餐厅: 翡翠拉麵小籠包
资讯:

餐厅: 翡翠拉麵小籠包
资讯:

2020-06-22 1007 浏览
翡翠拉面小笼包不嬲都系我中学嘅回忆,以前成日去IFC𠮶间度食,人大左食嘅分店都唔同左。依家就食金钟同铜锣湾分店比较多。·讲完啲题外话,今日嚟到铜锣湾时代广场地下嘅呢一间分店食返上海菜,午市来讲都唔算多人唔使等位就有得直接入。·咁我哋四个人就嗌左都唔少野,不过重点影相呢就唔算多,以下系部份嘅嘢食:--除咗干扁四季豆仲保留原有质素之外( 不过呢碟野咁易煮基本上又好难煮得难食💩),其余食物我觉得都有明显嘅差别。朋友抄手一啲都唔辣,反而醋味有啲强劲,唔讲仲以为食紧醋云吞🤡;总之茄子就多油,结果食咗一旧就好济😹;鸡丝粉皮系要赞嘅系青瓜丝切得好又细,但系麻酱已经唔系以前食𠮶只味,记得以前即系苦苦重麻香,今次食呢碟反而就是偏水状~·另外叫咗个上海炒粗炒、嫩鸡烩面,就正常发挥,冇乜上海feel,好似港式咗唔少。·整体来讲,我差异嘅系同以前食既相比有落差,要知道呢个价位比普通上海嘢食定得有啲高,我自然会expect再高啲嘅质素。-上海粗炒嫩鸡烩面红油抄手酱烧茄子干扁四季豆鸡丝粉皮-翡翠拉面小笼包铜锣湾时代广场B221号舖-
鸡丝粉皮

红油抄手