2018-11-04
其实我好少去尖沙咀广东道呢条名店街,一系我冇钱买名牌,二系太多自由行,三系因为我估计𠮶度都冇乜好嘢食,唔通食银包手袋咩?但事实系原来𠮶度有栋building, 楼上竟然开满餐厅,仲要系港式茶餐厅,咁特别的咁我就拣咗呢一间六合小厨试吓。其实入到去同一般环境同餐牌上面的食物嘅港式茶餐厅大同小异,咁我们当然选自己喜欢的食物,好似咖哩牛腩饭,海南鸡饭,招牌牛四宝车仔面,和见到我至爱的薯仔牛柳粒😍唔讲唔觉我哋不约而同点左几样食物都关牛事🤣睇嚟茶餐厅中牛占咗一个好重要嘅位置😂咖哩牛腩饭($56)系典型嘅港式咖喱,有三四条坑腩和牛筋,都算不过不失。海南鸡饭($60)我哋拣咗鸡髀加$10,望上去就好靓好想食呀,不过朋友第一啖食落去就话:「咦乜有骨嘅?」因为平时食开无骨海南鸡饭🤣好搞笑,鸡嘅肉质都算鲜嫩,系美中不足因为有骨🤣招牌牛四宝车仔面($78),有牛腩牛肚牛肠和牛筋,几大豌份量都算几足,牛筋同牛肚都几爽,牛肠粉粉地几特别,加埋佢嘅秘制辣汁都唔错。到我至爱的薯仔牛柳粒($88)佢呢度系用牛腩粒,每粒牛腩粒炸得香脆,薯仔亦都煎得好香,有大排档嘅风味。总括而言都算系一间称职嘅茶餐厅,特别的地方系佢是楼上
咖喱牛腩饭
海南鸡饭
招牌牛四宝面
薯仔牛腩粒
总括而言都算系一间称职嘅茶餐厅,特别的地方系佢是楼上铺,如果自由行响广东道行街行到攰又想揾茶餐厅食下,呢间会系唔错嘅选择。
——————————————————
店名:六合小厨