2021-09-04 569 浏览
好似$3x! 一大兜,咁其實都唔係同超差好遠啵!食落去唔會有嗰種酸辣刺喉嘅感覺, which is 好似壞左/放太耐/發酵過度嘅感覺~因為第一次食,所以都係食返最原始嘅口味
因為第一次食,所以都係食返最原始嘅口味

2021-09-01 579 浏览
知道呢間店都開咗一段時間,但都未試過,今日想買外賣返屋企就試吓☺️星期六晚6點幾都幾多人排隊,大約十分鐘就到我喇☺️總共叫咗三樣嘢,烤牛肉飯捲 ($48)係新鮮整嘅,個賣相擺得好靚,一盒有十捲,配料非常豐富,有烤牛肉、蛋絲、醃蘿蔔、蟹柳、蔬菜等,所以口感好正😆如果烤牛肉醃得濃味少少會更好食🤗蟹肉蟹子煎蛋捲 ($48)相對就普通少少,蛋唔夠滑,都食唔到蟹嘅鮮味,不過得意嘅係啲蟹籽脆脆地好得意🤣份量都算多~涼拌豆芽 (小) ($20)係好香嘅麻油味撈大豆芽,真係非常之有韓國嘅味道😌雖然係細size,但份量一啲都唔少,食極都未食完😆雖然要排隊,不過都好快有得拎,包裝非常企理,令到返屋企都完好無缺,價錢相宜,會再encore🤗

烤牛肉飯捲

蟹肉蟹子煎蛋捲

涼拌豆芽 (小)

2021-08-28
烤牛肉飯捲
涼拌豆芽 (小)
2021-08-24 763 浏览
之前喺朋友屋企gathering叫過一次外賣覺得CP值好高又好好食好似叫到成枱都係最記得係炸八爪魚加炸雞嘅組合嗰集八爪魚一啲都唔un脆皮仲好香仲有個雞蛋捲,完全冇諗過份量咁足,又好食😋知道新城市開咗分店今次就直接嚟買啦!原來佢有勁多韓式配菜選擇睇到樣樣都想食今次主攻飯卷叫咗三種唔同味道,有豬扒,魚糕同埋辣蘿蔔佢哋嘅飯卷係超足料,食落去有一種返咗韓國嘅味道,以呢個價錢黎講,性價比好高佢個豬扒入面仲包左青陽辣椒所以食落會有種爽辣嘅口感,個人黎講好鍾意,如果再辣啲仲好添!另外辣蘿蔔就算冇肉,佢嗰個爽脆酸甜嘅口感已經令個飯卷好有層次魚糕都好食!佢仲有其他款味道,下次可以試埋,對佢嘅嘢食有信心!
之前喺朋友屋企gathering
叫過一次外賣
覺得CP值好高又好好食
好似叫到成枱都係
最記得係炸八爪魚加炸雞嘅組合
嗰集八爪魚一啲都唔un
脆皮仲好香
仲有個雞蛋捲,完全冇諗過份量咁足,又好食😋

知道新城市開咗分店
今次就直接嚟買啦!

原來佢有勁多韓式配菜選擇
睇到樣樣都想食

今次主攻飯卷
叫咗三種唔同味道,有豬扒,魚糕同埋辣蘿蔔

佢個豬扒入面仲包左青陽辣椒

魚糕都好食!
佢仲有其他款味道,下次可以試埋,對佢嘅嘢食有信心!
2021-08-16 674 浏览
之前每次想買正宗韓國小菜都要去到尖沙咀韓國街最近發現到呢間ZanChee真係超正ZanChee有多款韓式小菜可以選擇,每款都可以揀買大中小三款嘅size。今次我就揀左細size嘅菠菜同雞蛋卷黎做午餐。細size嘅份量一個人食啱啱好!另外仲推薦生醃八爪魚,買番屋企配飯一流每份都係獨立包裝好,安全又衛生除左小菜,仲有好多其他嘅便當或者豬手等嘅選擇。quick lunch 嘅話, 簡單食條紫菜包飯都可以grab and go~ 便當一份嘅份量好大,一盒咁拎走都好方便
之前每次想買正宗韓國小菜都要去到尖沙咀韓國街
最近發現到呢間ZanChee真係超正

每份都係獨立包裝好,安全又衛生

2021-08-13 626 浏览
今日因為做嘢好忙,所以趕唔切坐低食嘢,經過見到呢度有外賣店,所以就入去試下喇!一行入去就咁睇,有少少似超級市場賣salad bowl 果啲舖頭😂拎到返屋企有少少凍咗,不過都好好食。L6  飯捲+炸紫菜 /粉絲卷  +炸雞 $75便當入邊有六舊飯捲,我見有食評嘅飯捲係芝士飯捲,不過我嗰個就係魚糕飯捲,個飯卷好足料勁多餸,好好食。右上角有炸雞,雖然返到屋企啲炸雞凍咗,不過都依然好脆。炸雞嘅味道係甜甜地有小小辣嘅,食落都幾野味。左上角有餃子,餃子下面係紫菜卷。紫菜卷幾特別,一開始食我以為入邊係年糕嚟,食落煙煙韌韌咁都幾得意。雖然一睇飯捲得六舊好似好少,不過加埋啲配菜都足以食到好飽好滿足喇!

L6  飯捲+炸紫菜 /粉絲卷  +炸雞

拎到返屋企有少少凍咗,不過都好好食。

L6  飯捲+炸紫菜 /粉絲卷  +炸雞 $75

左上角有餃子,餃子下面係紫菜卷。

L6  飯捲+炸紫菜 /粉絲卷  +炸雞
🍴芝士飯捲 HKD 45 + 豬排飯捲HKD 45兩款都可以用好足料黎形容😌 配料切得好幼細 每款都好平均🔪不過兩者相比芝士味就香濃啲 如果只係想食一款飯捲就建議揀芝士啦🧀😛🍴蟹肉蟹子煎蛋捲 HKD 48賣相真係💯除左好香蛋香仲帶有啲葱味~口感都夠厚實🍳美中不足就係蟹子真係食唔到😂🍴無骨炸雞(S) HKD45 + 甜辣炸雞(S) HKD 50雖然揀左細size 但每份都有成6-8嚿🍗原味會有個芥末醬跟返用黎點~辣炸雞就比較惹味😛 兩款都無骨啖啖肉 肉質仲好嫩添😍🍴泡菜 (S) HKD 30重口味注意⚠️真係有啲偏鹹 要夾埋肉或者飯一齊食會比較好🙈🍴辣炒年糕 HKD 48年糕成粒棉花糖咁大 好煙靭有咬口👍🏻仲有少許魚糕做配料🍢 💩就唔太食得辣(韓國啲辣年糕係辣到食唔到🤭) 不過今次呢個辣度就尚可接受😂🍴五花肉(L) HKD 110 + 醃制牛肋骨 HKD 250/2條呢兩款都係買返屋企自己煎~五花肉肥瘦均勻 🐽仲好好咁會跟埋個胡椒芝麻油👍🏻用黎點五花肉冇得輸😂而牛肋骨雖然係醃肉 但唔會過鹹 肉質都係好嫩🤘🏻兩款都好食✌🏻
🍴芝士飯捲 HKD 45 + 豬排飯捲HKD 45

🍴蟹肉蟹子煎蛋捲 HKD 48

🍴泡菜 (S) HKD 30
重口味注意⚠️真係有啲偏鹹 要夾埋肉或者飯一齊食會比較好🙈

🍴辣炒年糕 HKD 48

最近買左個電子燒烤爐係屋企😋😋想試下係屋企享受下韓式燒烤😉街外通常賣韓燒食品嘅就得尖沙咀韓國街但依家係港島區都有啦😙上環呢間新開嘅ZanChee係真韓國人開嘅專門做外賣嘅👍🏻👍🏻平時見好多韓國人幫襯買泡菜同便當今次我就買左個醃製烤牛肉黎返屋企燒肉啦😍因為屋企人少所以剩係買左個中size嘅牛肉個烤牛肉包裝嚴謹 十分之衛生👍🏻食落安心塊塊到醃得好平均唔會忽甜忽鹹😝而且真係好似韓國嘅味道呀😭好掛住去旅行!估唔到中size嘅份量都好多 我地兩個人都食唔晒(另外買左壽司)真心抵食呀👍🏻😋
最近買左個電子燒烤爐係屋企😋😋
醃製烤牛肉

因為屋企人少所以剩係買左個中size嘅牛肉
個烤牛肉包裝嚴謹 十分之衛生👍🏻食落安心
塊塊到醃得好平均唔會忽甜忽鹹😝
而且真係好似韓國嘅味道呀😭好掛住去旅行!
估唔到中size嘅份量都好多
我地兩個人都食唔晒(另外買左壽司
真心抵食呀👍🏻😋
2021-08-11
醃製烤牛肉
2021-08-07 432 浏览
其實經過呢到好多次,每次都見到好多人排隊,仲要呢間只係得外賣🥡 真係令我俾我百思不得其解,呢類型嘅外賣店竟然可以喺新城市存在😛今次有朋友介紹叫我試下呢間好正宗嘅韓國🇰🇷嘢,但佢嗰menu真係有啲複雜,有太多我唔識嘅韓國食物😂 我自己好中意食紫菜飯卷同炸雞,所以就叫咗R8 餐,姐係有飯卷+炸紫菜+炸雞🍗😋食咗之得我明白啲人點解要排隊😂 因為真係好好食,嗰炸雞係嗰外賣盒焗咗20分鐘左右都仲脆😎嗰炸紫菜令我喜出望外,我自己第一次食,入面係”煙煙銀銀”✌🏻嗰飯卷好高質,睇都睇到佢嘅刀工,食落好有層次💕同埋佢賣相都真係好靚,分哂一格格,打卡一流😂
同埋佢賣相都真係好靚,分哂一格格,打卡一流😂
之前見到新城市廣場開咗呢間新嘅韓國嘢已經非常期待,但每次去都超多人排隊所以一直未試,最近人潮終於少返啲就趁收工去買個便當試吓😻 其實都好想買泡菜,但有太多款心大心細揀唔到,所以就揀呢個咩都有啲嘅便當🍱✧ 飯卷 + 炸紫菜/粉絲卷 + 炸雞 $75飯卷非常充料,餸多過飯,有火腿、蟹柳、醃蘿蔔、紅蘿蔔、牛蒡、蛋絲同青瓜。紫菜上嘅芝麻油味不會太重同太油,各樣配料味道新鮮,飯粒咬感完美,係一個出色嘅飯卷。開頭以為呢個係炸紫菜粉絲卷,但原來係炸紫菜飯卷,比較少機會食到,外脆內裡煙韌,唔會話擺得太耐而淋晒。😻甜辣炸雞個醬非常惹味,炸雞雖然放涼咗但更加吸收了醬汁嘅味道,雞肉嫩滑。🥳👍🏻呢個貌似炸餃子嘅嘢原來入面係粉絲,又係啲粉絲塞滿晒口感好好。😆

✧ 飯卷 + 炸紫菜/粉絲卷 + 炸雞 $75

炸紫菜

甜辣炸雞

炸紫菜
甜辣炸雞
2021-07-19 628 浏览
今日嚟咗沙田新城市廣場行街~ 見到呢間由中環開到黎沙田既韓式外賣店Zan chee😉 仲見到有條細細的人龍,我諗應該好好食喇😍 鋪頭既選擇形形色色,有便當、拌飯、炸雞、醬油蟹、湯品、紫菜包飯⋯ 店前仲擺滿唔同既韓國小菜,包括耳熟能詳嘅泡菜之外,仲有芽菜、辣蒜芯、辣炒魚糕、蛋捲、韓式豬腳、醬汁牛肋骨、人蔘雞湯⋯好吸引呀!鋪頭由韓國人主理,講韓文㗎喎,夠哂地道🤣 我地兩個人,一人叫左一個餐。「飯捲+炸紫菜/粉絲卷+炸雞」飯捲用韓國火腿為主角,用紫菜包住滿滿既食料:雞蛋絲、紅蘿蔔、青瓜、牛旁、醃黃蘿蔔、蟹柳,配合帶有麻油香既飯,粒粒分明,健康飽肚,正宗又好味🤣 甜辣炸雞,夠熱辣辣,炸得外脆內軟🤩 炸紫菜粉絲卷同埋煎餃子都係啱啱炸起,夠哂新鮮🤗「烤牛肉煎蛋拌飯」個拌飯份量好多,配料好豐盛,賣相吸引,令人食慾大增🤤 有一隻煎雞蛋,大量蘿蔔絲、紫菜碎、芽菜、翠玉瓜、炒冬菇、烤牛肉幾juicy~ 撈埋哂啲配料一齊食,口感豐富,好有層次感☺️結論~ 沙田既朋友仔值得一食呀😙

我地兩個人,一人叫左一個餐。

「飯捲+炸紫菜/粉絲卷+炸雞

「烤牛肉煎蛋拌飯」

結論~ 沙田既朋友仔值得一食呀😙
2021-06-19
2021-07-16 573 浏览
ZAN CHEE (新城市廣場) 地址: 沙田沙田正街18號新城市廣場L1一期157號舖電話: 27226686====================香港式的飯盒 ,通常係燒味飯,兩餸飯三餸飯,不如今日轉轉日味先,韓式便當又如何呢?一個便當$75 ,有紅米飯,配菜有炸雞,一格格放得整齊乾淨企理,煮蘿蔔,泡菜,蛋,醃菜等等,好多味道夾下呢格又夾下第二格食,不知幾開心,雞塊有汁同飯好襯。佢包裝都講究架,估唔到個正方盒望落好似淺身,食下食下佢都好多份量架
ZAN CHEE (新城市廣場)

地址: 沙田沙田正街18號新城市廣場L1一期157號舖
電話: 27226686
====================

2021-07-13 482 浏览
今日路過新城市廣場,見到有間韓國菜外賣店,於是就試它一試。店舖環境不算太大, 但乾淨光猛,店內有個大雪櫃,放滿韓國式的小菜式,泡菜, 炒魚糕,炒海帶等等美食盡入眼簾。今日餐單辣海鮮豆腐湯配糙米飯涼拌芝麻葉呢個辣海鮮豆腐湯,材料上乘,有青口,魷魚,雞蛋,同好多豆腐。 味較平時食開的消爽好多, 唔係一味得個辣字, 有海鮮鮮味, 精彩。涼拌芝麻葉,酸酸微甜微咸,夏天食佢真係開胃醒神。店內重有好多韓國特色食品, 下次可以叫多幾款食下了。
今日路過新城市廣場,見到有間韓國菜外賣店,於是就試它一試。

今日餐單

辣海鮮豆腐湯配糙米飯
涼拌芝麻葉

涼拌芝麻葉,酸酸微甜微咸,夏天食佢真係開胃醒神。

店內重有好多韓國特色食品, 下次可以叫多幾款食下了。
外卖自取
⭐韓國人主理~沙田韓式外賣店⭐平時想吃韓國地道食品,都會去尖沙咀一帶的韓國街覓食。知道沙田開了一間正宗韓式外賣料理店🤩,當然要去試一試😋。由韓國人主理的【ZAN CHEE】店舖地方不大,但陳列雪櫃放置了各式各樣食物,非常吸引😍,再看看菜單,已經多達90多款不同款式,有韓式便當🍱、飯捲、醬油蟹🦀、炸雞🐔、炸物、醃制醬菜、燉湯、涼拌小食等等…款款都非常地道,菜式選擇真的蠻多,喜歡韓國地道菜的朋友切勿錯過😍。但感覺有點選擇困難症,因為每款都想試試😆。🍱飯捲+炸紫菜粉絲卷+炸雞便當 Gimbap + Seasoned Chicken + Seaweed Roll Box Set HK$75這款韓式便當有數款食物包含在內,一次過可以品嚐到數款食品,非常方便多元化。⭐飯捲(6件):餡料非常豐富,有火腿、紅蘿蔔絲、蛋絲、醃蘿蔔絲、蟹柳、牛蒡絲、青瓜絲。味道不算有很大驚喜,但因為餡料比飯還要多,所以口腔會怖滿爽脆蔬菜,味道清新口感豐富爽口。⭐炸紫菜粉絲卷(2件):拿到回家還微暖,紫菜竟然脆口,內裡塞滿韓式粉絲,煙煙韌韌,有點糯米口感,簡單好味。⭐炸雞🐔(4件) :炸雞不嚡口不會又乾又硬,配上甜甜酸酸醬
⭐韓國人主理~沙田韓式外賣店⭐

炸雞🐔(4件) :炸雞不嚡口不會又乾又硬,配上甜甜酸酸醬汁,微辣口感都幾惹味。
⭐炸餃子🥟(1件): 餃子飽滿,餃子邊微脆口,不油膩,不錯。

🐖豬扒飯捲(10件)  Pork Steak Gimbap HK$45

這個飯捲入口非常辣,後來發現原來有青辣椒/籽夾雜在內,不太吃到辣的我,差點噴火🥵,不吃辣的朋友,不要❌選擇這款飯捲了。
豬扒飯捲中豬扒屬正常口感味道。
飯捲餡料有: 豬扒、青辣椒/籽、紅蘿蔔絲、蛋絲、醃蘿蔔絲、蟹柳、牛蒡絲、青瓜絲。味道清新但慢慢會滲出辣勁。

🥚蟹肉蟹子煎蛋捲(6件)  Crab Meat & Flying Fish Roe Egg Roll (6pcs) HK$48

蛋捲是用密封包裝,拿到回家還是暖暖的,每件的分量比想像中大,蛋入口厚實軟嫩,蛋捲加上蔬菜粒滲出淡淡的蟹肉味,感覺清新蛋捲不甜膩。

📍ZAN CHEE
🇭🇰新界沙田沙田正街18號新城市廣場L1一期157號舖
Shop 157, L1 Phase 1, New Town Plaza, Sha Tin
Opening Hours: Mon - Sun 11:00-20:30
(另外中環,灣仔都有分店)
2021-06-22
8 分钟 (外卖自取)
  • 蟹肉蟹子煎蛋捲
2021-07-07 385 浏览
【韓式地道便當😍】鍾意食韓國菜🎎 嘅朋友千祈唔好錯過呢間外賣店,有好多唔同嘅韓式便當🍱、拌飯🥘、飯卷🍘、炸雞及各式各樣嘅配菜,多達50多款選擇,而且係由韓國人主理,夠晒地道😘 🍱烤牛肉&5種配菜飯便當 $75香烤韓式牛肉🥓,配左5款配菜🥬🥦有蘑菇、泡菜、黑豆、蔬菜及魚餅仲有紅米飯夠健康🥰 係最近疫政期間,大家都比較喜歡買外賣,所以係lunch time 呢度都有好多人買返公司食,係公司食咁精緻便當,都係一個好好嘅享受
【韓式地道便當😍】

🍱烤牛肉&5種配菜飯便當 $75
香烤韓式牛肉🥓,配左5款配菜🥬🥦
有蘑菇、泡菜、黑豆、蔬菜及魚餅
仲有紅米飯夠健康🥰

2021-07-07 317 浏览
又發現韓國地道店‼️呢間韓味滿滿時ZAN CHEE係由韓國人開既外賣店,店家提供勁多款韓式配菜、燒肉食材同埋韓式拌飯、小食😍外賣店裏面有個超大型既陳列窗,幾十款韓式配菜放哂出黎,仲要連平日香港少見既韓式配菜都有😆真係好似返左韓國咁樣吖!飯捲+炸餃子+炸紫菜卷+炸雞便當 $75想試哂佢地啲小食既大家可以揀呢款便當🤣韓式炸雞啖啖肉,甜辣醬完全包裹住炸雞!炸餃子同紫菜卷都係有粉絲包左係裏面的~飯捲餡料好豐富,仲多過啲飯😝而且有啲蔬菜係入面,好清爽

飯捲+炸餃子+炸紫菜卷+炸雞便當 $75