2017-11-16
台湾朋友们趁几日空档来港游玩,叫我介绍些特色甜品店给他们,二话不说开OPENRICE,但原来D2 place间分店已经执左,系旺角重新开业。所以我地直接过左旺角。 新店有2层,地方阔落好多,而且全店都走pop art路线,鲜艳又醒神,配合返啲创意甜品的主题。 一排无黎,餐牌上样样都想试。怛最后都锁定左几样有造型又得意的甜品。 先来饮品是玫瑰佳人和火之蝶。颜色好靓,粉红和紫蓝色的配搭。先说味道,比想像中好饮多了,粉红的杂莓梳打酸酸甜甜,闻到有淡淡玫瑰香,甜度怡人,加上面头层奶泡,配搭新鲜。 火之碟系蝶豆花,味道都似梳打,但就加入了爆珠增加口感,都不错。饮品摆脱以往将发光球放入杯的做法,反而系杯座发光,所以令成杯野望落更靓,有夜光的闪亮。 小食拼盘虽然点细的,但都有4款。薯条炸得香脆,又唔会薄薄一条;鱼饼同多士都不错,鸡翼脆皮但唔干,食落口都juicy,整体黎讲十分不错! 牛扒雪糕可算是这里的招牌,想起开店之初,千里迢迢和朋友奔到元朗只为食佢!而家咁方便就食到,真好。虽然系造型甜品,但一啲都唔马虎,因为7成熟的它,切开朱古力厚雪糕,入面有薄薄的粉红
新店有2层,地方阔落好多,而且全店都走pop art路线,鲜艳又醒神,配合返啲创意 甜品的主题。
牛扒雪糕可算是这里的招牌,想起开店之初,千里迢迢和朋友奔到元朗只为食佢!而家咁方便就食到,真好。虽然系造型甜品,但一啲都唔马虎,因为7成熟的它,切开朱古力厚雪糕,入面有薄薄的粉红色士多啤梨雪糕,如同7成熟的牛扒的嫩红部份。
雪糕有炸多士和炸香蕉扮炸物,士多啤梨扮车厘茄,造型的确是维肖维妙。台湾朋友大赞新奇得意,而且味道十分好。
芒果肠粉是每次黎必点的,皮薄馅靓的它,肠粉皮由椰油制成,带点爽口又滑溜,入面啲芒果一贯的大大粒,而且好甜呀~加上用蒸笼上,用筷子食,真系好过瘾。朋友们好钟意~
一直都钟意smokey ice,因为真系见得出甜品除左有造型外,味道都系有诚意的,所以如果朋友问有无啲创意甜品店推介,第一时间会谂起呢度。