2024-06-27 0 浏览
最近試咗"ZANCHEE",發現呢種經典嘅家常組合連我啲韓國同事都好鐘意,非常值得推薦。呢款午餐套餐,五花肉加六種配菜,感覺非常豐富。五花肉帶有少少辣味,但唔會太過油膩,口感非常入味。配菜多樣,有蔬菜、泡菜同其他小食,唔單止味道多變,仲食得好開心。另一道甜酸炸雞亦非常出色,炸得夠脆,甜酸汁稍稍甜酸得宜,每口都令人口水直流。呢個午餐份量非常足夠,大大份嘅五花肉配上豐富嘅配菜,確保你食完之後有滿滿嘅飽足感。總括嚟講,"ZANCHEE"係一個非常出色嘅選擇,無論係味道、口感定係份量都滿足所有要求。如果你鍾意經典嘅家常韓國菜式,呢間餐廳你一定要試。
2024-05-03
外卖自取
天一冷对白人饭的欲望没那么强,还好有这家健康高质、蔬菜管够的韩式便当。从两年前发掘Zanchee到现在已经回购了无数次(何况我还是一个对韩料无感的人),忙起来的时候也是我的外卖“食堂”。·跟另一家韩式超市+外卖New World Old Taste相比,Zan Chee还要更精致,看到琳琅满目的柜台根本走不动路。现在分店越来越多了很方便买,包装也很细致,会封膜,不担心汤汤水水漏出来。·尤其推荐Bento🍱,性价比高、量大管饱,可以选择营养更高、嚼劲十足的紫米饭,搭配的几款小菜让一人食也丰盛起来。而且小菜还是每日更换,炒年糕、拌菠菜、辣白菜、拌茄子……吃很多次都不重样。·烤牛肉、炒鸡肉调味差不多,都是咸中回甜口,肉质都很不错,柔韧多汁,溏心煎蛋晃了一路回来都还没破。韩式饭卷确实比一般店要贵,但用料是真的足,造型也很漂亮。·HKD180买了份炖牛肋骨,满足了在我大量用脑的时候想多吃点肉,看起来不多,但其实很扎实。部位选得毫不含糊,大部分是紧致耐嚼的瘦肉,也有适量脂肪带来的丰腴感,吸收了咸甜的汤汁丝毫不会觉得干。·韩式小菜和渍物Banchan是这里的主打,选择相当丰富,闭眼选也不踩雷。虽然价
韩式小菜和渍物Banchan是这里的主打,选择相当丰富,闭眼选也不踩雷。虽然价格小贵,但能吃到很多特色,不少菜式在香港韩料餐厅还见不到。
很喜欢入味弹牙的原味/辣味炒鱼饼,回家微波一下,香味瞬间就窜出来了。看到蟹肉蟹子煎蛋卷厚墩墩的模样就馋了,口感弹嫩润泽,让店员给了一点拌饭酱,蘸着吃味道更足。
没什么胃口的时候可以买个蔬菜多多的炒粉丝,嚼起来很爽弹,一点清淡的麻油香气。五味豆糯叽叽的口感很神奇,整体是糖渍的,但也有些咸味来中和,一次吃多了会有点腻。
它家还有很多腌渍好的生肉,买回家烹饪很方便。像我这种懒到极致的,还可以让店员现场帮你烤/炒好。最近终于入冬,还想去试试暖乎乎的韩式汤。
2023-12-15 352 浏览
之前問朋友中環有咩韓國嘢好食佢話呢間於是就買左外賣試下。辣炒豬肉味道甜甜地唔會太鹹夠辣豆腐都好入味醬油雞蛋配其他小菜同飯食都好夾!泡菜偏酸但都好開胃。如果想食好味又正宗嘅韓國便當呢間真係好推薦!
之前問朋友中環有咩韓國嘢好食佢話呢間
於是就買左外賣試下

辣炒豬肉味道甜甜地唔會太鹹夠辣
豆腐都好入味
醬油雞蛋配其他小菜同飯食都好夾!
泡菜偏酸但都好開胃

如果想食好味又正宗嘅韓國便當呢間真係好推薦!
2023-11-25 423 浏览
健康回味五花腩及6味菜 拎返屋企凍的,但整熱食落味道都ok,肉有啲乾但表面有烤過既香味,之前有見到網友話肉表面有毛但個人食就無既😎而呢個價位好吃過同價位的韓國餐飲仲可以選有糙米白飯

健康回味
五花腩及6味菜
但個人食就無既😎
而呢個價位好吃過同價位的韓國餐
飲仲可以選有糙米白飯

五花肉及6種配菜
五花肉及6種配菜
2022-11-10 2782 浏览
Korea lunch box 🍱 $75Always struggling with work lunch options , this fancy Korea lunch box perfectly fulfilled all my expectations. With a variety of choices, like fired chicken 🐔, fried seaweed roll and bulgogi gimbap. I was impressed that they all taste super authentic and tasty 😋 The portion is is enough but not too much~ Very satisfied with it and definitely will try it again !
Korea  lunch  box
Korea lunch box 🍱 $75
Korea  lunch  box
2022-09-15 1788 浏览
Always struggled for work lunch options. I don’t necessarily want something super healthy, but something with balanced macros and variety. Have been eating a lot of korean food (due to kimchi being high probiotics in producing healthy gut bacteria). Loved the simplicity of the place and flavours are spot on korean, rather than being “Hongkongafied”

Spicy  pork  lunch box
2022-09-15
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
Spicy  pork  lunch box
2022-02-11 2985 浏览
叫左 T8 餐, 五花腩泡菜湯. 拎返屋企都係熱的, 食落味道都ok, 好吃過同價位的韓國餐. 但問題是俾我發現舊五花腩係未脫毛的, 呢樣真係大扣分! 即刻食慾大減, 我諗大家來吃都避免呢類肉

2021-12-18 2105 浏览
A real fancy lunch box 🍱 with so much good stuff! Loved the spicy octopus 🐙 , fried chicken 🐔 and kimchi! 😍 My only congestive comment would be that the rice was a bit too mushy 🙈 probably due to condensation from having warm rice 🍚 packed into a plastic box😭Would probably get their takeaways again if I am in the mood for a real fancy takeaway setup!

2021-11-12 2220 浏览
今日中環見完客見到Zan Chee 排晒長龍,店舖主打韓式料理外賣,舖仔細細食材排列整齊,我見連職員都係韓國人,感覺好地道。望左好耐最後揀左R8餐,每樣都試到,最啱第一次食好奇嘅我😌 R8餐入面有飯捲+粉絲卷+炸雞🍗,紫菜飯卷好足料,本身都有少少醋味,好開胃,配搭好味,好地道。炸紫菜粉絲卷炸得夠脆,不過略嫌味道清淡。炸雞醬汁甜甜辣辣,雞嫩皮脆夠入味,再食返紫菜飯卷中和一下味道。👍🏿炒粉絲比較似係健康之選,有菠菜蛋絲蘿蔔絲木耳,味道不太濃烈,有本身食材嘅鮮味,粉絲夠彈牙幾有口感👍🏿😬

R8  飯捲+炸紫菜 & 粉絲卷,炸雞
飯捲
粉絲卷

2021-10-27
R8  飯捲+炸紫菜 & 粉絲卷,炸雞
飯捲
2021-11-06 1274 浏览
一向好鍾意食漬物~食韓國🇰🇷菜有咁多拌菜真係啱晒我~呢啲泡菜全近可以散買~不過今日係買take away返公司,呢啲就唔幫襯住喇啱啱先發現原來有豬腳賣~想返屋企食韓燒嘅話,呢度買生料又得飯圈便當🍱從來都係我最愛有炸紫菜卷、餃子🥟、炸雞🍗同埋飯圈一次過滿左晒我四個願望韓式炒粉絲個賣相都好唔錯~~如果唔太肚餓買下炸雞食又得有唔同size幾多個人share都得啦烤牛肉便當~~最欣賞佢用紫米飯口感好好~仲有個泡菜夠晒辣
一向好鍾意食漬物~食韓國🇰🇷菜有咁多拌菜真係啱晒我~

啱啱先發現原來有豬腳賣~

想返屋企食韓燒嘅話,呢度買生料又得

飯圈便當🍱從來都係我最愛

有炸紫菜卷、餃子🥟、炸雞🍗同埋飯圈

一次過滿左晒我四個願望

韓式炒粉絲個賣相都好唔錯~~

如果唔太肚餓買下炸雞食又得

有唔同size幾多個人share都得啦

烤牛肉便當~~最欣賞佢用紫米飯

口感好好~仲有個泡菜夠晒辣

All in One - Korean Lunch Box 🇰🇷🎈Zan Chee有時都會幾掛住韓國嘅野食而飯盒永遠比人一種家嘅感覺 屋企嘅味道🏠嚟到呢間韓式外賣店 就揀左韓國嘅飯盒試下啦烤牛肉 & 5種配菜飯 Bulgogi Dosirak ($75)主角烤牛肉煮得好入味 濃牛汁配上肥瘦均勻嘅牛肉同蘑菇😋其他配菜仲有泡菜 茄子 青瓜蟹肉沙律 鵪鶉蛋等泡菜辣度對於唔食辣嘅朋友仔可能會有少少辣🔥紅米飯嘅口感煙韌彈牙 唔經唔覺就食哂啲飯啦係附近返工既朋友經過開可以試下喎🤪

🎈Zan Chee

泡菜辣度對於唔食辣嘅朋友仔可能會有少少辣🔥
紅米飯嘅口感煙韌彈牙 唔經唔覺就食哂啲飯啦
係附近返工既朋友經過開可以試下喎🤪

2021-10-28 584 浏览
Lunch time經過Zan Chee,看進去見到好多好多一碟二碟的小菜小食,好像挺有趣的就被吸引到了。果然,一看菜單,選擇非常多。有炸物、串燒、燉湯、飯捲、便當、韓式拌飯、各種泡菜、多種醃製小食、煸炒類小食、鹽漬海鮮、和肉類的都有賣生的熟的。太多種類都想試了,最後要了個便當,辣魷魚& 5種配菜飯($75)辣魷魚份量不少,很彈牙,推介。辣醬帶有輕微的甜。豆腐泡菜青瓜?節瓜?辣小魚小蛋捲紅米飯(份量不少)一個便當,有海鮮、有蛋、有菜、有豆腐、有飯,不錯的選擇!所有配菜都很開胃,感覺還可以多吃一碗飯。

果然,一看菜單,選擇非常多。

辣魷魚

份量不少,很彈牙,推介。辣醬帶有輕微的甜。

豆腐

泡菜

青瓜?節瓜?

辣小魚

小蛋捲

紅米飯(份量不少)

一個便當,有海鮮、有蛋、有菜、有豆腐、有飯,不錯的選擇!
辣魷魚& 5種配菜飯

所有配菜都很開胃,感覺還可以多吃一碗飯。
2021-10-27 430 浏览
今日午餐有點趕時間,同事提議吃韓式外賣,於是帶我嚟呢間買韓式食品的店舖,一入門口看見很多韓式食品,除了醃製類,還有出名的五花腩、烤牛肉,下次可以買回家,做一餐豐富韓式烤肉這裏的韓式食品,款式很多,韓式炒粉絲,飯卷,海鮮煎餅,還有健康的便當韓式拌飯都有很多選擇,揀了辣炒豬肉泡菜煎蛋拌飯,切了切的蘿蔔,翠玉瓜,雜菇,芽菜和紫菜,荷包蛋煎得八成熟,點點蛋汁撈飯更美味同事就揀了一個便當,內有無骨炸雞,炸紫菜卷,餃子和六件紫菜飯卷,紫菜飯卷餡料豐富,內有黃瓜青瓜蟹柳蘿蔔蛋絲雜菌等等,這個便當份量也不少,吃完都幾飽

位於中環的韓國菜快餐外賣店,提供達50款的韓式地道小食配菜,如魚糕、泡菜、豆芽菜、炒粉絲。店員是韓國人,泡菜是由店自家醃製,口味都有分幾款。主食方面有韓式便當、韓式拌飯、燉湯、飯卷等。冷凍櫃裡的食物擺放整齊有致,乾淨衞生。便當:照燒雞肉+5種配菜飯擺放別緻,一大個方形的便當飯盒,入面分好間隔。最大的一格放了紅糙米飯,另一大格就是照燒雞肉,其餘小的就是5格的韓式配菜,配菜按照店當天隨機而定的。如果能夠自行挑選那5小碟,更能迎合每個食客的口味。照燒雞肉薄片,醃得很入味,洋蔥才是精華所在,把肉汁都吸盡。五小碟的全部都是涼拌及醃物,有茄子、鵪春蛋、泡菜、粉絲及菠菜。
店員是韓國人,泡菜是由店自家醃製,口味都有分幾款。
主食方面有韓式便當、韓式拌飯、燉湯、飯卷等。
冷凍櫃裡的食物擺放整齊有致,乾淨衞生。
便當:照燒雞肉+5種配菜飯

擺放別緻,一大個方形的便當飯盒,入面分好間隔。
2021-10-20 330 浏览
{韓式便當🌸超高質小食}.🌸照燒雞肉便當 $75雞肉唔係滑身個款,但好有照燒汁味!重點係佢個5款小食都好正!有泡菜,鵪鶉蛋,雜菜絲,茄子等等!.📝總結舖頭仲有好多唔同小食,可以買唔同份量!開party,加餸都好啱👍🏻👍🏻👍🏻.🤍食完俾分時間🤍🍔食物: 8.5/10🏝環境: 8/10👩🏻‍🍳服務: 8/10📸打卡: 7.5/10🔥推介: 8/10.#香港 #香港美食 #美食分享 #香港吃貨 #hkfoodie #hkfood #foodie #hk #food #hongkong #hkig #美食
{韓式便當🌸超高質小食}
🌸照燒雞肉便當 $75
雞肉唔係滑身個款,但好有照燒汁味!
重點係佢個5款小食都好正!
有泡菜,鵪鶉蛋,雜菜絲,茄子等等!
📝總結
舖頭仲有好多唔同小食,可以買唔同份量!
開party,加餸都好啱👍🏻👍🏻👍🏻
🤍食完俾分時間🤍
🍔食物: 8.5/10