2024-05-13 404 浏览
港島長沙灣區嘅餐廳,呢間絕對係數一數二!最鍾意食呢個白汁蜆肉意粉。最鍾意佢夠鹹,但係又容易入口嘅感覺。蜆肉份量夠多,蜆肉質感又好食落去舔舔脷。配搭側邊嘅蔬菜,整個料理俾人感覺有健康又好味。側邊有少少蕃茄粒粒,夾雜着一啲甜味,令成個意粉寫上嚟令人感覺更開心。🤭職員服務態度又好,有笑容。餐廳地點又近長沙灣地鐵站,交通超級方便。以前喺附近返工爸爸來都會嚟呢間餐廳食lunch。到時仲會帶啲同事一齊嚟!!!

2024-03-11
2024-02-01 858 浏览
間中lunch都會嚟呢間食,但食完今日唔會再食。1245去到,落左單之後我等個鯖魚飯都等左勁耐,杯咖啡超難飲,我好少覺得野飲難飲,真係飲唔落去,跟住個飯嚟到,我都好快手食完,食左冇10分鐘,呢個時候有人等緊位,有職員就行嚟我地位話差唔多夠鐘交枱,我望一望錶1323。因為都食完喇,就去埋單啦,跟住又冇人收銀,望住廚房職員整焗飯整左一陣,先嚟幫手收錢,我就順便問佢lunch係坐幾耐,佢話好似係90分鐘。我唔知實際係咪真係有90分鐘,可能冇,但我地前後坐左半個鐘多dd,即係連45分鐘都冇,咁即係依家午飯時間係30分鐘交枱係咪?我明白有人等位,但我都係坐左喺到冇耐,仲要等左勁耐先食物,勁快手食完就比人趕走。野食質素又唔係特別好,只係好一般,要咁樣食飯法真係唔會再嚟。
間中lunch都會嚟呢間食,但食完今日唔會再食。
2023-10-19 798 浏览
今次來到長沙灣区吃早餐,在長沙灣地鐵站旁聽到清脆的鳥聲,隨著細聲走著,來到了一家外觀是茶餐廳,但提供的食物是有點兒西式fusion的食店。餐廳裝潢很平民,屋頂還有舊式風扇,進去時有點熱氣,但坐下來不久,店員見客人多了,將冷氣打開了。那是傳統家族管理的表現。早晨的種類分中西兩種,西式有改良過的all day breakfast, 非常合適年輕人士。香茜沙爹牛肉米粉的沙爹味十足,味道濃香,再加上充滿香氣的香茜,足表現廚師廚藝。
2023-08-11 638 浏览
正所謂「一分錢一分貨」,對於午餐,大部分人都不會預好多budget,所以去cafe食一餐已經算食得好好的lunch啦!呢間位處於公共屋邨之中的cafe,午餐時段都幾多人。是日點咗個西餐──薄切牛扒配薯條。牛扒雖然都預咗唔會係好似扒房牛扒咁厚身,但呢邊的牛扒真係有點兒薄,細塊咗少少,就算食埋沙律菜、薯條,分量都不太夠,有啲未夠飽的感覺咁。味道方面則平平啦,肉質都OK的,配以普通的燒汁,質素都不俗的,如果分量再多啲啲就更好、更有「滿足感」啦!

2023-06-20
午餐
小小店鋪,lunch都滿人,應該有原因。呢到唔單選擇多,有西,台式,而且質素唔錯。今次我食左個lunch set.睇左一陣menu,唸左一輪 幾樣嘢想食,最後選擇呢個,黑椒雞扒漢堡,配咖哩角,五十零蚊。佢個雞扒不得了,煎完都仲好juicy, 一路食一路流汁。個咖哩角好有驚喜,個皮薄而脆身,個咖哩薯仔好香唔太辣,有少少咁多薯仔碎而唔係蓉,總之覺得好好味。仲有妙少沙律菜中和返個餐。特飲加$14,雖然有人會覺得朱古力唔算特飲,但對我而言,我知佢個朱古力會拉花,就係唔簡單,用14蚊買個拉花比自己賞心悅目下,食個lunch都可以打下卡,不錯。一個吸睛而好味嘅餐為一日叉叉電,到附近可以一試。
小小店鋪,lunch都滿人,應該有原因。
呢到唔單選擇多,有西,台式,而且質素唔錯。
今次我食左個lunch set.
佢個雞扒不得了,煎完都仲好juicy, 一路食一路流汁。

一個吸睛而好味嘅餐為一日
叉叉電,到附近可以一試。
2023-05-16 613 浏览
約咗朋友喺長沙灣行街.原來長沙灣食嘢都有好多選擇.今次揀咗呢間喺長沙灣東京街12號麗閣商場地下G28號舖嘅What's Cafe✨咖哩牛腩焗飯✨有薯仔,薯仔係炸過的.好香.牛腩嘅份量都幾多.上面加咗芝士.略嫌咖哩汁唔夠,如果多啲更好味.✨焗豬扒飯✨有一大片豬扒,味道唔錯.新鮮嘅番茄、青椒、紅羅白,飯面有好多芝士和醬汁一齊焗,又唔會乾,撈埋炒飯底一齊食,特別好食.熱檸水:檸檬水跟普通茶餐廳沒有分別.整體來講:食物味道都唔錯的.
✨咖哩牛腩焗飯✨
有薯仔,薯仔係炸過的.好香.
✨焗豬扒飯✨
熱檸水:檸檬水跟普通茶餐廳沒有分別.
整體來講:食物味道都唔錯的.
2023-05-15
午餐
2022-10-22 954 浏览
正在猶豫中午食乜好,就見到呢間cafe,心諗住左呢頭咁耐都未試過,又見到好似都有幾檯客人,咁就試下啦。我叫左個All day breakfast $83 份量都算大,每一樣食物嘅品質都算正常。佢有跟埋湯,點完餐後,侍應姨姨先遞上餐湯。我見到個湯個樣有啲怪怪地,望落應該係磨菇蓉湯,但係個湯好似好稀好水,但係又有好多粒粒。飲落口第一啖覺得怪怪地,好咸,勁重蒜蓉味。我就問侍應姨姨呢個係咩湯?佢話係磨菇湯😳😳我再飲多啖試真啲,真係搞唔掂,個味道係好似你去花園餐廳食扒淋上去果啲蒜蓉汁😳😳😳😳我諗緊其實會唔會佢係俾左碗汁我而唔係俾個湯我😓我再一次同侍應姨姨確認係咪真係磨菇湯?佢話:係磨菇湯黎架,果啲係磨菇蓉同埋蒜蓉,我地嘅做法係搞碎,你係咪唔食蒜蓉架?um….我飲過攪碎磨菇湯嘅….但係真係冇飲過蒜蓉汁味道嘅磨菇湯。到埋單嘅時候,我諗住俾少少建議佢地,點知我講到一半,收銀姐姐就搶答話:唔啱你口味姐,我地不嬲都係咁煮。Well,可能係我見識少,唔識欣賞佢個湯,但係一間連客人嘅意見都唔願意聆聽嘅餐廳,我唔會再去。Btw,你地可以去朝聖一下佢地嘅蒜蓉磨菇湯

我叫左個All day breakfast $83
份量都算大,每一樣食物嘅品質都算正常。

佢有跟埋湯,點完餐後,侍應姨姨先遞上餐湯。

Btw,你地可以去朝聖一下佢地嘅蒜蓉磨菇湯

2022-10-15 1182 浏览
8-10-2022 (Sat)同老公走到麗閣邨睇洗衣機,睇完走人,啱啱到lunch time,由於想去長沙灣四喜encore佢嘅生朱古力(食評係2022年9月29日刊登嘅呢篇:https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/yeah-%E4%BF%82%E6%88%91%E9%8C%AF-%E5%98%A5%E5%92%97-e4555033),所以就算唔太餓,都行返嚟經過嘅呢間睇,我哋可以叫個餐share.我哋坐低後睇完menu後,決定要$34.00嘅肉桂蘋果熱狗,加$12.00 要熱紫薯鮮奶.老公要$58.00嘅午餐,日式溫泉蛋牛脷飯,要一罐ooha汽水.冇耐, 肉桂蘋果熱狗到嚟,睇見簡簡單單咁,食落,肉桂味啱啱好,蘋果微甜,ok嘅;熱狗就普通不過,但冇烘過就有啲失望.味道:3.5分熱紫薯鮮奶,淺紫色咁幾靚,杯嘢唔太甜,飲落舒服嘅.味道:5分日式溫泉蛋牛脷飯,牛脷份量都唔算少,薄薄一片,我食頭幾件都好脆好乾,直情係柴皮,但調味係ok.之後食到件就軟身,juicy啲,係咪廚師偶一不慎,一啲煎過龍?味道:4分價錢:收我哋$110.00,我點計都計

我哋可以叫個餐share.

我哋坐低後睇完menu後,

冇耐, 肉桂蘋果熱狗到嚟,睇見簡簡單單咁,
肉桂蘋果熱狗

肉桂蘋果熱狗
味道:3.5分

熱紫薯鮮奶,
熱紫薯鮮奶
淺紫色咁幾靚,杯嘢唔太甜,飲落舒服嘅.
味道:5分

日式溫泉蛋牛脷飯,牛脷份量都唔算少,
日式溫泉蛋牛脷飯
味道:4分

價錢:
收我哋$110.00,我點計都計唔到,研究返menu,我嘅熱紫薯鮮奶應該係加$12.00,老公嘅女汽水當凍飲加$3.00定係$8.00?我搵唔到叫ooha加幾錢,只知要樽庄可樂加$8.00.
2.5分

其他:
呢喥重有甜品,但由於我哋飽,所以食唔到lu.而原來都有蝴蝶酥賣,附近居民真係有福.

2022-10-08
熱紫薯鮮奶
日式溫泉蛋牛脷飯
2022-08-04 794 浏览
係附近返工,冇乜野好食,哩間食過幾次覺得都好唔錯。食左午市套餐$60 Masala 煎豬扒飯,個汁整得好唔錯,豬扒都好食,唔係好乾好光嗰種,而係有咬口彈牙嗰隻豬扒。依家食個午餐好多地方都好貴,佢有嘢飲,有湯(不過湯好一般)份量唔細,味道唔錯,平民之選!叫咗杯奶茶,不過不失,都係當茶餐廳水準咁飲就可以。唔好期望咁高,當係一般嘅茶餐廳,但係比一般茶餐廳更加好食同抵食就啱!1點前埋單仲有九折添,性價比很好啊👌🏻👌🏻
係附近返工,冇乜野好食,哩間食過幾次覺得都好唔錯。

Masala  煎豬扒飯
2022-08-04
Masala  煎豬扒飯
2022-06-16 807 浏览
長沙灣有很多特色cafe,而我因為工作關係來到這個最近的屋邨cafe。第一次光顧的時候,點了肉丸意粉,當時真非常驚喜,因為用鉄串燒肉丸上碟,味道也似是自家手打般,不過往後就再見不到那道菜了。今次揀了煙三文魚意粉,$68,味道和之前差不多,但份量偏少,再點了茶餐三文魚碎蛋牛角包,不知怎樣是甜的醬汁,感覺有點怪,而且也要$35,紫薯鮮奶跟餐再加$15,味道ok,不太甜。整體味道比茶記好,但份量略少,價錢有點進取。

整體味道比茶記好,但份量略少,價錢有點進取。
三文魚意粉
煙三文魚碎蛋牛角包
紫薯鮮奶
2022-06-11 631 浏览
呢間what's cafe 系麗閣商場。系由貨櫃組成。本身打算去食Masala豬頸肉飯,點知轉左menu,咁都無所謂就試下Masala牛肉飯。叫左個全日餐,免加一。×餐湯系南瓜粟米,有啲似粥…×因為系自助點餐所以無特別問,本身以為會系即磨咖啡,點知原來唔系。×Masala牛肉飯,都幾辣下,不覺味道真系一言難盡…應該系加左蕃茄既Masala所以酸酸地?感覺似系酸醙左既咖喱…又有啲似嘔吐物 (no offense),但我真系唔鐘意呢種味道!整體食物都唔合我口味…
呢間what's cafe 系麗閣商場。

系由貨櫃組成。

叫左個全日餐,免加一。

×餐湯系南瓜粟米,有啲似粥…

(no offense),但我真系唔鐘意呢種味道!

整體食物都唔合我口味…
2022-03-26 671 浏览
試左個Masala烤雞飯,整體而言都唔錯。呢款汁主要係辣辣地再加少少酸作陪襯既感覺,雞肉一般偏上。唔好既地方主要係個配菜,膠盒同紙杯。配菜個味真係一言難盡,寧願唔好擺落去仲好。膠盒同個杯真係好影響觀感,食下食下以為自己食緊d訂餐飯盒咁。我寧願俾多幾蚊換成紙盒&咖啡杯,提升一下整體觀感。真心唔明點解店內裝飾&堂食明明幾好,睇得出想俾顧客良好既用餐體驗,但外賣就完全冇擺心思落去。如果俾我揀應該就唔會再試。
。如果俾我揀應該就唔會再試。
外卖自取
地方幾靚幾好坐,我星期日下午茶時段幫襯,成場大約六枱客,得我未叫嘢食,自助落單好快有得食,但差杯嘢飲未到,一路食一路望住水吧,見裡面好和諧咁傾緊偈,結果真係漏咗單……之後有個照顧住小朋友嘅姐姐想要隻碗仔,樓面阿姐真係叫佢自己去自助茶水間自己攞…完全明白之前有人話[食物很好,阿姐很錯]!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
地方幾靚幾好坐,
我星期日下午茶時段幫襯,
成場大約六枱客,
得我未叫嘢食,
自助落單好快有得食,
但差杯嘢飲未到,
一路食一路望住水吧
見裡面好和諧咁傾緊偈,
結果真係漏咗單……

之後有個照顧住小朋友嘅姐姐想要隻碗仔,
樓面阿姐真係叫佢自己去自助茶水間自己攞…
完全明白之前有人話[食物很好,阿姐很錯]

2021-12-12 829 浏览
星期日下午有事情來到長沙灣辦事。見地鐵一出附近有呢間,而且見到門面有mirror嘢,諗住試下。一入黎,播mirror歌,環境好似唔錯,有幾幅油畫掛住襯托下。Order左All Day Breakfast + 熱奶茶 + 送粟米湯 ($82)粟米湯 - 夠粟米味但略嫌比較稀。10分會俾4.5分熱奶茶 - 不過不失。正常水準。10分會俾6分All Day Breakfast - 有大啡菇,炒蛋,焗豆,牛角包,雞排,腸,生菜。整體而言我覺得係唔合格,10分會俾2分。- 大啡菇: 苦味濃,整唔到應該有果陣鮮味同口感。- 炒蛋: 沒用牛奶加滑,一睇同一食就知係就咁一隻雞蛋煎熟就算。- 雞排: 超級多油,拎起會見到一大堆油積係下面。 雞味未算突出,有少部分食到有筋。- 腸: 正常,但同上好多油。- 焗豆: 個人覺得係judge whether all day breakfast fails or not其中一個benchmark。食到口凍冰冰,已經可以fail。除左食物,仲有以下observations: 1. 個餐具盒隨手拎第一支刀,上面有好明顯的食物漬,唔知係洗唔甩定點,但擺出黎絕對唔討好。2

粟米湯 - 夠粟米味但略嫌比較稀。10分會俾4.5分

熱奶茶 - 不過不失。正常水準。10分會俾6分

- 大啡菇: 苦味濃,整唔到應該有果陣鮮味同口感。
- 腸: 正常,但同上好多油。

除左食物,仲有以下observations:

2. 目觀樓面定廚房,沒人戴手套就清潔或者執檯。建議為員工為食客著想戴返先。

Overall,如果純粹同朋友嗌杯嘢飲坐低hea下應該幾chill同舒服。正餐就不了。

All Day Breakfast
2021-12-10 491 浏览
【印度Masala豬頸肉飯】Masala係一種印度由好多香料混合的調味料,辣辣地,但好惹味,喜歡吃辣的朋友應該都會喜歡,較小地方可以食到,不錯。【美式芝士蛋糕】晚餐只需要加$15就可以食到咁的質素的芝士蛋糕,性價比極高,蛋糕質感軟滑不膩, 亦不會過份黏口,相當好食。P.S. 晚餐有餐湯和飲品配送回頭指數:🐒🐒🐒🐒抵食指數:🌕🌕🌕🌕🌑
【印度Masala豬頸肉飯】

【美式芝士蛋糕】