅要$53。好彩有張$40 coupon, 補返$13咋, 抵呀!咁岩有人走, 仲有位坐tim。如果無咁熱, 坐露天位仲好。
"吱"得大大杯, 超滿足, 夠晒2個人食。磅一磅要$53。
好彩有張$40 coupon, 補返$13咋, 抵呀!
咁岩有人走, 仲有位坐tim。如果無咁熱, 坐露天位仲好。

2011-09-03
2011-09-01 22 浏览
全部自己控制, 拎個杯仔, 之後自己想要咩味, 就落咩味, 由於個杯仔都幾大, 就會好想轉多幾個圈, 心態上好似唔多滿咁... 於是越滋越多....由於好好玩, 咩都係自己整, 自己落, 花多眼亂, 又多topping 款式加... 呢樣加d, 果樣加d, 加下加下好易一個唔覺意就甜品貴過個晚餐... haha不過個yogurt 又真係好滑又好香, 唔會太甜, 食完唔會覺得好漏 我個人覺得打心理戰既話, 佢完全羸左!! 哈哈
全部自己控制, 拎個杯仔, 之後自己想要咩味, 就落咩味,
由於個杯仔都幾大, 就會好想轉多幾個圈,
心態上好似唔多滿咁... 於是越滋越多....
由於好好玩, 咩都係自己整, 自己落, 花多眼亂,
又多topping 款式加... 呢樣加d, 果樣加d,
加下加下好易一個唔覺意就甜品貴過個晚餐... haha

不過個yogurt 又真係好滑又好香,
唔會太甜, 食完唔會覺得好漏

我個人覺得打心理戰既話, 佢完全羸左!! 哈哈
2011-07-30
2011-08-20 4 浏览
自從上次咁唔精準既教訓之後, 今次我醒左, 留手左好多(用埋張$15變動40既coupon佢)上次試過咁多野味, 覺得原味同黑芝麻最好食, 所以今次只揀左呢兩隻toppings 都係strawberry, mango, special k, 格格脆果d其實tuttimelon 既yogurt 都算不錯, 夠smooth, 不過好快溶...- -

精準!
2011-06-28
其他
精準!
2011-08-08 20 浏览
最近香港開了很多乳酪店, 其中在THE ONE一家的永遠都是超多人排隊的, 這天剛好經過, 看到那麼多人, 忍不住也去湊下熱鬧看看是否真的那麼好吃.這家美國乳酪店, 賣點是可以自己拿杯子, 自由地擠乳酪, 喜歡吃多少擠多少, 再按重量來計算價格.我們第一次試, 2個人拿了個大杯, 很興奮又像小學生一樣的狂擠~我們擠了3種口味: 綠茶, 朱古力, 葡萄綠茶跟朱古力都不太濃, 反而葡萄味很香, 但吃進口又沒那麼濃. 乳酪不像雪糕, 沒那麼多奶味, 所以論軟滑的程度嘛, 確實是談不上. 擠完了乳酪, 就走去自己放TOPPING, 有彩針有朱古力有綿花糖, 都是大路你說得出的都有.最後一站是放水果~但想得到應該都是罐頭水果了. 貪得意要了個荔枝, 怎知道難吃得嚥不下!!!怪味又口腔內久久不散....量一下重量, 天呀...那麼一杯乳酪就要差不多HKD70了....是有點貴了. 而且又不及雪糕好吃, 雖然是沒雪糕那麼肥, 但如果可以揀, 我還是會吃一杯軟滑便宜的雪糕過過癮.
我們擠了3種口味: 綠茶, 朱古力, 葡萄

最後一站是放水果~但想得到應該都是罐頭水果了.
10 分钟 (外卖自取)
$30 (其他)
2011-08-07 27 浏览
之前團購了這裡十張優惠券, 今天過開來這邊所以又來吃了,好喜歡這裡是自助形式, 可以自行配搭雪糕味道和配料, 又會不時轉換匙羹的顏色, 雖然味道不是我吃過最好的frozen yogurt, 但氣氛答救,今天選擇了三種味道的yogurt, 有石榴, 原味同野莓味, 我最喜歡石榴所以唧了最多而配料我多數都是選擇了早餐的脆脆, 另外有糯米池和芒果吃後發覺石榴味太甜了, 原味和野莓味還可以, 質感也不算太滑,配料可以, 芒果都算甜這一兜子$45.9, 但$40現金券都是在團購時$15買回來, 最後補多$5.9,即是$20.9這麼多算是抵吃的吃的其間發現幾個人都不若而同地拿錯了另一間店名相似的現金券來用,當然店員都說是不能使用的, 這個情景真的十分搞笑
之前團購了這裡十張優惠券, 今天過開來這邊所以又來吃了,
而配料我多數都是選擇了早餐的脆脆, 另外有糯米池和芒果
配料可以, 芒果都算甜
即是$20.9這麼多算是抵吃的

當然店員都說是不能使用的, 這個情景真的十分搞笑
2011-08-06
$20.9
2011-07-31 4 浏览
自上年開始froyo已經瘋魔唔少人既心當然唔少得我啦一向酷愛FROYO既我一定唔會放過任何機會一去到已經見唔到唔少人係機個度吱唔同既味道既FROYO比起一般FROYO店明顯多好多選擇好似牛奶啦蜜瓜提子BERRY西瓜原味等等真係滿足到唔同人既需要再去左TOPPINGS個邊就真係花多眼亂我諗有超過20隻TOPPINGS 好多朱古力脆 生果 蛋糕仔 棉花糖呀咁再過去磅重 真係嚇親 唔覺意就吱左成70蚊真係要就住黎吱呀D FROYO既味道岩岩好 味道好突出特別係BERRY同蜜瓜味比較少地方有哩D味話晒都係新嘗試 又有得食又有得玩 都算值回票價! 見到雜誌話出左新味道 又係時候要去下啦!keep住有新味出好有驚喜不過有時D TOPPINGS俾人整到周圍都係就唔多好啦...
自上年開始froyo已經瘋魔唔少人既心

真係要就住黎吱呀

比較少地方有哩D味

話晒都係新嘗試 又有得食又有得玩

都算值回票價!

見到雜誌話出左新味道 又係時候要去下啦!

keep住有新味出好有驚喜

2011-07-26 25 浏览
雖然toppings同雪糕的味都有好多選擇... toppings麻麻!! 雪糕一般..最大問題係` d mochi 超難食!!!! 似藥水味?? 苦的仲要唔平.. 一d都唔抵

仲要唔平.. 一d都唔抵
2011-07-13
2011-07-15 2 浏览
Accompanied with my col. S, we first headed to this froyo shop for picking up the coupons she bought via group buying. Then, she treated me one! A very good one for hot summer!Here's what we selected:Me: Original x berries (2 flavours only, for safe) - plus toppings of strawberries, corn crunches, monchi (they are really a good combination and thus chemistry starts) S: Original x berries (she likes original so much as it's plain and good match for all fruits and toppings), plus melons, blueberri

Here's what we selected:
S: Original x berries (she likes original so much as it's plain and good match for all fruits and toppings), plus melons, blueberries and bubbles. She thumbed up and said very nice.

We KO them within like 15 mins and cooled down during the hot summer! I can say a very good treat in summer.

It was actually my 2nd time to visit this. My previous experience was pretty awful (perhaps i mixed too many flavours and found one or two with 'medicine-like' smell.........but this time, nothing but give a BRAVO to them !!!!!!!!!!!!!!!!!

best matches with cereals & fruits
A healthy mix in summer
2011-06-01
A healthy mix in summer
2011-06-27 10 浏览
夏日炎炎,最好配上冰涼的食品!雪糕...又怕肥;乳酪‧就最好不過!本人是團購網的瘋狂迷於較早前購買此店的優惠劵 - 以$15購買$40的現金券!!!非常優惠剛好那天,是免費乘搭車船日.又恰巧晚上要到灣仔一趟,便要一試免費乘船的滋味至少節省了一筆要過海的車貴。天氣非常的炎熱,太陽毫不留情照射在任何一個人身上。下午大約一時。我與友人先到尖沙咀,鑑於我們很久沒有看過電影,當日是詹SIR新戲的首天上映,我們便到THE ONE商場,因為那幢商場比較新。看畢後,已經是差不多三點多四點,身體不斷發出聲響抗議炎熱的天氣,以至有點納悶。胃口不大。。。腦海一閃~~~~~~我的乳酪現金券便立即到L3的Tuttimelon!!!!!!!這是一間自助式的Frozen Yogurt。我本人比較喜歡這種形式,因為可以隨心所欲「唧」多少,而且這裡有多款的味道!是日由於是平日的關係吧?人流不算多!!!味道雖多..但一看見自己最愛的味道-黑芝麻。毫不猶豫「唧」嚕幸好以前有「唧」雪糕的經驗,都不會胡亂「唧」該店提供的杯面積頗大的,所以很容易過重hahahatuttimelon最新推出夏日的口味 - 黑芝麻、蜜糖薰衣草、榛子
夏日炎炎,最好配上冰涼的食品!
雪糕...又怕肥;乳酪‧就最好不過!

本人是團購網的瘋狂迷

至少節省了一筆要過海的車貴。
天氣非常的炎熱,太陽毫不留情照射在任何一個人身上。
我們便到THE ONE商場,因為那幢商場比較新。

看畢後,已經是差不多三點多四點,身體不斷發出聲響抗議

炎熱的天氣,以至有點納悶。胃口不大。。。
腦海一閃~~~~~~我的乳酪現金券

是日由於是平日的關係吧?人流不算多!!!

幸好以前有「唧」雪糕的經驗,都不會胡亂「唧」

該店提供的杯面積頗大的,所以很容易過重hahaha

tuttimelon最新推出夏日的口味 - 黑芝麻、蜜糖薰衣草、榛子朱古力...當日只有這三種最新的口味,聽說還有其他的。
其餘口味是原味、綠茶、芒果、荔枝、草莓等。
我選了黑芝麻、綠茶和原味。友人選了芒果、蜜糖薰衣草。

toppings方面,款式不少!mochi的口味已經有4種多..原味、草莓、綠茶、藍莓...
還有曲奇、穀物、棉花糖、jelly、oreo、爆爆珠等等...數之不盡!比顯選擇較外間的yogurt店多。
水果方面亦較新鮮,很鮮甜

經過一輪的添加後,我的yogurt價格為: $58.2

下了不少的mochi、棉花糖、穀物、水果、蘆薈!
Mochi口味QQ, 軟硬適中;棉花糖十分細小,很可愛..亦可增加口感;
蘆薈是少見的toppings之一,很讚!!!!!!甜甜的,健康食品
很豐富啊!!!!!!!!
幸好扣除現金劵後,只需$18.2...
如果沒有現金劵的話...價錢略為昂貴。
我和友人便到外面享受這杯冰涼的乳酪,可能這裡比較通風及不受太陽的照射,不算太熱

環境十分舒適,頗適合談天的好地方。
藍藍天空.....:p
整體來說,員工態度可以,但可向客人介紹新口味。
期待下次的光臨。
2011-06-09
很豐富啊!!!!!!!!
藍藍天空.....:p
2011-06-21 8 浏览
不說不知,家妹是一個團購迷,袋子裡有一個專用的Plastic Folder,裡面裝著一叠從網上下載而來的優惠,這方面,作為一已步入「中男」的我,就沒有她那麼精打細算了。上週六的父親節,一家人品茗過後,就由家妹請吃甜品,從iSquare步行至鈄對面的The One,就在三樓之處找到這一間Tuttimelon,印象有點面善,記憶中在沙田的新城市廣場也有一間分店,屬於行自助式的Frozen Yogurt,Counter處見到幾位後生的店員,用長刀切上各式生果作Toppings之用,看在眼裡也算新鮮。話說第一件事,家妹先從其Folder裡拿出數張A4紙,由專人負責相關事宜,據聞$15之下,可以換上一張價值$40的優惠券,以價值來計還是划算。跟著的步驟,自然是拿著杯子「唧」出心水的味道來,當日共有五部機,每部機共有兩款味道,據知還有一個混合的選擇,今次則到家母意猶未盡,這味又要來一點,那款又要多一些,據知選了的味道,分別有芒果、綠茶、薑蜜、益力多及特級牛乳等,另外也加了橙色爆珠,四至五款什果和燕麥等,以每100g $15來計算,最後磅出逾七十元的價錢。這個時候,總算發揮了團購的魔力,其實際價錢之

上週六的父親節,一家人品茗過後,就由家妹請吃甜品,從iSquare步行至鈄對面的The One,就在三樓之處找到這一間Tuttimelon,印象有點面善,記憶中在沙田的新城市廣場也有一間分店,屬於行自助式的Frozen YogurtCounter處見到幾位後生的店員,用長刀切上各式生果作Toppings之用,看在眼裡也算新鮮。
Toppings選擇不少,生果尤其新鮮
其中兩部機的味道
這個時候,總算發揮了團購的魔力,其實際價錢之下,只不過接近三十元而已。至於味道來說,仍然是帶上微酸,清新開胃無容置疑,其軟滑程度亦算令人滿意,若論凝固度來說,則是有點不足,吃到尾後段已是近於半溶,可幸也沒甚麼冰粒出現。今次最大的問題,是款式上選了太多味道,這一口是牛奶味,跟著的一啖又是綠茶香,配搭上實在有點雜亂無章。
太多選擇,但配搭上來卻是毫無秩序
這個就是我不太喜歡自助式Yogurt的原因,看似選擇繁多,始終也是眼闊肚窄,四個人吃著這一杯東西,個人覺得有點似電影食神入面那一條「輻射魚」,如果只得一至兩味的話,效果反而來得更佳。若是這樣,不如行有款式配搭好過。有些時侯,有限/沒甚 的選擇,反而是來得「最好」的選擇。
若論味道,其實唔差
如果沒有團購助力的話,這杯Yogurt應該甚為昂貴,今次只屬不過不失,不過這裡有一個優勢的地方,就是店外設有一個露天的座位區域,都市人太過倚賴冷氣了,有時坐在戶外之下,給點陽光照射著,吃起上來,反而來得更加悠閒舒適。
2011-06-18