2023-08-10
喺香港好少食铁板烧,难得今日男朋友带我黎尖沙咀食好野😎 – 媄铁板烧日本料理和酒。「媄」即系日文既美しい,可以望住主理师傅即席烹调,享受视觉同味觉既盛宴😚。我地拣左食臣 Omakase ($1,080/1),成个set好丰富,实够饱🤤。🔅沙律 (粟米冻汤配荔枝渍车厘茄)车厘茄好清甜!平时好憎食车厘茄既我都觉得好食😂。冻汤有满满既粟米蓉,呢个配搭好match🥰。🔅前菜龙虾汁蒸蛋好滑好香😚,用个"蛋壳"上菜好得意😆。🔅时令海鲜(3款)🔸富山湾虾包带子富山湾既白虾煎得香脆,中间夹住带子好鲜甜,口感丰富。🔸马友一夜干配鲣鱼白粥粥好香鲣鱼味😍,马友煎得好香脆,一啖粥一啖鱼jeng🤭💕。🔸石垣贝好鲜甜贝味,有口感🐚。🔅季节烧鱼 (甘鲷鱼立麟烧配酸菜鱼汁)Fusion口味好特别,连鱼麟都煎得脆口,配上酸酸麻麻既酱汁意外地唔错😳。🔅南非鲍鱼配鲍鱼肝酱鲍鱼超大只好生猛,煎完好香好弹牙😋。虽然就咁食都正,但配埋个酱更惹味👍🏻。🔅沙巴虎虾师傅将虾头虾膏加牛油煮成汁,配埋虫草花忌廉酱好特别🥺。大大只虎虾肉弹牙爽口,同酱汁好夹!🔅炸馒头配𩽾𩾌鱼酱呢个combination超正🤤,酱好香浓鱼味,配上热辣辣即炸既馒
龙虾汁蒸蛋好滑好香😚,用个"蛋壳"上菜好得意😆。
🔅时令海鲜(3款)
🔸富山湾虾包带子
富山湾既白虾煎得香脆,中间夹住带子好鲜甜,口感丰富。
🔸马友一夜干配鲣鱼白粥
粥好香鲣鱼味😍,马友煎得好香脆,一啖粥一啖鱼jeng🤭💕。
🔸石垣贝
好鲜甜贝味,有口感🐚。
🔅季节烧鱼 (甘鲷鱼立麟烧配酸菜鱼汁)
呢个combination超正🤤,酱好香浓鱼味,配上热辣辣即炸既馒头啱啱好🥰。
牛肉轻轻煎完包住葱食好嫩好香口,随个人喜好可以配埋昆布盐渍或者wasabi😌。
🔅高菜炒饭
每次食铁板烧都好期待个炒饭😍。炒到粒粒分明,加左蛋黄酱、芝麻同葱零舍香🤤。
🔅炒野菜
食咁多肉,配返个炒野菜balance返啱啱好😎。
味噌汤平时男朋友唔会饮😂,呢次佢竟然饮晒!普通得黎好好饮好鲜甜🤭。
焦糖多士配雪糕极邪恶但好好食😳!望住师傅煮焦糖好治愈😂,多士条沾满焦糖超香脆,唔会好甜,配埋柚子sorbet几fresh🖖🏻。
💬成个set好丰富,海鲜、牛、饭、甜品都有齐🤩,肚腩表示好满足╰(*´︶`*)╯♡。