一位開始素食🌿嘅同事,放工帶我嚟這餐廳,好似叮噹把我帶入了時光隧道一樣😆,回到從前,店內播放著懷舊歌曲🎼及裝飾,滿滿50’年代氣氛,一坐低十分興奮。我哋點咗:🫐Mixed Berries $68以豆奶、香蕉 🍌及什莓🫐🍓打成,很香滑,飲得出真材實料。雜莓果昔後的電視📺是着的,播放黑白電影,好攪笑🤭。🌿南非國寶茶 $28沒有咖啡因的,口感順口甘醇。🦤北京烤片$78以素鴨,配以青瓜絲🥒、烤餅🫓、甜醬一齊食,賣相及口感與北京烤鴨很像。✨照燒醬汁伴素帶子 $78以磨菇🍄串起燒好,一客3串,口感甜甜哋,很有趣、很美味。🥗Trip to Bali $148賣相好豐盛,印尼🇮🇩加多加多沙律、配以炸豆腐、腰果、蝦片、香蕉🍌、以大豆做成嘅串燒口感彈牙,伴以椰汁🥥飯一齊食,口感惹味豐富。🥘Laksa Cha Cha Cha $148星州喇沙的變奏🎉,可選雜菜飯或印度煎餅,我哋選咗煎餅,以花生、椰汁、咖哩、腰果打成嘅醬汁,味道很香濃,配以煎餅一齊食,很有風味。這餐廳好近我公司,會常來~哈哈😄

我哋點咗:
🫐Mixed Berries $68

🌿南非國寶茶 $28
沒有咖啡因的,口感順口甘醇。

🦤北京烤片$78

✨照燒醬汁伴素帶子 $78
以磨菇🍄串起燒好,一客3串,口感甜甜哋,很有趣、很美味。

🥗Trip to Bali $148

🥘Laksa Cha Cha Cha $148

這餐廳好近我公司,會常來~哈哈😄
2022-09-27 52 浏览
🍽今次叫咗:🐯北京烤片x6 $78平時北京烤鴨用豆乾代替左,完全食唔出係素食。可能因為加咗甜麵醬,遮到豆乾本身陣味。係一款幾有趣嘅前菜~🐯KFC: 韓式炸素雞粒 $78加咗韓式甜辣醬嘅素雞粒,甜甜辣辣幾惹味!🐯越式撈米粉(室溫)伴香草、炸豆腐、腰果、及大豆炸物配自家製有機檬汁 $138好食!加咗唔同嘅配料豐富左口感層次,令人忽略咗冇肉食嘅遺憾🤣🐯星州喇沙(濃醬汁)花生椰汁咖喱配印度煎餅 $148帶有花生香嘅咖喱配上印度煎餅,簡直係絕配!不過本來咖哩都係香濃、重味道嘅菜式,其實唔需要有肉都好好食~🐯朱古力心太軟配雪糕 $78非常意外餐廳將我哋自己帶嚟嘅蛋糕擺碟擺到咁靚😍正常心太軟嘅味道,但擺盤100分!🐯Soy Shakes (Secret) $68Secret即係朱古力味,雖然係豆奶嘅Milkshake,但係唔算好飲到豆奶嘅味道,都幾似普通嘅奶昔。🐯Soy Shakes (Strawberry) $68士多啤梨好似落重手左檸檬汁有啲怪🙈係中環嚟講定價唔算高,幾款菜式味道都不錯,令人忽略冇肉食嘅遺憾😙環境都靚同特別,幾推薦同朋友慶生!
🍽今次叫咗:
🐯北京烤片x6 $78
平時北京烤鴨用豆乾代替左,完全食唔出係素食。
可能因為加咗甜麵醬,遮到豆乾本身陣味。係一款幾有趣嘅前菜~

🐯KFC: 韓式炸素雞粒 $78
加咗韓式甜辣醬嘅素雞粒,甜甜辣辣幾惹味!

🐯星州喇沙(濃醬汁)花生椰汁咖喱配印度煎餅 $148
帶有花生香嘅咖喱配上印度煎餅,簡直係絕配!

🐯朱古力心太軟配雪糕 $78
非常意外餐廳將我哋自己帶嚟嘅蛋糕擺碟擺到咁靚😍
正常心太軟嘅味道,但擺盤100分!

🐯Soy Shakes (Secret) $68

🐯Soy Shakes (Strawberry) $68
士多啤梨好似落重手左檸檬汁有啲怪🙈

環境都靚同特別,幾推薦同朋友慶生!
2022-06-27
庆祝纪念
生日
近期素食愈嚟愈多元化🌱作為食肉獸 我自己本身麻麻哋食菜 以前提素食會覺得淨係食菜 (不了///但接觸下素食會發現其實素食選擇好多 都可以好好味!今次介紹間素食餐廳🥗🌱🥬小店裝修係走美式復古風 每個角落 每件物件都好有心思✨食物飲品都係純素 選擇多 每一款都好吸引!今次食嘅2款都好好味!😋 推薦~-🍛【Hot Mama Rendang】$148辣素仁當配椰漿飯 烤花生 酸蘿蔔 青瓜椰漿飯好好味!夠熱 好香!🤤素肉質感都幾似肉 比較實 辣醬幾野味 但都幾辣!!! 係停留喺舌尖辣好耐果隻🔥 我要飲嘢先食得晒///酸蘿蔔&青瓜都可以幫到解辣 好適合作為伴碟! -🥗【Oakland Breeze】$138越式撈米粉伴香草 炸豆腐 腰果 大豆炸物 自家製有機檬汁整體好fresh 係比較冇咁重口味嘅撈米粉~ 米粉比較碎 好鐘意香草 似薄荷葉 好香加咗腰果 口感豐富咗都唔錯~炸豆腐豆味好重!大豆炸物勁好食!炸得勁香脆 好大條😋全餐最正就係大豆炸物✨-🍓【Mixed berries Soy Shake】$68好fresh 好真材實料嘅shake!!! 用soy取代奶 冇咗陣奶味 更加light 不過飲哂

近期素食愈嚟愈多元化🌱
作為食肉獸 我自己本身麻麻哋食菜
以前提素食會覺得淨係食菜 (不了///
但接觸下素食會發現其實素食選擇好多 都可以好好味!

今次介紹間素食餐廳🥗🌱🥬
小店裝修係走美式復古風
每個角落 每件物件都好有心思✨
食物飲品都係純素 選擇多 每一款都好吸引!
今次食嘅2款都好好味!😋 推薦~

🍛【Hot Mama Rendang】$148
辣素仁當配椰漿飯 烤花生 酸蘿蔔 青瓜
椰漿飯好好味!夠熱 好香!🤤
素肉質感都幾似肉 比較實
辣醬幾野味 但都幾辣!!!
係停留喺舌尖辣好耐果隻🔥 我要飲嘢先食得晒///
酸蘿蔔&青瓜都可以幫到解辣 好適合作為伴碟!

🥗【Oakland Breeze】$138
越式撈米粉伴香草 炸豆腐 腰果 大豆炸物 自家製有機檬汁
整體好fresh 係比較冇咁重口味嘅撈米粉~
米粉比較碎 好鐘意香草 似薄荷葉 好香
加咗腰果 口感豐富咗都唔錯~
炸豆腐豆味好重!
大豆炸物勁好食!炸得勁香脆 好大條😋
全餐最正就係大豆炸物✨

🍓【Mixed berries Soy Shake】$68
好fresh 好真材實料嘅shake!!!
用soy取代奶 冇咗陣奶味 更加light
不過飲哂成杯都係好飽~
🧋【泰式有機豆奶凍茶】$48
用豆奶沖嘅泰式奶茶 飲落同平時飲嘅泰式奶茶分別唔大

✨推薦指數:8.5/10
💰人均消費:$221
⏳等候時間:booked
同朋友食飯諗住搵間靚靚地又可以打下卡既餐廳,Veggie4love 一直都係個list入面,今次終於可以食到,果然無令我地失望。我地點左兩杯飲品,三個小食,一個主食,一個甜品。 飲品叫左mojito 同士多啤梨味既soy shake, mojito就穩穩陣陣點都無死,都係預期中咁啦,個soy shake就有啲驚喜,諗住都係好奶好cream果d味,但原來有d酸酸地既味,應該落左乳酪,唔會好快就覺得好漏,而且好creamy 好濃郁。三個小食分別係墨魚圈、手撕雞同北京炸片,墨魚圈唔好睇佢平平無奇咁,佢個炸粉漿幾香同埋口感真無好似真墨魚。而手撕雞一食落口完全係平時食手撕雞果d味,我地一d都唔覺自己食緊素。仲有招牌菜北京烤片就有啲特別,佢既烤片皮唔係平時好有彈性熱辣辣果d,但食落又唔會好乾,個醬係exactly 烤鴨果d醬,就係佢帶起成set烤片,係好熟悉既味度但食緊同平時唔同既野,感覺幾得意。主食就叫左個Trip to Bali,見面每枱一份就知佢係招牌,好足料好豐富,打卡一流,個沙律酸酸地好開胃,串燒好香口好好味。最後都忍唔住叫多個甜品,心太軟不過不失,反而我地鐘意個雪糕多啲,當日係朱古力雪

最後都忍唔住叫多個甜品,心太軟不過不失,反而我地鐘意個雪糕多啲,當日係朱古力雪糕,食落又唔漏,仲要無出面果d咁死甜。

成餐飯我地都食得好滿足,我地最鐘意竟然係墨魚圈,覺得好香口,最得意係我地明知食緊素,但真係同平時食既味無咩分別咁。佢份量唔算大,睇落唔係食左好多野,但食下食下我地又覺得幾飽,其實仲有好幾樣野都好有興趣,下次想試埋海南雞飯同burger
涼拌手撕雞
香炸墨圈圈
Soy  shakes
Trip  to  Bali
2022-09-19 54 浏览
Veggie 4 Love 美式復古風佈置,店主收集超多擺設令人目不暇給,完全唔似一間餐廳😂😂咁美式佈置竟然有越式、韓式、泰式、日式、中式,印式、美式…😯😯最估唔到係「素食」「素食」🐥涼拌手撕雞 手撕雞用上鹽焗粉調味,蘿蔔絲、靑瓜絲陪碟,撈埋一齊食非常清新🫔越式炸素春卷伴蒜香檸檬汁 用春卷皮炸成炸蝦,配上蘿蔔絲、檬粉再用生菜住,非常有口感,加埋秘制汁非常開胃🌶炸豆腐串半泰式甜辣醬 豆腐炸外層非常鬆脆,裏面都係軟滑,加上蒜蓉同甜辣醬,非常惹味Kobe’s Favourite 🍔素漢堡扒伴惹味燒烤醬 軟綿綿麵包,超厚漢堡扒 、蕃茄、牙菜苗同自家製微辣醬汁,令口感豐富🍫朱古力心太軟配雪糕 超級流心心太軟(非常濃郁朱古力),配上朱古力雪糕(亦係非常濃郁)雙重享受😎Soy Shakes 🍌Secret (香蕉朱古力)🍓Strawberry 質地軟滑,唔會太甜,士多啤梨不是藥水嗰種,非常好飲👍🏼👍🏼驚喜之選💎 🌶炸豆腐串半泰式甜辣醬💎 Kobe’s Favourite 🍔素漢堡扒伴惹味燒烤醬

🐥涼拌手撕雞

🫔越式炸素春卷伴蒜香檸檬汁

🌶炸豆腐串半泰式甜辣醬

Kobe’s Favourite
🍔素漢堡扒伴惹味燒烤醬

🍫朱古力心太軟配雪糕

Soy Shakes
🍌Secret (香蕉朱古力)
🍓Strawberry
質地軟滑,唔會太甜,士多啤梨不是藥水嗰種,非常好飲👍🏼👍🏼

驚喜之選

💎 🌶炸豆腐串半泰式甜辣醬
💎 Kobe’s Favourite
🍔素漢堡扒伴惹味燒烤醬
其中一間留下深刻印象既餐廳。環境設計充滿50年代舊金山既復古味道。每個角落、每件擺設,都充滿心思。每一處都可以係打卡位。店員好細心為我地介紹食物,餐廳係主打多國菜。傾談期間知道老闆係非常有善心,會將部分既收入捐贈山區兒童,有愛💛除左環境同善心,呢度既食物亦非常值得欣賞。[涼拌手撕雞]$78原來係蒟蒻黎製成架😳配合蘿白蓉同青瓜絲,仲有啲黑芝麻香,加埋秘製醬汁,青青涼涼,超開胃前菜。[越式炸春卷伴蒜香檸汁]$78外型整到好似隻蝦咁。生菜包住紅蘿蔔絲同檬粉,再包住中間既素春卷。好香脆,口感好豐富。蒜香檸汁係精髓,酸酸甜甜,令成件事再昇華。[北京烤片]$78呢款素鴨既口感同味道,配合青瓜絲,同平時既北京烤鴨真係有過之而無不及。主要係豆類製成,個醬汁都幾乎一樣,好好味。[Bibimbap]$148蒜香豆腐好香脆!啲烤菇勁juicy🥹佢寫係韓式辣醬,但感覺酸/甜/辣味都比一般韓式辣醬更突出。仲配有啲雜菜同沙律醬,oishi🥹🥹🥹🥹[Mojito & Wake Up]$78@前者係青檸薄荷葉梳打,好fresh;後者係cold pressed甘荀檸檬雪梨蘋果,係vitamin C啊😍好健康又好味。[心

其中一間留下深刻印象既餐廳。

除左環境同善心,呢度既食物亦非常值得欣賞。

[涼拌手撕雞]$78

[越式炸春卷伴蒜香檸汁]$78

[北京烤片]$78

[Bibimbap]$148

[Mojito & Wake Up]$78@

[心太軟]
首先,用黎打卡已經無得輸。心太軟外表微脆,內裡流心,但唔會太甜。配上朱古力雪糕,同埋有朱古力同士多啤梨味醬既cream,完美🥹

2022-09-18
2022-09-15 46 浏览
美風高格復古素食店😋😋😋😘Veggie4love潮流興啲咩⋯⋯#素食#越嚟越普遍、連大多數香港人都已喜歡了、以前的人就叫做食齋、90後我哋又叫做素食者、而且越嚟越高質⋯⋯環境要求高、食物質素要求高、觀賞度都要高!所以三高享受必首選👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻#🤩Veggie4love🤩#視覺享受已經一百分💯再加埋啲食物高質素攞滿分💯💯店主推介:前菜: 牛油果刺身$78⋯曰本風yummy yummy配紫菜絲加Wasabi是甜豉油😘😘⋯⋯清新口味香炸墨魚圈$58 :用蒟蒻材料,百分百相似墨魚味👍🏻👍🏻👍🏻北京烤鴨片$78 : 口感豐富、完全唔似食緊素食👏🏻👏🏻素海南雞伴黃薑油飯時菜配自家製薑蓉及辣醬$148⋯⋯重點推介#素雞#油飯#再配自家製醬,真心🥰🥰二百分選素菜之首👍🏻👍🏻👍🏻超好味!朱古力心太軟配雪糕$78😘😘⋯⋯冇蛋的全素店檸檬鐵觀音$48⋯⋯還有很多素菜選擇👏🏻👏🏻👏🏻🥗😘😘Veggie4love # 高質#素食店#中環士丹利街11號10樓##店主將部份收益捐助尼泊爾山區兒童##善心#有緣人#優質服務#細❤️友善#🥰🥰
美風高格復古素食店

Burger
  • 北京烤片x6件
  • 素海南雞伴遊油飯
  • 炸墨魚圈
超級好食嘅素食,完全唔似食緊素,充滿驚喜。過往食素都俾人印象淡而無味毫無新意,呢間餐廳絕對有能力將食肉獸都愛上食素♥️環境有啲迫,但每張枱之間嘅距離係舒服嘅,唔會直接同隔離枱對話😆而且好有舊時代歐陸style,影相意想不到地好睇。隔離枱有個女仔生日,侍應拎咗個噴晒煙花嘅巨型雪糕杯(目測應該有50cm高)出黎送到佢面前,父母係度唱生日歌,我同朋友睇到都決定生日要黎呢度叫返呢個巨型雪糕黎食💪🏻💯😋🤟

成間餐廳堪稱收藏館,每處都係老闆嘅古董和精心挑選嘅小玩意,360度打卡無死角北京烤片🦆素鴨竟然有鴨肉鴨皮嘅口感,同坊間食嘅好唔同好好奇有乜特別煮法!最surprise照燒醬真係有真正北京烤鴨醬汁陣煙熏味,甜而不膩加上青瓜,同食北京烤鴨嘅感覺認真差唔多~Kobe’s favourite🍔難怪叫巨人漢堡,當之無愧係巨無霸而素漢堡扒不論係口味定質感都好似肉仲要keep到油香肉汁新鮮番茄同菜苗夾埋BBQ醬,黑椒味唔會死鹹反而越嚼越有香Lakssa Cha Cha Roti本人唔係特別好咖喱,但係知道呢度都主打東南亞菜式,決定一試,結果食到停唔到口咖哩有好重椰奶香之餘,香葉浸泡釋香氣,更調和咖哩鹹味奶香之間嘅平衡,印度薄餅好香脆,牛油香氣濃郁,點咖哩實在太好味KFC韓式炸雞粒開胃菜出色韓式辣醬甜甜辣辣,素雞粒「肉質」好有嚼勁,同真雞粒可一比拼!已經同屋企人約定要著得再靚啲再打多次卡,睇得更食得,兩個人清曬啲嘢食😂飽到行唔到

北京烤片🦆
素鴨竟然有鴨肉鴨皮嘅口感,同坊間食嘅好唔同
加上青瓜,同食北京烤鴨嘅感覺認真差唔多~

Kobe’s favourite🍔
難怪叫巨人漢堡,當之無愧係巨無霸
而素漢堡扒不論係口味定質感都好似肉
仲要keep到油香肉汁
新鮮番茄同菜苗夾埋BBQ醬,黑椒味唔會死鹹反而越嚼越有香

KFC韓式炸雞粒

KFC韓式炸雞
開胃菜

2022-09-08
KFC韓式炸雞粒
2022-09-07 59 浏览
前兩日同朋友去完大館既藝街展,前排放假同朋友BBQ得多,食太多肉食滯左,晚餐想食清D,就去左試呢間中環人氣素食餐廳 ,一出lift 已經比佢美式懷舊風格既裝修吸引住,menu 設計都好特別,頭盤叫左印尼加多加多沙律 $78,混合椰菜、豆角、炸豆腐、薯仔淋上沙嗲醬食,開胃一流,涼拌手撕雞 $79,望落個樣同食落既味道、口感同真既一模一樣,手撕雞原來係用香蕉既花做成,炸豆腐串伴泰式甜辣醬x3支 $78, 炸得酥脆可口,配埋泰式甜辣醬一齊食,有D似臭豆腐既味道,喇沙墨魚丸 $77, 素墨魚丸口感彈牙,配喇沙汁底估唔到右幾夾,飲品叫左Soy Shakes “Secret” $68 原來係朱古力香蕉奶昔,朱古力濃好好飲,朋友叫左Mixed Berries $68 酸酸甜甜同樣用左soy milk 代替牛奶。
酸酸甜甜同樣用左soy milk 代替牛奶。
2022-08-28 921 浏览
☘️我近年都開始🈶️興趣想接觸多咗素食🌈自己除咗開始左一年多Green Monday嘅「煮意」習慣之外👩‍🍳出街食飯都多咗發掘唔同嘅素食餐廳試吓😋希望令更多人都可以接觸到素食🌿唔洗下下為咗搵素食而煩惱💕呢間以50年代嘅美式復古風做主題嘅素食餐廳🍴口感同埋調味都超級正🌈其實素食一樣都係咁精彩架🥳🥳🍝焗意大利香草紅甜椒汁雜菜意粉半腰香草醬 $148:🌈超喜歡佢哋呢個焗意粉嘅醬汁🧂係新鮮甜椒嘅味道🫑整體配合起黎好惹味👍意粉質地亦都夠彈牙💯正呀🥳🥦素海南雞拌黃薑油飯 $148🌈呢個素嘅海南雞飯擺盆靚靚❤素雞🈶️咬口💕 豆味香濃😋配埋祕製嘅黑醬油同埋鮮薑蓉🥳師傅嘅誠意絕對可嘉💯唔錯唔錯👍🥑牛油果刺身$78:🌈見到餐牌有個菜式叫「牛油果刺身」🥑一見到已經令我對佢好🈶️興趣喇😍自己平時都有用牛油果菜式😍佢哋呢個牛油果菜式嘅presentation 對我黎講絕對係一個⭐️驚喜位⚡️佢哋先擺一啲沙律菜係底☘️然後再喺上邊鋪好多紫菜碎🌿最後先將切好一片片嘅牛油果放喺上邊❤令到個牛油果即刻高貴晒😍配埋個好厚身嘅醬油🧂我好喜歡呢💕🍫朱古力心太軟配雪糕 $78🍦🌈呢個即叫即做🔥嘅朱古力心太軟配雪糕真係好正呀🥳特別係佢個雪糕係

🍝焗意大利香草紅甜椒汁雜菜意粉半腰香草醬 $148:

🥦素海南雞拌黃薑油飯 $148

🥑牛油果刺身$78:

🍫朱古力心太軟配雪糕 $78🍦

🌈呢個即叫即做🔥嘅朱古力心太軟配雪糕真係好正呀🥳特別係佢個雪糕係dark chocolate口味🍫配埋香濃嘅朱古力蛋糕同埋流心嘅朱古力漿❤熱騰騰嘅口感cross over 冰凍嘅雪糕🧊真係令我流晒口水😋😋呢個咁正嘅甜品🍮就為我呢餐素食體驗畫上完美嘅句號嚕💯🥳🥳
  • 焗意大利香草紅甜椒汁雜菜意粉半腰香草醬
  • 牛油果刺身
  • 朱古力心太軟配雪糕
2022-08-24 712 浏览
#pb食在中環食素都可以打卡🇺🇸今次要介紹呢間中環樓上素食店😋 一出lift就見到50年代美國裝修 旁邊有部小電視播緊黑白綜藝片 房間舖都好有feel😍 呢間素食吸引人嘅地方除左裝修之外 仲有佢嘅食物 望落完全唔似素食 而且仲好好味❤️.Lunch去到有成本menu選擇 有Starter、Burger、Main、Dessert等😋 價錢$58-158不等😍 中環黎講 唔算太貴👍🏻🔹Soi Nam Chick'n Rice🍛推介❤️ 素海南雞拌黃薑油飯😋 望落完全唔似素海南雞飯😍 食落雖然有雞咁香 但係口感都好好👍🏻 配埋果三個汁、黃薑飯食好正🥰🔹Laksa Cha Cha Cha🐣推介❤️ 星州喇沙(濃醬汁)花生椰汁咖喱腰果雜菜飯😋 好好好食👍🏻 個喇沙汁好濃 好香花生咪味 送飯一流 係可以送到好多碗飯果種😍 茄子、炸豆腐索哂d汁超好食🥰🔹甘菊椴花薰衣草茶🫖🔹可樂🥤飲品可以揀可樂、檸檬茶、檸檬水、各式花茶👍🏻 又或者可以加$20轉其他飲品 例如泰式有機豆奶凍茶、果汁汽水、美國入口樽裝可樂😍.整體✨ 一出lift就見到50年代美國裝修 成間舖都係打卡位😍 超有心意 超有特色👍🏻 食物質素超高
#pb食在中環
食素都可以打卡🇺🇸

🔹Soi Nam Chick'n Rice🍛

🔹Laksa Cha Cha Cha🐣

🔹甘菊椴花薰衣草茶🫖
🔹可樂🥤
整體✨ 一出lift就見到50年代美國裝修 成間舖都係打卡位😍 超有心意 超有特色👍🏻 食物質素超高 完全唔似素食😋 叫左兩個lunch set都好滿意🥰

Veggie4love
中環士丹利街11號10樓
#pb支持黃店💛
2022-08-15
午餐
  • Laksa Cha Cha Cha
  • Soi Nam Chick'n Rice
2022-08-23 59 浏览
今日lunch後要去中環開會所以就係中環食野😙去左呢間樓上素食Cafe食野💛💛士丹利街11號成棟都係餐廳所以我同同事都周不時會去食野架😌-🥗🥑 Trip to Bali $148 with avocado +$20呢個main入面個沙律係用花生醬撈嘅🥜非常飽肚同埋計好份量 好味又有好豐富嘅營養😋另外最eye catching係兩串串燒🍖好神奇 素食都做到有肉嘅纖維嘅感覺💛仲有牛油果🥑啱啱好唔會太生/熟😋正-🍔🧀I am fabulous $158 with vegan cheese +$20呢個漢堡包超超超級大份呀😳入面有紅菜頭、腰果、蘑菇磨成嘅醬仲有蕃茄等等 大部分都係甜嘅為主😙所以加左個鹹鹹地嘅素食芝士就可以balance返啦仲配超大份嘅黑醋汁沙律🥗同大大條炸薯條🍟-🐣🫓北京烤片 $78叫左個小食 見到熱門第一名係佢所以跟風叫左 又真係幾好食😋尤其係個醬好有北京片皮鴨風味😍-星期一至五叫主食都會送餐湯同飲品今日嘅餐湯係🍅🍅超濃蕃茄湯飲品就叫左個🫐藍莓石榴巴西莓茶味道酸酸地 可以消滯同開胃另一杯升級左做大豆奶昔Soy Shake $68Secret flavour 原來係一個超級濃
今日lunch後要去中環開會

另外最eye catching係兩串串燒🍖
好神奇 素食都做到有肉嘅纖維嘅感覺💛
仲有牛油果🥑啱啱好唔會太生/熟😋正

呢個漢堡包超超超級大份呀😳
入面有紅菜頭、腰果、蘑菇磨成嘅醬
仲有蕃茄等等 大部分都係甜嘅為主😙

🍌🍫🍼香蕉朱古力大豆奶昔黎架
超真材實料 好濃嘅朱古力味仲可以咬到香蕉肉添😋
2022-08-23
2022-08-23 40 浏览
今次呢間係素食店 好驚喜 好有特色😍😍店舖裝修懷舊美式style 好適合打卡📸北京烤片X6 Peking Wrap $78素鴨應該係麵筋黎 煎到好香口 脆脆地配上甜醬再加熱辣辣既薄餅 好似食緊真既片皮鴨 但成件事更加健康 無咁肥膩😆加多加多拼 Trip to Bali $148每一樣食材都用心製作 用心擺放👍有兩塊素蝦片 同真既冇分別😳兩串串燒 有沙嗲醬可以點 炸豆腐兩件 熱辣辣外脆內滑😍加多加沙律有濃郁花生醬🥜有燒過嘅粟米 香蕉🍌蕃茄同青瓜 椰漿飯以為係甜既椰漿 原來係得椰子香🥥既漿 令呢碟菜平衡返 唔會太heavy👍KFC韓式素雞 $78個味夠辣 同唔講真係會以為自己食緊真既雞!真係好似!越式炸素卷伴蒜檬汁 vietnam fried roll $78生菜🥬包住蝦型既炸腐皮卷 加紅蘿蔔白蘿蔔絲 再配上酸酸甜甜越式檸檬汁 真係好有越南風味 幾清新😍泰式有機豆奶凍茶 $48職員有主動問我地需唔需要少甜 我地揀左少甜 奶味無平時個啲咁重 但飲落去冇咁漏總結黎講 這間素食好多元化 原來素食都好好食😋上菜速度快 而且店員服務態度好好 就算今晚滿座但都唔會怠慢客人 亦好勤力斟水👍
北京烤片X6 Peking Wrap $78

加多加多拼 Trip to Bali $148

KFC韓式素雞 $78
個味夠辣 同唔講真係會以為自己食緊真既雞!真係好似!

泰式有機豆奶凍茶 $48

2022-08-22 52 浏览
之前已經收藏咗佢,終於抽到時間嚟,環境如網上相一樣咁靚。自己親身仲可以睇到更多細節位,做得好徹底,真係做到美國餐廳嘅感覺,連電視都真係播緊。 食物選擇唔算係超多,但款款都好有特色。 I AM FABULOUS + VEGAN CHEESE紅菜頭腰豆磨菇扁豆蓉伴太陽番茄豆醬份量驚人,連薯角都係加大碼。沙律菜同漢堡面嘅豆芽都好新鮮同幼嫩,紅菜頭扒好厚身,亦成到形,平均切四份都無散開。好驚喜嘅係,番茄豆醬完全係貫徹起同帶領住所有材料嘅味道,番茄豆醬做底,然後一路細味係真係分別食到紅菜頭、豆香等味道同質感,最欣賞佢減到紅菜頭嘅草腥味。我自己係幾鐘意草青味,不過紅菜頭個種腥味係真係特別重。 好彩有加素芝士!估唔到係可以咁出色,開頭係山藥泥咁同小小粉粉地,去到中間就變成麻薯口感,可拉扯同煙韌。重點係,真係做到芝士香,反而仲出色過真正芝士,因平時拉芝都做唔到真係好重芝士味,而且質感好快就變。無諗過薄薄嘅芝士配料,可以做到咁多層次,真心覺得大廚花咗非常多嘅心機。另外漢堡內嘅紫椰菜都係超級好食的。 Trip to Bali印尼加多加多沙律,炸豆腐、腰果、大豆炸物伴椰汁飯又係份量驚人嘅一款,而且超多種類,

食物選擇唔算係超多,但款款都好有特色。

I AM FABULOUS + VEGAN CHEESE
紅菜頭腰豆磨菇扁豆蓉伴太陽番茄豆醬

Trip to Bali
印尼加多加多沙律,炸豆腐、腰果、大豆炸物伴椰汁飯

又係份量驚人嘅一款,而且超多種類,各有特色。大家一家要將個沙律伴椰汁飯一齊食,互相配襯下真係更突出到兩種香味。呢款沙律一直都好野味,而且有唔同雜菜滿足口感。炸豆腐薄薄一層皮,內裡又保留到滑身同濕感。大豆炸物做得好仔細,形狀不規則,非常像真同有層次感。椰汁夠味,記得要食到底,因為又有另一款香汁係完全唔同感覺,可能係大豆炸物留下嘅汁嚟。

嘢飲方面,試咗Mixed Berries Soy Shakes,Mixed Berries陣味超出。唔知大家有無印象細個食過一款深紫色長條方型嘅糖果呢?完全係個陣味嚟!非常有童年回憶。
Mojito味道得宜,超級多薄荷葉,極級清新。

食完成餐飯好滿意又滿足,薯仔同飯都食唔曬。本想試下埋泰式奶茶雪糕,可惜當日無提供,唯有下次再試。我都好期待下次嘅食物又會俾到咩驚喜我。仲有一點,食完成餐飯都無特別口喝,食得舒服!
  • I  am  Fabulous
  • Trip to Bali