2020-03-26 138 浏览
表妹之前網購咗啲嘢俾小b,因為疫情緊張,我哋都係home office多,最後約咗呢日見面快閃lunch。表妹咁啱要返公司做少少野,所以我哋約咗1:30食lunch,避一避人多食lunch時間。表妹推介呢間文青feel嘅工廈餐廳,好鐘意啲顏色配搭,而且好fresh,餐廳內都寬躺舒服。Lunch set 都好多選擇,樣樣都想試。最後我叫咗「加拿大豬肉眼扒配蘇梅醬·薯菜」菜。好大份呀,豬眼眼扒厚肉,重量十足,肉質鮮嫩多汁;瓜菜都好新鮮,如果醬汁多少少就更好啦,份量多好滿足。

Lunch set 都好多選擇,樣樣都想試。

2020-03-17
2020-03-21 118 浏览
地舖租貴,多食肆都向上發展,工廠大廈裏面俾我發現好味道嘅西餐。好,坐低睇吓有咩好食先。香煎刺身帶子羅勒醬意粉,新鮮帶子仲有香草味濃郁嘅羅勒醬,醬汁份量啱啱好掛上意粉,唔會太油膩,唔錯!燒大野菌黑松露意大利飯,波特菇肥厚多汁,表面菇衣烤到好似脆皮咁,咬落去會卜一下,好好味。燒原條鮮魚配泰式辣汁,燒完條魚一啲都唔乾,魚肉鮮甜而且冇乜骨,泰式辣汁甜甜辣辣幾得意。軟綿綿椰子雲朵蛋糕,外型好cute好得意,唔止望落去軟綿綿,食落口又軟綿綿,裏面仲有芒果粒添。

好,坐低睇吓有咩好食先。

2020-03-21 99 浏览
這天跟朋友相約在荔枝角站附近逛街,然後在附近吃飯。餐廳位於工廈二樓,平常不易發現,但朋友在附近工作,所以很熟路!點餐後,餐廳送上了檸檬蜜糖薑茶,非常貼心。薑茶薑味很重,可以暖身,喝下去很舒服。食物方面,我們選擇了我最愛的德國脆豬手。我覺得這個豬手的脆皮非常特別,非常鬆脆,有點類似中式燒肉,但味道重一點點,油分多一點點,口感亦覺得比較濕潤。豬手肉質方面則是比較乾爽的。沾一點蜜糖芥茉醬,豬手味道會比較豐富,整體豬手很好吃。這道菜的配菜是燒菠蘿條。我覺得燒烤效果一般般,未能加強菠蘿的甜美,但是用來解解豬手的油膩亦算不錯!
2020-03-18 98 浏览
週末同朋友去荔枝角附近看電影,打算到附近吃午餐。荔枝角大部分餐廳都隱藏於工廈中,所以我們都是在app找一找餐廳。我們希望找個cafe坐下來聊天和耍廢一個下午,所以找了這間餐廳。餐廳面積不小,感覺可以和其他食客保持距離,方便聊天亦感覺衛生🙈 我們找了近窗口有陽光既座位。午餐有不同類型的菜式,但不是特別吸引,所以我們都是點了一個集合所有材料的料理 - 全日早餐 😂😂😂 味道正常,出奇地有蜜瓜在早餐裡。而我們用膳後,侍應生亦不會馬上趕走我們,看見其他食客都是在這裡聊天,感覺是很輕鬆寫意既地方,我們都留了一會兒便離開。

2020-03-16 101 浏览
這間位於長沙灣工廈內的café,主要以西餐為主,套餐都是二人及四人,其他全部都是單點後可轉餐,價錢跟地舖差不多,每位平均消費約$200。巴馬火腿哈密瓜配黑醋汁以咸香的風干火腿包裹著香甜的蜜瓜,蜜瓜的甜味正好中和火腿的咸味,不過黑醋汁味道則不夠濃香。青檸蜜糖雞翼雞翼炸至外脆內嫩,蜜糖味較重,青檸味則不太突出。海鮮墨汁意大利飯意大利飯軟硬適中,每啖都有墨汁鮮甜香味,而且飯內有粒粒新鮮的墨魚肉,非常鮮甜。烤雞肉牛肝菌扁意粉意粉爽口,牛肝菌味道偏淡,但整體都不俗,雞皮帶微脆,雞肉嫩滑。

巴馬火腿哈密瓜配黑醋汁

青檸蜜糖雞翼
雞翼炸至外脆內嫩,蜜糖味較重,青檸味則不太突出。

海鮮墨汁意大利飯

烤雞肉牛肝菌扁意粉
2020-03-09 145 浏览
近日朋友的工作很多,為了令朋友心情好一點,今天到浪漫文青西餐廳吃晚飯呢~店子非濃文青,令人感覺很舒適,坐下之時店員更為我們奉上暖心檸檬熱薑水喔,感覺令人抗菌。有二人餐的選擇,也有不同人數的套餐可選,感覺好:北海道帶子泡菜芝士扁意粉帶子微微煎香,感覺不錯,有海水的味道,而且香而入口咬感彈,煎封北海道刺身级之帶子和泡菜芝士扁意粉,非常之香呢,泡菜扁意粉炒到非常入味~不會辣喔~香煎慢煮羊柳煎好羊肋柳,斜切成塊。即成。看來很易,在家卻做不到這店子之水準喔。 慢煮羊柳~慢煮肉是粉紅色及沒有血水~又多汁又美味,之前嘗試在家烹羊架,傳統煎焗,會發覺火候難以掌握,不是過生便是太熟。這店的很有味道,用心的擺盤令人讚揚,高級餐廳感覺,長時間烹煮羊感嫩滑,後來的煎至軟身更香口,羊柳油少較難香滑的,最好之烹調就是用低溫慢煮令其保持鮮嫩,這店做得很好,醬汁味好加入好吃配菜,碟上掃出圖案,配合好肉。這天,很棒喔,棒

有二人餐的選擇,也有不同人數的套餐可選,感覺好:

北海道帶子泡菜芝士扁意粉

香煎慢煮羊柳

這天,很棒喔,棒
2020-03-09 2942 浏览
荔枝角億利一向都有好多隱藏美食小店, 今晚就黎到呢間位置 2 樓嘅浪漫文青西餐廳開餐晚市時段除左散嗌, 仲有兩款 2 人 Dinner Set 揀一坐低職員就會遞上一杯檸檬薑蜜, 而且仲係免費嘅士拉差雞絲墨西哥芝士粟米片大多數 Nachos 都係配肉醬或酸忌廉, 呢度嘅 Nachos 就搞搞新意思, 配士拉差雞絲墨西哥芝士, 味道帶點微辣, 非常刺激, 加埋雞絲更令口感變得豐富咖哩蝦兵蟹醬法包餡料用左帶有些少咖哩味嘅海鮮碎, 感覺有 D 似中式嘅 XO 海鮮醬, 將餡料鋪上脆卜卜嘅法包上, 感覺又幾特別香煎焗深海比目魚柳香蒜白菌意粉用上生蒜同炸蒜, 絕對係蒜香味十足嘅意粉, 而意粉亦煮到 Al Dente 嘅口感, 比目魚魚皮煎到超香脆, 但魚肉仍然好嫩滑, 值得大推大推法式焦糖燉蛋蛋味香濃, 口感滑溜, 本身味道唔會太甜, 所以配上表面嘅焦糖, Perfect

一坐低職員就會遞上一杯檸檬薑蜜, 而且仲係免費嘅

士拉差雞絲墨西哥芝士粟米片

咖哩蝦兵蟹醬法包

香煎焗深海比目魚柳香蒜白菌意粉

法式焦糖燉蛋
2020-02-28
2020-03-07 164 浏览
這天朋友相約一同前往荔枝角逛街, 在大型商場 D2 Place內, 逛了很久, 到了晚餐時間,本來打算在商場內進餐,但發現性價比實是太低,完全不合現在經濟氣候, 我選了一家在商場對面的上樓餐廳, 餐廳主打新派東南亞西餐,內裏裝橫還不錯, 有簡約的四人枱,也有適合多人進餐的長枱, 環境就是充滿了小清新的感覺。食物味道普通,就是沒有太大的驚喜,懂的朋友自然懂。餐廳十分貼心,知道現在是抗疫時間, 更溫馨送上充滿維他命b抗氧化的檸檬蜜糖薑水, 就是這小小的驚喜,我已經滿足了。

-#小肥長沙灣遊小肥週三在長沙灣😆🐷🙇🏻‍♂️適逢早前有朋友介紹呢間質素不錯吃😋還掂接隻豬放工順便拍拖拖😚👫一於黎嘆下東南亞菜小Cafe獎勵下自己同隻豬啦☺️😋先有窩心附送既檸檬薑水俾我地暖下開開胃☺️口痕唔理咁多一口氣Order左三款小食🤤😋煎得脆口帶出微微鹹香既泰式魚餅😋🐟配以泰式辣汁拌食更有風味之餘🤤🌶十分Crispy脆口口感一流既墨西哥脆片🤤😋以芝士雞肉焗煮帶出啖啖雞肉芝香🐔🧀雞肉肉質難得唔鞋之餘🤤😆🐔配以士拉差辣汁拌食微微香辣甚為開胃🌶😋經自家手打既風味肉丸😋🐷🍡以香茅青檸椰子咖哩汁慢煮味道更係Perfect Match🤤而窩心大廚將從深海黎既比目魚主菜慢慢炮製👨🏻‍🍳😏🐟慢煮製成外脆內軟既嫩滑比目🤤夠哂嫩滑之餘魚皮煎到脆卜卜😋入口擁有住雙重口感比目魚確係印象深刻☺️💭拌以經切粒既蘑菇及蒜粒煮香既意粉拌食啖啖滋味🍝😋滿足既一餐🤤🍝🐷
#小肥長沙灣遊

拌以經切粒既蘑菇及蒜粒煮香既意粉拌食啖啖滋味🍝😋

滿足既一餐🤤🍝🐷
2020-03-04
2020-02-28 253 浏览
呢間黃色小店嘅食物質素都泊得住啲大餐廳的,所以值得一試再試的!上次食咗龍蝦大餐,今次試佢嘅長腳蟹!同樣冇得彈👍🏻👍🏻👍🏻長腳蟹蟹肉檸檬牛油扁意粉HK$148以呢個價錢,長腳蟹肉份量都算ok的,蟹肉夠鮮甜,扁意粉帶濃郁嘅芝士味,整體不錯呀!蟹肉素翅魚肚羹$HK98呢個羹絕對超級足料,滿滿魚肚,非常之有咬口,加上有蟹肉嘅鮮味,飲落特別有滿足感!蝦兵蟹醬法包HK$98法包上面嘅蝦兵蟹醬味道有啲似XO醬,食落鹹鹹香香非常之惹味的,如果配酒飲就更加一流!可能店員認得我哋之前有嚟幫襯過,所以一黎到已經送咗一人一杯熱檸薑welcome drink 比我哋!非常之窩心!服務態度又好!食嘢前仲有提供消毒濕紙巾(藥丸形個粒)比我哋!好貼心嘅安排!讚!❤️❤️❤️

長腳蟹蟹肉檸檬牛油扁意粉HK$148

蟹肉素翅魚肚羹$HK98

蝦兵蟹醬法包HK$98

2020-02-25 259 浏览
經同事介紹黎呢一間餐廳 傾計一流🈴️🍴Ulyssa位於工廈入面 一出𨋢就見到 非常方便入到去每人會派發一粒酒精海綿消毒 值得一讚最估佢唔到竟然有消毒酒精買-裝修以白色為主 每張枱仲有一盆抗菌植物(雖然我覺得應該都係裝飾多)桌椅餐具都用左大量木同磨砂物料 好舒服-我地嗌左:泰式口水雞、紅酒牛肋條意大利飯、蘇梅醬豬肉眼扒、紐西蘭肉眼扒雞既份量好多 一直到碗底都全部係雞 同事話啲雞好滑好出色-意大利飯黎講唔算膩 飯略為硬左少少 企牛肋條不錯-豬扒上係燒過既芥末醬 拼埋一齊味道好夾 唔食牛但想食扒既朋友必選 最重要係薯蓉好好味-七成我覺得有點太熟太硬 牛肉味一般 但薯條反而好正 下次可以單點薯條小食試吓-飲品跟餐半價啊!同埋記得係openrice訂位啊 有85折架!
經同事介紹黎呢一間餐廳 傾計一流🈴️🍴
Ulyssa位於工廈入面 一出𨋢就見到 非常方便
入到去每人會派發一粒酒精海綿消毒 值得一讚

最估佢唔到竟然有消毒酒精買

桌椅餐具都用左大量木同磨砂物料 好舒服

雞既份量好多 一直到碗底都全部係雞 同事話啲雞好滑好出色

意大利飯黎講唔算膩 飯略為硬左少少 企牛肋條不錯

2020-02-16 265 浏览
支持黃色小店系列⋯⋯⋯都唔係為支持而支持,係堅勝價比高⋯足料,新鮮同好好食,力推本身係呢頭返工,放左工都唔去太遠食飯好鐘意呢塊板囉⋯五大訴求,缺一不可⋯香港人加油,黃色小店加油.燒香草波士頓龍蝦海鮮拼盤$208有龍蝦,青口,蜆,八爪魚,螺,粟米⋯都好新鮮,燒出來都唔會好乾身,同唔‘鞋’口.特別係龍蝦,肉質鮮嫩而且爆膏香草牛油芝士焗波士頓龍蝦意大利飯$148我好鐘意濕既飯,意大利飯係首選⋯⋯就唸⋯都叫左龍蝦拼盤,不如今日以龍蝦為主題啦,所以叫左呢個飯我仲唸龍蝦肉係碎上,原來有成半邊⋯仲大隻過拼盤個隻⋯個鉗好大隻同埋都係爆膏嫁因為武漢肺炎,個個都少出街食野⋯不過要頂住呀職員都好nice....同我地講‘維他命C水,飲多d,身體健康’❤️ so sweet

本身係呢頭返工,放左工都唔去太遠食飯

燒香草波士頓龍蝦海鮮拼盤$208

特別係龍蝦,肉質鮮嫩而且爆膏

香草牛油芝士焗波士頓龍蝦意大利飯$148

因為武漢肺炎,個個都少出街食野⋯不過要頂住呀

2020-02-12
2020-02-12 197 浏览
呢排得閒出嚟搵食啦,我呢個吃貨近排去咗荔枝角,搵到呢間工業大廈,樓下睇到有間餐廳好有特色,是主打東南亞和西餐菜式的餐廳,所以今晚食它啦!Haha~店員有禮招呼,環境舒服氣氛不錯,頭頂掛滿燈仔而牆身有DIY手作花球,極具浪漫;而一坐底望見餐牌都已經覺得好吸引,餐牌選擇幾多,有前菜小吃和意大利粉和飯,有d就是東南亞口味的,點了咖喱蝦兵蟹醬法包 $98、香煎焗深海比目魚柳香蒜意大利粉$128和海鮮拼盤 $238。先黎法包,賣相可以份量足夠,本身仲以為有咖喱汁點,原來近睇是蝦乾仔和大大粒魚卵係法包,呢個配搭都真是罕見,再配搭埋火箭菜食;如果鍾意食鹹味嘅人士可以點呢個,送飯一流!到海鮮拼盤上菜,好細心預備叉仔同埋濕紙巾去食,海鮮拼盤有辣椒汁和檸檬去食呢個拼盤的;拼盤當中有青口、生蠔、螺、蜆仔、波士頓龍蝦的蟹鉗和半邊身;即刻食個新鮮生蠔先,鮮甜!可以!海水味唔重,如果唔想食太鹹味的生蠔的朋友呢一個啱;波士頓龍蝦烹調可以,龍蝦有’糕‘嫁😍,肉質不錯!青口、蜆仔和螺就各有4-5隻左右,配合埋預備嘅檸檬汁同辣椒汁不錯!食完呢一個唔係好夠喉,所以點碟意大利粉先....意大利粉可以嘅地方就係比目魚,烹調外皮

食完呢一個唔係好夠喉,所以點碟意大利粉先....

意大利粉可以嘅地方就係比目魚,烹調外皮香脆,肉質嫩滑,
佢配合有我鍾意食嘅野菌一齊烹調,
整體不過不失,鍾意食冇咁鹹嘅意大利粉朋友會好啱食~

2020-02-11
2020-02-06 218 浏览
聽講工廠大廈有間環境幾好嘢食唔錯嘅餐廳,所以就決定一試餐廳係工廠大廈樓上,本來見工廠大廈比較殘舊,對餐廳環境期望唔高,不過上到餐廳,見到啲裝飾同埋乾花盆栽,覺得個環境幾浪漫,幾有情調。枱面更有小蠟燭,增添氣氛雖然餐廳員工唔多,但係都好積極上前招呼見到Menu,係東南亞菜mix西餐既fusion,感覺幾新奇有部份菜式不知道是什麼,店員亦都耐心介紹我們點了二人套餐,以為份量比較少需要另外加小食,點知份量原來都夠我們食另外餐廳這幾天有優惠,有小食送前菜order燒海鮮拼盤,有好多海鮮,有龍蝦,蜆,魷魚,青口。。兩個人差點吃不完湯選擇了肉骨茶,感覺味道濃郁,藥材味不會太過重主菜選了龍蝦意大利飯和羊柳肉店員比較細心,等待我們吃過前菜和湯才上主菜,等我們不用吃得太急龍蝦意大利飯,龍蝦加上牛油芝士又香又惹味,意大利飯煮得剛剛好,不會過分硬或過分軟慢煮羊柳肉,賣相一流,看得出廚師很用心去煮看到旁邊其他客人order豬手,比較後悔沒有order這個他們拍完照後,店員亦樂意叫廚師把原隻豬手起肉,值得加分套餐有兩杯飲品,我們加錢order了泰式奶茶還有藍莓沙冰看到他們的沙冰是用新鮮水果做的,感覺非常健康另外
聽講工廠大廈有間環境幾好嘢食唔錯嘅餐廳,所以就決定一試
枱面更有小蠟燭,增添氣氛
雖然餐廳員工唔多,但係都好積極上前招呼
有部份菜式不知道是什麼,店員亦都耐心介紹
另外餐廳這幾天有優惠,有小食送
湯選擇了肉骨茶,感覺味道濃郁,藥材味不會太過重
主菜選了龍蝦意大利飯和羊柳肉
慢煮羊柳肉,賣相一流,看得出廚師很用心去煮

看到旁邊其他客人order豬手,比較後悔沒有order這個
他們拍完照後,店員亦樂意叫廚師把原隻豬手起肉,值得加分

套餐有兩杯飲品,我們加錢order了泰式奶茶還有藍莓沙冰
看到他們的沙冰是用新鮮水果做的,感覺非常健康
另外泰式奶茶,甜度剛好,味道不錯

價錢亦不算貴,二人套餐五百多元,而且材料充足
不錯,可以再光顧
PS. 據說附近有人派傳單,拿着傳單上來有其他優惠
2020-01-30
庆祝纪念
生日
  • 龍蝦意大利飯
  • 豬手
2020-01-18 429 浏览
1月15號和17號,分別也幫襯午餐和晚餐,食物質素太差,牛扒很需要改善,全熟但還有紅 同七成沒分別並且希望員工注意自己態度,廚房聊天嘈吵醒連我坐的位置也聽到,而且當我要找樓面同事的時候,冇人在場幫,只見在廚房嬉戲,還有的是清潔需注意多點 希望下次有待改善
2020-01-17