2023-03-10 594 浏览
見到網上介紹,大坑人氣曲奇Cookie Vission,開左姊妹烘焙店 Vission Bakery! 身為Bake Lover專登嚟試試新野。店舖位於士丹頓街,半山自動扶手電梯旁,轉個彎就係Bake House 😜 當日大約2-3點左右到,有5-6個人排隊,好快排到我落單,但可惜,我想試既Tiramisu Danish同Pistachio Cruffin 都已經賣晒!!好彩仲有Leche Flan,店員推介左Cinnamon Custard Tart!⭐️Leche Flan 焦糖布丁酥~🍮面層係焦糖布丁,旁邊配有牛油餅乾&碧根,入面有海綿蛋糕🍰。整體味道口感豐富,好似一次過享受左幾款甜品咁!⭐️Cinnamon CustardTart酥皮好鬆脆,Custard 好滑蛋味濃,仲有陣陣肉桂味,整體來講好味既,只係同相比焦糖布丁酥就平凡一點。

⭐️Leche Flan 焦糖布丁酥~

⭐️Cinnamon CustardTart

2023-02-22 865 浏览
今日食評✍🏻Vission bakery @central 試食指數⭐⭐⭐店舖衛生NA侍應態度⭐⭐⭐⭐((每項5⭐️為滿分)) ·新開㗎頭嗰幾日人龍十分墟冚麵包嘅香氣都十分吸引我人太多所以我過一排先去買價錢幾貴4-50/件我買咗個我比較普通嘅包類Almond croissant@$45·可能佢預計客人買完之後會自己叮一叮所以嗰包係凍㗎我有啲失望🙍🏻‍♀️料係足夠二人份量·croissant夾層有banana sauce口感清新但偏甜·我個人認為一試無妨但就未必吸引到我再買·疫情下的食肆無論大鋪小店我哋都會盡試盡講Follow我哋
今日食評✍🏻
Vission bakery @central
試食指數⭐⭐⭐
店舖衛生NA
侍應態度⭐⭐⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
新開㗎頭嗰幾日
疫情下的食肆
無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
Follow我哋
嘻 本身真係無諗住特登去 @cookievission 中環新分店 @vissionbakery點知出開中環行行下見到 咁就入去望下啦望望下就買左5件 勁大個盒同紙袋裝¯֊¯⋆꙳佢既pastry實在太太太吸引同時都有大坑店主打既曲奇同冬甩賣◦ Potato Dauphinoise買完即刻食 酥皮非常出色 好flaky.ᐟ‪‪‬中間放左一大件焗法式千層薯仔 再加好誘人既芝士碎佢薯仔係比較爽脆 男朋友好中意 我就會偏好稔多啲但整體呢個澱粉加澱粉既配搭係好食既◦ Pistachio Cruffin有幸買到最多人搶購既呢款٩(ˊᗜˋ*)و我夜晚番屋企先食 天氣潮濕所以酥皮就潮左 我一路食有努力腦補佢仲脆既口感(´ε` )不過又講真潮左都唔難食既起碼唔會好油淋淋咁佢開心果忌廉好多好香濃 唔會過甜再混合左一啲類似莓醬帶黎清新感 都真係值得推介既.ᐟ‪‪‬◦ Tiramisu佢原來真係成件tiramisu放左落去(˙◁˙)入面幾creamy幾濕潤 有淡淡酒味佢多左層朱古力係底 應該用黎分隔一下唔好直接掂住酥皮所以會偏甜少少 推薦比螞蟻人·͜-◦ Cinnamon Custard Tart放左兩日雪櫃再
點知出開中環行行下見到 咁就入去望下啦

但整體呢個澱粉加澱粉既配搭係好食既

◦ Pistachio Cruffin
有幸買到最多人搶購既呢款٩(ˊᗜˋ*)و
我夜晚番屋企先食 天氣潮濕
所以酥皮就潮左 我一路食有努力腦補佢仲脆既口感(´ε` )
不過又講真潮左都唔難食既
起碼唔會好油淋淋咁
佢開心果忌廉好多好香濃 唔會過甜
再混合左一啲類似莓醬帶黎清新感 都真係值得推介既.ᐟ‪‪‬

◦ Tiramisu
佢原來真係成件tiramisu放左落去(˙◁˙)
入面幾creamy幾濕潤 有淡淡酒味
佢多左層朱古力係底 應該用黎分隔一下唔好直接掂住酥皮
所以會偏甜少少 推薦比螞蟻人·͜-

◦ Cinnamon Custard Tart
放左兩日雪櫃再用氣炸鍋翻熱 出奇地好食( Ꙭ)!
酥皮應該回復番7 8成 起碼脆身既

配埋果仁既香同口感 yum⸜ ෆ ⸝‍

#lastbitematters
#lastbitematters_central
2023-02-15 746 浏览
試了兩款best seller:❧ Pistachio Cherry Cruffin $60Croissant 🥐 + Muffin 的混合體。麵包皮口感幾得意,比平常牛角包煙靭少少。撕開前不知道裏面有那麼多cream,結果一撕爆曬出嚟💥😳!開心果味超濃👍🏻,但對於不好甜的我那custard & cream甜了少許。幸好有cherry compote的酸味中和一下,整體不錯。❧ Tiramisu Danish $55呢個超邪惡😈Brioche feuilletée口感少少鬆脆。同creamy 柔軟的Tiramisu 形成很好的對比。Tiramisu 的咖啡味很香濃突出。十分喜歡這個!👍🏻🥰——————————————#roamardtheworld
試了兩款best seller:

❧ Tiramisu Danish $55
呢個超邪惡😈

——————————————
#roamardtheworld
  • Tiramisu  danish
2023-02-12 597 浏览
呢個舖位成日都做唔長,之前就韓國野最近開左開麵包店,以甜食為主btw附近已經好多間麵包店,希望可以同附近麵包店做一個良性競爭,令質素變得更好郁惡嘅包$55,值得一試,cream不太甜,不過如果個底更酥脆會更好配埋杯咖啡會更好,可以中和口腔內甜味,帶回一點甘的回香
呢個舖位成日都做唔長,之前就韓國野
最近開左開麵包店,以甜食為主
配埋杯咖啡會更好,可以中和口腔內甜味,帶回一點甘的回香