大牌档的美食是香港独有的特色,晚晚食我都唔会吃厌😊今日嚟咗屯门呢间小炒店,系朋友介绍嘅,去到门口已经大排长龙,真系好好生意😚😚🔸白切鸡吃到厌,今日想食沙姜鸡,厨师时间控制得好,沙姜鸡的鸡肉好嫩好滑,而且鸡味香浓,沙姜辛辣中带点微甜,好𩠌饭,非常香口惹味,重点鸡味相当突出,半只好足料啰,外卖回家都系热辣辣架😚🔸沙拉骨同平时食开既唔同,系大排档热门的小菜❤️炸排骨拌入沙律汁,最喜欢既组合呀,酸眯眯的,吃下更滋味。🔸蚝饼是脆卜卜,脆浆蚝饼,好正呀,蚝仔大大粒,没有蚝腥味的,蚝味新鲜,而且蚝饼粉浆唔多,系薄身,好好味的呢😚😚🔸 椒盐鲜鱿新鲜炸起,炸至酥香的鱿鱼配合蒜头、干葱、指天椒的香辣味道😍令人食指大动😉扑上一层薄薄的生粉,然后下锅油炸至金黄,卖相满分🥳🔸 卤水鹅片系潮洲打冷指定既指定菜式,妈咪劲喜欢,啖啖肉,卤水鹅肉好入味,鹅肉比想像中淋身,肥瘦适中,鹅油充足,重点垫系底既卤水豆腐都好,肉汁丰富。

2021-01-16