2008-01-28 14 浏览
上星期六, 六點幾女朋友話想食D特別野, 突然想起好多網友既推介, IFCVQ...又有泊車優惠, 所以GO GO GO!!!其實之前經過IFC, 見到呢間餐廳都想試試, 心唸裝修唔差既餐廳一個人去食好似有D浪費, 所以等埋女友一齊去...打電話去訂位, 佢地話唔洗等大把位, 去到我都嚇左一跳, 得兩張抬有人, (星期六,七時幾喎!?), 心唸會唔會攪錯地方? 但招牌同OpenRice Post D相一樣.....OK試試吧....打開Menu, OK喎, 好多選擇, 價錢都唔算好貴, 最後點左, Salad,蠬蝦湯, Risotti with Ham & Broccoli, pazzi with Parma ham and 火箭菜, Side dish 加左個抄broccoli...靚仔captain全程非常有禮貌,有笑容, 落完order, 好有禮貌咁sale drink...哈哈, 咁有禮貌又點好意思飲水, 最少都sparkling water啦,先黎係麵包, 一個字, 正!! 非常特別同非常新鮮, 有少少salt係面,同一般餐廳好唔同, 我都係第一次見, 麵包係餐廳first

先黎係麵包, 一個字, 正!! 非常特別同非常新鮮, 有少少salt係面,同一般餐廳好唔同, 我都係第一次見, 麵包係餐廳first impression, 所以我好其待呢個dinner

上salad同湯時, 問我地要分兩份, 當然好啦, 非常好service, Saladred wine vinegar分開上可以自己慢慢加, 個salad分好細心, 菜得好fresh, Vinegar同herbs教得剛好, Perfect!!

之前睇OpenRice D Review都話個蠬蝦湯比一般既淡, 果然比較清淡, 但真係有蠬蝦肉, 我個廚師uncle話過蠬蝦湯本身係用好平既crayfish做,冇蠬蝦肉既蠬蝦湯唔係好值得飲, 所以我今次飲得好開心, 淡是比較清淡, 但係我女朋友覺得咁比較好, 見我女朋友越食越開心, 呢一餐真係值!!

再上既係risotti, 見到又係覺得佢同一般香港意大利餐廳有少少唔同, 冇咁濕, 唔會一PAT PAT, 食既時候有D擔心, 因為之前係西貢一間無線收費台主侍開既意大利餐廳食左個全生既risotti, 好驚又中招, 結果當然非常好, risotti本身煮得剛剛好,broccoli冇over-cooked, 夠crunchy, 味道依然清淡, 雖然係用cream煮, 食落去唔會覺得好haevy, Ham就幾香, 但唔係好咸

跟住食pizza同個side, pizza焗得好香同crispy, 正中都係脆!! D Ham味道非常正, 個ham唔係好油, 食落去唔會好粘, 菜依然係好新鮮, 但係加埋D味有D太咸, 我念係個pizza底本身有鹽再加埋唔係落得好夠Tomato source(又或者個source太咸), 變再整體只係有咸味, 可能成晚食D野都好清, 所以呢個pizza咸味就好凸出, 個side dish 都OK, 成晚兩個幾鐘我地飲左3支Sparkling Water, 好飽!! 最後我都堅持叫杯coffee..加上個靚仔Captain話佢地既咖啡好好...

已前讀書時係D local cafe做part-time, 我地間cafe只有3-4個人, 但係因為老闆對咖啡既堅持, 所以兩年內成為我地City Down Town 既No.1, 打底左4間StarBuck同大概十幾間local cafe, 3年後當然都係要give-up, 始終都係唔夠Starbuck做...哈哈, 最少train左我幾個出黎...

要快速試一間cafe得唔得, 我會點cappuccino(我麻麻鍾意), 杯cappuccino外表唔錯, 玩到花(不過好多香港cafe都得, 但咖啡本身就麻麻), Foam都打得好細好滑, 奶都打都夠滑, 但係奶同foam唔係好打埋一齊(好少cafe做到), 加上太多奶, 似一杯latte with extra foam多D, 都有85分..

兩三年前係time-square對面一間超細cafe, 就遇過高手, 我帶左兩個法國朋去試, 佢地都話D Expresso正, 最後都係死係Starbuck手下....

由第一口到最後一口, 我同我女朋友都係覺得好滿足, 每一樣野都好有水准, 好細心, 味道未必係非常非常好, 但真係一個好回味既experience...

噢,captain重話今個月底, 佢地係意大利請左個consultant黎review下, 下個月應該有新野....

2008-01-19 1 浏览
一直有留意這間店的食評不過還未有機會試它的意大利飯呢...未夠鐘看戲見到這裡早餐$45up覺得有D難以罝信!雖然價錢不貴食物款式選擇很多,實屬可喜2個人叫了:1. 牛油果鮮蝦豆腐醬"healthy sandwich"(+$10轉牛角包)- 用料十足,頗大份,2個人SHARE岩晒- 牛角酥應該是剛製起的,充滿牛油香,正- 用豆腐醬來代替MAYO,很refreshing!下次可以自己返屋企試下- 厚切牛油果超級超級新鮮,應該是即開的- 10分2. scrambled cream egg (+$16)- 很大陣牛油和牛奶味,是少有的炒蛋味道,亦未必是人人接受的味道- 8分埋單$78舒舒服服又有質素的早餐間唔中豪一豪也不錯呀
一直有留意這間店的食評
不過還未有機會試它的意大利飯呢...

未夠鐘看戲
見到這裡早餐$45up
覺得有D難以罝信!

雖然價錢不貴
食物款式選擇很多,實屬可喜
2個人叫了:

- 用料十足,頗大份,2個人SHARE岩晒
- 牛角酥應該是剛製起的,充滿牛油香,正

- 厚切牛油果超級超級新鮮,應該是即開的
- 10分

2. scrambled cream egg (+$16)
- 8分

埋單$78
舒舒服服又有質素的早餐
間唔中豪一豪也不錯呀
2008-01-01 1 浏览
好耐未去過ifc,如果冇記錯,對上一次應該係兩年前既聖誕,跟choir黎表演。呢次,當然係同男朋友黎啦。要左個意大利飯,千層肉醬麫,軟心朱古力蛋榚同vq tiramisu。意大利飯(唔記得個名):飯粒粒分明,有咬口,白汁好濃,混入芝士,味道更香,菜亦新鮮,有少許菜青味,配合埋火腿,好食,侍應知我地share食,已經幫我地分好兩碟。千層肉醬麫:層與層之間既餡料好足,牛肉碎又多又新鮮,加上蕃茄同菇類,裡面同麫兩旁都有大量芝士,切時唔會太易散開,幾好。軟心朱古力蛋榚:蛋糕質地略嫌薄,但味道係好既,朱古力醬流左好多出黎,好鐘意配合埋雪糕一冷一熱既感覺,旁邊用朱古力整出黎既裝飾亦值得一讚。vq tiramisu:好特別,用lady finger點完expresso再點tiramisu黎食。tiramisu質地真係超滑,不過最後都係唔慣expresso太苦,冇點埋一齊食。

2007-12-30 1 浏览
星期五一早在中環出巡﹐因為有舖頭還未開﹐閒逛間看到這間餐廳﹐看到breakfast menu只是$42﹐就進去試試。其實常會經過﹐但從沒想過要進內吃﹐或許裝熿太高級﹐總之就從沒意欲內進。坐下來﹐很喜歡的環境﹐一刀一叉也讓人感到很有份量﹐但不霸道。先端來一杯暖水﹐玻璃杯很薄﹐非常喜歡的質感(喜歡很薄或很厚的玻璃)。牛油。。。香。叫了一set 早餐﹐咖啡可以從menu 任選(和一般只提供regular coffee不同)﹐選了VQ Cappuccino -- 賣相極誘人。很厚很滑的一層泡﹐咖啡味亦很有水準(但入口後感又跟illy's 的差了點點﹐有點辣)。我的早餐-- green salad with balsamic vinegar -- vinegar 味香不酸帶甜﹐非常好吃﹔多士剛烤好﹐配上牛油﹐好﹔炒蛋鬆鬆的﹐應加了奶﹐也很好吃(但其實我喜歡不加奶的炒法)﹔ham 好像是水煮(還是蒸的?)不是煎的﹐比較健康。連加一才$46﹐在IFC 可以得到這樣的享受﹐服務一級﹐實在驚喜。

牛油。。。香。

2007-12-26 0 浏览
我都係25/12晚去!!!!因為其他酒店都full哂booking, 加上之前(平日晚上)食過呢間都唔差, 所以再黎!!點知...感覺係因為太多人, 搞到佢d服務都唔掂...首先佢聖誕個menu得一個, 就係$498per head個個,不過初初見佢個餐牌都好似唔差,有5個course,1)咩"龍蝦"沙拉餅?!2)個個唔知咩法國磨菇煙肉?!3)海鮮湯4)火雞串or 鲉魚什麼5)甜品+ 香濱食物就真係唔多得....最唔掂當個個係火雞串...一咬, 以為係咬緊柴咁...又乾又難咬, 雖然火雞係咁上下口感..但..我覺得你地應該有能力整好d...加上個樣...真係見到都飽緊黎...後來轉左個由魚...一樣咁惡頂...好似屋企煮個d咁...甜品算係"最似樣"...不過都係麻麻地...不過最失望既係個d服務,上次去完今次再去既原因主要都係上次個服務好!(個個raymond個經理都幾好, 係另一個後生d唔知咩名既差d!)去得食聖誕餐都係諗住慢慢食傾下計,佢就her her聲咁上菜!!d waitor又好似好忙咁, 將d野係咁推,我地以經係8:30先入座, 理論上唔洗趕住交台比下一手, 我都唔明佢咁
我都係25/12晚去!!!!
因為其他酒店都full哂booking,
加上之前(平日晚上)食過呢間都唔差, 所以再黎!!
點知...感覺係因為太多人, 搞到佢d服務都唔掂...

不過初初見佢個餐牌都好似唔差,
有5個course,
1)咩"龍蝦"沙拉餅?!
2)個個唔知咩法國磨菇煙肉?!
3)海鮮湯
4)火雞串or 鲉魚什麼
5)甜品

+ 香濱

食物就真係唔多得....
最唔掂當個個係火雞串...
一咬, 以為係咬緊柴咁...
又乾又難咬, 雖然火雞係咁上下口感..
但..我覺得你地應該有能力整好d...
加上個樣...真係見到都飽緊黎...

後來轉左個由魚...一樣咁惡頂...
好似屋企煮個d咁...

甜品算係"最似樣"...
不過都係麻麻地...

不過最失望既係個d服務,
上次去完今次再去既原因主要都係上次個服務好!
(個個raymond個經理都幾好,
係另一個後生d唔知咩名既差d!)

去得食聖誕餐都係諗住慢慢食傾下計,
佢就her her聲咁上菜!!
d waitor又好似好忙咁, 將d野係咁推,
我地以經係8:30先入座, 理論上唔洗趕住交台比下一手, 我都唔明佢咁趕做咩!!

有時真係食都未食完, 只係放低d餐具傾下計一陣再食,
(我地已經用刀叉話比佢聽未食完),
佢都要重要走緊黎作勢想收野咁!

喂大佬, 你唔係大X活下ma? 你都叫做小小高級既餐廳丫, 可唔可以唔好做到咁失禮既野?

重有, 佢鍾意幾時上菜就上菜, 完全唔洗理你,
你地唔係應該等個客人示意你上先上既咩?

後來直頭要叫個經理黎,
叫佢唔洗上菜上得咁快佢先識做慢d上!!

環境, 可能因為太多人啦,
所以都幾嘈, 上次平日黎就好好多,
咁呢個都唔怪佢, 只係有台師奶嚮度hehe haha遮...

餐飲個度又真係一個問題...
就算後來再叫野飲, 個賣相都唔太好...

遮係聖誕$1000兩個人都算唔貴,
但我寧願你收貴d, 整返d好食d既野黎lor,
如果1000幾蚊食d咁既野...就真係唔係好順lor條氣

一句到尾,
我好似比緊千幾蚊,
但係食緊快餐店既服務lor!!

好彩個環境都暗暗地...感覺上會好d...
就係個個叫做最似樣...既甜品lor!
2007-12-25 0 浏览
同老婆過既第三個聖誕,我地依然唔例外著到靚一靚咁去食平安夜大餐。大概一個月前我地已經上網搵左呢間餐廳,仲特登走去間餐廳睇左個平安夜餐牌買埋餐券,個餐有五道菜兼一杯香檳,位位$498+10%,我覺得平安夜度度都咁上下價錢,見到間餐廳環境又咁好,又叫做係IFC,應該會好掂,點知……一入到去,同去左間茶樓無分別,嘈到癲,好在無細路跑來跑去喊打喊殺;檯同檯之間逼到暈,睇得出有好多係加檯;個侍應見我地坐低就是鬼但求鬼其咁放低左一盤麵包,但係原來全晚最掂就係呢盤麵包。食完麵包,果五道菜開始出場,但係全間餐廳既侍應周圍走,亂個鬼,有d早黎既客無得食,遲黎既反而食先,呢個已經係好大既問題,仲要係我地三催四請先上頭盤,你話死唔死;頭兩道菜基本上係一樣,我講唔出佢地既分別,因為我根本唔知自己食緊乜,佢收得人地咁既價錢居然夠膽死將一d炒到乾晒既火腿放係一塊烘到乾晒既麵包上面,再配幾條沙律菜就叫做頭盤,咁我情願食一個Green Salad;另一個係一盤「懶」靚既海鮮頭盤,但係好腥,叫個侍應比pepper,佢係咁二磨左兩下就走左,真係好唔pro。到個湯黎啦,我地一望……嘩!仲衰過我樓下茶餐廳個例湯,又或者自己開

一入到去,同去左間茶樓無分別,嘈到癲,好在無細路跑來跑去喊打喊殺;檯同檯之間逼到暈,睇得出有好多係加檯;個侍應見我地坐低就是鬼但求鬼其咁放低左一盤麵包,但係原來全晚最掂就係呢盤麵包。食完麵包,果五道菜開始出場,但係全間餐廳既侍應周圍走,亂個鬼,有d早黎既客無得食,遲黎既反而食先,呢個已經係好大既問題,仲要係我地三催四請先上頭盤,你話死唔死;頭兩道菜基本上係一樣,我講唔出佢地既分別,因為我根本唔知自己食緊乜,佢收得人地咁既價錢居然夠膽死將一d炒到乾晒既火腿放係一塊烘到乾晒既麵包上面,再配幾條沙律菜就叫做頭盤,咁我情願食一個Green Salad;另一個係一盤「懶」靚既海鮮頭盤,但係好腥,叫個侍應比pepper,佢係咁二磨左兩下就走左,真係好唔pro。到個湯黎啦,我地一望……嘩!仲衰過我樓下茶餐廳個例湯,又或者自己開罐金寶雜菜湯都好飲過佢,個湯我唸應該係雜菜湯加字母粉,但係唔凍唔熱,真係想叫佢拎入去叮一叮先,仲要係味精到爆,真想死!我地為左唔好破壞心情,食到呢一刻都仍然以「開心餐廳」黎形容呢間野,仲叫佢上埋個香檳,好在杯香檳都似番d樣。主菜黎啦,我老婆原本已經order左個火雞,我就食魚,一見個火雞,我地真係火都黎埋,我未見過有人咁樣整火雞架,有乜理由切到件雞一碌碌,同煙肉串埋一齊做串燒架!燒到乾睜睜,但係切開件雞入面居然唔熟,有無攪錯呀!我塊魚都還好,都叫做似舊魚,不過真係好普通既貨色囉!食到一半,我地就叫侍應收野,叫佢上埋個甜品;全晚無乜野落到肚既我地唸住個甜品應該ok d,因為見到隔離檯個甜品好似幾靚,但係原來個廚真係好掂,整到個甜品好似愛斯基摩人既冰屋,但係硬到椗落地都唔爛,仲要成舊野都係糖精,唉!最後我地叫埋杯野飲唸住走人,點知成晚都無餐牌放係檯面呢招係佢地既策略,因為個餐根本就唔包餐飲,結果我地叫左兩杯隔夜檸檬開出黎既冰水,比佢屈多$88,但係我強調個侍應係無同我地講個餐唔包要額外比錢,我真係好鬼慶!我唔想影響其他客人慶祝聖誕咋!比著平時我已經即時反檯!

我覺得一間開係IFC既餐廳唔應該有咁既質素,無論個廚、d食物同埋服務都好差,係佢地做唔慣節日既客人流量定還是係根本d野食唔得呢?我亦唔明白點解呢個網有咁多人認為呢間野好得囉!唔好比陷阱人踩呀大佬!
2007-12-09 2 浏览
和男友2週年紀念,經佢悉心挑選下揀左來呢度食飯…8分驚喜同10分開心,難得佢花心思去揀同book枱…仲有係大家有d貧困之下佢唔吝嗇一餐頗貴嘅晚餐。受情緒氣氛影響,是晚無論服務食物都相當不錯…不過食物選擇方面就簡單一d,一份menu幾頁紙。連pizza都無喲…我哋點左什錦拼盤+海鮮寬麵+牛肝什菌意大利飯+一枝細白酒,同埋tiramitsu…味道不錯,特別意大利飯,男友話係各位食評所讚。真係多謝openrice…哈哈。反而tiramitsu就失望d,由於我自己對甜品都略有功夫,所以呢個傳統版本嘅tiramitsu就唔係咁啱我心水。味道係ok,不過就唔算係最好。
和男友2週年紀念,經佢悉心挑選下揀左來呢度食飯…

2007-11-26 2 浏览
24.11.07是日應邀與友人到IFC共晉午飯, 沒想到她一早做定資料搜集, 找到了這麼隱密寧靜的餐廳. 點了二人假日午餐: 磨菇湯, 有攪碎了的磨菇蓉, 用料十足.巴拿馬火腿意大利飯: 份量雖少, 但意大利飯口感十分不俗, 因不是十分意大利口味, 很生那種. 而係剛剛熟, 有咬口那類, yummy!辣肉腸, 紅洋葱薄餅: 薄薄的批底, 除了係dominic吃過勁crispy的餅底外, 全部薄批都不討好, 這裡的令我找到似曾相識的感覺. Pizza 味道也不錯, 紅洋葱很惹味, 生色不少.最後有個自家製,跟雪糕差不多的甜品, 美味!謝謝友人那細心的安排!
24.11.07

點了二人假日午餐:

磨菇湯, 有攪碎了的磨菇蓉, 用料十足.
最後有個自家製,跟雪糕差不多的甜品, 美味!

謝謝友人那細心的安排!

2007-11-21 6 浏览
已經不是第一次來VQ上一次是和朋友farewell吃了那個好味又抵食的weekend special印象不錯~這次一個人放工想吃好一點就自然的走進這家店吃tea餐廳入面正在做xmaz deor..只open外面的幾個位..well...算啦...坐了好一陣子..望了好一陣子都無人過來take order..成間餐廳得個似係新o黎ge waitressmaybe the rest just bc on decorating...but i do believe that serving guest is the first priority...isnt it...?order 了margetrita pizza(sth like that la)最plain的pizza: mozzerella cheese, tomato, oregano還有peppermint tea茶不久就到了再坐了20分鐘...開放了的餐廳就只有bar tender一個在忙..過後才有個manager n assist.m之類的人出現但就只顧著做decor..around 25mins後我的pizza到了但se
已經不是第一次來VQ
上一次是和朋友farewell
吃了那個好味又抵食的weekend special
印象不錯~

這次一個人放工想吃好一點
就自然的走進這家店吃tea

餐廳入面正在做xmaz deor..
只open外面的幾個位..
well...算啦...

坐了好一陣子..
望了好一陣子都無人過來take order..
成間餐廳得個似係新o黎ge waitress

還有peppermint tea

茶不久就到了
過後才有個manager n assist.m之類的人出現
但就只顧著做decor..

around 25mins後我的pizza到了
但server就將個pizza放到bar枱..
無他..只因為個server終於都發現我坐o左咁耐都無人幫我set刀叉..aii.....

pizza依然好味
批薄, 有餡ge地方批底唔會太乾
不過個邊邊就真係乾得幾緊要..好似食餅咁..
個批就真係新鮮滾熱辣
開邊ge cherry tomato焗到熱辣辣差點就"辣"到咀
但入面仍然超juicy!~~yummy~~~~~~~~
cheese味夠, 但可能我個人鍾意herbs 味
我prefer多d oregano 囉
well...除o左lamma island ge milano 呢度係我食過最好食ge pizza

so farVQ係我最鍾意ge餐廳之一
食物真係好ok
但server方面係nice係做o左一個server要做ge野..
但唔夠attentive..
叫o左好幾次埋單都無人留意到..
同埋個好似叫"charles" ge manager..唔..
作為一個客人我真係寧願見到個bartender著住對鞋踩上張椅都唔想見到佢除鞋....
well....
2007-10-31
10月28日,3好友請了我來,叫咗2個2人set lunch1)麵包-免費-是麥包,仍暖,好重手,証明足料,好軟,亦比平時食到的濕度高,黏性都比較重,不錯-不過,2個人比3片,分唔"雲",奇怪2)湯- mushroom-好濃菇味,覺得唔淨止得1種菇,而且仲好似有d薏米碎的物體,帶d煙靭-只是鹹咗小小3) linguine with mixed mushroom-意粉炒得唔al dente,有點失望-除了友人食咗第1口有鹹味之外,其餘就無味-唔多掂4)risotto with parma ham and arugula-呢個飯就煮得有咬口喇,不過大家都唔鍾意火箭菜d菜青味-1般5)tuna, capers and black olive pizza-個餅底喺薄,ok啦,不過個邊剩咗太多無料嘅麵包,齋咗d-呢個材料的組合味道還可以-1致認為soho的daddxxx好d6)eggplant, bell pepper and artichoke pizza-大致意見如上,不過呢個材料的組合嘅味道就單調咗d,唔夠豐富7)dessert - panna cotta-呢個甜品個賣相已經好吸引,望落先

1)麵包
-免費
-不過,2個人比3片,分唔"雲",奇怪

2)湯- mushroom
-只是鹹咗小小

-意粉炒得唔al dente,有點失望
-除了友人食咗第1口有鹹味之外,其餘就無味
-唔多掂

-呢個飯就煮得有咬口喇,不過大家都唔鍾意火箭菜d菜青味
-1般

-個餅底喺薄,ok啦,不過個邊剩咗太多無料嘅麵包,齋咗d
-呢個材料的組合味道還可以
-1致認為soho的daddxxx好d

7)dessert - panna cotta
-呢個甜品個賣相已經好吸引,望落先似番d樣
-個奶凍部份好滑,好軟身之餘仲好有拉力,意思喺用"羮""畢"起時,多咗嘅奶凍在半空墮吓墮吓,但都無斷落嚟
-又唔多甜,+上帶酸嘅berry醬,very good

8)飲品
-叫咗普通嘢,但據說熱咖啡唔掂因只得苦味,無咖啡香

-呢間餐廳應該是有d料因除咗香港這間shop之外,其他分店坐落於東京,而總店無錯的話應該在美國。但個出品除咗麵包,湯同個甜品是水準之作外,其他無甚特別.................教人失望

2007-10-28
Crafsteak牛柳餐後,來了VQ食甜品。 曾與此餐廳有過一段關係,隔了差不多3年再重訪,環境沒怎麼變,臉孔卻是全新的。廳內比較多人,是晚挑了沒有人的外面位置坐下,再來一次包場感覺,很捧!難得是服務,我們自成一角坐下,侍應仍然可以奉上及時又貼心的服務,如加水、換蠟燭等。水準比舊人更好,是要讚的! 龍愛煞了兩件cake,不是因為味道出眾,而是它們不會凍,影多久也可以!我頗欣賞朱古力圈的碟邊裝飾,簡單就是美;靈感來源可會是圓方? 雖然整晚焦點都不是在吃,也簡單講講味道:Bailey's質感細滑,帶輕柔酒味頗討好;NY cheesecake就實淨飽肚,缺點是芝士味不夠濃。純粹講味道,VQ似乎不夠細佬ND好呢! 沒關係,兩個人又影相又玩遊戲,都夠開心了。笑臉是給舒適的環境及貼心的服務!
Crafsteak牛柳餐後,來了VQ食甜品

之前老闆請食飯來過食,覺得呢度既Tiramisu好特別。男友生日帶他來試試。除Tiramisu外,還有fingers同espresso。又苦又甜,食法好特別呢。但今次個Tiramisu底有很多水,系0米雪得耐得滯呢?不過0甘既食法,外間很少有啊。要了杯cappuccino,哎喲,浪費了杯咖啡呢,因為Tiramisu好甜,因該要杯English tea啊.服務態度就有點懶散,問服務員洗手間在哪,她那木無表情,只站在原位,用眼望望左邊示意洗手間轉左既態度就真系有待改進服務態度唔得,Tiramisu有水,所以今次卑喊臉餐廳有兩款Tiramisu架,呢款系叫VQ Tiramisu Set

服務態度唔得,Tiramisu有水,所以今次卑喊臉
2007-10-24 5 浏览
2007-10-06Element 覓食太難﹐千兩排了成個鐘﹐趕回去剛過了3 個numbers﹐要由頭排過﹔三點三去到Wooloomooloo﹐外籍經理話現在清洗﹐三點半才重開﹐只叫我們到時候再來﹐轉頭立即見到一對外籍人士可以進去坐﹐不甘在這歧視中國人的餐廳進食﹔利苑已經下場﹔其他還有開門的餐廳都還有人龍﹐所以我們覺得應該轉戰IFC﹐反正過香港站也很快。來到IFC 記起上次說過要來試試他們那個很抵食的假日午餐﹐便過來碰碰運氣。差不多四點了﹐居然還有午餐供應﹐立即就座啦﹐我們雖然已經吃了幾粒Patchi 朱古力﹐但其實都已經餓扁了。首先來每人一個是日餐湯﹐應該是預先做好的番茄湯之類﹐點菜後都不用5 分鐘就出餐了﹐味道曖昧﹐吃不出究竟是什麼來著。唯一好處是夠熱。跟著來的是野菌意大利飯﹐每人一小碟(碟是大的﹐但飯的份量少得很﹐幸好我們基本上不是很大胃口的人)。這是整個餐中我們最欣賞的﹐野菌香﹐飯是正宗al dente 的﹐一點不遷就香港人的胃口。再來是巴馬火腿和火箭葉比薩﹐味道也不錯的﹐餅底也是薄薄那種﹐不過焗得太脆﹐口感差了點點。火腿大大片的鋪在上面﹐沒有跟餅底一起切好﹐吃起來有點論盡。最
2007-10-06

最後來的甜品也挺不錯的﹐有少少杏仁味的蛋糕﹐不過名字是忘了。

這個二人套餐才$268 另加一﹐還有餐後咖啡/茶﹐而且可以點任何咖啡﹐朋友要了凍咖啡﹐我則要了expresso﹐非常滿足的一餐。本來在Element 那邊找吃找得一肚子氣﹐吃完了這餐立即悶氣全消。

以這個價錢﹐食物這裡是不錯了﹐不過服務是有待改善的。是日可能因為已經過了午餐時間﹐所以連我們﹐好像都只有3﹑4 檯客人﹐服務員也有3 個﹐但想找個人點菜﹐要點甚麼的﹐卻不是一件容易的事。服務員儘量都不接觸客人的眼神﹐你一邊向他們招手﹐他們卻一邊走開去。再不是就站在一旁聊天。可能上次我來的時間是周中午飯時間﹐雖然忙碌﹐反而沒有這個弊病出現。
2007-10-21 0 浏览
已經係第二次黎呢間餐廳,招呼很好,待應很有禮貌,亦不會hard sell,週六晚上人客不多,氣氛不錯,而且好斯文,不會嘈吵.食物水準一流,尤其是薄餅,好好食,意大利飯也不錯.以咁既食物質素同服務態度,呢個價錢好值得.
Had lunch there with a friend as other restaurants were booked. I orderedthe lobster linguine and my friend ordered the squid ink pasta. Both dishes were cooked to perfection but it's quite expensive for lunch. Will return if necessary.