2016-06-16 1910 浏览
返中环,最烦就系中午揾野食。食饭个半钟,行得去食饭,又要排队,排得黎,落埋单都已经无左大半个钟,怱怱忙忙,食完饭又要返去埋头苦干,其实,真系好辛苦。所以出亲去食饭,都系拣快靓正的茶档。陈泗记都算系饭堂,每逢午饭都坐无虚席。今日贪快点左个餐蛋饭,无点蒸饭。谁知餐蛋饭等得仲耐,足足等了15分钟,个饭先到。其实饭、餐肉同蛋已经系无制作技巧的食物,所以唔会难食得去边。个饭已经无野饮配,但今次等到饭都冻埋,餐肉虽热,但蛋都系凉凉地,成蝶饭,好似摊左好耐咁,令人好沮丧。忙左一个朝早,都系只想食啲热野,呢蝶饭,影响左我下午的心情,如果唔系等咁耐都还可接受,但等左成15分钟,人地都差唔多食完我先开始食,最后仲要狼启吞虎咽赶上同事步伐,著实很差。

2016-04-13