2019-03-02
朋友生日,见佢钟意食泰国菜,就同佢嚟左大角咀呢间网上啲人话唔错嘅泰国菜庆祝生日🎂佢嘅位置都几方便,喺奥运站一落去就见到的博文街,原来就系我上次去嘅走肉朋友隔离, 超级易揾!佢嘅内部装修有别于一般嘅泰式餐厅,佢似新派餐厅简洁干净为主,反而佢入面嘅侍应好似个个都系泰国人,先至令我感觉到是泰式餐厅。佢菜单嘅选择都几多而且唔算好贵,最正系佢每一日有一个一蚊优惠,我哋𠮶日去系星期三夜晚,当晚嘅优惠是泰式明炉蒸乌头,价值$162,睇返其他嘅每日一蚊优惠原来系今日最贵,其他嘅都系$100以下!赚咗百几蚊好开心😝朋友嘅生日真识拣!佢嘅乌头肉质都算几新鲜,而且都几肥美,加上汤汁酸酸辣辣好开胃,做得几地道!跟住我哋重点左泰式拼盘$139, 拼盘入面有虾饼,鱼饼,香叶包鸡和春卷各两件,本来对于呢啲拼盘都冇乜特别期望,因为来来去去都系咁上下,但系佢呢度嘅拼盘真系令我觉得有分别,佢嘅虾饼鱼饼炸得唔会太干身,真系可以用juicy 去形容, 唔会好似出面𠮶啲炸到干真真,春卷中间嘅馅超饱满,真系唔会Hea你。呢个泰式拼盘好高分!食泰国嘢我一定会点串烧!我哋拣咗杂锦串烧($79),即系猪牛鸡各两串一共半打,维返$13一
食泰国嘢我一定会点串烧!我哋拣咗杂锦串烧($79),即系猪牛鸡各两串一共半打,维返$13一串价钱好合理,食得出串烧即叫即烧,同样高质👍肉质鲜嫩唔会太干身!配埋佢只沙嗲酱食相当惹味!
见到佢有铁板蚝仔蛋($89)即刻忍唔住要点一份!要知道蚝仔炒蛋系我嘅至爱,不过唔系度度炒得好食,我好开心佢地唔系蚝饼质地,同样又系好多蚝仔,不过之后就细粒左少少,不过蛋炒得够香够滑就算佢啦!
最后我地点左个海鲜咖喱包($142)个包焗得够香脆,海鲜正常,不过我略嫌啲咖喱就甜左少少,冇我想像中𠮶只香浓惹味。
整体来讲呢间泰式餐厅算高质,我同朋友觉得佢每样野都好味,同埋唔伏,系出错有啲慢可能厨师真系精心去制作每一道𩠌所致👍不过慢工出细货我都明嘅,好过有啲餐厅极速上菜但系煮得拿西🙈
——————————————————
店名:Orange Elephant Thai Restaurant
环境🏝:8.2/10
服务💁🏼♀️:8/10