由于我住在太子的关系,每当太子开咗啲乜嘢新嘅餐厅我都会有冲动想去试😍我承认我系俾呢间餐厅嘅名字所吸引到,因为我好似识读又好似唔识读,哈哈我估应该系读琥(虎)酌(雀)???如果有读错请纠正我,哈哈哈😂😂重点系就算知道个名点读,都未必知佢入面食乜嘢于是我好奇想去上网睇吓,原来系食日本烧肉㗎!咦,我呢个食肉兽啱晒㖞!所以前几日就约埋个好朋友一齐过去食晚饭,睇吓佢啲野好唔好食😋佢啲食物感觉上都几高级,而且有日本食饭嘅感觉,见佢所烧的肉由A5黑毛和牛,顶级安格斯牛,日本鹿儿岛黄牛等等,款式都几多花多眼乱🤩最后我哋拣咗一个$368的顶级安格斯牛吉列御膳,佢入面就会包左几款唔同嘅牛肉同埋不同部位,另外佢仲有啲蔬菜包埋好似几好咁👍,另外再叫咗几款小食同埋前菜咁我哋就开餐啦😋前菜同埋小食上先,佢先上两小碟嘅萝卜牛肉煮俾我哋,佢嘅萝卜煮得好入味牛肉亦都好林好鲜甜!😍我同朋友连汤都饮埋佢!之后佢上宫崎冷番茄🍅($38)有四小粒,睇似好矜贵得四粒摆响冰上面,原来每一粒都系精心杰作,蕃茄皮剥咗,再注入咗一定梅汁入去,成粒蕃茄都系青梅嘅味道!会爆汁㗎好似食紧分子料理!超开胃!👍然之后就系日式炸豆腐($38)同样令

前菜萝白牛肉煮

宫崎冷蕃茄

日式炸豆腐

然之后就系日式炸豆腐($38)同样令人觉得好出色,出面有薄薄嘅粉浆,豆腐仍非常嫩滑,索左佢嘅酱汁,冇得弹!
清酒煮蚬

清酒煮蚬($88)是朋友话要点嘅,佢同一般日式餐厅唔同系佢呢度的蚬明显大只好多👍而且差唔多只只壳入面都有肉,佢个汤除咗有蚬肉嘅鲜甜,仲有淡淡酒香,讲真我同朋友将个汤饮晒咁滞!真系好甜好好饮!😋👍
顶级安格斯牛吉列御膳

终于黎到重头戏的顶级安格斯牛吉列御膳,佢嘅排场一啲都唔马虎,首先店员会响你面前放个小火炉,在将御膳放到你面前,咁你自己可以一边烧一边食,几好玩😋佢入面包左四款唔同嘅肉,佢仲有三款酱等你去点肉,盐烧汁,岩盐和沙律芥末酱😍
吉列顶级安格斯牛扒

首先当然有顶级安格斯牛吉列,呢块吉列牛扒最大块,切开足足有成八九件!我同朋友都觉得佢最有咬口,可能因为佢最厚切啖啖肉,呢个烧到五成熟,中间粉红最正!👍我觉得呢款吉列牛配沙律芥末酱最夹!
安格斯牛肩胛

跟住我哋就放安格斯牛肩胛,脂肪比较少,较有咬口弹性😋牛味都比较浓,配岩盐就最啱👍
A5鹿儿岛和牛

日本A5鹿儿岛和牛三角肉的肉质比较嫩滑,轻轻的烧两面夹返上嚟就食得,系日本𠮶阵时食顶级和牛嘅感觉,估唔到香港都食到😭淡淡地点盐烧汁都已好正!
牛舌心

牛舌芯我哋都好意,薄薄的烧一下好快就食得,劲爽同埋一啲腥味都冇,反而食到牛嘅鲜甜😍令到我对牛脷改观,平时我嫌牛舌核突唔食,今次真系俾佢的牛舌芯征服到🤩真心正!

成个月先仲会配埋一啲番薯仔番茄南瓜等蔬菜拼盘,不用只吃烧肉冇咁肥腻😆成餐饭都好有在日本餐厅食饭果种高质的感觉,如果系打返感受嘅话就系:觉得高级👍🤩

—————————————————
店名:琥酌