2019-03-05
最近吃货生日,友人就话带我去元朗吃一间不错的川菜小店👍听讲最近老板转左手,佢话食过不错就推荐和我去食😝我最爱支持小店,如果系高质嘅小店就一定支持!呢间叫回味馆嘅小店位置都算好方便,就响朗屏西铁站一出嘅天桥底,一啲都唔难揾。店面细细环境就一般,大概摆到六七张枱,我哋嚟到嘅时候就嚟八点场内都有啲爆,等左一阵就入得。睇佢嘅餐牌都几多选择,价钱都唔算贵,有$40几蚊套餐至$70-80嘅小菜都有,佢主打嘅系川菜同埋一啲酸辣嘅菜式,不过都有唔少系冇辣嘅菜式,一半一半啦,有辣有唔辣任君选择。我唔算好食得辣,但系我有好想试佢哋嘅招牌菜,辣子鸡丁同埋水煮系列,点知老板娘就好亲切咁话可以小辣,可因应唔同人嘅口味,抵赞!👍本身我想点酸菜鱼,因为我见到人哋果碟好似几靓几正咁样,点知原来系最后一份啦,好抢手😔😟,下次我来一定要点佢嘅酸菜鱼!😆于是我哋就点左一份辣子鸡丁饭,水煮牛肉,同埋蚝仔汤饭。佢呢度嘅辣子鸡丁饭收嘅价钱系快餐价,但系一啲都唔颓,包饭包汤好似小菜套餐咁,先至卖$48,边度揾😱?!个例汤我饮落真系冇味精㗎,正!😍讲返个辣子鸡丁,我之前睇过一啲电视节目介绍正宗嘅辣子鸡丁真系劲多辣椒🌶️然之后你要喺辣椒
佢呢度嘅辣子鸡丁饭收嘅价钱系快餐价,但系一啲都唔颓,包饭包汤好似小菜套餐咁,先至卖$48,边度揾😱?!个例汤我饮落真系冇味精㗎,正!😍讲返个辣子鸡丁,我之前睇过一啲电视节目介绍正宗嘅辣子鸡丁真系劲多辣椒🌶️然之后你要喺辣椒堆入面揾返d鸡丁出来,佢呢度就系咁样,我同朋友响辣椒入面揾鸡丁都几好玩!
跟住嘅水煮牛肉($80)同更令我惊喜,呢一份就系小菜,同样会配一个饭同埋例汤,佢想嘅时候红卜卜劲多辣椒,我又系以为我食唔到,不过我已经叫咗老板娘帮我改小辣,食落真系冇咁辣!
食咗两个辣野我见佢仲有其他唔辣嘅选择,见楼面𠮶个姐姐几亲切几好倾,就问佢有乜嘢推介,佢就推介我哋食蚝仔肉碎汤饭($45)佢嘅豪仔肉碎汤饭同出面嘅汤饭有啲唔同,佢会将个汤同埋饭另上,我钟意呢个安排啊😊佢兜汤份量真系大大碗超足料,同埋佢啲蚝仔嘅份量都几多又够肥,重点系我发现佢响汤入面放咗大量我至爱嘅芫荽!😂👍😍成个汤变到好甜仲好下火!食完两个辣野之后食呢个汤饭真系及时雨啊!我真系饮到一滴都不留!
性价比来讲呢间小店真系几高,重点系食物嘅质素都高,我哋随便点三个小菜都唔伏嘅话,我都几有信心下次再返嚟帮衬!我会推荐俾钟意食辣的朋友👍😋不过其实唔钟意食辣嘅都可以一试其他菜式,加上佢呢度嘅楼面姐姐同埋老板娘都几亲切,之后我会经过都来支持小店☺️
——————————————————
店名:回味馆