2023-04-03 36 浏览
💖 荷华庭园景餐厅 (大埔)✨大埔林村放马莆43号地舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️今日同两个同我同年同月同日生日嘅朋友🎂一齐去食饭,不过我哋一年先见一次真系太多嘢讲🤣。有好多餐厅都唔能够坐好耐,佢哋突然问我有咩餐厅推介😩我就醒起呢间餐厅真系几吸引,地方又舒服,嘢食选择又多🙌🏻最紧要系佢哋餐厅职员好好人🫶🏻所以我就决定带佢哋去多一次,上次食唔到嘅嘢我决定今日再战!最想食最想食嘅肯定系佢哋个龙虾酥皮汤🤭-小食拼盘🍟 $298其实呢本身我只系话想食薯条嘅😂跟住睇睇下就话想食埋单骨鸡翼🤔越睇Menu就越多嘢想食🙄搞搞吓我啲朋友话不如叫个小食拼盘🙌🏻,有啤酒薯条、鱿鱼圈、柠檬蜜糖单骨鸡翼、鲜炸蚝春卷🦪。全部嘢食都炸得劲香口😍邪恶度满分💯-黑松露龙虾汁蟹膏酱配法包🥖 $168我自己觉得呢一个龙虾汁蟹膏酱汁配法包🦀系巨好食😋如果钟意食龙虾或者蟹嘅朋友一定要叫🤤呢个酱汁喺偏浓稠,成件事有少少似好稠嘅龙虾汤配法包,但系又加入左黑松露同埋蟹膏😈成件事系Perfect match🖐🏻蟹味同埋龙虾味都好浓郁,而且仲真系有龙虾肉👀法包量都几多,焗到好脆,入口好松化!-酥皮龙虾汤配蒜茸包🦞 $98今晚

💖 荷华庭园景餐厅 (大埔)
✨大埔林村放马莆43号地舖

-小食拼盘🍟 $298

-黑松露龙虾汁蟹膏酱配法包🥖 $168
黑松露龙虾汁蟹膏酱配法包

-酥皮龙虾汤配蒜茸包🦞 $98
今晚最期待嘅就系呢一碗龙虾汤😆等咗好耐啦!真系冇令我失望‼️好好饮‼️入边有满满嘅龙虾肉,不过相对上就比较稀少少🤏🏻。同上面𠮶个法包感觉差唔多一个稀少少,一个稠少少😌钟意龙虾嘅朋友一定要是🤩
酥皮龙虾汤配蒜茸包

-酥皮黑松露野菌忌廉汤配蒜蓉包🍄 $108
我两个朋友比呢一碗汤评分最高😵我自己明明觉得龙虾汤好味啲,但系佢哋两个一致认为都觉得忌廉汤好味啲🙀佢哋话因为黑松露个味好突出佢哋自己好钟意👍🏻

-酥皮意大利蕃茄杂菜汤配蒜蓉包🍅 $88
三款汤我哋都加咗酥皮!因为我哋都好钟意佢酥口嘅感觉🤫呢一个蕃茄杂菜汤我自己觉得唔系好似罗宋汤咁,因为呢个相对上甜度会高少少😚我自己其实几钟意,佢嘅蕃茄同杂菜味比较出😎

-法式焗田螺🐚 $128
落单嘅时候老细听到我又食田螺😝系呀冇办法啊佢哋嘅田螺真系好好味🤭我有一个朋友佢本身唔系咁钟意食海鲜,但系佢试咗一只之后完全停唔到口😆佢话一啲都唔腥,而且仲要好弹牙好有口感🥳好彩今次真系冇介绍错🙆🏻‍♀️

-烧焗原只日本黄金帆立贝🧀 $128
好大只好大只帆立贝😱邪恶感十足,我谂佢哋两个要做返多啲运动先搞得掂💪🏻上面黄色嘅酱汁我自己觉得好重蛋香味,有少少烧焦嘅感觉好似食紧焦糖炖蛋+沙律酱咁🫢好特别,同个帆立贝好夹。帆立贝好大只😵而且仲要鲜味十足,真系食得出唔系急冻货😻!
烧焗原只日本黄金帆立贝

-脆炸德国咸猪手配蜜糖芥末籽汁🐖 $298
上次我你就已经试过牛扒,所以今次就同佢哋讲叫吓其他嘢试吓,朋友就拣咗呢个咸猪手😉。猪手嘅外皮好脆油炸至金黄色,口感酥脆,味道咸香☺️即系特别要赞吓佢个酱汁。初头我以为蜜糖芥末呢个汁系会好似麦当劳麦乐鸡酱咁样甜甜地又辣辣地又有少少攻鼻嘅感觉🧐点不知‼️原来蜜糖同埋芥末籽系分开两个酱汁😝咁样反而我钟意啲,因为我自己比较钟意食甜啲,咁我哋可以自己调校蜜糖嘅甜度同埋芥末汁嘅比例🫡
脆炸德国咸猪手配蜜糖芥末籽汁

-蕃茄忌廉香草肠阔条面🍝 $148
其实食到呢个位已经好饱㗎喇!但系我哋竟然将成个阔条面都清晒😱因为真系太好味啦😳完全唔系攞肉酱意粉黎hea我地,反而真系食到有蕃茄粒、有肉碎有肠仔,面头仲有好多香草作调味🤩成个味道酸酸甜甜劲开胃。阔条面好弹牙,煮得刚好唔会过淋🤠
蕃茄忌廉香草肠阔条面

-火焰雪山🏔️ $128
呢一个又系我上次冇食到嘅甜品😭之后再睇其他人嘅食评发现个个都会叫🤔初头我哋都冇谂住食甜品但系职员问我哋有冇兴趣试吓佢哋嘅招牌火焰雪山,我朋友话咁大个仔都未睇过呢个表演所以就想试吓😂好啦就叫比佢🤣职员仲好好咁样熄晒灯同我哋庆祝生日,仲叫我哋许愿吹蜡烛添🤪火焰雪山其实外皮就系一啲蛋白,里面佢哋就加入咗香蕉、蛋糕、雪糕、同埋cream做材料💁🏻‍♀️同我之前食过嘅有唔同,加咗香蕉同埋蛋糕口感更加丰富❤️职员将烧好咗嘅冧酒倒落去嘅时候我哋三个都举起电话一齐录影🤣成个过程真系好似睇表演咁✌🏻个味道好食到我哋两三下就已经食晒了👀

-椰林日落🌄 $45
今次就到我饮呢一杯荔枝椰青梳打🤣记录吓今次我系第一次饮椰青🥥,其实我系为咗呢一个荔枝而饮嘅😜呢一杯饮品大概有两至到三粒大荔枝肉,其实已经好足够令到椰青嘅味道增加咗荔枝味😍原来个配搭咁清爽。唔怪得知啲泰国人咁钟意饮椰青🌬️

-锦绣双鱼♓️ $45
er…叫呢一杯嘢饮纯粹因为我哋三个都系双鱼座😂叫黎庆祝吓😗 呢一杯系芒果特饮,里面加入左杂果粒,我自己觉得饮落去芒果梳打好出,加埋杂果有少少似饮紧杂果宾治🍹几Chill。

-黄金树下🍍 $58
一上枱我哋用羡慕嘅眼光望住呢一杯芒果菠萝沙冰😍 因为真系好大杯🤩𠮶个沙冰推到成座山咁高。芒果🥭同埋菠萝🍍嘅甜度刚好,唔会搞到成杯饮品太甜。沙冰好绵滑🤤最快清晒就系呢一杯嘢饮🤣
黄金树下

想继续睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐厅推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2023-04-02