2021-07-04 37 浏览
星期六同友人去中环苏豪区食午餐,呢度有好多特色餐厅及酒吧。有间特色餐厅名字「微醺」,我哋走入去食午餐,点咗2款午餐套餐,跟埋餐汤同沙律、饮品。第一款喺烤纽西兰特级肉眼扒配薯菜,黑椒汁 ($258),七成熟,牛肉味浓郁,配菜有薯仔、露笋、茄子,味道好丰富第二款喺轻煎三文鱼扒·嫩菠菜沙律 ($188),三文鱼外皮脆卜卜,鱼肉入口溶化,轻煎方法可保持鱼肉嘅嫩滑度,配搭嫩菠菜、车厘茄同西柚肉,感觉好清新餐汤喺椰菜花汤顺滑,啖啖椰菜口感,好fresh鲜杂果·沙律,士多啤梨、火龙果、哈蜜瓜,配上黑醋,酸酸甜甜滋味跟餐加($20)烟三文鱼凯撒·沙律,烟三文鱼软腍,蔬菜爽脆跟餐加($20)配意粉,意粉加入橄榄油,口感烟韧点咗杯Mocktail ~ Stewed Pear Rock Candy Soda, 啤梨味道突出,无酒精但感觉似饮紧酒,感觉飘飘然,让人沉醉。Rose Fruit Tea (跟餐加$15),有玫瑰嘅香气、山楂嘅酸,感觉好开胃,超钟意〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️微醺The Joy House地址: 中环士丹顿街11号Shama Soho地舖

餐汤喺椰菜花汤顺滑,啖啖椰菜口感,好fresh

跟餐加($20)烟三文鱼凯撒·沙律,烟三文鱼软腍,蔬菜爽脆

跟餐加($20)配意粉,意粉加入橄榄油,口感烟韧