2021-11-22
夜晚系九龙城闲逛,行去近城寨公园附近比我发现有间装潢几简约嘅韩食店,仲有塌塌米座位,有种去左韩国小店嘅感觉,二话不说即刻去试下。呢到座位唔多,所以坐得好宽敞,适合一家大细家庭聚餐,又岩情侣拍拖。餐厅由木系餐桌crossover 水泥风,墙身又画左啲韩国特色韩国村嘅画,Wild 得黎又有啲文青味道,同埋佢地碗碟同水壶都几讲究,几有heart~🔹烤五花腩配生菜🔹份量好震撼,四大条五花腩~仲有专人帮你烤,唔驶惊自己烧㶶!腩肉肥瘦相间,经高温迫走油脂同烧到外层金黄,夹生菜食又得,配泡菜食亦得,都唔会腻!🔹韩式炒粉丝🔹比起平时其他韩国餐厅嘅味道冇咁重,亦唔会油淋淋,弹牙份量足,岩晒一啖五花肉一啖粉丝间下场。🔹泡菜饼🔹口感好特别,唔似平时食开好多韮菜煎得好脆口果只,而系面粉比例多啲食落好软糯,而且啖啖都咬到微酸嘅泡菜,个人几喜欢~
🔹烤五花腩配生菜🔹
🔹韩式炒粉丝🔹