系城大返工嘅朋友邀请我地去校园新开嘅餐厅食lunch,我心谂约食大学餐厅咁得意😆佢话餐厅主厨以前系某品牌嘅酒店做,即管试下啰🤔九龙塘地理位置优越,以前倾野都成日约去城大,但真系估唔到几年后城大嘅餐厅变得咁grand,一去到真系吓亲😱朋友一早order餐厅写定个menu,卖相完全估唔到咁精美,我相机都食得好开心📷主菜一般lunch menu都有,但就多左appetizer同甜品,全部都好好食!目测隔离枱食一般lunch menu,百几蚊包餐汤、沙律、面包、主菜同饮品,摆盘冇咁花巧,但都算系以学校价钱享受酒店级质素。(❣️注意:要教职员或学生陪同登记先可以入城大❣️)🧀🥠 芝士薯波 (𝟡/𝟙𝟘)餐厅职员一开始送上开胃小点,见到摆盘好惊喜,good start!🍄🥣 黑松露野菌忌廉汤 (𝟠/𝟙𝟘)汤上面打左啲黑松露泡泡,少少咸。🥑🍣 牛油果吞拿鱼他他 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)牛油果控兼三文鱼控见到依道菜即刻好开心左,摆盘好靓,他他本身好新鲜,配仿鱼子酱令味道更加有层次感!🐮 香煎美国牛柳配烧汁 (𝟡/𝟙𝟘)牛柳叫左五成熟,煎得外脆内软而且保持到肉汁,配烧汁同沙律酱好开胃,如果配埋薯菜更好。🧀🍰 大理石芝士

🧀🥠 芝士薯波 (𝟡/𝟙𝟘)
芝士薯波
🍄🥣 黑松露野菌忌廉汤 (𝟠/𝟙𝟘)
汤上面打左啲黑松露泡泡,少少咸。
黑松露野菌忌廉汤
🥑🍣 牛油果吞拿鱼他他 (𝟙𝟘/𝟙𝟘)
牛油果吞拿鱼他他
🐮 香煎美国牛柳配烧汁 (𝟡/𝟙𝟘)
香煎美国牛柳配烧汁
🧀🍰 大理石芝士蛋糕 (𝟠/𝟙𝟘)
芝士蛋糕本身嘅texture未至于超好食,但酸酸地嘅酱同摆盘加左好多分,特别系蛋糕上嘅提子片,睇得出花左心思。
大理石芝士蛋糕

🌟 Follow @gfgm.hk on Instagram for more 🌟
2023-01-02