2019-12-23
喺中环放咗工chill chill地想话去揾越南嘢食,俾我哋揾到一间价钱亲民地道嘅《Pho Bar》🤪舖仔细细,五脏俱全。叫得做「bar」,真系有吧枱🤣主打越南粉,可选河粉/金边粉/意大利翠玉瓜面 (另加$20);另外仲有小食同嘢饮。CP值高,不妨一试👍👍至尊 Supreme Combo ($98)生熟牛柳片、牛腩、牛肉丸、牛柏叶、牛𦟌、扎肉河粉非,常,丰,富🤩!喺同一碗有六样𩠌,先逐样讲下佢地嘅质素。牛柳薄身,算系几容易咬;牛腩就比较厚身,细细旧唔会好滞;牛肉丸切成两小片,少少地,尚算弹牙;牛𦟌就比较大片啲厚身嘅,唔会好韧,比较重牛嘅香味;仲有百搭嘅扎肉同牛柏叶。牛河一直都系食越南野嘅经典菜式,个人就好钟意佢个汤,非常香同重嘅牛味😋。河粉吸晒啲汤之后真系冇得弹。落埋青柠辣椒就perfect池啦💯 烧猪颈肉捞檬 ($70)Grilled pork neck with chilled vermicelli猪颈肉好有炭烧嘅味道,个人觉得比起平时喺出面食嘅香啲😆师傅真系对我地好好,除咗捞檬份量多,芽菜配菜都比起平时多好多,食起上嚟真系好满足😆另外,佢个鱼露好特别,同出面唔同,颜色较深,味道咸
CP值高,不妨一试👍👍
Supreme Combo
生熟牛柳片、牛腩、牛肉丸、牛柏叶、牛𦟌、扎肉
河粉
非,常,丰,富🤩!喺同一碗有六样𩠌,先逐样讲下佢地嘅质素。
牛柳薄身,算系几容易咬;
牛腩就比较厚身,细细旧唔会好滞;
牛肉丸切成两小片,少少地,尚算弹牙;
牛𦟌就比较大片啲厚身嘅,唔会好韧,比较重牛嘅香味;
仲有百搭嘅扎肉同牛柏叶。
烧猪颈肉捞檬
猪颈肉好有炭烧嘅味道,个人觉得比起平时喺出面食嘅香啲😆
另外,佢个鱼露好特别,同出面唔同,颜色较深,味道咸少少。
炸春卷
Spring rolls
平时越式春卷通常系米纸卷,呢到嘅就系炸春卷,食起上嚟超脆口😍
Lime soda
食越南嘢如果冇青柠梳打好似总系差啲野咁。
我哋每人一杯,好好饮、好叹🤩
其实到宜家我都唔知点解青柠梳打同越南嘢咁夹🤪。尤其系碗牛河落咗辣椒之后,带有少少辣嘅牛河汤,配上呢个青柠梳打,真系一绝👍
Menu: