2016-08-05
去完泰国返黎都成星期,今日的起心肝约老友出黎俾返啲手信佢。大家都唔想去咁远,所以最后都系决定系老地方旺角。上openrice遂页loop,终于揾到Amour,印象中N年前食过一次,系太子,感觉不俗,今次试下佢旺角的分店。餐厅系豉油街𠮶边,入口都都唔太显眼,周围又有啲杂,都惊中伏,但㩒lift上到去,又别有洞天㖞!餐厅分室内外2部分,好干净企理,啲座位仲要好宽敞,同一众旺角楼上餐厅比,呢度好好多,环境都几有情调,三五知己,情侣撑枱脚都唔错。晚餐有2款二人餐提供,我地拣左$388蚊2位𠮶个,可拣3款小食,2份主菜,附送沙律餐汤同甜品,几抵下,因为朋友话想食蚝,所以额外加左半打生蚝。上菜好快,好抵赞👍🏻说实话,旺角自中学至今都蒲左成10年,次次约食饭都系离唔开旺角,但如果无预先book好位,想食间好少少的,都要等,如果要食间热门少少,起码等成半个钟。出面排完,入面落左单仲要再等,次次都等到花儿也谢了,唔系讲笑,想早少少返屋企,绝对无可能!但呢度咁有效率的上菜速度,令我呢个饥饿打工仔唔使饿著肚子吹水,好感动,旺角黎讲,真系好难得😭😭生蚝先上,虽然唔特别肥美,但新鲜清甜,十分不错~跟住系上青苹果
说实话,旺角自中学至今都蒲左成10年,次次约食饭都系离唔开旺角,但如果无预先book好位,想食间好少少的,都要等,如果要食间热门少少,起码等成半个钟。出面排完,入面落左单仲要再等,次次都等到花儿也谢了,唔系讲笑,想早少少返屋企,绝对无可能! 但呢度咁有效率的上菜速度,令我呢个饥饿打工仔唔使饿著肚子吹水,好感动,旺角黎讲,真系好难得😭😭 生蚝先上,虽然唔特别肥美,但新鲜清甜,十分不错~跟住系上青苹果鹅肝多士同烟三文鱼露笋卷,卖相比预期中靓好多,因为经验话我知,百零二百蚊的价钱,仲要三款前菜,应该都hea hea地,但呢度唔系㖞! 鹅肝厚切大大件,两面都煎得甘香,入面juicy,下面的面包都烤得好脆,配上青苹果,口感唔一啲都唔肥腻,好食👍🏻
烟三文鱼大大块包住爽脆的露笋,配酸甜胡麻酱,好食👍🏻帆立贝就煎得几香,洒上左干葱花,,肥dodo一啖食左~跟餐送的南瓜汤好清甜,沙律都好足料。 鲜茄红海虾意粉份量都几多,有3大只虾系面。其实我一向唔钟意新鲜蕃茄味食物,但呢个意粉鲜茄味唔浓,反而茄酱味偏重,甜味较多,所以都几好食。而且大虾好爽口,啖啖肉,意粉质感又软硬适中,配合起黎,开胃醒神,几Ok,朋友话好好食。 最后的猪肋骨,份量都几多,有2大块,个样有啲似叉烧咁红卜卜,油亮亮。肋骨面上涂左一层厚厚烤BBQ酱,切开差不多每条骨都有均匀的BBQ酱,完全唔干,好好食。配埋薯蓉,清清地,刚好。因为成为左会员仲有9折,所以成餐饭二百零蚊,好抵食。 放工后,如果系旺角想静静地食餐饭,真系推介呢度。一黎座位够阔,环境够大又够静,唔使排队唔使迫,野食又有保证。出黎做野,放工已经无力气同啲学生哥,后生仔女迫,只想静静地食餐饭,倾下计,然后早啲返屋企训觉。呢个,如无意外,应该会成为我放工约fd 的饭堂。